Chleb samodzielnie pieczony w domu do niedawna kojarzył mi się głównie z wypadami w góry do dalszych krewnych, gdzie z własnej roboty składników chleb przygotowywała najstarsza starowinka z całej rodziny ;) Gruba kroma swojskiego chleba z domowym masłem to jedno najfajniejszych wspomnień. Ale kto by na to miał czas przed emeryturą?
Z drugiej strony niekoniecznie mam ochotę na zagracanie kuchni automatem do pieczenia chelba – duże to, trzeba czyścić, rozkładać, składać, czekać całą noc na wyrośnięcie i upieczenie chleba…
Próbowałem już robić chleb w domu, ale skończyło się to dość poważnym poparzeniem dłoni i zapał „nieco” mi przeszedł. Na szczęście ostatnio trafiłem na ciekawy wpis na blogu Strawberries from Poland, w którym Ania podzieliła się bardzo fajnym przepisem na „Chleb dla opornych”. Pierwsze podejście było na tyle udane, że w ciągu tygodnia – z różnymi modyfikacjami – upiekłem ten chleb już trzy razy. Przy okazji zmodyfikowałem nieco oryginalny przepis, tak żeby był jeszcze prostszy w wykonaniu.
Podana przeze mnie ilość składników pozwala na upieczenie w dużej keksówce sporego bochenka chleba. Z połowy składników chleb wyjdzie pewnie po prostu niski, możesz ew. użyć mniejszej foremki.
Zobacz przepis w wersji wideo:
Składniki
- 500 g mąki pszennej (za jednym razem zmieszałem też mąkę pszenną z mąką żytnią w stosunku mniej więcej 3 do 1 i też wyszło super)
- 7 g drożdży suchych
- dwie łyżeczki cukru
- dwie płaskie łyżeczki soli
- 4 łyżki otrębów owsianych (w oryginalnym przepisie są to płatki owsiane – mi wyszło super i z jednym i z drugim składnikiem)
- 400 ml (dwie szklanki) ciepłej wody
- opcjonalnie przyprawy do smaku – raz użyłem dwóch łyżek oregano, dwa razy zrobiłem chleb bez dodatków – z przyprawami radzę eksperymentować wedle własnego uznania
- nieco tłuszczu i bułki tartej do wysmarowania formy
Przygotowanie chleba
Drożdże wsypuję do ciepłej wody, dokładnie mieszam i odstawiam na kilka minut na bok.
Pozostałe sypkie składniki (poza bułką tartą) mieszam w dużej misce i wlewam do nich wodę z drożdżami
Wszystko dokładnie mieszam łyżką aż do uzyskania zwartej masy, a następnie odstawiam ciasto w przykrytej misce na 30 minut, aby w tym czasie mogło wyrosnąć.
Wyrośnięte ciasto mieszam jeszcze delikatnie i przekładam do natłuszczonej i oprószonej niezbyt obficie bułką tartą formy.
Tak przygotowane ciasto odstawiam jeszcze na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i wstawiam na jedną godzinę do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C.
Kiedy piekłem ten chleb po raz pierwszy, po wyjęciu z piekarnika odczekałem jakieś 15 minut, bo po prostu nie mogłem dłużej wytrzymać, i odkroiłem ciepłą jeszcze piętkę. To była najlepsza piętka chleba z masłem ever! Kolejne dwie świeże piętki odstąpiłem już swojej małżonce – nie wiem jak to rozwiążemy w przyszłości ;-)
Niemniej jednak chleb najlepiej smakuje dopiero po ostygnięciu, a najlepiej na drugi dzień. Nie radzę zabierać się za krojenie świeżutkiego wypieku, bo może się po prostu rozlecieć.
Przepis jest tak łatwy i przyjemny w wykonaniu, że poważnie zaczynam obawiać się o los pobliskiej piekarni. Nawet dla mnie, dość leniwego w kuchni i bardzo ceniącego wygodę faceta, jest to super prosta sprawa.
