Chlebek bananowy to bardzo znany i lubiany wypiek, który ma niewiele wspólnego z tradycyjnym chlebem. To nic innego jak ciasto z dodatkiem bananów, pieczone w keksówce. Od kilku lat korzystam z niezawodnego przepisu, którym podzielę się dziś na blogu.
W tej wersji chlebek jest miękki, wilgotny i bardzo aromatyczny. Bananowy przysmak z cudowną waniliową nutą jest przepyszny, a do tego bardzo prosty w przygotowaniu, i raczej trudno go zepsuć ;) Do przygotowania ciasta polecam wybrać dojrzałe, miękkie banany, dzięki którym ciasto jest słodkie i pachnące. Chlebek jest tak dobry, że nie potrzebuje już żadnych dodatków.
Składniki
- 240 g mąki pszennej
- 110 g masła
- 90 g cukru pudru
- 3 duże dojrzałe banany (rozgniecione)
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy lub 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Przygotowanie
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, przesiej i odstaw.
Masło umieść w dużej misce. Dodaj cukier puder i ucieraj przy pomocy miksera, aż do uzyskania gładkiej, jasnej masy.
Dodaj jedno jajko i połowę mąki wymieszanej z sodą i proszkiem do pieczenia. Składniki zmiksuj.
Powtórz czynność z następnym jajkiem i resztą mąki. Ponownie zmiksuj, aż składniki się połączą.
Do miski dodaj rozgniecione banany i ekstrakt waniliowy. Całość dokładnie wymieszaj.
Masę przełóż do formy (o wymiarach 26×12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około godzinę do tzw. suchego patyczka.
Witam
wczoraj zrobiłem wyszedł pyszny i jak na zdjęciu,ale następnym razem coś dodam albo może zrobię polewę bo coś by się jeszcze przydało