To ciasto stało się jednym z większych zaskoczeń ostatnich miesięcy. Upiekłem je głównie ze względu na zalegające zbyt długo w lodówce opakowanie ricotty. Eksperyment się powiódł, ciasto wyszło znakomite, więc przepis ląduje na blogu i na pewno będę z niego korzystał jeszcze nie raz.
Użycie ricotty powoduje, że widzisz na talerzu ciasto wyglądające jak zbity biszkopt, a przy pierwszym kęsie zastanawiasz się skąd ta delikatna tekstura i lekko sernikowy smak ustępujący po chwili migdałowej nucie. Warte wypróbowania na nieświadomych niczego gościach – na pewno będą super mile zaskoczeni :)
Czas przygotowania
Przygotowanie ciasta potrwać może ok. 20 minut, następnie ok. 50 minut pieczenia, co daje łącznie 70 minut.
Składniki ciasta migdałowego
Podane proporcje pozwolą upiec ciasto w okrągłej formie o śr. ok. 20 cm. Wyjdzie z tego 8 do 12 porcji ciasta.
- 125 g zmielonych na proszek migdałów
- 125 g kaszy manny
- 100 g masła
- 200 g brązowego cukru
- 4 jajka
- skórka otarta z jednej cytryny
- 250 g ricotty
- garść mrożonych lub świeżych jagód
- cukier puder do dekoracji
Wykonanie ciasta migdałowego
Przy pomocy miksera utrzyj miękkie masło z połową cukru.
Kiedy masło i cukier połączą się w puszystą masę, zacznij dodawać żółtka jaj – cały czas przy tym mieszając lub miksując masę.
Następnie dodaj do masy skórkę z cytryny, sproszkowane migdały, kaszę mannę i ser ricotta. Całość wymieszać delikatnie do uzyskania jednolitej masy.
W osobnej misce ubij białka jajek na dość sztywną pianę. Kiedy już piana będzie zwarta zacznij porcjami dosypywać cukier i cały czas ubijaj.
Gotową masę z białek i cukru delikatnie przełóż do przygotowanego wcześniej ciasta i ostrożnie, powoli, przy użyciu szpatułki wymieszaj całość do połączenia składników. Ciasto powinno zachować jak najwięcej puszystości i lekkości ubitych białek.
Gotowe ciasto przełóż do formy, którą to warto wyłożyć wcześniej papierem do pieczenia. Na wierzchu dodaj jagody lub inne ulubione owoce. Dobrze będą pasować maliny, truskawki, a nawet śliwki. Ja użyłem mrożonych jagód z własnych zapasów przygotowanych latem.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 50 minut.
Podawaj wystudzone, oprószone cukrem pudrem. Jako dodatek dobrze sprawdzą się również płatki migdałowe.
Napisz pierwszy komentarz