Chleb samodzielnie pieczony w domu do niedawna kojarzył mi się głównie z wypadami w góry do dalszych krewnych, gdzie z własnej roboty składników chleb przygotowywała najstarsza starowinka z całej rodziny ;) Gruba kroma swojskiego chleba z domowym masłem to jedno najfajniejszych wspomnień. Ale kto by na to miał czas przed emeryturą?
Z drugiej strony niekoniecznie mam ochotę na zagracanie kuchni automatem do pieczenia chelba – duże to, trzeba czyścić, rozkładać, składać, czekać całą noc na wyrośnięcie i upieczenie chleba…
Próbowałem już robić chleb w domu, ale skończyło się to dość poważnym poparzeniem dłoni i zapał „nieco” mi przeszedł. Na szczęście ostatnio trafiłem na ciekawy wpis na blogu Strawberries from Poland, w którym Ania podzieliła się bardzo fajnym przepisem na „Chleb dla opornych”. Pierwsze podejście było na tyle udane, że w ciągu tygodnia – z różnymi modyfikacjami – upiekłem ten chleb już trzy razy. Przy okazji zmodyfikowałem nieco oryginalny przepis, tak żeby był jeszcze prostszy w wykonaniu.
Podana przeze mnie ilość składników pozwala na upieczenie w dużej keksówce sporego bochenka chleba. Z połowy składników chleb wyjdzie pewnie po prostu niski, możesz ew. użyć mniejszej foremki.
Zobacz przepis w wersji wideo:
Składniki
- 500 g mąki pszennej (za jednym razem zmieszałem też mąkę pszenną z mąką żytnią w stosunku mniej więcej 3 do 1 i też wyszło super)
- 7 g drożdży suchych
- dwie łyżeczki cukru
- dwie płaskie łyżeczki soli
- 4 łyżki otrębów owsianych (w oryginalnym przepisie są to płatki owsiane – mi wyszło super i z jednym i z drugim składnikiem)
- 400 ml (dwie szklanki) ciepłej wody
- opcjonalnie przyprawy do smaku – raz użyłem dwóch łyżek oregano, dwa razy zrobiłem chleb bez dodatków – z przyprawami radzę eksperymentować wedle własnego uznania
- nieco tłuszczu i bułki tartej do wysmarowania formy
Przygotowanie chleba
Drożdże wsypuję do ciepłej wody, dokładnie mieszam i odstawiam na kilka minut na bok.
Pozostałe sypkie składniki (poza bułką tartą) mieszam w dużej misce i wlewam do nich wodę z drożdżami
Wszystko dokładnie mieszam łyżką aż do uzyskania zwartej masy, a następnie odstawiam ciasto w przykrytej misce na 30 minut, aby w tym czasie mogło wyrosnąć.
Wyrośnięte ciasto mieszam jeszcze delikatnie i przekładam do natłuszczonej i oprószonej niezbyt obficie bułką tartą formy.
Tak przygotowane ciasto odstawiam jeszcze na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i wstawiam na jedną godzinę do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C.
Kiedy piekłem ten chleb po raz pierwszy, po wyjęciu z piekarnika odczekałem jakieś 15 minut, bo po prostu nie mogłem dłużej wytrzymać, i odkroiłem ciepłą jeszcze piętkę. To była najlepsza piętka chleba z masłem ever! Kolejne dwie świeże piętki odstąpiłem już swojej małżonce – nie wiem jak to rozwiążemy w przyszłości ;-)
Niemniej jednak chleb najlepiej smakuje dopiero po ostygnięciu, a najlepiej na drugi dzień. Nie radzę zabierać się za krojenie świeżutkiego wypieku, bo może się po prostu rozlecieć.
Przepis jest tak łatwy i przyjemny w wykonaniu, że poważnie zaczynam obawiać się o los pobliskiej piekarni. Nawet dla mnie, dość leniwego w kuchni i bardzo ceniącego wygodę faceta, jest to super prosta sprawa.