Zasadniczo nie zostawiam komentarzy ale tym razem musze:chleb jest obledny, bardzo smaczny, wilgotny w srodku, dlugo zachowujacy swiezosc,baaaardzo prosty w przygotowaniu.Po prostu bajka.
A prosze napisać czy moge zrobić ten chleb z połowy mąki żytniej i połowy orkiszowej ?
Super przepis!Prosty, szybki i, co najważniejsze, efekt końcowy przepyszny!!!
Kiedy tylko zobaczyłam zdjęcie tego chleba to od razu wyobraziłam sobie piękny chlebek z chrupiącą skórką pachnący kminkiem. . . mmm…
Dzisiaj zrobię i coś czuję że będzie pysznie jak zawsze.
Piekłam już kilka razy zaczynaj ac od wersji podstawowej i stopniowo wprowadzając rożne wariacje. Zawsze wychodzi bardzo smaczny i w tym roku podbił mój Wielkanocny stół. Moja ulubiona wersja jest wzbogacona o suszone figi i siemię lniane, ale do repertuaru trafiła tez wersja z mieszanka nasion (tak na wszelki wypadek `do cięższej mieszanki dodaje trochę więcej drożdży). Dziekuje za udany przepis!
Dziś piekłam chlebek tylko skórka z wierzchu trochę twarda zrobiłam coś nie tak? Może godz za dużo dla piekarnika elektrycznego??
Dziękuję za wspaniały przepis na łatwy do zrobienia chleb – bo ja należę do tych „opornych”… Upiekłam go już kilka razy – zawsze bez cukru – w różnych wersjach i zawsze wychodził pyszny!
Piekłam dziś pierwszy raz zmieszałam mąkę ciemna z maja z dodatkiem pestek słonecznika bez przypraw bo bałam sie ze mi nie bedzue smakować ale drugi bedzie z czymś … innym po prostu wspaniały chlebek chrupiąca skórka i ten nie samowity smak pół chleba juz nie ma mój syn niejadek właśnie stwierdził zejest pycha wiec muszę jutro robić drugi ale zrobię go z przyjemnością Dziekuje za wspaniały i łatwy przepis Pozdrawiam Iwona
Zrobiłam już 3 chleby i wyszły przepyszne i za kazdym razem idealne chrupkie i w smaku jak te nasze polskie chleby .Bardzo dziekuje za przepis Tomku i czekam na kolejne swietne i proste przepisy ;D Pozdrawiam !!!
Przepis fajny. Wzbogaciłem go o zioła prowansalskie, które sypię praktycznie do wszystkiego. Pycha :D
Mam już za sobą 2 podejścia.. jednak za każdym razem skórka wychodzi trochę gumowata. Coś mogę zrobić aby była chrupiąca ?
drożdze dodaje się do ciepłej wody plus trochę cukru i mąki.ale woda nie może być gorąca.jeżeli dodasz więcej ziaren lub gdy są grubsze trzeba dać trochę więcej wody bo nasiona ciągną.i dlatego pózniej się chleb kruszy.zawsze zaczyn i ciasto jak kazde drozdzowe musi rosnąć w cieple.sprawdza się położyć miskę z ciastem na garnku z dobrze ciepłą wodą.ale nie za gorąca bo przyparzy od spodu .wszystko z wyczuciem i sercem.mówi to doświadczona gospodyni i mistrzyni drożdzowego.
https://www.instagram.com/p/BR3jriBhtWJ/Wlasnie sie piecze, pol godziny minelo, chyba bedzie gotowy przed terminem, bo w 60 min to mi sie spali chyba. Moj piekarnik ma cos nie tak, zawsze przypala…. Zmniejszylam temperature, przykrylam folia aluminiowa….czekam.
