Są takie dania, które nigdy się nie znudzą. Jednym z nich jest leczo. Ta węgierska potrawa z papryki, cebuli i pomidorów doczekała się wielu wersji. Na blogu znajdziesz klasyczne leczo, leczo z cukinią i kiełbasą czy leczo wegetariańskie. Tym razem postanowiłam przygotować leczo z dodatkiem boczku wędzonego.
W skład dania wchodzą warzywa, m.in. różnokolorowa papryka, cebula, pomidory oraz kiełbasa i wędzony boczek. Ten ostatni składnik nadaje potrawie wyjątkowego smaku i aromatu. Leczo jest dobre jako jednodaniowy sycący obiad, treściwa kolacja, a nawet jako jedna z kilku potraw serwowanych na imprezie.
Składniki:
-
- 150 g kiełbasy
- 200 g boczku wędzonego
- 400 g pomidorów w puszce
- 1 cebula
- 3 papryki (kolorowe)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/4 ostrej papryki
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, czosnek rozgnieć praską, kiełbasę pokrój na cienkie plasterki, a boczek w kostkę.
Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę i podsmaż boczek oraz kiełbasę aż lekko się zrumienią, a tłuszcz się wytopi.
Dodaj cebulę i zeszklij ją, następnie wrzuć czosnek.
Po kilku minutach dodaj paprykę. Smaż przez ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając.
Następnie dodaj pomidory i zagotuj. Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, przykryj i gotuj przez około 15 minut na umiarkowanym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
robilem kilka razy i jest mega! Polecam
Mój mąż ostatnio suszy głowę o leczo na obiad. To wygląda zachęcająco, mąż oczywiście fan boczku. Muszę wypróbować :)