Genialny w swojej prostocie przepis. Chlebek super! Moj pierwszy! Chrupiacy z zewnatrz, wilgotny w srodku. Dodalam otreby i siemie. Wyroslo super. Rozbilam na dwie male foremki (jednorazowki). Pieklam 40 min. Goraco polecam, a Autorowi dziekuje.
Zrobiliśmy wg przepisu. Tzn. my ja i moja ślubna. Chlebek wyszedł p r z e p y s z n y !. W ogóle nie czuć zapachu drożdży jak innym razem, gdy piekliśmy chleb wg innych przepisów. Zaklepujemy przepis i przylepiamy na naszej ścianie. Dziękujemy!
piekłam 30minut piekarnik (gór dol ustawiony)
Godzina to chyba za wiele ;-)
Z dodatkiem kminu,suszonych pomidorów,chili,słonecznikiem posypany;-)
Super przepis szybko tanio i smacznie w ciągu dwóch dni upiekłem trzy chleby znajomi są zachwyceni dziękuję
Super przepis. Chleb wyszedł megapyszny
Witam! Właśnie upiekłam ten chlebek, ale coś chyba poszło nie tak. Robiłam tak jak w przepisie bo zależało mi na szybkim upieczeniu pysznego chlebka, bez zbędnego zastanawiania się. W domu nie było już okruszka a chciałam zrobić kanapki do pracy. Zachęciły mnie pozytywne komentarze stad ten wybór. Chlebek ładnie wyrósł, ale w piekarniku już się zapadł. Piekłam godzinę, ale miałam wrażenie jakby chleb w środku był niedopieczony. Nie był to wyraźny zakalec, ale kromki były takie jakby wilgotne. I jeszcze jedno – piekłam też inne chleby, ale przyznam, że pierwszy raz spotykam się z sytuacja że na 500 g maki jest 14 g drożdży, nie za dużo? Czułam posmsk drożdży, dosyć intensywny i chyba jednak nie dokońca poradził sobie z tym mój brzuszek.. Czy istnieje wersja tak szybkiego chlebka z mniejsza iloscia drożdży? I co moze być przyczyna, że nie udało mi się upiec go tak jak w przepisie?
Ja robie na 20g drożdży świeżych bo też dla mnie ilość z przepisu byla zbyt duża. Chlebek wychodzi, daje tylko więcej czasu ciastu na wyrośnięcie.
Chkebek wyszedł wyśmienity. Pozwoliłam sobie dodać słonecznik i siemię. Super! Naprawdę poleca,
Petarda!! Ribi furorę w Szwecji hehe
Super wyszło, pyszne! A czy jakieś proporcje na bezglutenowa mąkę?
doskonały przepis. Wyszedł rzeczywiście pyszny:) Dziękuję Ci bardzo. Wcześniej czytałam komentarze i widziałam, że komuś tam nie wyszedł. Moja córka piekła z 4d i też miała kłopot, ja wybrałam proste grzanie góra-dół i wyszedł wspaniale. Może tu był pies pogrzebany. Ewentualnie w słabym wyrobieniu ciasta. Sam przepis jest świetny i nie ma co poprawiać.
Moje słomiano-kawalerskie wykonanie powyższego przepisu.
A zaczęło się od wyjazdu żony z dzieciakami na wakacje, zostałem sam z kotem, po trzech dniach brydża z kolegami (kot nie grał) widmo głodu w domu. W niedzielę do sklepu? przy kościele, ja nieogolony i rozmemłany, głowa boli, pieniądze się kończą, sąsiedzi już mają na mnie oko – zapada decyzja – robię chleb.
Chleb wykonany w termomiksie
1. Wsypuje mąkę do termomiksu – 500g mąki gdańskiej pszennej typ 500.
2. włączam termomiks w tryb mieszania.
3. dosypuję 4 duże łyżki do zupy płatków owsianych, termomiks cały czas w trybie mieszania.
4. dosypuje 2 czubate łyżeczki od herbaty (standardowe) cukru biały kryształ
i dwie wypełniane po pół łyżeczki od herbaty (standardowe) soli kłodawskiej jodowanej, termomiks cały czas w trybie mieszania.