Wygląda nieźle, a folia powinna pomóc :) Każdy piekarnik nieco inaczej działa i trzeba metodą prób i błędów dojść do idealnego sposobu wypieku
He,he… To prawda, folia pomogla TROCHE, ale i tak po 40 minutach wyjelam chlebek. Bardzo, ale to bardzo dobry, juz wiele przepisow wyprobowalam i nigdy takiego smaku nie uzyskalam, moze te pestki slonecznika i chia, a moze po prostu przepis jest dla mnie idealny.
https://www.instagram.com/p/BR6UIrDhBfo/
Tak wyszedl.
Ale to nie koniec, poniewaz dzis w porze obiadu niestety sie skonczyl……zrobilam drugi, te same proporcje, dodalam jeszcze pistacje pokruszone z grubsza i troche pinoli. No i poniewaz mialam tylko 1 torebke 7 gr drozdzy, dodalam troche zaczynu drozdzowego, ktory jeszxze nie jest gotowy ( trzeci dzien sie robi ), tak ze 3 lyzki. No i tym razem sie piekl w maszynie do chleba, program do chleba razowego, szybki, czyli 2,5 godz wszystko. A tak wyszedl :
https://www.instagram.com/p/BR6VmZyhqta/
No i jeszcze pyszniejszy, czuje sie pistacje…mniam… Dzieki za przepis, pozdrawiam z Catanzaro, Tomku!
Wczoraj upiekłam pierwszy chlebek i wyszedł świetny! Oczywiście nie wytrzymałam i spróbowałam po 10 minutach- trochę się rozpadał i w pierwszej kromce zobaczyłam mokrą plamkę, sugerującą zakalec, ale na szczęście gdy wystygł, wszystko wróciło do normy:) dziś podwajam porcję, zmniejszając jednocześnie delikatnie ilość drożdży. Chciałam posypać makiem, ale w osiedlowym sklepiku go nie znalazłam :/ Trzymajcie kciuki, żeby dobrze wyszło!
Basiu trzymam kciuki za dalsze sukcesy! :-)
Spróbowałem wczoraj pierwszy raz tego wypieku i dałem plamę. Zastosowałem mąkę tortową i chleb wyszedł strasznie zbity. Do tego skórka na górze była tak pancerna, że całą wierzchnią część trzeba było odkroić bo nie zmiękła nawet po 12 godzinach. Czy oprócz zmiany mąki mógłbym coś jeszcze poprawić żeby chleb dało się normalnie kroić? Słyszałem, że po wyjęciu z piekarnika chleb można owinąć wilgotną ścierką żeby go rozmiękczyć. Ktoś tak robił?
Tak stosowałem trick ze ściereczką i działa! :)
Fantastyczny przepis, nam najbardziej smakuje pierwszego dnia, natomiast następnego jest idealny do kanapek zapiekanych i na pewno zdrowszy od chleba tostowego.
Witam, piekarnik 200 stopni – z termoobiegiem czy bez? Pozdrawiam!
Radzę bez termoobiegu :)
hej,piekłam z termoobiegiem wyszedł super :)
Chleb w końcu wyszedł :) , ale najpierw zmarnowałem półtora kilograma mąki. Podstawą jest mąka, mąka i jeszcze raz mąka, trzeba koniecznie o tym pamiętać. Z żytniej na drożdżach chleb ni cholery nie chce wyjść (przy przewadze żytniej powinien być zakwas!!!), a z tortowej (typ 450) wyszło mi ciasto o smaku chleba. Wiem że nie doczytałem w innych przepisach – mea culpa. W każdym razie trzeba pamiętać o typie mąki (od 650 w górę).Przepis w międzyczasie nieco zmodyfikowałem – drożdże zwykłe (25 g), woda pół na pół z mlekiem, duża łyżka (albo dwie) oleju sezamowego i nieco więcej soli. Oczywiście można jeszcze dorzucić pestek słonecznika czy dyni. No, ale smak to już kwestia gustu. W każdym razie przepis jest godny polecenia, zwłaszcza dla lenia ;)
Bardzo dobry przepis. Mi oregano jakoś nie leży więc nie dodaje. Kilka chlebów poszło ale najlepiej smakuje taka kombinacja na 2 hleby:- drożdże świeże 75g (zdrowsze)- 300g mąki żytniej (brak typu ale do wypieku chleba domowego)- 200g mąki pszennej razowej (typ 2000)- 500 g mąki pszennej (typ 550)- 4 łyżeczki cukru (płaskie)- 4 łyżeczki soli (płaskie)- 4 łyżki czubate otrębów przennychMieszam długo w robocie (ok. 15 min). Czekam aż urośnie 30 min. Wkładam do brytfanek i czekam ok 15 min. Odpalam piekarnik na 15 min na 200 stopni żeby się nagrzał (czyli ciasto w brytfankach już leży 30 min). Lekko nawilżam pędzelkiem silikonowym i mlekiem wierzch ciasta. Wkładam do piekarnika. Po 30 min. nakrywam chlebek folią aluminiową i dalej piekę 30 min.
