Porzeczki to moim zdaniem jedne z najładniejszych owoców. Jak kolorowe perełki prezentują się dumnie na przydomowych krzaczkach lub na sklepowych półkach. A przy tym ten ich charakterny smak, potrafią zrobić wrażenie na kubkach smakowych ;)
Kiedy widzę ładne porzeczki w sklepie, kupuję je a dopiero później zastanawiam co można by z nich zrobić. Tak było i tym razem – trafiłem na świeżutkie, białe porzeczki. Kupiłem, zaniosłem do domu, a po kilku godzinach wymyśliłem, że użyję ich do upieczenia orzeźwiającego, kwaskowatego ciasta. W sam raz na zbliżający się upalny weekend, w takcie którego zajadaliśmy się ciastem siedząc w cieniu dużej lipy.
Czas przygotowania
Ciasto jest bardzo szybkie, więc przygotowanie zajęło jedynie ok. 10 minut, a następne 25-30 minut przeznaczyć trzeba na pieczenie.
Składniki ciasta porzeczkowego
Ciasto jest proste w wykonaniu i raczej trudno je zepsuć, dlatego ilości składników podaję na „szklanki” – dzięki temu łatwo zmniejszyć lub zwiększyć ich ilość i dopasować np. do większej blachy. Podane niżej proporcje wystarczyły do upieczenia ciasta w małej okrągłej blaszce.
- jedna szklanka porzeczek dowolnego typu
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- pół szklanki oleju roślinnego
- 1/3 szklanki cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- cukier puder do posypania/podania gotowego ciasta
Przygotowanie ciasta
Jajka ubij z cukrem na gładką i puszystą masę, a następnie stopniowo dolewaj olej i cały czas mieszaj (trzepaczką) lub miksuj (mikserem lub blenderem).
Mąkę przesiej i połącz z proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj do masy jajecznej i wymieszaj starannie łyżką.
Garść porzeczek odłóż na później do posypania wierzchu ciasta, a resztę wsyp do miski, oprósz lekko mąką i potrząśnij naczyniem aby mąka lekko pokryła owoce.
Porzeczki dodaj do masy i delikatnie wymieszaj całość, tak aby nie uszkodzić owoców.
Ciast przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzchu ułóż pozostałe owoce.
W zależności od wielości piecz ciasto przez 25-30 minut, a nawet do 40 minut jeżeli użyjesz większej ilości składników. Przed wyjęciem sprawdź stan upieczenia przy pomocy drewnianego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto ostudź. Podawaj świeżo posypane cukrem pudrem.
W ilu stopniach piec ciasto?
W ilu stopniach sie to piecze Panie kucharzu/piekarzu?
Z białymi porzeczkami prezentuje się bardzo elegancko :)
Gin rewelacyjne podsumowanie – brakowało mi tego słowa, ale właśnie też mam takie zdanie, że to ciasto porzeczkowe prezentuje się bardzo elegancko dzięki białym porzeczkom :-)
bedzie upieczone :-) dziekuje