5. rozrabiam drożdże suszone „Piotr i Paweł” z torebki, dwa razy po 8 g (takie miałem akurat torebki) plus dosypałem resztkę drożdży z otwartej wcześniej torebki ok 1-2 g. Woda przegotowana, ok 38 st C, w ilości 400 ml (cztery dozowniki z termomiksu). Drożdże mieszam druciana trzepaczka aż się ładnie
rozpłyną. Termomiks cały czas w trybie mieszania.
6. drożdże „moczą się” 5 minut i po tym czasie przelewam je do mieszajającej się stale mąki ze składnikami w termomiksie. Przygotowuje formę do pieczenia – smaruje ja masłem typ extra i posypuje z lekkim wcieraniem bardzo drobno zmieloną (też w termomiksie) bułką tartą. Wymiary formy: górna krawędź
25 cm x 12 cm głębokość 8 cm. w przekroju poprzecznym kształt trapezu.
7. termomiks w trybie mieszania miesza ciasto 7 minut. Włączam piekarnik oraz włączam termoobieg nastawiam temperaturę 200 st C
8. wyłączam termomiks, ciasto zostaje w środku na 30 minut, nakrywam termomiks ściereczka. Zaczynam sprzątać kuchnię.
9. po 30 minutach ciasto ładnie urosło, włączam termomiks w tryb mieszania ale tylko na 5 obrotów noża. ciasto jest twarde, ciężkie, gumowate ( takie chyba powinno być) wykładam ciasto (ciężka praca) do przygotowanej formy.
Ciasto wypełnia formę do 4/5 wysokości.
10. przykrywam ciasto w formie ściereczką i zostawiam je w cieple na 5 minut (dalej rośnie). Wyłączam !!! termoobieg w piekarniku !!!, włączam dolna i górną grzałkę !!!, temperatura cały czas 200 st C.
11. wkładam formę z ciastem do piekarnika, nastawiam timer na 60 minut. Dalej sprzątam kuchnię
12. w 50 minucie ( 10 minut przed końcem) smaruję górę chleba (ładnie wyrośnięty) roztrzepanym jajkiem za pomocą
pędzla silikonowego przy okazji obracam formę by dokładnie posmarować ze wszystkich stron. Wyłączam górna grzałkę
13. w 60 minucie wyłączam temperaturę w piekarniku ( tzn nastawiam 0 st C ) drzwi od piekarnika trzymam zamknięte.
14. Po 10 minutach uchylam lekko drzwi od piekarnika i włączam wiatraczek w piekarniku. Czekam na ostygnięcie PIĘKNEGO !!! chlebka. jaki zapach !!!!
15. po kolejnych 60 minutach wyjmuje chlebek z piekarnika, nadal zostaje w formie, przykryty lekką bawełnianą ściereczką.
Jutro zaczynam malowanie mieszkania, żonie powiedziałem, że już polowe pomalowałem. Posprzątam do końca po malowaniu
chlebek będę robił co drugi dzień. CHLEBEK JEST WSPANIAŁY !!!!!!!!!!!!!!!!
PS Kot też chyba zadowolony.
Moje słomiano kawalerskie wykonanie powyższego przepisu.
A zaczęło się od wyjazdu żony z dzieciakami na wakacje, zostałem sam z kotem, po trzech dniach brydża z kolegami (kot nie grał) widmo głodu w domu. W niedzielę do sklepu? przy kościele, ja nieogolony i rozmemłany, głowa boli, pieniądze się kończą, sąsiedzi już mają na mnie oko – zapada decyzja – robię chleb.
Chleb wykonany w termomiksie
1. Wsypuje mąkę do termomiksu – 500g mąki gdańskiej pszennej typ 500.
2. włączam termomiks w tryb mieszania.
3. dosypuję 4 duże łyżki do zupy płatków owsianych, termomiks cały czas w trybie mieszania.
4. dosypuje 2 czubate łyżeczki od herbaty (standardowe) cukru biały kryształ
i dwie wypełniane po pół łyżeczki od herbaty (standardowe) soli kłodawskiej jodowanej, termomiks cały czas w trybie mieszania.
