Chleb samodzielnie pieczony w domu do niedawna kojarzył mi się głównie z wypadami w góry do dalszych krewnych, gdzie z własnej roboty składników chleb przygotowywała najstarsza starowinka z całej rodziny ;) Gruba kroma swojskiego chleba z domowym masłem to jedno najfajniejszych wspomnień. Ale kto by na to miał czas przed emeryturą?
Z drugiej strony niekoniecznie mam ochotę na zagracanie kuchni automatem do pieczenia chelba – duże to, trzeba czyścić, rozkładać, składać, czekać całą noc na wyrośnięcie i upieczenie chleba…
Próbowałem już robić chleb w domu, ale skończyło się to dość poważnym poparzeniem dłoni i zapał „nieco” mi przeszedł. Na szczęście ostatnio trafiłem na ciekawy wpis na blogu Strawberries from Poland, w którym Ania podzieliła się bardzo fajnym przepisem na „Chleb dla opornych”. Pierwsze podejście było na tyle udane, że w ciągu tygodnia – z różnymi modyfikacjami – upiekłem ten chleb już trzy razy. Przy okazji zmodyfikowałem nieco oryginalny przepis, tak żeby był jeszcze prostszy w wykonaniu.
Podana przeze mnie ilość składników pozwala na upieczenie w dużej keksówce sporego bochenka chleba. Z połowy składników chleb wyjdzie pewnie po prostu niski, możesz ew. użyć mniejszej foremki.
Zobacz przepis w wersji wideo:
Składniki
- 500 g mąki pszennej (za jednym razem zmieszałem też mąkę pszenną z mąką żytnią w stosunku mniej więcej 3 do 1 i też wyszło super)
- 7 g drożdży suchych
- dwie łyżeczki cukru
- dwie płaskie łyżeczki soli
- 4 łyżki otrębów owsianych (w oryginalnym przepisie są to płatki owsiane – mi wyszło super i z jednym i z drugim składnikiem)
- 400 ml (dwie szklanki) ciepłej wody
- opcjonalnie przyprawy do smaku – raz użyłem dwóch łyżek oregano, dwa razy zrobiłem chleb bez dodatków – z przyprawami radzę eksperymentować wedle własnego uznania
- nieco tłuszczu i bułki tartej do wysmarowania formy
Przygotowanie chleba
Drożdże wsypuję do ciepłej wody, dokładnie mieszam i odstawiam na kilka minut na bok.
Pozostałe sypkie składniki (poza bułką tartą) mieszam w dużej misce i wlewam do nich wodę z drożdżami
Wszystko dokładnie mieszam łyżką aż do uzyskania zwartej masy, a następnie odstawiam ciasto w przykrytej misce na 30 minut, aby w tym czasie mogło wyrosnąć.
Wyrośnięte ciasto mieszam jeszcze delikatnie i przekładam do natłuszczonej i oprószonej niezbyt obficie bułką tartą formy.
Tak przygotowane ciasto odstawiam jeszcze na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i wstawiam na jedną godzinę do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C.
Kiedy piekłem ten chleb po raz pierwszy, po wyjęciu z piekarnika odczekałem jakieś 15 minut, bo po prostu nie mogłem dłużej wytrzymać, i odkroiłem ciepłą jeszcze piętkę. To była najlepsza piętka chleba z masłem ever! Kolejne dwie świeże piętki odstąpiłem już swojej małżonce – nie wiem jak to rozwiążemy w przyszłości ;-)
Niemniej jednak chleb najlepiej smakuje dopiero po ostygnięciu, a najlepiej na drugi dzień. Nie radzę zabierać się za krojenie świeżutkiego wypieku, bo może się po prostu rozlecieć.
Przepis jest tak łatwy i przyjemny w wykonaniu, że poważnie zaczynam obawiać się o los pobliskiej piekarni. Nawet dla mnie, dość leniwego w kuchni i bardzo ceniącego wygodę faceta, jest to super prosta sprawa.
dziekuje:)
Ten chlebek to rewelacyjna..
Jutro sprobuje.Dziekuje.
Super przepis. Chlebek miękki i pyszny.
