Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Leczo marchewkowe z kiełbasą

Leczo dla mnie nie tylko pyszna, tradycyjna węgierska potrawa, ale również inspiracja i punkt wyjścia do tworzenia coraz to nowych dań. Niezależnie od pory roku, czy aktualnej zawartości lodówki, kiedy mam ochotę na treściwy i rozgrzewający posiłek, leczo przychodzi mi do głowy jako jedna  z pierwszych opcji.

leczo

Tym razem ugotowałem leczo, w którym miejsce papryki już po raz kolejny zajęła marchewka, ale oprócz dodatku pomidorów, kiełbasy i cebuli, w garnku wylądowało jeszcze sporo innych warzyw. Wyszło danie w sam raz na styczniowe, zimne dni. Pokrzepiające i rozgrzewające.

Składniki

  • 5-6 średniej wielkości marchewek
  • jedno pęto czosnkowej kiełbasy (ok. 300-400 gram) – niezbyt chudej
  • dwie puszki pomidorów
  • jedna mała czerwona papryka
  • seler naciowy – trzy łodygi
  • korzeń pietruszki – dwie sztuki
  • por – jeden średniej wielkości
  • jedna duża cebula
  • cztery ząbki czosnku
  • dwie łyżki soku z cytryny
  • przyprawy: imbir, cynamon, kurkuma, goździki, zioła prowansalskie, pół łyżeczki cukru, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. W dużym garnku o grubym dnie podsmażyłem pokrojoną w talarki kiełbasę.
  2. Kiedy kiełbasa ładnie się zrumieniła dodałem pokrojoną w kostke cebulę, seler naciowy, por i paprykę, i całość smażyłem przez 3-4 minuty na dużym ogniu.
  3. Kiedy cebula i papryka ładnie się zeszkliły, dodałem rozgniecione ząbki czosnku, wszystkie przyprawy i podsmażyłem jeszcze przez chwilę, aby wyciągnąć aromaty z przypraw.
  4. Następnie do garnka dodałem pomidory z puszki i pokrojone w sporą kostkę lub talarki marchewki, pietruszkę, a na końcu sok z cytryny.
  5. Zawartość garnka dokładnie wymieszałem, zmniejszyłem ogień i dusiłem pod przykryciem przez ok. 30 minut do czasu, aż wszystkie warzywa zmiękły.

Takie leczo świetnie sprawdza się jako jednodaniowy obiad. Można go podać z bułką lub innym dobrym pieczywek. Pasuje do niego również ryż. Ja bardzo lubię tuż przed podaniem posypać leczo posiekaną natką pietruszki.

Smacznego i niech ciepło będzie z Wami! :-)

tagi: , , , , , , , , , ,

Ilość komentarzy: 8 - dołącz do dyskusji!

8 odpowiedzi na “Leczo marchewkowe z kiełbasą”

  1. ma$h pisze:
    5

    Ja proponuję jeszcze dorzucić boczku, albo sa takie kabanosy bekonowe teraz to tez sie nadadza :D maestro czy jakoś tak ;)

  2. Patusia1230 pisze:

    czy to będzie jakoś smakować bez cebuli ,pora i papryki ? ogólnie chodzi o to aby to było jak najmniej ciężkostrawne :)

  3. rusia pisze:
    4

    Oo :O Jakie pomysłowe! :D super. A musi byc koniecznie kiełbasa czosnkowa? nie moze byc żywiecka podsuszna (kani) ? :)

  4. Malwinka pisze:

    Wygląda smakowicie!

  5. Nashelly pisze:

    Pożywne i pyszne danie ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php