To jest najlepszy kisiel jaki w życiu jadłem. Serio. Jest też w czołówce deserów, jakie kiedykolwiek samodzielnie przyrządziłem.
Przepis pochodzi z warsztatów kulinarnych prowadzonych przez znakomitego Grzegorza Łapanowskiego, a zorganizowanych przez firmę Brita. Stąd oczywiście zachęta do korzystania z filtrowanej wody. Zdecydowanie warto wypróbować ten przepis!
W tajemnicy przyznam się tylko Tobie, że na warsztatach zamiast dwóch-trzech łyżek alkoholu, wlaliśmy do garnka całą butelkę – pojemność butelki i ilość kisielu w garnku pozostawmy bez dalszych komentarzy ;)))
Składniki
- 4-5 soczystych pomarańczy
- 2- 3 łyżki nalewki pomarańczowej lub dobrego likieru
- Limonka
- Kilka łyżeczek brązowego cukru
- Łyżka masła
- Cynamon
- Anyż
- 2 -3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 200 ml śmietany 30 %
- Esencja waniliowa
- Laska wanilii
- Szklanka filtrowanej wody
Przygotowanie
- Pomarańcze sparz we wrzątku i solidnie umyj.
- Dwie z nich obierz ze skórki i wyfiletuj.
- Skórki dokładnie oczyść z albedo (białej części) i pokrój w cienkie paski.
- Z reszty pomarańczy i limonki wyciśnij sok.
- W rondlu rozgrzej masło z częścią brązowego cukru.
- Wrzuć skórki i wlej trochę wody.
- Gotuj kilka minut na niewielkim ogniu.
- Dodaj filety z pomarańczy, likier pomarańczowy, kawałek laski cynamonu i gwiazdkę anyżu i duś wszystko kilka minut.
- Następnie dolej sok oraz resztę wody. Całość zagotuj.
- Dopraw do smaku brązowym cukrem. W odrobinie zimnej wody wymieszaj mąkę ziemniaczaną.
- Wlej do rondla, intensywnie mieszając aż kisiel zgęstnieje.
- Śmietanę ubij na wysokich obrotach miksera.
- Dodaj kilka kropel esencji waniliowej.
- Rozlej kisiel do pucharków.
- Na wierzch połóż po dużej łyżce śmietany waniliowej.
- Deser można podawać na ciepło lub na zimno.
wygląda bardzo smacznie:)
Magmo smakuje dużo lepiej niż wygląda :-)