Chrupiące ciasteczka z płatkami owsianymi to zdrowa przekąska i pyszny deser. Są o wiele lepsze od sklepowych gotowców. Ich przygotowanie jest niezwykle proste i bardzo szybkie.
Do ciasteczek dorzucam bakalie – orzechy włoskie, rodzynki i migdały. Dodatki możesz dowolnie modyfikować, na przykład uzupełnić o żurawinę czy wiórki kokosowe. Smak ciasteczek owsianych za każdym razem może być inny. Na pewno znajdziesz odpowiednią wersję dla siebie.
Czas przygotowania
Przygotowanie ciasteczek nie zajmie więcej niż 15 minut + 15-20 minut pieczenia
Składniki
Z podanych proporcji przygotujesz około 24 szt. ciasteczek.
- 115 g mąki
- 85 g masła
- 90 g cukru
- 55 g płatków owsianych
- 1 banan
- 1 jajko
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g rodzynek
- 50 g płatków migdałowych
Przygotowanie ciasteczek owsianych
Jajko roztrzep widelcem w płaskim naczyniu, aż do momentu połączenia żółtka z białkiem do jednolitej konsystencji. Banana dokładnie rozgnieć widelcem.
Masło utrzyj z cukrem przy pomocy miksera. Dodaj roztrzepane jajko i rozgniecionego banana.
Do masy dodaj pozostałe składniki – mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane i bakalie. Całość dokładnie wymieszaj najlepiej przy pomocy miksera (miksując na wolnych obrotach).
Przygotowana masę nałóż łyżką (formując ciasteczka – o średnicy ok. 3-4 cm) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasteczka piernikowe piecz w temperaturze 180 stopni C przez około 15-20 minut.
Robiłam wczoraj i będę robić dzisiaj bo już nie ma. Są przepyszne. Zamiast rodzynek dałam żurawinę, dodaje wspaniałego lekko kwaskowego smaku.Pozdrawiam.
Upiekłam je dzisiaj. Ciastka są przepyszne.Robi się je bardzo szybko. W całym domu pachnie bananem;) Z pewnością będzie to mój przepis. Dzięki i pozdrawiam.