5. rozrabiam drożdże suszone „Piotr i Paweł” z torebki, dwa razy po 8g (takie miałem akurat torebki) plus dosypałem resztkę drożdży z otwartej wcześniej torebki ok 1-2 g. Woda przegotowana, ok 38 st C, w ilości 400ml (cztery dozowniki z termomiksu). Drożdże mieszam druciana trzepaczka aż sie ładnie
rozpłyną. Termomiks cały czas w trybie mieszania.
6. drożdże „moczą się” 5 minut i po tym czasie przelewam je do niemieszającej się stale mąki ze składnikami w termomiksie. Przygotowuje formę do pieczenia – smaruje ja masłem typ extra i posypuje z lekkim wcieraniem bardzo drobno zmieloną (też w termomiksie) bułką tartą. Wymiary formy: górna krawędź 25cm x 12 cm głębokość 8 cm. w przekroju poprzecznym kształt trapezu.
7. termomiks w trybie mieszania miesza ciasto 7 minut. Włączam piekarnik oraz włączam termoobieg nastawiam temperaturę 200 st C
8. wyłączam termomiks, ciasto zostaje w środku na 30 minut, nakrywam termomiks ściereczką. Zaczynam sprzątać kuchnię.
9. po 30 minutach ciasto ładnie urosło, włączam termomiks w tryb mieszania ale tylko na 5 obrotów noża. ciasto jest twarde, ciężkie, gumowate ( takie chyba powinno być) wykładam ciasto (ciężka praca) do przygotowanej formy. Ciasto wypełnia formę do 4/5 wysokości.
10. przykrywam ciasto w formie ściereczką i zostawiam je w cieple na 5 minut (dalej rośnie). Wyłączam !!! termoobieg w piekarniku !!!, włączam dolna i górną grzałkę !!!, temperatura cały czas 200 st C.
11. wkładam formę z ciastem do piekarnika, nastawiam timer na 60 minut. Dalej sprzątam kuchnię
12. w 50 minucie ( 10 minut przed końcem) smaruję górę chleba (ładnie wyrośnięty) roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzla silikonowego przy okazji obracam formę by dokładnie posmarować ze wszystkich stron. Wyłączam górna grzałkę
13. w 60 minucie wyłączam temperaturę w piekarniku ( tzn nastawiam 0 st C ) drzwi od piekarnika trzymam zamknięte.
14. Po 10 minutach uchylam lekko drzwi od piekarnika i włączam wiatraczek w piekarniku. Czekam na ostygnięcie PIĘKNEGO !!! chlebka. jaki zapach !!!!
15. po kolejnych 60 minutach wyjmuje chlebek z piekarnika, nadal zostaje w formie, przykryty lekka bawełnianą ściereczką.
Jutro zaczynam malowanie mieszkania, żonie powiedziałem, że już połowę pomalowałem. Posprzątam do końca po malowaniu
chlebek będę robił co drugi dzień. CHLEBEK JEST WSPANIAŁY !!!!!!!!!!!!!!!!
ps Kot też chyba zadowolony.
A piekł Pan z termoobiegiem czy grzanie góra dół?
Bez termoobiegu, standardowo grzanie góra i dół, ale czasem jak już np. chleb się z góry za mocno przypieka przełączam pod koniec na samą dolną grzałkę albo przykrywam go folią aluminiową
Proszę o podanie wymiarów keksówki :)
Mam tylko maszynę do chleba albo kombiwar i jak upiec taki chleb?
A ile mam dodać świeżych drożdży ?
to 50 g świeżych :)
Użyłam 25g świeżych I wyszedł idealny
Prosty i szybki przepis. Pieklam chleb po raz pierwszy w zyciu i wyszedl wspanialy-pachnacy i pyszny. Uzylam maki razowej bo akurat tylko taka miałam pod reka i chleb mimo wszystko nie byl za ciężki, wyrósł pięknie, w srodku zadnych dziur. Idealny. Dziekuje za przepis
Faktycznie Super prosty Jutro wypróbuję :)
Aż 14g drożdży ma być? Nie czuć ich za bardzo później?
