Nie muszę nikomu tłumaczyć co to jest toffi. Bardzo lubię ten słodki dodatek do lodów, ciast i deserów. Zwykle ludzie kupują taki sos w plastykowych butelkach, nie sprawdzają nawet jak długa jest lista sztucznych składników. Warto wiedzieć, że sos toffi można bez problemu wykonać samemu i potrzebne do tego są tylko dwa składniki.
Dla podkreślenia prostoty wykonania sosu toffi przygotowałem krótki film przedstawiający cały proces gotowania – od odmierzenia składników, do polania sosem deseru.
Składniki sosu toffi
- śmietanka 18%
- cukier trzcinowy
Przygotowanie toffi
- Zaczynam od odmierzenia odpowiedniej ilości składników – zwykle jest to mniej taka sama objętość cukru i śmietanki (np. po pół miseczki jak na filmie).
- Składniki wlewam/wsypuję do rondla, a następnie zaczynam podgrzewać całość na dość silnym ogniu.
- Kiedy sos zaczyna wrzeć zmniejszam ogień i czekam aż zgęstnieje. Pamiętaj o tym, że po wystudzeniu toffi dość mocno zgęstnieje. Jeżeli chcesz uzyskać sos do polania deseru, a nie bardzo gęstą masę, zdejmij go z ognia kiedy jeszcze jest nieco rzadki (jak na filmie).
Wyszedl mi ten sosik tylko nie wiem dlaczego o wiele jasniejszy?
Bardzo lubię Twoje przepisy, są dokładne, a jak jest filmik to już w ogóle bajka :),
toffi było pyszne, szkoda że tak szybko się kończy;)
Kasiu dzięki za komentarz. Co do dokładności przepisów to chyba z tego powodu powstał ten blog :) zawsze strasznie wkurzały mnie przepisy w gazetach/portalach, które oprócz ładnych zdjęć i ciekawych opisów nie zawierały żadnych konkretów i cieżko było na ich postawie ugotować coś zjadliwego :]