Chyba już wspominałam, że truskawki to moje ulubione sezonowe owoce. Dlatego staram się wykorzystać maksymalnie czas, kiedy są dostępne. Tym razem przygotowałam pyszny deser z truskawkami w roli głównej. Owoce zapiekane są pod złocistą warstwą kruszonki.
Truskawki zapiekane pod kruszonką możesz przygotować w jednym – średniej wielkości naczyniu lub kilku mniejszych żaroodpornych kokilkach. Wybrałam drugą opcję, serwując pojedyncze porcje. Każdy domownik może zajadać się jeszcze gorącą zawartością foremki. Tak przygotowany deser smakuje wyśmienicie w towarzystwie lodów śmietankowych.
Czas przygotowania
ok. 30 minut
Składniki na 4 porcje
- 100 g mąki pszennej
- 800 g truskawek
- 100 g mielonych orzechów włoskich
- 50 g płatków migdałowych
- 70 g zimnego masła
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 40 g cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Przygotowanie
Wszystkie składniki (oprócz truskawek) umieść w misce i połącz ze sobą, aż uzyskasz dość sypkie ciasto.
Ciasto umieść w lodówce na co najmniej godzinę.
Truskawki umyj, odetnij zielone szypułki i podziel owoce na połówki. Następnie przełóż je do żaroodpornych foremek.
Kruszonkę wysyp na truskawki, tak aby szczelnie pokryła wszystkie owoce.
Całość zapiekaj około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Napisz pierwszy komentarz