W poszukiwaniu jesiennych smaków coraz częściej wybieram desery z gruszkami w roli głównej. Po pysznych pieczonych gruszkach z ricottą i muffinach gruszkowych przyszedł czas na kruche ciasto również z dodatkiem tych smakowitych owoców.
Jeśli lubisz, możesz wzbogacić ciasto odrobiną imbiru lub cynamonu. Ja tym razem postawiłam na gruszki bez żadnych dodatków. Oprószyłam jedynie na koniec cukrem pudrem.
Składniki
Kruche ciasto
- 240 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru pudru
- 3 łyżki przegotowanej wody
Masa
- 3 łyżki mąki pszennej
- 280 g jogurtu naturalnego
- 80 g cukru pudru
- 2 jajka + 1 białko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 gruszki
Wykonanie
Wszystkie składniki na kruche ciasto (mąkę, masło, cukier puder, żółtko, wodę) umieść w głębokiej misce. Następnie całość dobrze zagnieć. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne i gładkie.
Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
Po tym czasie na posypanej mąką desce rozwałkuj ciasto i przenieś je na wałku na formę do tarty (forma do tarty o średnicy 25 cm). Ciastem dobrze wylep całą formę dokładnie dociskając brzegi.
Dno formy wypełnione ciastem nakłuj w kilku miejscach widelcem – dzięki temu zapobiegniesz wybrzuszaniu ciasta podczas pieczenia.
Ciasto włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz przez około 15-20 minut.
W tym czasie przygotuj masę oraz gruszki. Jogurt, mąkę, cukier puder, jajka i cukier waniliowy wrzuć do miski i dobrze wymieszaj. Gruszki obierz i pokrój w plasterki.
Na podpieczony spód ułóż pokrojone gruszki i zalej je masą. Piecz około 30-40 minut w 180 stopni aż ciasto ładnie się zarumieni.
Mmm, cudownie ta tarta wygląda, musiała być pyszna!