Sezon na jabłka w pełni, warto więc sięgnąć po receptury na wypieki właśnie z tymi owocami. Gdy chcesz zrobić szybkie i pyszne ciasto z jabłkami polecam ten przepis.
Ciasto z dużą ilością jabłek, orzechów włoskich i cynamonu – prawdziwe jesienne smaki i aromaty. Do tego ciasta użyłam jabłek lekko kwaskowych w smaku.
Składniki
- 160 g mąki pszennej
- 180 g mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g cukru
- 250 g masła lub margaryny
- 4 duże jabłka
- garść orzechów włoskich
- garść płatków migdałowych
- 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie
Margarynę lub masło rozpuść w garnku na małym ogniu i pozostaw do przestudzenia.
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Owoce skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały.
Mąki przesiej z proszkiem do pieczenia.
Jajka ubij na lekką i puszystą pianę przy pomocy miksera. Stopniowo dodawaj cukier, dalej ubijając, aż do powstania gęstej i jasnej piany.
Dodawaj stopniowo przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszaj łyżką aż do połączenia się składników.
Na koniec dodaj rozpuszczone i przestudzone masło. Całość miksuj na wolnych obrotach.
Blachę o wymiarach 25×30 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto.
Ciasto posyp równomiernie jabłkami, posiekanymi orzechami, płatkami migdałów i cynamonem.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
świetne ciasto
cudowne ciacho :) z jabłkami moge jesc i jesc