aaaa. Oczywiście 800 ml wody
Witam. Moje ciasto na chlebek właśnie leżakuje ;) Mam nadzieję, że będzie równie pyszne jak wasze ;) Mój mąż jest fanem różnego rodzaju wypieków i już stuka piętą by móc zjeść chlebek.
Obiecałam, że jeśli wyjdzie to będę go piekła dziennie;)
Trzymajcie kciuki;))
Przepis idealny dla osób nie mających na nic czasu i dla leniuchów! :)
Jak tylko go znalazłam, od razu zabrałam się za jego wdrożenie w życie – w dniu wczorajszym. Pierwszy chleb zrobiłam z najzwyklejszej mąki pszennej a jako dodatek wrzuciłam 2 garście słonecznika i odrobinę czarnuszki. Wyszedł rewelacyjny!!! Po upieczeniu skórka była chrupiąca, nie za twarda, natomiast po wystygnięciu jest miękka i pyszna. Chleb w środku również mięciutki i bardzo smaczny.
Zamierzam wypróbować przepis z mąkami graham/ razową/ gryczaną itp. oraz innymi dodatkami, np. siemieniem lnianym, aby chlebek był zdrowszy :)
Jak nie byłam skora do wypieków chleba, tak teraz dłuuugo nie kupię gotowego w sklepie. :)
moze glupie pytanie,ale czy drozdze suche to to samo co instant?tylko takie mam I zastanawiam sie czy moge takich uzyc:)
Jasne! :)
Super przepis ,szybki, prosty,Pierwszy raz piekłam chleb ” bo zabrakło i nikomu nie chciało się jechać kupić”Wyszedł rewelacyjny. Do mojego chlebka dołożyłam chia z otrębami pszennymi.Panie Tomku dziękuję za fantastyczny przepis.Będę jeszcze eksperymentować z innymi dodatkami.
Powtórzę pytanie Cyanny – jakiej wielkości jest keksówka ze zdjęcia?
Przymierzam się do pierwszego w życiu chlebka z piekarnika i nie wiem, czy się zmieszczę :)
Mam silikonową keksówkę 22 x 12,5 x 7 cm i obawiam się, że chyba powinnam zmniejszyć ilość składników…
Zrobiłam z 3/4 ilości składników, z mąki 550 (tylko taka była pod ręką), z płatkami owsianymi i ciut oregano. Wyrastał godzinkę, bo się zajęłam czym innym i tak wyszło :) Keksówka „na sucho”, bez smarowania.
Wyszedł idealny!
Co prawda zanim wystygł do końca musiałam spróbować i skórka okazała się pancerna – potwornie twarda, ale po całkowitym wystygnięciu zmiękła – pycha!
I o dziwo miał dziurki w środku, z czym najczęściej u znajomych był problem.
Polecam z czystym sumieniem :)
Super przepis, a czy drożdże mogą być zastąpione świeżymi?
