To wielka frajda własnoręcznie zebrać dojrzałe owoce z drzewa, a potem przygotować z nich coś pysznego. Koniec sierpnia to czas, kiedy zebrać mogę dojrzałe śliwki i ostatnie papierówki – idealny materiał na owocowe ciasto.
Gruba warstwa owoców na koniec lata to jest to, czym zajadamy się w ostatnich dniach. Rano, po obiedzie, a nawet późno w nocy …nie, nie mamy wyrzutów sumienia ;-) A na wierzchu oczywiście przepyszna kruszonka!
Składniki
Podane ilości składników wystarczą do upieczenia dość wysokiego ciasta w dużej okrągłej tortownicy, lub na kwadratowej blaszce o szerokości ok. 35 cm
- 3/4 kostki masła
- 4 jajka
- 1/2 lub 2/3 szklanki cukru (ja wolę mniej cukru)
- 2 szklanki mąki
- 70 ml wody
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mocnego alkoholu – np. koniak, rum, ja dodałem nalewki z mirabelek
- pół kilograma śliwek
- 2-3 duże jabłka
- cynamon
- składniki kruszonki: 1/4 kostki masła, pół szklanki cukru, pół szklanki mąki
Przygotowanie ciasta
Zacznij od przygotowania ciasta: utrzyj miękkie masło z cukrem do uzyskania jednolitej masy, a następnie dodawaj po trochu jajka i cały czas mieszaj (lub miksuj mikserem) aż do uzyskania puszystej masy.
Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj do przygotowanej wcześniej masy.
Teraz kolej na wodę i odrobinę alkoholu – te składniki również połącz z masą i całość dokładnie wymieszaj aż do uzyskania jednolitego ciasta.
Tak przygotowane ciasto przełóż do blachy (ja zwykle wykładam blachę papierem do pieczenia).
Jabłka obierz i pokrój w mniej więcej 3 mm plasterki, a śliwki przekrój na połówki i usuń pestki.
Na przygotowane wcześniej ciasto wyłóż połówki śliwek, jedna obok drugiej tak by pokryły całą powierzchnię ciasta. Każdą śliwkę możesz lekko docisnąć, żeby zagłębiła się w cieście. Na śliwkach ułóż warstwę jabłek.
Na koniec przygotuj kruszonkę. Zimne masło pokrój w kostkę i wymieszaj z mąką i cukrem. Zagniataj lekko przy pomocy palców aż utworzą się niewielkie grudki. Taką mieszanką posyp dokładnie owoce i włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 185 stopni C. Piecz przez 50 – 55 minut. Przed wyjęciem sprawdź stan upieczenia przy pomocy drewnianego patyczka lub wykałaczki.
Przed podaniem oprósz całe ciasto cukrem pudrem.
Super, pyszne wyszło. Dzięki. Jaką mąkę dodać?
Czy można orkiszową lub żytnią?
Proszę o maila, annamoc@wp.pl chodzi mi o te maki. Mój mąż nie lubi maki pszennej. A lubi ciasto z owocami. Jaką make użyć. Proszę o list.
zamieniłam mąkę na pełnoziarnistą a cukier na trzcinowy. Rozumiem, że cynamon ile kto chce i na jabłka ;) czekam aż ostygnie.
Bardzo dobry, zapach na cały dom
W przepisie nie podała Pani jaka ilość mąki jest potrzebna?:(
Racja! Dziękuję za uwagę, już uzupełniłem ilość mąki :)