Pieczone jabłka to pomysł na pyszny deser. Odmian jabłek jest naprawdę sporo. Jest w czym wybierać. Różnią się pochodzeniem, wyglądem i smakiem. Możesz wykorzystać słodkie ligole czy lobo o słodko-kwaskowatym smaku. Do przygotowania deseru wybrałam odmianę cortland o słodko-winnym miąższu.
Pieczone jabłka są proste w wykonaniu. Owoce faszeruję bakaliami – rodzynkami i orzechami włoskimi z dodatkiem miodu i cynamonu. Po wyjęciu z piekarnika skóra jabłek robi się miękka, miąższ jest soczysty i słodki. Po upieczeniu każde jabłko wzbogacam solidną łyżką masy z serka mascarpone i śmietanki. Zwyczajne owoce zmienią się w cudowny, jesienny deser.
Składniki
- 4 jabłka
- sok z 1 cytryny
- 150 g rodzynek
- 150 g posiekanych orzechów włoskich
- 25 ml rumu
- 100 g serka mascarpone
- 100 ml śmietany 30 %
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 3 łyżeczki miodu
Przygotowanie
Jabłka dokładnie umyj, odetnij wierzchołki i łyżeczką usuń gniazda nasienne. Wnętrze jabłek skrop sokiem z cytryny.
Rodzynki zalej wrzątkiem i po 5 minutach dokładnie odcedź. Następnie dodaj kieliszek rumu.
Wszystkie bakalie wymieszaj z cynamonem i miodem oraz uzupełnij nimi środek jabłek.
Jabłka ułóż na blaszce, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz 20-30 minut, aż jabłka będą miękkie.
- Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec miksowania dodaj cukier puder. Do ubitej śmietany dodawaj stopniowo serek mascarpone i na wolnych obrotach miksera połącz w krem o lekkiej konsystencji.
Krem nałóż na upieczone jabłka, oprósz szczyptą cynamonu i przykryj górną częścią jabłka.
Nigdy nie jadlam jablek pieczonych takze debiutowalam:-) super pomysl na deser lub przystawke. Ciekawe polaczenie roznych smalow ktore pasuja do siebie. A smietanke Z serkiem polozylam sobie na talerzu obok jabluszka :-)
Pieczone jabłka to kwintesencja polskiej jesieni :)