Jestem fanem brownie. Tak po prostu. Poznałem ten hiper-czekoladowy deser dawno temu, kiedy miałem okazję pomieszkiwać w Wielkiej Brytanii, a w Polsce niepodzielnie panował czekoladowy „Murzynek”, który dopiero po kilku latach zaczął ustępować miejsca bardziej czekoladowemu i smaczniejszemu Brownie.
Tradycyjne brownie piekłem wiele razy (przepis znajdziesz tutaj), wiele razy też eksperymentowałem z jego różnymi smakami i dodatkami, i jest to rewelacyjny sposób na zrobienie wrażenia na wszystkich, których chcielibyście obdarować tym co najlepsze w świecie czekolady :)
Najlepszym dodatkiem do brownie są moim zdaniem lody, a dla spotęgowania efektu polecam użyć większej ilości produktów, które urozmaicą deser i sprawią, że zaserwujemy kubkom smakowym cała gamę niebanalnych smaków i aromatów.
Lody czekoladowe, ciasteczka brownie, bita śmietana, wiśnie, sos czekoladowy pachnący wiśniami, aromatyczna melisa – to mieszanka wybuchowa :)
Składniki
Podaję ilości składników na mniej więcej cztery porcje, w sam raz na ugoszczenie znajomych i zaserwowanie im spektakularnego deseru:
- opakowanie lodów Carte d’Or Chocolate Brownie
- słoik wiśni deserowych, a w sezonie świeże wiśnie (ok. 10 sztuk na jedną porcję)
- tabliczka czekolady
- 100 ml mleka
- 50 ml nalewki lub likieru wiśniowego
- 200 ml śmietanki 30% do ubijania
- na zielony sos: 1 – 2 garście liści melisy, woda, cukier, sok z cytryny
Wykonanie deseru
Zacznij od ubicia śmietany. Najlepiej użyj do tego mocno schłodzonej śmietanki i zmiksuj ją do postaci sztywnej piany przy pomocy blendera z końcówką do ubijania. Ubitą śmietankę wstaw do lodówki.
Czekoladę pokrusz na kawałki i wrzuć do miseczki, a następnie wlej mleko. Całość podgrzej albo w kuchence mikrofalowej, albo w kąpieli wodnej do czasu, aż czekolada się rozpuści i razem z mlekiem utworzy płynny, gęsty sos czekoladowy. Jeżeli sos chcesz przygotować wcześniej, dodaj więcej mleka, ponieważ po kilku godzinach mocno zgęstnieje.
Do gotowego sosu czekoladowego dodaj nalewkę wiśniową i wymieszaj dokładnie.
Teraz pora na przygotowanie zielonego sosu z melisy, który nada deserowi wyjątkowy aromat i będzie się pięknie prezentował. Do pojemnika blendera włóż liście melisy, dodaj 2 łyżki wody, 1 łyżkę soku z cytryny i 2 łyżki cukru. Całość zblenduj do uzyskania zielonego sosu, a w razie potrzeby dodaj więcej melisy lub dodatkową łyżkę wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
Do szklanych pucharków nałóż po kilka łyżek bitej śmietany. Najlepiej po bokach zostaw trochę miejsca, w którym ładnie rozleje się sos czekoladowy.
Po dodaniu sosu czekoladowego ułóż w pucharku wiśnie (koniecznie bez pestek!).
Teraz czas na głównego bohatera deseru, czyli lody Carte d’OR Chocolate Brownie. Każde opakowanie zawiera sześć różyczek o ładnym kształcie, co dodatkowo ułatwia nałożenie porcji lodów do każdego deseru.
Ostatnim akcentem jest udekorowanie deseru zielonym sosem melisowym.
Przed podaniem na stół warto jeszcze udekorować deser małymi listkami melisy, dzięki czemu będzie się prezentował świeżo i atrakcyjnie.
I gotowe! Niebo w gębie i pewny sposób na zaimponowanie poczęstowanym bliskim i gościom :-)
Skąd pomysł na taki deser
Przepis na ten przepyszny deser z użyciem lodów Carte d’Or Chocolate Brownie stworzyłem we współpracy z marką Algida, która zaprosiła mnie do wspólnej zabawy z lodowymi nowościami na 2015 rok.
Deser wygląda na bardzo fajny, a lody na zdjęciach są baaardzo apetyczne. Z niecierpliwością czekam na okres letni, w którym z pewnością do tego przepisu jeszcze wrócę :-)
o matko jakie to było dobre! :) zrobiłam wczoraj tylko z innym smakiem carte dor i wszyło superowo :))) dziękuję za przepis!