Wytrawny piernik pojawił się w mojej kuchni w związku z warsztatami kulinarnymi, które miałem poprowadzić na toruńskim Festiwalu Win i Nalewek Owocowych. Szukałem pomysłu na to jak połączyć owocowe aromaty z nalewek czy wina owocowego, z symbolem Torunia, a także z produktami których na co dzień próżno szukać w towarzystwie tych raczej deserowych produktów.
W ten sposób w mojej głowie narodził się pomysł połączenia w jednym daniu piernika, nalewki owocowej, młodej białej kapusty, gruszek i udek kurczaka.
Tradycyjny piernik byłby jednak zbyt słodki i zdominowałby pozostałe składniki, dlatego na potrzeby przepisu warsztatowego (lada dzień pojawi się na blogu, a na razie możecie zobaczyć niżej zdjęcie gotowej potrawy) przygotowałem piernik w wersji wytrawnej. Sprawdził się rewelacyjnie, zarówno ze względu na mniejszą słodycz, ale chyba głównie dzięki dodatkowi soli, grubo zmielonego czarnego pieprzu i płatków chilli.
Czas przygotowania
20 minut na przygotowanie + 50 minut na pieczenie
Składniki piernika
- mąka pszenna – 300 g
- mąka orkiszowa – 200 g
- cukier trzcinowy – 25 g
- soda oczyszczona – 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- przyprawa do piernika – 2 łyżki
- kakao gorzkie – 1 łyżka
- kardamon mielony – 1/4 łyżeczki
- sól – 1/3 łyżeczki
- czarny pieprz grubo zmielonu – 3 szczypty
- chilli – płatki, 1/3 łyżeczki
- masło – 100 g
- jajka – 4 szt
- miód – 250 g
- piwo jasne lub pszeniczne – 125 ml (opcjonalnie woda)
Wykonanie piernika
W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki i przyprawy.
Roztopione masło połącz z jajkami i miodem, i zmiksuj do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.
Następnie maślano-jajeczną masę dodaj w kilku partiach do suchych składników i mieszaj łyżką lub mikserem na wolnych obrotach, po chwili dodaj piwo i dalej mieszaj (miksuj) do czasu aż ciasto zamieni się w jednorodną, dość gładką masę.
Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 40-50 minut. Pamiętaj żeby po 40 minutach sprawdzić stopień upieczenia ciasta przy pomocy suchego patyczka.
Po upieczeniu pozwól piernikowi przestygnąć w piekarniku z szeroko uchylonymi drzwiami.
Napisz pierwszy komentarz