Apple crumble, czyli jabłka z kruszonką. Wybitnie smaczny i wybitnie prosty deser, który poznałem pracując w Wielkiej Brytanii jako kelner.
Spotykany jest w najróżniejszych formach, nawet jako ciasto upieczone na dużej blasze. Ja najbardziej lubię go w takiej formie, w jakiej podawano w restauracji, w której pracowałem, czyli pojedyncze porcje upieczone w kokilkach i podawane kruszonką do dołu, i jabłkami do góry. Po upieczeniu jabłka tworzą delikatny mus, zaś kruszonka przepyszny, chrupiący spód – najlepiej oczywiście smakuje na gorąco.
Składniki Apple Crumble
Podaję proporcje na cztery porcje
- jabłka – kilka sztuk zależnie od ich wielkości
- mąka – ćwierć szklanki
- masło – trzy/cztery łyżki do kruszonki i odrobina do wysmarowania foremek
- cukier brązowy – trzy/cztery płaskie łyżki, do kruszonki
- opcjonalnie: cynamon i cukier do doprawienia jabłek
- orzechy do przyozdobienia gotowego deseru
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewam do temperatury 220 st. C.
- Jabłka obieram ze skóry i kroję w cieniutkie plasterki.
- Kokilki smaruję dokładnie masłem i układam w nich warstwami jabłka, opcjonalnie podsypując od czasu do czasu szczyptą cynamonu (i cukru, jeżeli jabłka są bardzo kwaśne).
- Jabłka staram się układać ciasno i na koniec jeszcze docisnąć, ponieważ w trakcie pieczenia zmiękną i zmniejszy się ich objętość.
- Z zimnego masła, mąki i cukru wyrabiam rękoma grudkowate i nieco niechlujne sypkie ciasto na kruszonkę.
- Kruszonkę dodaję na wierzch każdego apple crumble i delikatnie ją przyklepuję, aby całość była bardziej zwarta.
- Następnie deser wstawiam do piekarnika na 20 do 25 minut, lub do czasu aż kruszonka zacznie ładnie się rumienić.
- Wyjęte z piekarnika desery delikatnie odwracam do góry nogami i wykładam na talerze. Jeżeli apple crubmle nie chce wyjść z foremki po dobroci, pomagam sobie nożem – czasami po prostu kruszonka lub jabłka mogą się przykleić do ścianek kokilki.
- Na samym końcu na deser nakładam orzechy – u mnie zwykle są to kawałeczki orzechów włoskich, które świetnie komponują się z jabłkami i nadają mojemu apple crumble ostateczny wygląd.
A tak wygląda talerz kilkadziesiąt sekund po podaniu Apple Crumble na stół ;-)
*Wpis sponsorowany
Rewelacyjne… :)
Nie chce byc wscibski, ale w tytule masz angielska literowke. (Tak wiem ze nie daje polskich znakow ale mieszkam w Anglii i jestem za leniwy, zeby ustawic polska klawiature :-)) Swietna strona bardzo lubie tu zagladac. Polecam innym.
Super, dzięki za uwagę o literówce – już poprawiam ;)
Swietnie podane :)
Takiej formy podania crumble jeszcze nie widziałam, podoba mi się :)
Zobaczyłam ten wpis, szybka myśl – jabłka mam! I gości za niedługo więc od razu się zabrałam do dzieła i upiekłam, są boskie! Dziękuję za inspirację :)
Crumble to jest to co bardzo bardzo lubię – proste i smaczne.
Ale z jabłkami nie robiłam/ nie jadłam.
uwielbiam ten deser. zwłaszcza za prostotę w przygotowaniu. dziś na deser wersja z gruszkami :-D
O tak z gruszkami też jest super :) Czasem dodaję też cienką warstwę jagód albo innych leśnych owoców