Pyszny , łatwy do zrobienia w ekspresowym tempie :-) Rewelacja. Dziękuję za ten przepis:-)Pozdrawiam
Niestety nie mam czasu na pilnowanie rosnącego chlebka, ale podane składniki wrzuciłam do wypiekacza. Jeden przycisk i wyszło super.
Polecam więc także wszystkim zapracowanym smakoszom świeżego pieczywka, posiadającym automaty.
Właśnie upiekłam i wyszedł super . Pozdrawiam.
Wczoraj upiekłam a dziś już nie ma. Był tak pyszny, ze chyba dziś znów wezmę sie za pieczenie. Mam tylko pytanie, czy mogę użyć maki gryczanej lub owsianej zamiast pszennej białej? Czy mi tak samo wyrośnie i będzie tak samo smakowity.
Mój pierwszy upieczony chlebek w zyciu! Mam nadzieje, ze nie ostatni. Czekam aż ostygnie. Jestem bardzo ciekawa jak smakuje. Może ktoś zna jakiś tez sprawdzony przepis na chleb dla cukrzyków? BARDZO byłabym wdzięczna. Obawiam sie, ze mój wypiek nie będzie za zdrowy dla mojego męża.
Dam znać, jak troszke ostygnie
Chlebek jest prima sort :-) Modyfikowałam przepis odrobinę (ilość wody i ziarna słonecznika zamiast płatków owsianych), ale jestem zachwycona łatwością wykonania, a przede wszystkim przepysznym smakiem!!! Szczerze polecam
Dziekuje bardzo za przepis, co jakis czas go robie. Jednak mam caly czas ten sam problem. Skura chleba jest ciagle twarda, nie wiem jak to zmienic..ide poszukac rozwiazan na internecie:)
Potwierdzam, chleb wyszedł pyszny. Automat do chleba sprzedam, bo do tego chleba to nawet porównania nie ma. Pychota, dziękuję:-)
a ja właśnie kupiłem tanio automat i co trzeci dzień piekę chleb 800g,najbardziej smakuje mi końcówka,na zakwasie jeszcze nie próbowałem,z różnymi dodatkami tak,ostatnio kupiłem czarnuszkę,jest super,ogólnie to mąka /czasem mieszam różne/ 500g,woda 300ml,łyżeczka soli /nie kopiata/dwie cukru,łyżeczka drożdży suchych,łyżka oleju,program 1,wychodzi za każdym razem piękny chlebek,acha wyjmuję mieszadła przed włączeniem się pieczenia,wszystkim smakuje,maszyny używam też do robienia ciasta na makaron,pierogi,może kiedyś odważę się upiec w piekarniku na zakwasie?
Genialny, pyszny, zdrowy!
wlasnie upieklam chlebek. Wyszedl przepyszny mimo ze chyba sparzylam troche drozdze i nie wyrosl az taki duzy jak na obrazku. Nie mniej smakowal jak marzenie!
Dziękuję za przepis, chleb wyszedł pyszny, robiłam z mieszanki mąki pszennej, żytniej i orkiszowej, z dodatkiem płatków owsianych i czarnuszki. Robiłam na swiezych drożdżach. Według przeliczników powinnam użyć 50g drożdży! Użyłam 25g i również wyrósł szybko, bo w godzinę. Rozczyn robiłam na mleku. Zabieram się za następny. Pozdrawiam :)
Przepis jest faktycznie super!Reszta zależy od kreatywnościPozdrawiam mira
Panie Tomku :) dałam 350g mąki pszennej chlebowej i 150g mąki żytniej . Chleb pyszny ale po przekrojeniu górna skórka odchodzi od miąższu i jest dziura utrudniająca krojenie …co może być problemem ?
Bardzo dobry chlebek. Polecam przepis. Nigdy nie piekłem pieczywa a wyszedł piękny wyrośnięty bochenek. Dziękuje Panu za dobrą receptę.
Nie wiem co zrobiłam źle
zamiast 500dkg zrobiłam 2x mają razowA
200stopni na godzine. Niestety chyba zakalec?
Mokry w srodku:(
Chlebek bardzo dobry, tylko po wyrośnięciu i wsadzeniu do pieca z termoobiegiem w temp.180C zapada się na środku podczas pieczenia.Czy ktoś wie dlaczego?