Tak możesz zastąpić świeżymi – tutaj dokładny przelicznik znajdziesz: https://www.zajadam.pl/2018/ile-wazy/drozdze-swieze-suche-przelicznik
Dzisiaj upiekłam dwa chleby ,do jednego dodałam mąkę pszenną i orkiszową plus ziarna słonecznika i siemię lniane ,wyszedł super .Drugi był z mąki pszennej i żytniej plus czarnuszka , ciasto lużne w konsystencji i pewnie tu był pies pogrzebany , bo klaps, skórka odstała i chyba zakalec,ale to nic, nie poddaję się.Zachęcam wszystkich jeszcze nie zdecydowanych ,przepis prosty a jaka radość z własnego wypieku,nieoceniona!
Wykorzystałam przepis i polecam!chlebek mega prosty i jaki pyszny!Upiekłam już wielokrotnie z różnymi rodzajami mąk w różnych proporcjach i z różnymi dodatkami, i za każdym razem wychodzi pyszny!
Próbuje dam znać:) Pytanie tylko czy da się pominąć cukier z przepisu? wiem, że drożdże go lubią, ale mój organizm nie:)
Czesc. Cukier da sie ominac. W tym przypadku cukier jest do slowa nie potrzebny. W takiej ilosci nawet noe przyspiesza kisniecie. Pozdrawiam
Faktycznie pycha:)
Faktycznie pycha, odważyłam się upiekłam rewelacja
Moje właśnie rośnie. Czekam z niecierpliwoscia.
Przepis jest świetny, wielokrotnie przeze mnie sprawdzony. Za każdym razem chleb wychodzi pyszny. Ostatnio wypiekam do w maszynie do chleba i sprawdza się równie dobrze. Ja dodaję jeszcze ziarna słonecznika i siemię lniane :)
gorąco wszystkim polecam!
Ok, przekonales mnie…., sprobuje szczescia i dam znac jak sobie poradzilam…..
Monika z Pompej
Panie Tomku, dziękuję za przepis!. Wczoraj robilam ten chleb, a ponieważ nie mialam specjalnej formy do chleba, ciasto ułożyłam na papierze do pieczenia i chleb wypiekl się pieknie, jak z piekarni, a smak… przypomina smak chleba z dziecinstwa. Polecam ten przepis!
To pięknie! Dziękuję za komentarz :)
Zastanawiłam się czy wyrośnie bo nie trzeba wyrabiać ale póki co rośnie ładnie :-)
Jakiej długości jest keksówka, w której pieczony był chleb? Bo wydaje mi się, że moja jest mniejsza.
Witam.
Piszę, bo może komuś się przyda.
Doszedłem skąd ta dziura pod górną skorynką.
Miałem nieco za rzadkie ciasto i zbyt mało nagrzany piekarnik.
Zrobiłem nieco gęstsze ciasto a piekarnik mocno rozgrzewałem przez ok 15 minut przed wstawieniem foremek.
chlebek wyszedł wzorcowo – wyrośnięty bez żadnych zapadnięć a skórka pięknie chrupiąca.
Fajnie by było gdyby ludzie podzielili się też swoimi doświadczeniami co do dodawanych przypraw i innych dodatków.
Ja narazie testuję różne opcje, warianty i układy. Jak na teraz, to doszedłem, że czarnuszki nie można mielić :)
Ot jak to się dochodzi do wprawy metodą prób i błędów.
Pozdrawiam
Super! Bardzo przydatna wskazówka – często właśnie ze względu na piekarnik i jego ustawienie nie wychodzi chleb idealnie, ale jak się trochę poeksperymentuje to wszystko jest do uchwycenia :-)
Wlasnie robie ten chlebek, rosnie w cieple juz po wlozeniu do formy, mialam zaraz wstawiac do piekarnika, ale sie grzeje od max 10 min, to poczekam jeszcze, nagrzeje lepiej. Moj z 3 rodzajow maki, z przewaga pszennej typ manitoba+ pszenna razowa + zytnia typ 700 + slonecznik + nasiona chia. Reszta jak w przepisie, mam nadzieje ze z twoimi wskazowkami co do nagrzania piekarnika wyjdzie ok…..
A ja pieklam w tortownicy i tym sposobem mialam 4 dupki :) :)
Witam.
