Polewa lukrowa to niezawodny sposób na dekorację wszelkiej maści wypieków – ciast, ciasteczek, pączków czy pierniczków (przepis na pierniczki świąteczne). Lukier to nic innego jak polewa z cukru pudru i wody lub soku owocowego (np. z cytryny).
Przygotowanie glazury cukrowej nie jest pracochłonne i wymaga zaledwie dwóch składników. Dziś pokażę jak przygotować tradycyjny, biały lukier. Kolorową wersję lukru do ciast przygotowujesz w podobny sposób, wzbogacając go jedynie o barwnik (barwniki ze sklepu możesz zastąpić produktami z kuchni, np. dodając do lukru łyżeczkę syropu z malin, dzięki temu otrzymasz różowy kolor polewy o pięknym zapachu owoców).
Przepis i informacje o lukrze w wersji WIDEO:
Czas przygotowania
10 minut
Jak zrobić lukier?
Cukier puder przesiej przez sitko do miski.
Dodawaj stopniowo po łyżce wody/soku i za pomocą łyżki ucieraj lukier do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Sprawdź czy lukier nie jest za rzadki albo za gęsty. Jeśli jest gęsty, dodaj odrobinę wody lub soku, jeśli rzadki – cukru pudru.
Lukier powinien spływać z łyżeczki strumieniem. Wtedy jego konsystencja jest właściwa i możesz przystąpić do dekorowania wypieków.
Lukier na różne sposoby
- Lukier możesz pokolorować przy pomocy naturalnych dodatków, np. kurkuma zabarwi go na piękny żółty kolor, a spirulina lub młody jęczmień na idealną zieleń.
- Konsystencja lukru zmienia się już po krótkim czasie ze względu na odparowującą wodę. W takim przypadku wystarczy zwykle kilka dodatkowych kropel wody, żeby doprowadzić go do pożądanej konsystencji.
- Jeżeli chcesz pokryć pierniczki lub ciasteczka migdałowe grubszą warstwą lukru o ładnej białej barwie, musisz przygotować go z nieco mniejszej ilości wody. Będzie wtedy gęsty i nie spłynie z ciasteczek zanim stężeje.
- Zamiast wody możesz użyć soku z cytryny lub np. z pomarańczy. Lukier będzie miał wtedy piękny zapach i cytrusowy smak.
A co zrobić,gdy lukier zostanie i stwardnieje ale mogłabym go użyć za 2-3 dni do jakich np. ciasteczek. Czym go ożywić
Kurcze głupia sprawa, lukrem polewa się ciasto ciepłe czy zimne? Ciężko coś znaleźć. Dzięki za podpowiedzi
Użyłem przepisu jako wyjścia awaryjnego, kiedy okazało się, że nie mam nic do sklejenia elementów do budowy chatki z piernika – sok z cytryny i cukier puder dały radę :) Dziękuję za ten przepis.
Użyłem przepisu jako wyjścia awaryjnego, kiedy okazało się, że nie mam nic do sklejenia elementów do budowy chatki z piernika – sok z cytryny i cukier puder dały radę :) Dziękuję za ten przepis.
Pyszny. Dziękuję
Zrobiony. Dzieki za przepis
Skorzystalismy. Dzieki
pyszny lukier polecam
Dziękuję bardzo za przepis :) Z sokiem z malin jest przepyszny :)
Lol