Czerwiec to sezon na truskawki – najlepsze moim zdaniem owoce uprawiane w Polsce. Przez cały sezon zajadamy się świeżymi czerwonymi owocami pod każdą postacią, najczęściej w formie dodatku do naleśników. W tym roku moja żona wyszperała w internecie kilka przepisów, które pozwoliły upiec idealne ciasto z truskawkami!
Truskawek nigdy za mało, więc i ciasto powinno się wręcz uginać pod ich ciężarem. Problem jednak w tym, żeby ciasto ładnie wyrosło, było puszyste i nie stało się z powodu nadmiernej ilości owoców sklejonym wilgotnym zakalcem.
Do swojego ciasta użyłem:
- 250 gram mąki pszennej
- czterech jajek
- jednej kostki masła
- 100 gram cukru pudru (ciasto nie będzie bardzo słodkie, chodzi w końcu o truskawki)
- łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki kruszonki:
- 150 gram mąki
- 75 gram masła
- 75 gram cukru
I najważniejsze:
- jeden kilogram świeżych truskawek
Przygotowanie ciasta zacząłem od kruszonki. Na patelni roztopiłem masło i dodałem cukier. Kiedy cukier zaczął się rozpuszczać dodałem mąkę i wszystko dobrze ze sobą wymieszałem do uzyskania dużej ilości niewielkich grudek kruszonki. Całość odstawiłem na bok.
Następnie przygotowałem ciasto – czyli podstawę mojego wypieku.
Miękkie masło wymieszałem dobrze z cukrem pudrem, a następnie dodałem po kolei jajka – cały czas intensywnie ucierając masę aż do uzyskania jednolitej konsystencji. W osobnym naczyniu wymieszałem mąkę z proszkiem do pieczenia i niewielkimi porcjami, cały czas mieszając, dodawałem ją do przygotowanej wcześniej masy.
Kiedy składniki dobrze się połączyły, całe ciasto przełożyłem do okrągłej formy wysmarowanej masłem.
Na ciasto nałożyłem truskawki. Większe poprzecinałem na pół, mniejsze układałem w całości na cieście, tak aby szczelnie je przykryły.
Na samą górę wysypałem całą przygotowaną kruszonkę i wstawiłem tak przygotowane ciasto truskawkowe do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni.
Ciasto piekło się przez godzinę (60 minut). Zapach był tak oszałamiający, że zaraz po wyjęciu ciasta z piekarnika odkroiłem testowy kawałek i delektowałem się REWELACYJNYM smakiem.
Kiedy ciasto ostygło udekorowałem je jeszcze cukrem pudrem i z niewielkim ubytkiem podałem gościom :-)
Prezentowane ciasto z truskawkami różni się od powszechnie znanych. Po pierwsze duża ilość truskawek robi różnicę – ciasto jest bardzo truskawkowe – aż dziw, że tak dobrze wyrosło ;) Po drugie – chrupiąca kruszonka po prostu wymiata – to trzeba wypróbować i zaatakować nieziemskim smakiem truskawek własne kubki smakowe.
mam techniczne pytanie ;). Czy ciasto ucierasz mikserem , i czy kruszonkę robisz „na gazie” ? p.s. wiem, ze możesz teraz umierać ze smiechu ale ja w pieczeniu naprawde jestem kiepska i zasadniczo potrafie spitolic kazde ciasto ;)
Ciasto ucieram ręcznie przy pomocy trzepaczki, ale mikserem na pewno będzie łatwiej ;) Co do kruszonki to tak, robię ją „na gazie” ale bez przesady – głównie chodzi o to, żeby zrobiły się ładne grudki a upiecze się to piekarniku.
cos widzę,że nie tylko u mnie króluje takie ciasto teraz, w dni upalne i w sezonie truskawkowym.. :)) Smacznego wszystkim! :))
Ja stale korzystam z tego przepisu bo jest przy nim mało roboty i ciężko coś zepsuć – nawet w środku tygodnia zdarza mi się piec to ciasto truskawkowe ;)
Chłopacy – teraz nie wiem który przepis dziś przetestować bo oba kuszące :)
mam truskawki ide robic pyyyszne ciasto z kruszonką :)
a więc:
ciasto: 2,5 szkl mąki (nie mam wagi i wszystko robię na szklanki), 3/4 szklanki cukru, kostka masła, 3 żółtka, szczypta soli i szczypta proszku do pieczenia, mieszamy zagniatamy i na 45 min do lodówki żeby stężało
truskawki ok 500-600 g + 3 łyżki masła podsmażamy,musimy odlać sosik który się zrobił żeby uniknąć paćki z ciasta, zastosowanie dla sosu truskawkowego to np lody czekoladowe :)
do tego jeszcze z 3 białek (które zostały) bijemy pianę i dodajemy 2 łyżeczki cukru, i teraz
ciasto kroimy na pół, jedną połówką na wysmarowaną tortownicę ścieramy na grubej jarzynowej tarce, na to kładziemy równomiernie truskawki, na to piana i na całość ścieramy tak samo drugą porcję ciasta, całość do piekarnika na ok 40 min 160 C
ja już po 30 wyciągnąłem bo się zaczęło rumienić, posypujemy cukrem pudrem
cool, jak masz ochotę to podsyłaj swój przepis :)
hehe, wczoraj miałem Ci wrzucić foty i przepis zrobiłem w sumie trochę inaczej ale efekt wyszedł ten sam :)
Zaraz zaczynam robić z rabarbarem, dam znać jak wyszło :)
Ciasto b.dobre, hmmm tylko kruszonka coś mi nie wyszła- za długo trzymałam na ogniu chyba, bo była ciemna i twarda;/
Kate jajka dodaję w całości.
Wydaje się, że jest to prosty przepis dla „początkujacych wypieków”-dzisiaj spróbuję zrobić to ciasto tylko ale ze śliwkami:) Mam jedno pytanie: czy do ciasta jaja w całości dajemy same żółtka czy ?
Właśnie włożyłam do piekarnika, moje pierwsze ciasto. A że uwielbiam truskawki, to nie mogłam się powstrzymać !
Wlasnie robie ,dzieki Tomek:)Milego dnia:)
Kitka dzięki za komentarz :) czy to już sezon na truskawki się zbliża?! :)
@Bella zapewniam, że to ciasto smakuje o wiele lepiej niż wygląda – na ciepło i na zimno
świetnie wygląda, ech zjadłabym kawałek….
takie ciasta są najlepsze!
świetnie wygląda…;) nawet o tej porze bym spróbowała
ło jaka szkoda że juz po sezonie
Szkoda szkoda, ale nie jest jeszcze tak źle bo aktualnie malin pod dostatkiem – planuję ich użyć zamiast truskawek :-)
lubię takie ciasta, proste i smaczne :)