Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Kisiel z czerwonych pomarańczy

To jest najlepszy kisiel jaki w życiu jadłem. Serio. Jest też w czołówce deserów, jakie kiedykolwiek samodzielnie przyrządziłem.

Kisiel pomarańczowy

Przepis pochodzi z warsztatów kulinarnych prowadzonych przez znakomitego Grzegorza Łapanowskiego, a zorganizowanych przez firmę Brita. Stąd oczywiście zachęta do korzystania z filtrowanej wody. Zdecydowanie warto wypróbować ten przepis!

W tajemnicy przyznam się tylko Tobie, że na warsztatach zamiast dwóch-trzech łyżek alkoholu, wlaliśmy do garnka całą butelkę – pojemność butelki i ilość kisielu w garnku pozostawmy bez dalszych komentarzy ;)))

Składniki

  • 4-5 soczystych pomarańczy
  • 2- 3 łyżki nalewki pomarańczowej lub dobrego likieru
  • Limonka
  • Kilka łyżeczek brązowego  cukru
  • Łyżka masła
  • Cynamon
  • Anyż
  • 2 -3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 200 ml śmietany 30 %
  • Esencja waniliowa
  • Laska wanilii
  • Szklanka filtrowanej wody

Przygotowanie 

  1. Pomarańcze sparz we wrzątku i solidnie umyj.
  2. Dwie z nich obierz ze skórki i wyfiletuj.
  3. Skórki dokładnie oczyść z albedo (białej części) i pokrój w cienkie paski.
  4. Z reszty pomarańczy i limonki wyciśnij sok.
  5. W rondlu rozgrzej masło z częścią brązowego cukru.
  6. Wrzuć skórki i wlej trochę wody.
  7. Gotuj kilka minut na niewielkim ogniu.
  8. Dodaj filety z pomarańczy, likier pomarańczowy, kawałek laski cynamonu i gwiazdkę anyżu i duś wszystko kilka minut.
  9. Następnie dolej sok oraz resztę wody. Całość zagotuj.
  10. Dopraw do smaku brązowym cukrem. W odrobinie zimnej wody wymieszaj mąkę ziemniaczaną.
  11. Wlej do rondla, intensywnie mieszając aż kisiel zgęstnieje.
  12. Śmietanę ubij na wysokich obrotach miksera.
  13. Dodaj kilka kropel esencji waniliowej.
  14. Rozlej kisiel do pucharków.
  15. Na wierzch połóż po dużej łyżce śmietany waniliowej.
  16. Deser można podawać na ciepło lub na zimno.
tagi: , , , , , , , , ,

Ilość komentarzy: 2 - dołącz do dyskusji!

2 odpowiedzi na “Kisiel z czerwonych pomarańczy”

  1. magma pisze:

    wygląda bardzo smacznie:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php