No i co to znaczy „duża keksówka”? O jakich wymiarach mówisz?
Z góry dzięki za odpowiedź ;).
chlebek fantastyczny!!!pyszny i prosty w wykonaniu :) to mój pierwszy drożdżowy wypiek (nie licząc ciasta na pizze :D ) mój mąż po pierwszym kęsie cieplutkiej „piętki” tego chleba zaniemówił :) ja zamiast otrębów dałam płatki wsiane błyskawiczne i wyszło genialnie :) polecam!!!!
Przepraszam czy można do masy dodać nasiona typu słonecznik czy dynia. Czy to nie zmieni wypieku? Bardzo lubię z nasionkami ;) a będę piec pierwszy raz więc wolę być pewna.
Możesz dodać nasiona, nic się nie zepsuje :)
właśnie jest w piekarniku…. ale nic nie wyrósł :( już po wymieszaniu i odstawieniu na 30 minut (tak jak w przepisie) ani drgnął :( może drożdże z ciepłą wodą za krótko czekały przed dodaniem do suchych składników? ehhh :(
U mnie to samo :(
Albo woda była za gorąca …też raz tak miałam…
Obstawiam że woda do rozpuszczenia drożdży była za ciepła i drożdże się zapażyły dlatego nie zaczęły pracować. U mnie też tak sie wydarzyło. Za drugim razem rozpuscilam drożdże w temperaturze 30-40 i dałam 500ml wody i wyszlo jak należy.
drożdże mogły się zapaRZyć :)
Faktycznie, zaparzyć
chlebek pyszny, ale to nic nowego biorąc pod uwagę poniższe komentarze, pewnie nie napisze nic odkrywczego, ale jeszcze gorący, w formie smaruje woda i na chwilę do piekarnika. Skórka jest błyszcząca i cudnie chrupiąca:)
Witam,
Piekłam chlebek już 2 razy i jest pyszny. Za 2 razem posmarowałam białkiem i posypałam sezamem. Super.
Jedno mam tylko pytanie. Ciasto rośnie w ciepłym miejscu bardzo ładnie ale jak wstawiam do pieca to już praktycznie nie zwiększa swojej objętości. Zastanawiam się dlaczego.
Czesc. Zrobilem wszystko wedlug przepsu ( 3 razy) Wyglada z wieszchu bomba….jednak w srodku sie nie doszedl. Co robie nie tak??!!
Prosze o pomoc,rece mi opadaja…..
Jeżeli w środku chleb nie doszedł, to znaczy że następnym razem warto spróbować piec go np. 10 minut dłużej, i przykryć folią aluminiową z góry żeby skórka się nie przypaliła. Dodatkowo warto studzić świeży chleb w piekarniku z otwartymi drzwiami – dzięki temu chleb wolniej stygnie i maleje ryzyko, że zaszkodzi mu zbyt gwałtowna różnica temperatur (szczególnie jeżeli dzień jest chłodny i masz np. przeciąg w kuchni).
Oki. Dziekuje na pewno skozyatam. Jednak po upieczeniu i wystudzeniu,przekrajam chlebek a tam zakalec. Dodam tylko ze robie wszystko wedlug przepisu. Moze ktos wie co robie nie tak?? ( moge podeslac fotke,jesli w czyms pomoze)
Dziekuje i pozdrawiam
Dawno nie robilam i dzis …. pychota !!! Serdecznie polecam, dodalam siemie lniane, super jest tez z pestkami z dni lub slonecznikiem :-) Pzepis „sprzedalam” mamie i siostrze ;-) Polecam!!!!!
PIERSZE KOTY ZA PLOTY CHLEBKI SIE PIEKO PIEKNIE WYROSŁY 1 PSZENNO ORKISZOWY ZE SŁONECZNIKIEM 2 PSZENNO ZYTNI DROZDZE SWIEZE .SMAK OCENIMY PUZNIEJ .JUZ PACHNIE…..
