Kasza pęczak to jedna z najbardziej znanych kasz. Wystarczy naprawdę niewiele, by wyczarować z niej pyszne danie. Pęczotto to polska wersja tradycyjnego włoskiego dania czyli risotto.
Znając podstawowy przepis bardzo łatwo zmodyfikujesz listę dodatków wedle własnych upodobań. Proponuję pęczotto z pieczarkami, bardzo kremowe ze słuszną ilością masła i startego sera.
Składniki:
- 250 g kaszy pęczak
- 300 g pieczarek
- 100 g liści jarmużu
- 750 ml bulionu (warzywny lub drobiowy)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki startego sera np. grana padano lub parmezan
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i smaż do zarumienienia grzybów. Odstaw.
W garnku usmaż na łyżce masła i oliwy posiekaną cebulę. Dodaj suchą kaszę i smaż, aż stanie się szklista.
Stopniowo podlewaj bulionem kaszę, za każdym razem czekając, aż kasza wchłonie płyn. Gotuj do momentu, aż kasza będzie al dente.
Do kaszy dodaj podsmażone wcześniej pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, jarmuż, starty ser i łyżkę masła.
Całość wymieszaj i odstaw pod przykryciem na 2-3 minuty.
Napisz pierwszy komentarz