Kasza gryczana, jaglana, perłowa, pęczak… jest w czym wybierać, każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Potencjał tego składnika sprowadza się również do prostoty przyrządzania. Wystarczy naprawdę niewiele, by wyczarować z kaszy pyszne danie. Jednym z nich jest kaszotto, czyli polska odpowiedź na włoski klasyk.
Do przygotowania dania wybrałam kaszę pęczak, do tego pieczone buraki i jarmuż. Pieczone buraki dają nie tylko piękny kolor, ale także słodki smak. Warzywa doskonale komponują się z dodatkiem aromatycznych przypraw: rozmarynu i tymianku.
Składniki:
- 250 g kaszy pęczak
- 750 ml bulionu (warzywny lub drobiowy)
- 100 g jarmużu
- 2 buraki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3 łyżki masła
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Buraki zawiń w folię aluminiową i piecz przez ok. pół godziny w temperaturze 180 stopni C. Po tym czasie wyjmij, wystudź i obierz. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Cebulę i czosnek obierz. Cebulę drobno posiekaj.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i jedną łyżkę masła. Dodaj cebulę i podsmażaj na niedużym ogniu, aż cebula się zeszkli i nabierze złotego koloru.
Na patelnię dodaj także przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość podsmaż przez około 1-2 minuty.
Następnie dodaj kaszę i starte, upieczone buraki.
Stopniowo podlewaj bulionem kaszę, za każdym razem czekając, aż kasza wchłonie płyn. Gotuj do momentu, aż kasza będzie al dente.
Dodaj liście jarmużu, sól, pieprz, tymianek i rozmaryn. Gotuj na małym ogniu jeszcze 1-2 minuty, aż liście zmiękną.
Gdy bulion zostanie wchłonięty patelnię zdejmij z ognia i dodaj dwie łyżki masła. Całość wymieszaj i odstaw pod przykryciem na 2-3 minuty.
Przepyszne bezmiesne danie, wspanialy przepis. Robie juz 2. Raz i jestem zachwycona :)
No i kolejny przepis, który już na sam widok uwielbiam! Uwielbiam zresztą ten blog w całej rozciągłości!