Gruszki duszone w białym winie wzbogacone przyprawami to pyszny, jesienny deser. To także jeden z lepszych sposobów na serwowanie tych owoców. Stanowią świetną alternatywę dla słodkich i ciężkich ciast i deserów.
Poszukując inspiracji na jesienny deser, wpadł mi w ręce doskonały przepis pochodzący z książki Jerozolima Yotama Ottolenghiego. Jedyna moja zmiana to zastąpienie strączków kardamonu, kardamonem zmielonym oraz wzbogacenie syropu o laski cynamonu. Przyprawy nadają słodki smak i bardzo charakterystyczny korzenny zapach. Gruszki przygotowane w ten sposób możesz serwować w towarzystwie lodów śmietankowych.
Składniki
- 4 twarde gruszki
- 500 ml wytrawnego białego wina
- 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
- 150 g cukru
- 3 laski cynamonu
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki nitek szafranu
- szczypta soli
Przygotowanie
Do garnka wlej wino, sok z cytryny. Dodaj cukier, cynamon, kardamon, szafran i sól.
Zawartość garnka doprowadź do wrzenia i dodaj obrane gruszki. Gruszki powinny całe znajdować się pod powierzchnią płynu (możesz dolać trochę wody).
Owoce duś pod przykryciem na małym ogniu, aż gruszki będą ugotowane (uważaj, żeby gruszki się nie rozgotowały – czas może się znacznie różnić w zależności od stopnia dojrzałości owoców). W trakcie duszenia, gruszki delikatnie przewróć kilka razy.
Za pomocą noża sprawdź czy gruszki są już gotowe. Owoce wyjmij z garnka i przełóż do miseczek.
Sos zredukuj do jednej trzeciej objętości, zwiększając ogień. Sos powinien mieć konsystencję gęstego syropu.
Gruszki polej syropem i odstaw do ostygnięcia.
znakomity deser! :)
Jzu wiem co zrobie z gruszkami, ktore dostalam od kolezanki :-) Zamiast crumble, beda gruszki w winie :-)