Lato to dobry czas dla wszystkich smakoszy sezonowych produktów. Mamy prawdziwy wysyp owoców, z których możesz przygotować wiele pyszności. Dziś sięgam po owoce, na które aktualnie jest sezon i przygotowuję pyszny deser.
Tylko dwa składniki – maliny i czekolada tworzą niesamowite połączenie smakowe. Lekko kwaskowe owoce i czekolada deserowa to zestaw idealny. Przygotowanie deseru trwa dosłownie kwadrans. Maliny zerwane w przydomowym ogródku zanurzyłam w gorącej polewie czekoladowej i odstawiłam na kilka chwil do lodówki. Wyszło obłędnie.
Przygotowanie
Maliny umyj i osusz na ręczniku papierowym.
Rozpuść czekoladę – najlepiej w kąpieli wodnej. Na małym ogniu ustaw rondel z niewielką ilością wody, a na nim szklaną miskę. Do miski wrzuć połamaną czekoladę i dodaj masło. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
Ostrożnie zanurz dolną część maliny (2/3 każdej maliny) w czekoladzie, pozostawiając odsłoniętą górę owoców.
Maliny w czekoladzie ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw do momentu, aż czekolada zastygnie. Przechowuj w lodówce.
Napisz pierwszy komentarz