Jeśli lubisz prawdziwe, słodkie i czekoladowe desery to ten przepis na pewno przypadnie Ci do gustu. Ciasto wygląda rewelacyjnie – może uchodzić nawet za tort czekoladowy, a smakuje jeszcze lepiej.
Ciasto czekoladowe przygotujesz zaledwie w kilkanaście minut – składniki należy jedynie wymieszać łyżką i przelać do formy. Potem godzina w piekarniku, a w całym domu cudowny zapach czekolady i możesz delektować się jego smakiem.
Czas przygotowania
Przygotowanie ciasta czekoladowego zajmuje od 15-20 minut + 1 godz. pieczenia
Składniki
Źródło – Moje wypieki
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 250 g gorzkiej czekolady
- 250 g masła
- 180 ml wody
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 g kakao
- 150 g cukru
- 4 jajka
- 120 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oleju
Polewa:
- 125 g gorzkiej czekolady
- 40 g masła
Wykonanie
Do garnka wlej wodę, dodaj masło, czekoladę. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy. Pozostaw do przestudzenia.
Do miski wsyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz cukier. Całość wymieszaj.
Dodaj jajka roztrzepane z jogurtem naturalnym i olejem. Ciasto delikatnie wyrabiaj za pomocą łyżki. Stopniowo dodawaj masę czekoladową.
Okrągłą formę (o średnicy 22 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wlej do przygotowanej formy.
Ciasto piecz w temperaturze 160 stopni przez około godzinę (uważaj, by nie wysuszyć ciasta), za pomocą patyczka sprawdzaj stan wypieczenia. Ciasto powinno być lekko wilgotne w środku.
Po upieczeniu pozostaw ciasto do przestudzenia, wyjmij z tortownicy na metalową kratkę.
Teraz możesz przejść do przygotowania polewy czekoladowej. Rozpuść czekoladę – najlepiej w kąpieli wodnej. Na małym ogniu ustaw rondel z niewielką ilością wody, a na nim szklaną miskę. Do miski wrzuć połamaną czekoladę i dodaj masło. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
Kiedy polewa będzie letnia, rozsmaruj na całej powierzchni ciasta.
Wg mnie godzina to za mało, ciasto było niedopieczone w środku, piekłam godzinę i 15 min. Ciasto jest bardzo ciężkie i faktycznie pęka i kruszy się. W smaku takie sobie ;-)
Właśnie wyjęłam z piekarnika. Wyglada i pachnie pysznie! Zobaczymy co po rozkrojeniu Piekłam równo godzinkę.
Ktoś odpowie na moje pytanie ponieżej???
Witam. Panie Tomaszu co może być powodem tego, że ciasto gdy wyrośnie bardzo mi pęka. Lubię ciasto z konfiturą, dlatego też chciałem przekroić je na pół ale prawie cała górna część się rozpadła. Może ominąć nastepnym razem papier i formę wysmarować tylko margaryna i odrobiną bułki tartej? I co z tym pękaniem? Z góry dziękuje i przepis ogólnie super :)
Ciasto pyszne, polecam, proste w przygotowaniu ! Ja sobie urozmaicam i po upieczeniu przekrajam w pół i smaruję powidłami śliwkowymi :) pozdrawiam
Ciekawe jak bardzo czuć tą czekoladę w cieście gdyż akurat za gorzką nie przepadam. Wygląda bardzo zachęcająco :-)
oj wygląda mega apetycznie! już sobie wyobrażam ten smak :)