Chleb samodzielnie pieczony w domu do niedawna kojarzył mi się głównie z wypadami w góry do dalszych krewnych, gdzie z własnej roboty składników chleb przygotowywała najstarsza starowinka z całej rodziny ;) Gruba kroma swojskiego chleba z domowym masłem to jedno najfajniejszych wspomnień. Ale kto by na to miał czas przed emeryturą?
Z drugiej strony niekoniecznie mam ochotę na zagracanie kuchni automatem do pieczenia chelba – duże to, trzeba czyścić, rozkładać, składać, czekać całą noc na wyrośnięcie i upieczenie chleba…
Próbowałem już robić chleb w domu, ale skończyło się to dość poważnym poparzeniem dłoni i zapał „nieco” mi przeszedł. Na szczęście ostatnio trafiłem na ciekawy wpis na blogu Strawberries from Poland, w którym Ania podzieliła się bardzo fajnym przepisem na „Chleb dla opornych”. Pierwsze podejście było na tyle udane, że w ciągu tygodnia – z różnymi modyfikacjami – upiekłem ten chleb już trzy razy. Przy okazji zmodyfikowałem nieco oryginalny przepis, tak żeby był jeszcze prostszy w wykonaniu.
Podana przeze mnie ilość składników pozwala na upieczenie w dużej keksówce sporego bochenka chleba. Z połowy składników chleb wyjdzie pewnie po prostu niski, możesz ew. użyć mniejszej foremki.
Zobacz przepis w wersji wideo:
Składniki
- 500 g mąki pszennej (za jednym razem zmieszałem też mąkę pszenną z mąką żytnią w stosunku mniej więcej 3 do 1 i też wyszło super)
- 7 g drożdży suchych
- dwie łyżeczki cukru
- dwie płaskie łyżeczki soli
- 4 łyżki otrębów owsianych (w oryginalnym przepisie są to płatki owsiane – mi wyszło super i z jednym i z drugim składnikiem)
- 400 ml (dwie szklanki) ciepłej wody
- opcjonalnie przyprawy do smaku – raz użyłem dwóch łyżek oregano, dwa razy zrobiłem chleb bez dodatków – z przyprawami radzę eksperymentować wedle własnego uznania
- nieco tłuszczu i bułki tartej do wysmarowania formy
Przygotowanie chleba
Drożdże wsypuję do ciepłej wody, dokładnie mieszam i odstawiam na kilka minut na bok.
Pozostałe sypkie składniki (poza bułką tartą) mieszam w dużej misce i wlewam do nich wodę z drożdżami
Wszystko dokładnie mieszam łyżką aż do uzyskania zwartej masy, a następnie odstawiam ciasto w przykrytej misce na 30 minut, aby w tym czasie mogło wyrosnąć.
Wyrośnięte ciasto mieszam jeszcze delikatnie i przekładam do natłuszczonej i oprószonej niezbyt obficie bułką tartą formy.
Tak przygotowane ciasto odstawiam jeszcze na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i wstawiam na jedną godzinę do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C.
Kiedy piekłem ten chleb po raz pierwszy, po wyjęciu z piekarnika odczekałem jakieś 15 minut, bo po prostu nie mogłem dłużej wytrzymać, i odkroiłem ciepłą jeszcze piętkę. To była najlepsza piętka chleba z masłem ever! Kolejne dwie świeże piętki odstąpiłem już swojej małżonce – nie wiem jak to rozwiążemy w przyszłości ;-)
Niemniej jednak chleb najlepiej smakuje dopiero po ostygnięciu, a najlepiej na drugi dzień. Nie radzę zabierać się za krojenie świeżutkiego wypieku, bo może się po prostu rozlecieć.
Przepis jest tak łatwy i przyjemny w wykonaniu, że poważnie zaczynam obawiać się o los pobliskiej piekarni. Nawet dla mnie, dość leniwego w kuchni i bardzo ceniącego wygodę faceta, jest to super prosta sprawa.
Hej. Dzięki za przepis.
Chleb właśnie się piecze…
ale ale nie po raz pierwszy… Robię go już chyba 7raz w ciągu 2tyg.
