Ciasto dyniowe to kolejny pomysł na wykorzystanie jesiennego warzywa w kuchni. Ciasto jest miękkie, aromatyczne, nie za słodkie, a do tego proste w wykonaniu – nie potrzeba nawet miksera. Wystarczy, że wymieszasz suche składniki w jednej misce, mokre w drugiej i wszystko połączysz.
Ciasto bardzo przypomina ciasto marchewkowe. Oba przygotowane są w podobny sposób i wzbogacone aromatycznymi przyprawami – cynamon, imbir, kardamon, gałka muszkatołowa. Do ciasta możesz dorzucić swoje ulubione bakalie.
Czas przygotowania
ok. 20 minut + czas pieczenia (ok. 60 minut)
Składniki
- 320 g mąki pszennej
- 3/4 szklanki puree z dyni
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 jajka
- 110 g cukru
- 2-3 łyżki miodu naturalnego
- 60 ml oleju
- 80 ml jogurtu naturalnego
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 szklanki rodzynek
- 100 g bakalii (orzechy włoskie lub laskowe, migdały)
Przygotowanie
Przygotuj bakalie – pokrój na mniejsze części. Następnie przełóż do naczynia i zasyp 1 łyżką mąki.
W misce wymieszaj mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, sól i rodzynki.
W drugiej misce wymieszaj mokre składniki – puree z dyni, miód, olej, jogurt i jajka, aż do uzyskania jednolitej masy.
Za pomocą łyżki połącz ze sobą suche i mokre składniki. Do masy dodaj pokrojone bakalie i dokładnie wymieszaj.
Masę przełóż do formy (o wymiarach 26×12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw ciasto w piekarniku, aż lekko przestygnie. Następnie wyłóż do całkowitego ostygnięcia.
wyszło nawet dobre mimo, że dałam tylko łyżeczkę cukru…
Witam,
Czy puree z dyni można zrobić po odmrożeniu dyni?
Tak, można.
Już sobie wyobrażam ten zapach… Bajka :)