Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Francuski deser „Piękna Helena”

Klasyczny francuski deser "Piękna Helena"

Nie zrobiłem chyba nigdy wcześniej deseru o piękniejszej nazwie ;) „Piękna Helena” to klasyczny francuski deser, który wypieści każde podniebienie dużą ilością czekolady, zimnymi lodami i mięciutką, waniliową gruszką.

Składniki

Podaję składniki na dwie porcje deseru.

  • 2 dojrzałe gruszki
  • 700 ml wody
  • 4 łyżki cukru
  • 1 laska wanilii
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • dwie łyżki masła lub 5 łyżek mleka do rozpuszczenia czekolady
  • lody waniliowe (lub dowolny ulubiony smak)

Wykonanie

  1. W garnku podgrzej wodę, dodaj do niej cukier, a także sok z cytryny i przekrojoną na pół laskę wanilii. Doprowadź do wrzenia.

  2. Gruszki obierz ze skóry, przekrój wzdłuż na połówki, a następnie łyżką wykrój gniazda nasienne i włóż do gotującej się wody. Warto odciąć dolny fragment gruszki, aby łatwiej było ją postawić pionowo na talerzu w trakcie dekoracji czekoladą.

  3. Gruszki gotuj w powstałym syropie, na małym ogniu przez ok. 15-20 minut. Będą gotowe kiedy zmienią kolor na szklisty i zmiękną.

  4. Ugotowane gruszki odcedź i odstaw aby przestygły.

  5. Teraz kolej na czekoladę – rozpuść ją w kąpieli wodnej (np. szklana miska ustawiona na rondelku z gorącą wodą) z dodatkiem masła lub mleka.

  6. Chłodne połówki gruszki ustaw pionowo na środku talerza, a następnie polej je rozpuszczoną czekoladą. Z czekolady możesz zrobić dodatkowe dekoracje, a na koniec ułóż na talerzu dwie gałki lodów.

  7. Smacznego! :-)

Klasyka francuskiej kuchni

Jak podaje m.in. Wikipedia, Piękna Helena jako deser został wymyślony w 1865 roku przez Auguste’a Escoffiera i wziął swoją nazwę od bohaterki popularnej operetki:

Operetka Offenbacha po premierze w 1864 r. cieszyła się wielkim powodzeniem wśród paryżan, co zaowocowało wysypem w stołecznych restauracjach dań nawiązujących do imienia Heleny Trojańskiej (np. befsztyki Pięknej Heleny z jabłkami i karczochami lub mus Pięknej Heleny z kurczęcia w szparagach, obłożony truflami). Wiele z nich obecnie zostało już zapomnianych, jednak największą sławę zdobył deser, chętnie spożywany po spektaklach teatralnych.

Podsumowując – deser dla wielbicieli Francji i francuskiej kultury. A także dla fanów Heleny Trojańskiej ;)

 Bon appétit!

Klasyczny francuski deser "Piękna Helena"

Podobne przepisy

tagi: , , , , ,

Ilość komentarzy: 3 - dołącz do dyskusji!

3 odpowiedzi na “Francuski deser „Piękna Helena””

  1. nanobug pisze:

    A gdzie garnirunek z calych migdalow i kandyzowanego fiolka?

  2. Agnieszka pisze:
    5

    Ale fajne przepisy u Ciebie. Taki prosty deser, a na pewno bardzo pyszny i nieczasochlonny! Wyglada bajecznie – na mojej liscie do zrobienia :-)

  3. magda pisze:

    jeden z moich ulubionych deserów :) zarówno pod względem estetycznym, jak i smakowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php