Może mi ktoś powiedzieć dlaczego po upieczeniu robi mi się w górnej części taka wielka dziura na calą długość chleba. tzn górna skorynka się trzyma a pod spodem reszta chleba jakby opadała.
Robiłem chlebek już drugi raz i obydwa razy taka sama dziura pod górną skorynką.
Co może być powodem?
P. S.
Chlebek ogólnie ok, jednak muszę poeksperymentować z przyprawami, by znaleźć optysaalny wariant dla siebie.
Witam.Czy można dodać świeżych drożdży, bo nie mam suszonych, proszę o poradę czy na świeżych drożdżach chleb również wyrośnie duży bochen potem upieczony z chrupiącą skórką.Nie lubię chleba z dodatkami czy przyprawami typu kminek,oregano czy bazylia a już na pewno nie czarnuszka,ewentualnie ziarne słonecznika, lub z dodatkiem suszonej żurawiny,chlebek jest wilgotny i ma świetny posmak chlebek z połączeniem żurawiny w środku wypieku chlebka.Można również upiec okrągły chleb jak kiedyś nasze babcie nasze piekły,pajdy grube,skórka chrupiąca chlebek posmarowany prawdziwym masłem oraz własnych powideł śliwkowych po prostu ideał,pyszny chlebek naszych babć.Pamiętam zapach chleba zwłaszcza pieczonego na Wielkanoc w domu unosił się zapach pieczonego chleba babcia połączyła obie mąki pszenna oraz żytnia i na zakwasie chlebowym.Obecnie można kupić zakwas chlebowy w spożywczych marketach w ciemnych butelkach,idealny do wypieku chleba wiejskiego,na naturalnym zakwasie.To był chleb okrągły ekastra wyrośnięty pajdy duże,grubo pokrojone z masłem własnej roboty oraz powidłami z śliwek węgierek.Pycha.I tak i ja kombinnuję z wypiekami chleba wychodzi idealny,dobrze dodać do ciasta dwa ziemniaki ugotowane,ugniecione na mase gładka,chleb jest długo wilgotny i bardzo smaczny,rewelacja smak niebiański.Nie czuć ziemniaków a sam chlebek w smaku bajera znika w szybkim tempie przez żarłoków w domowym zaciszu.Przepis na ten chlebek przetestuję prosty,banalny przepis muszę go wypróbować tyle, że nie mam drożdży suszonych,lecz świeże piekarnicze. Równie dobrze chlebek smakuje z swierzymi drożdżami, nie dodaje się za dużo świeżych drożdży gdyż w chlebku będzie wyczuwalny posmak drożdży i nie smaczny troszkę jak by gumowaty po prostu nie po mojej myśli oraz smaku.Pozdrawiam zawodowa kucharka z długim stażem.Przepis na chlebek idealny.Przetestuję go na pewno.Powodzenia Z poważaniem Elwira
wlasnie sie piecze dodalem kminku i prazonej cebulki czekam;)
Szukałam czegoś prostego, pysznego (moja pierwsza przygoda z drożdżami) i znalazłam:) chlebek bardzoo dobry, zrobiłam z czarnuszką i oregano i wszyscy w domu się zajadali:)
bardzo dobry przepis, robię raz w tygodniu
Pierwszy raz robiłam chleb. Wyszedł przepyszny :D Polecam bardzo.Pozdrawiam :)
właśnie się pieką 2 chlebki użyłam tylko 400g mąki orkiszowej i 100g mąki pszennej i dodałam słonecznik :-) czekamy
Zachęta do modyfikacji sprawiła,ze jedliśmy najlepszy chleb.Dodalismy czarnuszke,siemie lniane i mnóstwo przypraw.Czekamy jeszcze na opinie eksperta:)Córcia .Chleb wyszedl pyszny i chrupiący.Robilismy pierwszy raz:)
Bardzo dobry chlebek wyszedl. Robie go w roznych wariantach, z przyprawami, roznymi makami. Pozdrawiam i polecam.
