Ciasto marchewkowe jest wszystkim doskonale znane i bardzo lubiane :) Dzisiejsza propozycja to w zasadzie mniejsza wersja ciasta marchewkowego.
Muffiny charakteryzują się mocnym korzennym aromatem, a to za sprawą przypraw takich jak: cynamon, imbir, kardamon czy gałka muszkatołowa. W smaku są pyszne, miękkie i puszyste. Oprócz tego są szybkie i proste w przygotowaniu, praktycznie nie musisz używać miksera. Składniki na ciasto wystarczy wymieszać. Dopełnienie stanowi lukrowa polewa, która świetnie komponuje się z korzennym ciastem.
Składniki
- 3-4 średniej wielkości marchewki
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 125 g cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta kardamonu
- 150 g cukru pudru (na lukier)
- 2-3 łyżki wody przegotowanej
Wykonanie
W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i wszystkie przyprawy.
Marchew obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
Masło rozpuść w garnku. Jajka roztrzep widelcem i wymieszaj z przestudzonym masłem i startą marchewką.
Do sypkich składników dodaj masę marchewkową i wymieszaj łyżką.
Blachę do muffinek wyłóż papilotkami, do każdej papilotki nałóż ciasto do około 3/4 jej wysokości.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut. Pod koniec pieczenia dla pewności sprawdź ciasto przy pomocy patyczka, jeśli jest na nim przyklejone ciasto, trzeba jeszcze trochę podpiec muffiny.
Muffiny wyjmij z pieca pozostaw do przestudzenia.
W tym czasie przygotuj polewę – cukier puder utrzyj z odrobiną przegotowanej wody na gładki lukier. Wystudzone muffiny posmaruj lukrem. Możesz podawać udekorowane startą marchewką.
Wyszły rewelacyjne , mimo że użyłam mąki orkiszowej, a z powodu braku masła użyłam oleju i dodałam żurawinę . Rewalacyjne !!
Babeczki naprawdę pyszne. Rzadko komentuje, w zasadzie jeszcze nigdy, ale te muufinki warte są komentarza :)
Bombowo! :)))
Ile sztuk babeczek wychodzi z tych proporcji? :)
Z podanych składników przygotujesz ok. 12 sztuk :)
Pytanie może głupie, ale czym są średnie marchewki? W przeliczeniu na szklanki, jaka będzie to ilość startej? :)
Ewur – ja Ci się wcale nie dziwię :) Ten zapach masy jest po prostu olędny :) Ja już te babeczki z trzy razy robiłem w ciągu dwóch tygodni i za każdym razem znikają w zastraszającym tępie :) No ale oczywiście nie byłbym sobą gdybym czegoś od siebie do ciasta nie dodał więc do ciasta „wpadły” – orzechy włoskie i rodzynku lub żurawina :)
tempie ;)
Musiałam się opanowywać, żeby nie wyjadać surowej masy : D