Pierwsze ciepłe dni w roku to zawsze znak, że zbliża się sezon na lody :) Dlatego dziś proponuję deser inspirowany Sycylią, czyli słoneczną wyspą znaną m.in. z najlepszych na świecie pomarańczy.
Dla mnie jako młodego stażem taty bardzo ważne jest, aby wyciskać to co najlepsze z każdej chwili spędzonej z rodziną. Dlatego staram się do prawie każdej czynności kuchennej angażować moją małą córeczkę. Dzięki temu m.in. dużo łatwiej jest mi ją przekonywać do poznawania nowych smaków. Staram się też, aby to co przygotowujemy było zdrowe, smaczne i kolorowe. Stąd w moim deserze świeże owoce. Nie zabrakło też czekoladowego sosu własnej roboty, bo deser to przede wszystkim przyjemność i nie ma tu miejsca na liczenie kalorii! ;)
Kiedy pociecha pomaga mi obierać i filetować pomarańcze, bardzo chętnie już w trakcie przygotowania owoców próbuje ich. Tym sposobem polubiła nawet limonkę. I kiedy tylko ma okazję, oblizuje kwaśne owoce i stara się swoimi małymi rączkami wyciskać z nich sok :-)
Przepis ten przygotowałem w ramach wspólnej zabawy z marką Algida, która zaprosiła mnie i moją koleżankę – również blogerkę kulinarną – Dorotę z bloga smakuje.blox.pl do stoczenia deserowej bitwy, w której wykorzystać mieliśmy lodowe nowości z menu Algidy na 2015 rok. Sprawdź koniecznie przepis Doroty – u niej króluje czekolada.
Jak widać na zdjęciu, zajadamy się własnymi deserami, aż się uszy trzęsą ;-)
Moim wyzwaniem było przygotowanie deseru z wykorzystaniem lodów Algida Śmietankowa Trio Siciliana, które to są połączeniem trzech smaków: waniliowego, pomarańczowego i cytrynowego. Co bardzo fajne – każdy ze smaków to zupełnie inne doświadczenie dla kubków smakowych: znany wszystkim dobrze popularny smak waniliowy, bardzo owocowy sorbet pomarańczowy o ciekawej teksturze i kwaskowate lody cytrynowe.
A teraz zabieramy się za przygotowanie:
Czas przygotowania
10 minut
Składniki deseru
Proporcje składników i ilość owoców dobierz wedle indywidualnych gustów. Warto również eksperymentować i dodać swoje ulubione owoce. Na pewno świetnie sprawdziłyby się w tym przypadku również czarne jagody lub borówka amerykańska.
- opakowanie lodów Algida Śmietankowa Trio Siciliana
- pomarańcze
- kiwi
- truskawki
- 3 – 4 łyżki soku z limonki
- miód – 2 łyżki
- listki mięty
- biała czekolada
- mleko
Wykonanie
Pomarańczę obierz ze skóry i wyfiletuj, tak aby uzyskać cząstki czystego miąższu bez białych części i twardych błonek. Następnie wszystkie cząstki pokrój w kostkę.
Kiwi obierz ze skóry i pokrój w dość drobną kostkę. Tak samo drobno pokrój truskawki.
Liście mięty posiekaj dość drobno.
W małej miseczce wymieszaj miód i sok z limonki, tak aby powstał jednolity sos do owoców.
Pokrojone owoce, posiekaną miętę i sos limonkowo-miodowy wymieszaj w miseczce i odstaw na bok, aby całość nieco się przegryzła.
Czekoladę podziel na małe kawałki i wsyp do miseczki. Mleko bardzo mocno podgrzej i dodawaj do czekolady po kilka łyżek jednocześnie. Cały czas przy tym mieszaj czekoladę z mlekiem i pilnuj, aby konsystencja sosu nie była zbyt rzadka, ale też aby sos nie był za gęsty i przez to trudny do rozlania na talerze z deserem.
Jeżeli sos przygotowujesz wcześniej, pamiętaj że po kilkunastu czy kilkudziesięciu minutach nieco stężeje i będzie gęsty. W takim przypadku możesz przygotować go lekko za rzadki.
Przygotowaną wcześniej sałatkę owocową wyłóż na biały, płaski talerz. Fajnym pomysłem będzie skorzystanie z okrągłej foremki, w której możesz umieścić sałatkę i uformować z niej ładny, okrągły kształt.
Staraj się nabierać sałatki bez soku, który puściły owoce, dzięki temu deser będzie się prezentował bardziej estetycznie.
Do każdej porcji deseru dodaj dwie lub trzy gałki lodów Algida Siciliana – po jednej z każdego ze smaków.
W okół lodów i owoców rozlej po kilka łyżek sosu czekoladowego, a na koniec deser przyozdób małymi listkami mięty.
Lody nie będą czekać – wiadomo ;) Dlatego gotowy deser podawaj jak najszybciej swoim bliskim i gościom.
Ciekawym trickiem przedłużającym żywot lodowych kulek jest wykorzystanie do podania lodowych deserów talerzy schłodzonych przez kilkadziesiąt minut w zamrażarce.
Do tworzenia okrągłej sałatki można zrobić foremkę z puszki (np po kukurydzy) z obu stron otwartej i pozbawionej dna.
Super pomysł :) Muszę przetestować
Bomba musze to powtowrzyc! :D A salatke jak ulozyles tak ladnie w koleczko??:))
To dzięki specjalnej metalowej tubie, używanej np. w restauracjach przez profesjonalnych kucharzy. Zawsze możesz spróbować przy pomocy szklanki :-)