Uzywam mąki Basi. Eksperymentuje z dodatkami daje co mam. Czasem siemię lniane, płatki owsiane, kminek.. Czasem oregano, paprykę, czarnuszke.
Za każdym razem wychodzi tylko musi być ciepło. Bardzo polecam!
witam, jakiej dlugosci jest foremka??
Zjedxony w jedno popołudnie. Rewekacja. Pierwszy naprawdę wyrośnięty i smaczny chleb. Mąż powiedział, że może jeść zamiast ciasta.
Piekę ten chleb teraz ciągle. Jest przepyszny, prosty i szybki :) używam różnych mąk i różnych dodatkow. Dziękuję za niego :)
Ha zrobilam pierwszy raz i jest pyszny i taki łatwy
To mój pierwszy chleb który zrobiłam i bardzo mi smakuje
Chyba przestanę kupować chleb
Super przepis.pierwszy raz upiekłam chleb , ktòry szybko się robi i nie trzeba miliona składnikòw. I smakuje wybornie.
Świetny,prosty przepis. Chlebek zawsze wychodzi pyszny!
Chlebek wyszedł jak zawsze pyszny. Ja używam 8g drożdży bo takie mam akurat opakowania :) nigdy tfu tfu nie zdarzyło się żeby nie wyrósł. Cudowny przepis :)
Ja już sam kiedyś zmieniłem na 7 g drożdży bo przy 15 gramach wyrastał bardzo dużo za foremkę i przy krojeniu to co wyrosło powyżej foremki nie trzymało się kupy z resztą chleba, no chyba że coś robię zle? A przepis genialny, ja dodaję czarnuszki, uwielbiam jej zapach i smak
Robilam chleb poraz pierwszy raz w zyciu. Wyszedl doskonaly. Caly bochenek znikl na jednej kolacji.
Przepis genialny.
Prawie niemożliwe.
Wczoraj wyjątkowo chlebek mi nie rósł.
W domu ciepło, okna w kuchni pozamykane.
Okazało się, że okno w drugim pokoju było rozszczelnione i smużył się przez chatę chłodek.
Zamknąłem je kompletnie i chlebek ruszył z kopyta jak dawniej.
Być może i tu powód podobnie banalny. Proszę przemyśleć, bo wg opisu powinien rosnąć i już.
Pozdrawiam.
W sumie najpewniejszy sposób to zamknąć ciasto w lekko ciepłym piekarniku :)
Witam. Uzylam 14g drozdzy suchych. Po 6.poddalam sie. Nie wyrasta! Miejsce do wyrosniecia jest cieple. Drozdze zalewam ciepla woda. Co jest nie tak???
byc moze woda jest za ciepla i zabijasz drozde?
Mam termometr do pieczenia mięsa i nim sprawdzam temp wody, około 35 stopni Celsjusza. Ciasto trzymam w piekarniku z włączonym światełkiem. Rośnie wspaniale bez przeglądów.
Witam. Jestem przekonana,ze wczesniej było 14 gr drożdży suchych.
W przepisie org. Jest na 250gr maki 25 gr świeżych czyli na 500gr powinno byc 50 gr świeżych drożdży co daje 14 gr suchych.
Robiłam Ren chleb mnóstwo razy i daje sobie rękę odciąć ze było 14 gr suchych.
Witaj Magda, tak masz rację było wcześniej w składnikach podane 14g drożdży suchych, ale zmieniłem tą ilość na 7g bo po wielu próbach wyszło mi na to, że 7g to bardziej optymalna ilość ze względu na walory smakowe gotowego chleba, z ilością drożdży dodatkowo nie warto przesadzać ze względów zdrowotnych. Na pewno jeżeli użyjesz 14g to trudniej będzie cokolwiek zepsuć :)
Ja mam taki problem ze żadne ciasto na drożdżach mi nie wychodzi … nawet pizza. Po prostu po 1 wyrosnieciu kiedy dotykam ciasta delikatnie to się kurczy i nie chce juz wyrosnąć nawet kiedy jest w ciepłym miejscu :( ktoś coś?
