Tarta to danie, którego nie może zabraknąć w moim kulinarnym repertuarze. Kruche ciasto świetnie sprawdzi się zarówno w wersji na słodko jak i na słono. Co do dodatków panuje pełna dowolność – owoce, warzywa, ser, czekolada czy różnego rodzaju orzechy…
Serwowana może być na śniadanie, obiad i deser. To danie niezwykle uniwersalne. Latem najlepsza w wydaniu na słodko z dodatkiem owoców sezonowych. Dziś tarta z dużą ilością malin i jagód.
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru pudru
- 125 g mocno schłodzonego i pokrojonego w kostkę masła
- 1 żółtko
- 3 łyżki wody
- 250 g mascarpone (schłodzony)
- 250 ml śmietanki 30% (schłodzona)
- 4 łyżki cukru pudru
- 15o g jagód
- 150 g malin
Wykonanie
W głębokiej misce umieść mąkę i masło. Posiekaj szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Następnie dodaj cukier, żółtko oraz wodę. Całość szybko zagnieć. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne i gładkie.
Całe ciasto podziel na dwie części, rozwałkuj i dokładnie wylep całą formę (forma do tarty o średnicy 25 cm).
Dno formy wypełnione ciastem nakłuj w kilku miejscach widelcem – dzięki temu zapobiegniesz wybrzuszaniu ciasta podczas pieczenia.
Tartę piecz w temperaturze 200 stopni przez 15 minut – aż uzyska złoty kolor. Pozostaw do przestygnięcia.
Serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem. Śmietankę ubij na sztywno, a następnie dodawaj powoli do mascarpone miksując na wolnych obrotach, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
Masę rozsmaruj na kruchym cieście, dodaj owoce i gotowe.
Smacznego!
Może dać zamrożone i zalać galaretka chłodna czy też tak może być?
Czy można położyć zamrożone owoce czy nie bardzo
Właśnie ja robię. Zapowiada się pysznie!
Właśnie ją robię. Zapowiada się pysznie
Dziękuję za przepis. Wyszła przepyszna.
czym posmarować blachę przed pieczeniem ?
Czy ciasta nie trzeba schłodzić po wyrobieniu?
Super przepis. Prosty i szybki ale strasznie kaloryczny; )
Bede dzis probowala stworzyc to pyszne cudo :)
witam czy owoce nie lepiej zalac alaretka a moze zepsuje smak i wylad prosze o szybko odpowiedz dzieki
Ewa na spokojnie możesz eksperymentować :) ja bym np. zrobił osobno galaretkę i dodał ją pokrojoną w małe kosteczki na wierzch tarty – tak będzie ładniej ale tylko moim zdaniem ;) Ty zrób jak wolisz
Witam. W jakiej temperaturze ma być masło i ile trzeba miksować śmietanę z serkiem?
Masło powinno być mocno schłodzone i pokrojone w kostkę, już uzupełniłam przepis o informację. A śmietanę z serkiem miksuj nie za długo, aż do połączenia składników. Zbyt długie ubijanie może spowodować zwarzenie się kremu.
Witam,czy Mascarpone moge z cukrem wymieszac,czy konieczne jest zmiksowanie?
Możesz wymieszać mascarpone z cukrem pudrem i będzie OK bez miksera :)
Mam 14 lat i właśnie wypróbowałam tą tartę. Łatwo i smacznie- szkoda, że tak dużo kalorii:( Dzięki za przepis!
hmmm :/ pierwsza śmietana się zważyła:/ druga się ubiła ale po zmieszaniu z serkiem wszystko się zważyło:/ chyba jednak poczekam na żonę co by mnie poratowała:) a miał być taki ładny prezent na jej dzisiejsze urodziny:/
Nie wiem dlaczego tak się stało :( Wiele razy robiłam masę i nigdy nie miałam z nią problemu. Może śmietana była ciepła lub była zbyt długo miksowana?
Witam, tarta wyszła przepyszna. Wszyscy są zachwyceni. Dziękuję za przepis.
smietana z mascarpone sie zważyła :( co zrobic? moze inne kolejność dodawania cukru pudru?
Cześć,
proszę o pomoc : co to znaczy? –> „Całe ciasto podziel na dwie części, rozwałkuj i dokładnie wylep całą formę (forma do tarty o średnicy 25 cm).” . Ciasto podzielić na dwie części? Rozwałkować jedną, wylepić formę, ale co z drugą częścią? Tak samo, tylko osobno? Chciałabym zrobić taką tartę, może pytanie jest głupie, ale ja zielona jestem, niczego nie umiem jeszcze i nie zrozumiałam :D Będę wdzięczna za odpowiedź,
pozdrawiam,
Kasia
Całym ciastem wypełnij formę. Ja dzielę ciasto na dwie części, każdą rozwałkowuję i wylepiam formę.
Rozumiem, najpierw jedną, potem drugą? Ogromnie dziękuję za odpowiedź. A czy ciasta nie trzeba wkładać do lodówki? Będzie kruche bez tego? I czy 250 g mąki dobrze przeliczyłam i to będą niecałe 2 szklanki?
Nie trzeba ciasta wkładać do lodówki. Będzie kruche ;) Co do przeliczania polecam zajrzeć do naszych przeliczników :)
Dziękuję bardzo za odpowiedzi, właśnie zrobiłam tartę, wyszła bardzo dobra. Pozdrawiam :)
Pięknie wygląda, bardzo smakowicie ;)
Witam :) Wspaniałe ciasto
Ale fajna propozycja na letni deser. Z chęcią wypróbuje :-)