Pozdrawiam
Upiecz bez termoobiegu – same grzałki – powinno być ok :-)
Doskonały chlebek. I jaki prosty w wykonaniu.bardzo dziękuję
Ja upieklam z maki orkiszowej i gryczanej, drozdzy zwyklych,dodalam siemie, chia, slonecznik, zurawine. ciasto luźne, wyrosło pieknie,.
Waw świetny chlebuś
A jak dlugo piec?
Zaryzykowalam i zrobilam TYLKO z pelnoziarnistej maki zytniej ;) wyszlo cudenko ….bede experymentowac dalej !!! polecam wszystkim ten przepis i dziekuje za udostepnienie i inspiracje :)
Rewelacja! Użyłam pół na pół mąki pszennej 500 i mąki pszennej pełnoziarnistej 1850. Palce lizać :)
super przepis
Hej :) a w jakiej wielkosci keksówki piekłeś ten chlebek? bo boję się, że moja jest za mała, długość ok 20cm
Ja do 20cm zrobiłam z pół porcji i pięknie wyrósł, jest idealny!
Witam. Mam ogromną ochotę upiec taki chlebek z Pana przepisy. Ale mam pytanie czy zamiast zwykłej mąki mogę użyć razowej? Czy lepiej nie ryzykować?
Chleb rewelacja. Bardzo smaczny. Polecam każdemu i dziękuję za przepis!
Pychota. Chłopaki zadowoleni zjedli praktycznie cały jak tylko mieli możliwość :)
Super! :D
Robiłam chleb 2 razy, za pierwszym razem drożdże się zaparzyły i ciasto nie wyrosło, zrobiła się klucha. Nie zniechęciłam się jednak niepowodzeniem :-) i dodała drożdże do wody o niższej temperaturze i do tego cukier. Wyrosło pięknie. Chlebek jest bardzo dobry, skórka chrupiące. Następnym razem dodam 1/2 mąki żytniej, będę z pewnością korzystała z tego przepisu :-)
Bomba! :)
Właśnie zaczynam robić :))
Mam jedno pytanie- czy tych 2 łyżeczek cukru nie powinno się dać do rozpuszczenia w wodzie razem z drożdżami??
Witam, właśnie robię chlebek z pana przepisu :)) jestem na etapie przygotowania składników i mam pytanie- czy cukru nie powinniśmy dodac do drożdzy w trakcie rozpuszczania w wodzie?
nie jest to konieczne, ale możesz tak zrobić – drożdże lubią cukier
Dziękuję za przepis, chleb wyszedł fantastyczny ♥ zaraz przeglądam Twój blog dalej.
Nie przestawaj, robisz to super! :)
Pierwszy raz w życiu upiekłem chleb. Wyszedł rewelacyjny ;) 500g mąki pszennej pełnoziarnistej i 100g przennej tortowej, 4 łyżki płatków owsianych. Wszystko posypane łuskanym słonecznikiem. Rewelka
Udał sie!!!!!! Ogromnie dziekuje za ten przepis!!!!!!! Pozdrawiam, Paulina
Najlepszy jak do tej pory. Wszyscy zachwyceni
cześć dzięki za przepis bo potrzebuje pomocy do szkoły Hi hi hi ha ha
Przepraszam. Ale nie mam drożdży sypkich tylko takie „normalne”. Ile mam ich dać?
Chleb wyszedł mi genialny, na świeżych drożdżach z nagraniem piekarnika przez 15 min i Bez otrębów. Goście I domownicy absolutnie zachwyceni.
Przepis, w swojej prostocie…genialny!
Przepis,poprostu genialny.
Witam
Pierwszy mój chleb,który sama upiekłam był z Pańskiego przepisu.
Dziś już nawet nie wiem który to bochenek ;-).
Udaje się za każdym razem i jest na prawdę pyszny.
Dziękuję za przepis.
Pozdrawiam
Rewelacja! :D Dziękuję za komentarz :)
Cześć :) Pierwsze wypieki za mną :) Mam jedno pytanko, jak zostawiłam na 30 minut do wyrośnięcia było pięknie, ale jak już przełożyłam do foremek to ciasto opadło i nie urosło już. Czy można po wyrobieniu ciasta od razu przełożyć je do foremek i odczekać 30 minut do wyrośnięcia i myk do piekarnika ?