Może coś jest nie tak z drożdżami? Generalnie jeżeli masz dobre drożdże, nie za zimno i nie za sucho w kuchni, to musi się udać :)
Co robię nie tak jak trzeba? Chleb pomimo tego że wszystko robię wg przepisu nie wyrasta poza blaszkę i nie ma chrupiącej skórki. Mieszkałam już różne maki i zytnia i gryczana w proporcji 1/3 i nic, porażka. W smaku jest ok ale nie jest taki jak na obrazku.
Być może drożdże nie zadziałały jak należy? A może masz zbyt zimno w kuchni w miejscu, gdzie ciasto wyrasta przed pieczeniem? Mąkę przed przygotowaniem ciasta warto napowietrzyć np. przesiewając przez sitko
Doskonały przepis. Wystarczy 1 opakowanie drożdży, 7g.
Mąki 100g. Pszennej po 200 orkisz i żyto, dodałam po garstce ziaren słonecznika dyni i lnu.
Przepis doskonały. Nigdy nie zrobiłam tak wspaniałego chleba.
Użyłam 200 g mąki żytniej 200g orkiszowej 100 g pszennej, 1 op.drozdzy 7g. wystarczą, można dodać ziarna słonecznika dyni i lnu po garści.
Kurcze, nie wiem co moge powiedziec. Jedno jest pewne. Przyczyniles sie do utraty klienta w mojej lokalnej piekarni. Super poszło. Szybko, gladko i smacznie
Świetnie! :D …piekarnie nie zginą bo zawsze komuś nie starczy czasu na domowy chleb, ale najtrudniej zacząć i przekonać się że to łatwe ;) …stąd już prosta droga do pieczenia na własnym zakwasie :D
Właśnie upieklam i po wysuszeniu ukroilam.Jest REWELACYJNY! !!!Bardzo szybko bez wyrabiania.Jest boski i tak też smakuje.Wyrzucam moja maszynę do wypieku chleba
Bardzo prosty przepis, z którego wychodzi przepyszny chleb…mniam.
Dziękuję
A moze by tak napisac ile to jest drozdzy swiezych 7 gram suszonych. :-(
Na opakowaniu suchych drożdży jest informacja,że 7 g suchych odpowiada 25 g świeżych :)
Witam czy chlebek można przygotować wieczorem dzień wcześniej a rano upiec dzięki Lidka
witam – mam pytanie na temat zakwasu zytniego do chleba;
czy moge zmieszac zakwas stary 20-letni z mlodszym 2- miesiecznym- dziekuje
zdecydowanie najłatwiejszy przepis! od niego zaczynam. mam robot kuchenny, więc nie będzie problemu z wyrobieniem ciasta :)mam nadzieję, że się uda!
Zrobiłem ten chleb z mąką mieszaną, żyto, pszenica i orkisz i wyszedł baja. Zmieniłem otręby na żytnie i ciągle eksperymentuje. Polecam!
Wyszedł pyszny )) pierwszy raz piekłam i wyszedł idealnie
BiNGO! Właśnie takiego przystępnego opisu szukałem! Jeszcze nie przystępuję do wykonania, raptem świeżo” jestem po przeczytaniu, ale dzięki Panu – zmotywowany i mocno „na tak”. Dzięki wielkie!
Mam 14 lat i spróbowałem zrobić pierwszy raz w życiu chleb, znalazłem ten oto przepis i zrobiłem chleb i… Udał się (hurra :D) smakuje bardzo dobrze.
Do tej pory piekłam chleb na zakwasie, wychodził pycha, ale dzisiaj się skusiłam na ten i jest przepyszny, prosty, szybki i nie trzeba się bawić z zaczynem. Ciekawa jestem tylko jak się będzie zachowywał po mrożeniu… Oczywiście ten się nie doczeka mrożenia bo zostanie od razu zjedzony;)
Mój pierwszy chleb upieczony…ze względu na brak profesjonalnej kuchni i zdezelowany piekarnik elektryczny (delegacja) wyszło rewelacyjnie. robiłem trochę na „oko” z mąki orkiszowej i pszennej w proporcji ok 3/2 z braku bułki tartej, naczynie żaroodporne wysmarowałem olejem kokosowym i wysypałem musli :) chleb zjedzony na 2 posiedzenia :) aż boję się robić następny taki dobry !!! Dzięki za przepis.
