Domowy kisiel to lekki deser, który możesz przygotować z dowolnych owoców świeżych lub mrożonych. Do dzisiejszego przepisu wykorzystałam gruszki.
Wykonanie deseru w domu jest bardzo proste. Wystarczy minimalna ilość składników – owoce, woda i mąka ziemniaczana (ewentualnie cukier). Po spróbowaniu kisielu własnej produkcji sklepowe produkty pełne barwników i konserwantów idą w odstawkę. Kisiel możesz serwować na ciepło lub na zimno – schłodzony w lodówce, z bitą śmietaną i świeżymi owocami. W szczycie sezonu owocowego polecam kisiel z truskawek, malin, jagód lub wiśni.
Przygotwanie
Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w małą kostkę.
Kawałki gruszki umieść w rondlu (część zachowaj do dekoracji) i wlej 200 ml wody, dodaj cukier i gotuj na małym ogniu przez ok. 15 minut.
W pozostałej wodzie rozpuść mąkę ziemniaczaną i wlej powoli do rondla cały czas mieszając. Mieszaj do momentu, aż całość zgęstnieje do pożądanej konsystencji.
Gotowy kisiel zestaw z ognia i pozostaw do przestudzenia.
Deser serwuj udekorowany kawałkami gruszki.
Pycha. Właśnie nakarmiłam nim córcie :-) jak dobrze, że tu trafiłam. To kolejny przepis jaki wykorzystałam z tej strony.