Uwielbiam wszystkie korzenne desery, które nigdy nie smakują lepiej niż właśnie o tej porze roku. A dzisiejsza propozycja ciasta gruszkowego z nutą imbiru to idealne zimowe połączenie.
Po ciężkich, czekoladowych wypiekach postawiłam na coś lżejszego i owocowego. Ciasto jest bardzo delikatne, wilgotne z dużą ilością gruszek, o pięknym aromacie. Imbir możesz zamienić na cynamon. Będzie równie pyszne.
Czas przygotowania
Przygotowanie ciasta z gruszką i imbirem zajmuje ok. 40 minut + ok. 1 godz. pieczenia
Składniki
Ciasto:
- 160 g mąki
- 150 g cukru
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 5 łyżek oleju
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 i ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru
- ¼ łyżeczki soli
- 75 g zmielonych orzechów włoskich
Sos+ gruszki:
- 3 gruszki
- ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki miodu lub cukru
Przygotowanie
Masło i miód (lub cukier) rozpuść w garnku na małym ogniu.
Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w plastry (około 0,5 cm), następnie przełóż je do roztopionego masła. Dodaj imbir.
Gruszki z przyprawami duś na mniejszym ogniu. Gdy będą miękkie zdejmij z ognia i pozostaw do przestudzenia.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i przyprawami.
W osobnym naczyniu ubijaj jajka z cukrem (przy pomocy miksera) na puszystą masę, następnie dodaj olej dalej miksując na wolnych obrotach.
Do masy stopniowo dodawaj naprzemiennie mąkę i jogurt. Cały czas powoli miksując, aż do połączenia składników.
Na koniec dodaj zmielone orzechy włoskie.
Przestudzone gruszki ułóż na dnie natłuszczonej formy (okrągła forma o średnicy 25 cm) i polej niewielką ilością sosu (2-3 łyżki), w którym się dusiły. Na owoce wylej przygotowaną masę.
Ciasto piecz przez około 50-60 minut. Po upieczeniu pozostaw ciasto w piekarniku jeszcze przez 5-10 minut.
Po przestudzeniu odwróć ciasto tak, aby owoce znajdowały się na górze.
Deser inspirowany przepisem na imbirowe ciasto z gruszkami.
Smacznego!
U mnie dzisiaj na blogu też w klimacie imbirowym :) Bardzo ciekawy przepis!