A ja pół godziny temu wyciągnęłam chlebek z piekarnika i właśnie zjadłam piętkę z masłem. Najlepsza piętka jaką jadłam. Chlebek jest pyszny. Nie rozlatuje się, jest chrupiący. Tomku, dziękuję za świetny przepis. Mniam. Aaaaa dodam że mój chlebek jest z ziołami prowansalskimi :-)
Super!!! Dziękuję Aniu za komentarz :)
Nie wierzę udało mi się !!! Upiekłem swój pierwszy w życiu chleb :) I to w sumie dwa bo robiłem z podwójnej dawki. Wiedziałem,że jeśli sie uda to jeden nie wystarczy.Nie dawałem przypraw. Dodałem za to 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę,dodane do wody z drożdżami i wymieszane blenderem. Wyszły pyszne czosnkowe chlebki. A chyba zapomniałem ocenić przepis więc wysyłam jeszcze raz. Oczywiście 5 gwiazdek – rewelacyjny przepis :)
Marcin świetnie! :) Cieszę się i powodzenia w dalszych wypiekach :D
Polecam 10 min przed zakończeniem pieczenia posmarować chleb roztrzepanym jajkiem. Dostanie ładnego kolorku i będzie błyszczał :) przepis świetny
Przepis super, chlebek sie piecze zobaczymy czy mii wyjdzie :-) korzystalam juz z Pana przepisu dotyczacego ciasta na pizze, tez super :-) pozdrawiam !
ja piekłem chleb już wiele razy zawsze inny przepis a ten spróbuję bo jest bardzo prosty i nie skomplikowany pozdrawiam waldek
w jakiej temparaturze i jak długo trzeba piec chleb?
200 stopni 1 godz :)
Chyba coś źle zrobiłam bo mój jest strasznie suchy i trochę się rozpada. Po odkrojeniu kromki miąższ schnie bardzo szybko. W środku wyszła mi taka jakby dziurka. Albo niedokładnie wymieszałam, albo piekarnik był za gorący? Nie mam termostatu, wszystko na oko. Pomóżcie :(
Dziś chciałabym zrobić ten chlebem. Ale chce zamienić drożdże na te w kostce zamiast sypkich , ilemam użyć swiezysz drożdży do chlebka? :)
Sprawdź tutaj: https://www.zajadam.pl/2018/ile-wazy/drozdze-swieze-suche-przelicznik
Jedna duża łyżka stołowa
7 gramów drożdży instant = 25 gramów drożdży świeżych :)
Ja zawsze robię ze świeżych, daje 1 kostkę (ok. 48 g ) i zawsze wychodzi super !!! Życzę udanych wypieków :-)
Opakowanie suchych drozdzy 8g to 25gram świeżych
50 g
Upiekłam chleb z użyciem drożdży w kostce, dałam 15 g, wyszło pycha.
25 – 30 g, u mnie zadziałało przy 25 gramach.
7g suszonych to 25g świerzych
Efekt przeszedł najśmielsze oczekiwania! Krótki czas przygotowania, niewiele sprzątania a do tego rewelacyjny smak:)
Hej :) Dziękuję za przepis!Rewelacja!Zrobiłam z mąki pszennej razowej i żytniej razowej (3/1).Udał się za pierwszym razem :D
Piekłem już nie raz chlebki teraz zabieram się za sprawdzenie tego przepisu jak się uda opiszę .
Polecam,chleb musi się udać.Przepis na 5
Piekłam już dwa razy i oba były pyszne,chrupiące i pachnące.
witam. robie wszystko jak napisałes dokładnie tylko dodaje make pszenna tylko i ani w misce ani pózniej w brytwance nie wyrasta wogóle nic? i własnie nie wiem dlaczego
Może za zimno w pomieszczeniu?
A czy drożdze miały bezpośredni kontakt z solą? czy do drożdży użyłaś letniej wody?
sól i zbyt ciepła woda zabijają drożdże.
Albo masz zimno w mieszkaniu, albo zimną wodę lejesz, albo to wina drożdży. Ja stawiam miskę w ciepłe miejsce, a po włożeniu w formę jeszcze stawiam to na czymś w zlewie z gorącą wodą na kilka minut tak by brytfanka była nad lustrem wody. Działa.
