Najważniejsza nie jest data, tylko ta druga osoba, z którą napijesz się czekolady. A zamiast stać w kuchni przez pół godziny, przygotuj szybko ten smakołyk i poświęć 25 minut więcej na degustację w odpowiednim towarzystwie :)
Przygotowanie gorącej i gęstej czekolady z temperamentem
- Tabliczkę czekolady (najlepiej gorzkiej) łamię na kawałki, wrzucam je do miseczki i zalewam połową szklanki mleka
- Miseczkę z czekoladą i mlekiem wstawiam do kuchenki mikrofalowej na kilkanaście sekund (można też podgrzewać ją w kąpieli wodnej na zwykłej kuchni)
- Wyjmuję, mieszam i wstawiam do mikrofali na kolejne kilkanaście sekund
- Czynności te powtarzam do uzyskania gładkiej i gęstej, ale „pitnej” konsystencji czekolady
- Do gotowej czekolady dodaję kilka płatków chilli – w końcu w walentynki przyda się trochę więcej temperamentu :-)
- Czekoladę przelewam do dwóch małych filiżanek.
- … :-)
Mmm… pycha, aż naszła mnie ochota.
Tomku, czekolada Genialna! Ja jeszcze podałam ją z małą gałką lodów waniliowych. Polecam wszystkim na jeszcze zimowe dni, rozkosz…
czekolada z chili najlepsza na świecie. fajny prosty przepis :-) muszę wypróbować