Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Kaszotto z burakiem

Kaszotto z burakiem

Kasza gryczana, jaglana, perłowa, pęczak… jest w czym wybierać, każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Potencjał tego składnika sprowadza się również do prostoty przyrządzania. Wystarczy naprawdę niewiele, by wyczarować z kaszy pyszne danie. Jednym z nich jest kaszotto, czyli polska odpowiedź na włoski klasyk.

Do przygotowania dania wybrałam kaszę pęczak, do tego pieczone buraki i jarmuż. Pieczone buraki dają nie tylko piękny kolor, ale także słodki smak. Warzywa doskonale komponują się z dodatkiem aromatycznych przypraw: rozmarynu i  tymianku.

Składniki:

  • 250 g kaszy pęczak
  • 750 ml bulionu (warzywny lub drobiowy)
  • 100 g jarmużu
  • 2 buraki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Buraki zawiń w folię aluminiową i piecz przez ok. pół godziny w temperaturze 180 stopni C. Po tym czasie wyjmij, wystudź i obierz. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

  2. Cebulę i czosnek obierz. Cebulę drobno posiekaj.

  3. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i jedną łyżkę masła. Dodaj cebulę i podsmażaj na niedużym ogniu, aż cebula się zeszkli i nabierze złotego koloru.

  4. Na patelnię dodaj także przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość podsmaż przez około 1-2 minuty.

  5. Następnie dodaj kaszę i starte, upieczone buraki.

  6. Stopniowo podlewaj bulionem kaszę, za każdym razem czekając, aż kasza wchłonie płyn. Gotuj do momentu, aż kasza będzie al dente.

  7. Dodaj liście jarmużu, sól, pieprz, tymianek i rozmaryn. Gotuj na małym ogniu jeszcze 1-2 minuty, aż liście zmiękną.

  8. Gdy bulion zostanie wchłonięty patelnię zdejmij z ognia i dodaj dwie łyżki masła. Całość wymieszaj i odstaw pod przykryciem na 2-3 minuty.

Podobne przepisy

tagi: , , , , , , ,

Ilość komentarzy: 2 - dołącz do dyskusji!

2 odpowiedzi na “Kaszotto z burakiem”

  1. Agnieszka pisze:

    Przepyszne bezmiesne danie, wspanialy przepis. Robie juz 2. Raz i jestem zachwycona :)

  2. No i kolejny przepis, który już na sam widok uwielbiam! Uwielbiam zresztą ten blog w całej rozciągłości!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php