Witaj, dziękuję za przepis. Od prawie miesiąca dzień w dzień piekę ten chlebek dla rodzinki i wszystkim bardzo smakuje. Już taka tradycja u nas pozostanie ;)Pozdrawiam!!!
nie wiem jaka jest tego przyczyna ale chleb mi nie wyrósł wogóle? czy moze wpływ mialo na to to ze dałam samej pszennej mąki? robie wszystko dobrze ale niestety mi sie nie udaje:(
Ewe napisz dokładnie co się dzieje, jaki ten chleb wychodzi, spróbujemy dojść do tego co jest nie tak
Zrobilam rewelka Teraz będę odważniej dodawała różne mąki i dodatki Dzięki Tomek to był mój pierwszy chleb i odrazy sukces .Pozdrawiam
Przepis super ale ja go zmodyfikowałam bo chleb był dla mnie za słony … jak dla mnie jedna łyżeczka zamiast łyżki soli. Ale każdy ma swój smak :) poza tym rewelacja. Dziękuję
Nie no,wyszedł fantastyczny!jak z piekarni!dzięki za przepis!
czy ciasto ma sie kleic do rak?
czy ciasto powinno kleic sie do rak?
Tak ciasto powinno się kleić do rąk :)
Wspaniały chlebek i na prawdę super prosty.
Wymieszany od niechcenia :)
Zrobiłem jeden z samej pszennej mąki z płatkami owsianymi i był dobry.
Dzisiaj zrobiłem kolejny pół na pół mąka pszenna i żytnia, plus otręby owsiane, dodałem ciut więcej cukru i soli (pełne łyżeczki i soli i cukru) – wyszedł CUDO. Takiego grahama w życiu nie jadłem (go grahamowate to wyszło).
PYCHA!
Do Marta – ja dzisiaj użyłam mąki żytniej i do niej dodałam pszennej. Tak 3/4 była to mąka żytnia Typ 720, a reszta pszenna. Wyszedł super :). A na 0.5 kg mąki wystarczy jedno opakowanie drożdży instant. Pozdrawiam ;)
witam, właśnie upiekłam chleb z mąki Typ 1850 ze słonecznikiem i tymiankiem ;)
wyszedł rewelacyjnie !!! ja piekłam w piekarniku elektrycznym 40 minut w temperaturze 190*C program od dołu. Pozdrawiam.
Witam mam pytani czy można użyć mąki żytniej? Czy koniecznie muszę mieszać dwa rodzaje.
Przepis super, naprawde szybki, a chlebek wychodzi zawsze przepyszny :)Jak zrobi się samemu to się wie, że chlebek nie zwiera żadnych „ulepszaczy”. Eksperymentuje z różnymi rodzajami mąki oraz dodatkami i zawsze wychodzi super :)Dzięki za przepis!
W całym domku pachnie chlebkiem… Dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie :)
Wspanialy przepis skladniki swietnie dobrane polecam wszystkim
Ja zamiast wody dodałam ciepłego soku pomidorowego, suszonych pomidorów, oregano, bazylię…przepyszny :) I faktycznie dwa razy próbowałam z innymi przepisami i jedynie z tym mi wyszło :)
Dwa dni temu upiekłam chleb według tego przepisu z dodatkiem nasion słonecznika. Nastawilam się, że raczej nic z tego nie wyjdzie, biorąc pod uwagę moje zdolności kulinarne. Efekt końcowy był tak zaskakująco pozytywny, że dziś piękę kolejny chlebek tym razem z kminkiem. Panie Tomku dziękuję ślicznie i pozdrawiam :-)
Super! Justyno dziękuję za komentarz :)
Jaka powinna być konsystencja?
W smaku bardzo dobry tylko cos malo wyrasta w piecu przed wlozeniem byl wiekszy cos zle robie czy jak?
Właśnie zaraz wkladam moj chlebus do piekarnika dam znac jak sie upiecze I co z niego wyszlo
To czekam na wrażenia z degustacji! :)