Pyszny, dodałam trochę ziarenek i będę go robić częściej!
3 piętki? Ciekawy bochenek :D
Chlebek przepyszny. Pierwszy zrobiłam na mące razowej z płatkami owsianymi i oregano. Teraz właśnie za chwilę wychodzą dwa kolejne ze słonecznikiem i drugi z żurawiną. Ciekawa jestem smaku. Jeszcze jedno pisałeś, że ciasta wychodzi na duzą keksówkę. Mi za każdym razem wychodzi na keksówkę o długości 25 cm. Czy coś nie tak? Czy to raczej kwestia tej mąki razowej?
w calym domu pachnie bosko, tylko chlebek nie wyrosl, zakalec, zakalec w smaku rewelacja, skorka twarda, jak kamien, :((( ale sie nie poddam, za tydzien znowu sprobuje upiec
Witam :)
Chleb wyszedł idealnie :D. Mąkę żytnią zamieniłem na razową i też wyszło przepięknie. Chleb już nie ma obu piętek, z masłem i odrobiną soli smakuje cudownie.
pozdrawiam!
Nie wierzylam, ze taka ilosc drozdzy na 500 g maki nie odbije sie na smaku chleba. Caly czas kusilo mnie zeby jednak dac tylko jedna paczke. Przeciez pare chlebow juz upieklam i wiem co to znaczy zapach i smak drozdzy. A tu prosze… Niespodzianka, chleb jest pyszny i wcale nie czuje tych drozdzy. U mnie wersja pol na pol z otrebami i platkami i siemieniem rozlozona na dwie mniejsze keksowki dala dwa przepyszne bocheneczki.
No i msze znowu napisać, podziekować: po poprzednim chlebku/bułeczce nie ma śladu, a dziś na świątecznego Marcina będzie z 1/3 mąki żytniej 2000, 2/3 szymanowskiej i nasiona słonecznika, ale nie prażone, tylko wyparzone we wrzątku. Następny będzie chyba z czarnuszką, potem kozieradka czeka, potem czosnek, lub cebulka – ten na imprezkę :) – obadam przepis z jarzynami: seler, por i marchewka…. no nie, człeku miły, za dobre przepisy dajesz, aż spiewam sobie tak: nie, nie, nie odchudzam sie :D
:D dzięki Dahl i powodzenia w dalszych eksperymentach!
Bardzo się cieszę, że znalazłam ten przepis. Chlebek jest przepyszny, moje dzieci nie chcą, żebym kupowała pieczywo w sklepie (zamiennie z Pana chlebem robię bułeczki równie szybie jak ten chleb tylko krócej rosną ). Czasami dodaję mąki graham ok 1/3. Tylko mało mi rośnie, ale i tak go będę robiła, być może robię jakiś błąd, ale i tak jest pyszny tylko niski.
Dziekuję za przepis! U mnie – z mąki tortowej i płatków jęczmiennych, z odrobiną kminku i oreganu. Bielusieńka domowa bułeczka bardziej niż chleb, puszysta i smaczna :) I chrupiąca! Połowa szybko wylądowała w zamrażalniku, a połowa… nie doczekała następnego dnia :)
Robilam, posmakowalam i czesto bedzie u mnie goscil :) latwy do wykonania a jaki pyszny:)
Chlebek wychodzi naprawdę idealny wiadomo co swój wypiek to swój.Ze sklepu tak nie smakuje
Właśnie próbuję twój przepis na chleb ocena za ok 1,5h
Pozdrawiamy z nieznanej przegldarki, bo ogladamy TWD lol ;)))))))))))))
Odważyłam się na własny domowy wypiek chleba. Ten przepis jest rewelacyjny i banalnie prosty, szybki. Chleb jest smaczny, moja rodzinka jest zadowola i wychwala go aż miło. Wreszcie można skosztować czegos zdrowego i wiem co zawiera w składzie. Bardzo dziękuję.
Super przepis, a chleb nie zdążył dobrze wystygnąć a już zniknął. Naprawdę smaczny.