Sezonu na rabarbar nie wyobrażam sobie bez ciasta drożdżowego. Dziś proponuję przepis na puszysty placek drożdżowy z dodatkiem kawałków kwaśnych łodyg pokryty słodką kruszonką.
Podczas pieczenia w całym domu unosi się cudowny maślany zapach ciasta. Przepis jest bardzo prosty, a ciasto drożdżowe przygotowuje się szybko. Najlepsze jest zaraz po upieczeniu.
Składniki
- 50 g drożdży
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 4 żółtka
- 150 g roztopionego masła
- 3 i 1/2 łyżki cukru
- 15 g cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru pudru
- 500 g rabarbaru
- na kruszonkę: 3 łyżki mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 15 g cukru waniliowego, 100 g masła
Przygotowanie
Składniki wyjmij wcześniej z lodówki, powinny mieć temperaturę pokojową. Jedynie mleko możesz delikatnie podgrzać, tak żeby było letnie.
Przygotuj rozczyn – pokruszone drożdże umieść w misce, dodaj 1 i 1/2 łyżki cukru, 1/2 szklanki mleka, dodaj tyle mąki, by powstał rozczyn o konsystencji gęstej śmietany (najlepiej dodawaj stopniowo po łyżce, mieszaj i sprawdzaj czy jest już odpowiednio gęsty. Dodaję do rozczynu 2 łyżki mąki).
Miskę z drożdżami przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
Żółtka roztrzep za pomocą widelca. Do podrośniętych drożdży dodaj pozostałe składniki: resztę mąki i mleka, cukier, cukier waniliowy, żółtka i roztopione masło. Następnie wyrabiaj ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem przez ok. 10 – 15 minut, tak by powstało gładkie ciasto.
Odstaw przykryte do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Rabarbar umyj, pokrój w 2 cm plasterki i umieść w misce. Zasyp łyżką cukru pudru.
Przygotuj kruszonkę – w mniejszym naczyniu wymieszaj masło, cukier, mąkę i proszek do pieczenia do konsystencji grudek.
Formę (o wymiarach 25 x 41 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Dodatkowo posmarowałam formę masłem.
Do formy przełóż ciasto. Na ciasto wyłóż rabarbar a następnie rozsyp równomiernie kruszonkę.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40-50 minut, aż brzegi ciasta lekko się zrumienią na złoty kolor. Na koniec sprawdź patyczkiem środek ciasta – patyczek powinien być suchy.
bardzo dziękuję za prosty przepis na moje 1 ciasto drożdżowe. Pyszne. Często korzystam z Pana bloga. Nigdy się nie zawiodłam. Pozdrawiam cieplo
Drożdżówka właśnie opuściła piekarnik i pierwsze kawałki opuściły drożdżówkę. Zamiast rabarbaru użyłam jabłek. Ciasto smaczne, ładnie wyrosło. Pytanie mam co do kruszonki: czy z podanych składników i ich ilości jest się w stanie zrobić grudki? Ja mąki i cukru musiałam ostro dosypać=-O.
Ja użyłam ostatnio po raz pierwszy mąki dedykowanej dla ciasta drożdżowego. Wyszło meega! Sama jestem zdziwiona, że można takie dobre ciasto zrobić samemu. Ta mieszanka jest chyba na bazie mąki szymanowskiej tylko odstosowany jest typ do ciasta drożdżowego
Robilam ciasto z rabarbarem ale do kruszonki dodalam 4 Lydia cukru,wyszlo super.Rowniez robilam ze sliwkami -super.Bardzo late do wykonania polecam del poczatkujacych.
Jest tak łatwy i dobry przepis.Wlasnie dzisiaj zaczynam po raz drugi ale że sliwkami.
O tak! Jesli rabarbar to koniecznie musi byc z niego po pierwsze kompot a po drugie ciasto drozdzowe lub po prostu zwykle drozdzowki z kruszonka. Znam kilka przepisow na drozdzowe ciasta, bo moja babcia robi je co roku na lato, z rabarbaru rosnacego w jej ogrodku. No i ja juz kilka przepisow mialem okazje wyprobowac samodzielnie. Pyszne i smaczne.