Chrupiąca beza z masą mascarpone, sosem malinowym i sezonowymi owocami to deser, który doskonale sprawdzi się na słodkie i wyjątkowe zakończenie lata.
Beza jest chrupiąca na zewnątrz i delikatna w środku. Bardzo prosta w wykonaniu, wymaga jedynie odrobinę cierpliwości. Deser musi spędzić w piekarniku około 3 godziny. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest przygotowanie bezy dzień wcześniej, a masę z serka mascarpone, sos malinowy i owoce można położyć na godzinę przed podaniem.
Składniki
Beza:
- 5 białek
- 250 g cukru
- 1 łyżeczka białego octy winnego lub cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Masa mascarpone:
- 250 g serka mascarpone
- 200 g śmietany 36%
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru pudru
Mus malinowy:
- 250 g malin
- 3 łyżki cukru
Przygotowanie
Do misy miksera wlej białka, dodaj szczyptę soli i ubijaj na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając. Pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet winny lub cytrynę.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na papierze narysuj okrąg ok. 23 cm średnicy. Łyżką wyłóż na niego masę bezową i uformuj wyrównując boki bezy ku górze.
Bezę wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C i piecz przez ok. 20 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni C i piecz (susz) od 2,5 do 3 godzin. Po tym czasie nie wyciągaj bezy, tylko pozostaw ją w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
Przygotuj masę mascarpone – serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem. Śmietankę ubij na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego, a następnie dodawaj powoli do mascarpone miksując na wolnych obrotach, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
Teraz czas na mus malinowy – maliny opłucz, zmiksuj przy pomocy blendera, dodaj cukier i gotuj na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Wystudzoną bezę połóż na paterę/duży talerz. Wyłóż na nią masę mascarpone, polej sosem malinowym i udekoruj świeżymi owocami sezonowymi.
Beza pierwsza klasa. Bije na głowę każdą inną. Jej połączenie z kremem i malinami, hmmm… talerze wylizane nawet przez osoby mało słodkolubne. Maliny po zmiksowaniu dodatkowo przetarłam przez gęste sito w celu pozbycia się pestek. Dzięki za przepis :-)
PYCHA!!! Uwielbiam bezy! A moja ulubiona jest z kremem z zieloną herbatą, najlepiej sprawdza sie do tego zielona cytrynowa teekanne :)
Pyszny deser Ja zajdam go popijając kawą o smaku wiśni w czekoladzie
Wspaniała ta beza :)