U mnie w domu nigdy nie było tradycji bab drożdżowych. Na świątecznym stole lądują mazurki, serniki i babki piaskowe. A szkoda, bo właśnie wypróbowałam bardzo dobry przepis na wielkanocną babkę drożdżową.
Moja dzisiejsza propozycja na babkę jest bardzo prosta i szybka do wykonania, a w smaku znakomita. Ciasto wzbogaciłam rodzynkami, polewą lukrową i skórką pomarańczową.
Składniki
Ciasto drożdżowe:
- 50 g drożdży świeżych
- 1 i 1/4 szklanki letniego mleka
- 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 80 g roztopionego masła
- 40 g cukru
- 15 g cukru waniliowego
- 4 żółtka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki rodzynek
- 25 ml rumu
- do posmarowania formy: 1 łyżka masła i około 2 łyżki bułki tartej
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3-4 łyżki wody lub soku z cytryny
- 1/4 szklanki smażonej skórki pomarańczowej
Przygotowanie
Składniki wyjmij wcześniej z lodówki, powinny mieć temperaturę pokojową. Jedynie mleko możesz delikatnie podgrzać, tak żeby było letnie (maksymalnie 37 stopni C).
Rodzynki zalej wrzątkiem i po 5 minutach odcedź. Następnie dolej kieliszek rumu.
Przygotuj rozczyn – pokruszone drożdże umieść w misce, dodaj 1 łyżkę cukru, 1/4 szklanki mleka, dodaj tyle mąki, by powstał rozczyn o konsystencji gęstej śmietany (najlepiej dodawaj stopniowo po łyżce, mieszaj i sprawdzaj czy jest już odpowiednio gęsty. Dodaję do rozczynu 3 łyżki mąki).
Miskę z drożdżami przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15-20 minut.
Żółtka roztrzep za pomocą widelca. W misce wymieszaj pozostałe składniki: resztę mąki i mleka, cukier, cukier waniliowy, żółtka, roztopione masło i sól, tak by powstało gładkie ciasto.
Dodaj podrośnięte drożdże i rodzynki, ponownie wyrób ciasto aż będzie jednolite, gładkie i nie będzie kleić się do ręki. Następnie odstaw przykryte do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Formę do babki z kominem po środku o średnicy 22-25 cm wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą.
Masę wylej do formy i wyrównaj jej powierzchnię. Babkę drożdżową piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut.
Po upieczeniu wyjmij babkę i pozostaw do przestudzenia. Przygotuj lukier – cukier puder utrzyj z odrobiną przegotowanej wody.
Ciasto polukruj i udekoruj skórką pomarańczową.
Chcę filmik z babki drożdzowej:) Początkuję w pieczeniu i tak się dziwnie składa, że wychodzą mi wyłącznie Pańskie przepisy. Dlatego proszę o więcej filmików z wypieków.
Dziekuję za komentarz i dopisuję pomysł na film z babką drożdżową w roli głównej do kolejki! :)