Pozdrawiam
Ania
Proponuję piec na kamieniu i połowę krócej.
Nie zgadza mi się jedna rzecz: szklanka wody to 250ml, czyli w tym przepisie powinno być 500ml wody a nie 400ml jak pisze autor…
Tradycyjnie szklanka to 200 ml :)
no właśnie szklanka to 250ml od zawsze, Kubek ma 300ml.
pierwszy raz pieklam chleb – jest przepyszny – idealnie chrupiaca skorka, miekki i puszysty w srodku (chociaz nie poczekalam az calkowicie wystygl i jest jeszcze troche wilgotny) – w smaku idealny – z pewnoscia nie jest to moj ostatni bochenek :)
kochani bomba
kupilam dwie male blaszki i pomyslalam moze sprobuje nie wierzac kompletnie ze mi sie uda bo w mojej glowie chleb to nie prosta sprawa dzwoniac do mamy mowiac co wlasnie robie (mama kucharka) uslyszalam corcia TY nie zniechecaj sie jak nie wyjdzie hahah ale upieklam i jest pysznyyy nie mam zamiaru kupowac chleba bede go piekla codziennie sama :* dziekuje za przepis polecam wszystkim
Msm pytanie. Pieczemy z termoobiegiem czy góra dół?
Ja preferuję bez termoobiegu bo wtedy zwykle wierzch chleba za szybko się przypieka, chleb lubi pękać a środek się nie dopieka, ale to zależy od piekarnika :)
Niestety wyszedl mi zakalec wsadzilam do piekarnika zaczal rosnac a pozniej zaczal opadac masakra nie wiem co zle robie
Moj chleb jest w piekarniku opadl troche mam nadzieje ze nie zakalca
Przepis świetny! Proporcje sa ekstra. Robiłam już wielokrotne z różnych rodzajów mąk i zawsze wychodzi! Dokładam różne nasionka i pestki, jest pysznie! Dziękuję i polecam!Dorota
Chlebek udaje się za każdym razem, jedynym kłopotem jest wyjęcie go z foremki w której go piekę. Może należy poczekać aż wystygnie….
Jakieś sugestie???
Możesz obsypać natłuszczoną foremkę mąką, bułką tartą, a nawet odrobiną kaszy manny ;)
bo trzeba piec go na brytfannie o wiele lepiej jest go wyjac
własnie wyjęłam z piekarnika mój pierwszy w życiu chleb. Jestem z siebie dumna.Ukroiłam piętkę jeszcze ciepłą i posmarowałam masełkiem.Zaskakujący smak . Zupełnie inny niż ze sklepu bądź piekarni.Dobry smak. Mam wrażenie, że sklepowe chleby zniekształcają prawdziwy smak chleba. Czekam na powrót męża i dzieci jetem ciekawa ich opinii.
Ten tekst ❤I przepis , aż ślinka leciDzisiaj wróciliśmy z urlopu…w domu nie ma nic do jedzenia,czas upiec chleb
Dziękuję Panu za przepis, wypróbowałam i chleb wyszedł pysznie :)
Upiekłam już 4 razy, po prostu REWELACJA.
wszyscy w domu bez wyjątku zachwyceni.
1 torebka 7g instant jest równa 25g świerzych
Niekoniecznie! Bowiem świeże drożdże mają szybszą reakcję i zwyczajnie są silniejsze i skuteczniejsze od suchych! Lubię piec na suchych drożdżach, ale jeśli je zastepuję świeżymi, to zamiast 14g drożdży granulowanych (instant) dodaję tylko 25g i to w zupełności wystarczy :) A jeśli drożdże świeże są wyjęte wprost z zamrażarki, wystarczy 15-20g
A piekę chleb od 25 lat i mam jakieś doświadczenia w tym temacie
Chleb mega! :)Tylko nie dajcie (jak ja) w papierze do pieczenia – cały przywarł i będę musiała go okroić :/ a ma taką świetną chrupką skórkę ;(
No przestań Ann.
Ja od zawsze robię na papierze, nic nie przywiera, dużo mniej roboty z myciem blaszek i zaoszczędzam wiele czasu.
Polecam kupować dobry sprawdzony papier, bo kiedyś kupiłem jakieś badziewie w promocji i niestety pizze musiałem zeskrobywać z papieru.