Witam
Czy ten chleb można zamrażać? Spodziewam się gości chciałam upiec na zapas, czy będzie dobry po rozmrożeniu ? nie będzie się kruszył? Oglądałam komentarze nie wiem czy dobrze zrozumiałam w trakcie pieczenia chlebek Pan opryskuje wodą? ile bochenków wychodzi z tej porcji ciasta? Mam trochę obawy. Piekłam chleb mieszany z innego przepisu , skórka była bardzo spieczona(twarda) a w środku przy krojeniu po ostudzeniu chleb się mazał. Bardzo mam chęć na własny chleb i chcę spróbować z Pana przepisu, może tym razem się uda piekę w nowym piecyku firmy / Beko / nie znam tego piecyka ustawiam wg przepisu .Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam
Przepis bardzi fajny. Upiekłam pierwszy raz ze 2 lata temu. W między czasie zredukiwaliśmy jedzenie pieczywa, więc nastąpiła przerwa.
Teraz chcę wrócić di przepisu, ale proszę Cię o radę.
Co zrobić aby ta skórka była jednak mniej chrupka. Może pismarować wodą?
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za fajne przepisy!
Aby skórka była mniej chrupka można wstawić do piekarnika na czas pieczenia drugą formę wypełnioną wodą, to powinno nawilżyć skórkę. Pozdrawiam :)
proszę włożyć na dno piekarnika naczynie z wodą
Chlebek rewelacja a jeszcze cieplutki z masełkiem niebo w buzi ☺ piekłam ze świeżych drożdży pięknie wyrósł. Polecam jak najbardziej!
Alicja ile swierzych drozdzy uzylas? Wystarczy 25 gr?
Upiekłam,jest pyszny.Skórka najlepsza bo uwielbiam taką pyszniutką i chrupiącą. za dzień,dwa znów piekę następny.
Bardzo smaczny i prosty w wykonaniu domowy chleb. Drugi raz gosci w moim domu.
Polecam.
Zrobijam i ja ,pierwszy raz ,i wyrosl i smaczny jest ,jestem.pod wrazeniem tego prostego naprawde przepisu super i polecamwszystkim.ten przepis
Robiłem zgodnie z przepisem, drożdże świeże około 20g. Roztarłem je z trzema łyżeczkami cukru – zamieniły się w gęsty płyn. Dodałem około 700g mąki pszennej, trzy szklanki wody, płatki owsiane, słonecznik, oraz siemię lniane. Wszystko wyszło nie było za bardzo gęste. Następnie 40min rośniecia – szło dosyć opornie. Później w formę i jeszcze 15min przy grzejniku. Następnie nagrzany piekarnik 200st przez godzinę. I tu od razu zaskoczenie, zaczął pięknie rosnąć. Chleb rewelacja!!!! Jutro drugie podejście
Zero pracy przy tym chlebie, wszystko mieszamy łyżką, wychodzi rewelacyjnie. Polecam każdemu !!!!
Piekarnik jak pownien byc wlaczony?
Justa, u mnie grzanie „góra i dół”, bez termoobiegu, a forma po środku na drugim ruszcie od dołu.
Po 20 minutach keksówkę przykrywam arkuszem papieru do pieczenia, bo czasem ziarenka posypane po wierzchu potrafią się przydymić, a pod papierem trzymają się nieźle :) I psikam wodą ze spryskiwacza co jakieś 15 minut.
Piekę go już regularnie, poeksperymentowałam tylko z mąką i najlepszy wychodzi mi z takich proporcji na te 500 g: 350 g mąki pszennej chlebowej typ 750, 100 g mąki żytniej chlebowej typ 720 i 50 g mąki żytniej razowej typ 2000.
I tak jak Marta pisze – rewelacja, miesza się tylko łyżką z 10 minut, żadnego wyrabiania :)
Po wyrośnięciu w misce przekładam na blat oprószony mąką, formuję wałek, wkładam do keksówki, rozpłaszczam trochę, smaruję wodą i posypuję ziarenkami (żeby się przykleiły), odstawiam do wyrośnięcia na 15-20 minut i do piekarnika. A za godzinkę super chlebek :D
Bardzo dobry przepis, chleb przepyszny. Ja jednak make pszenna mieszam z maka do pieczenia chleba, mozna kupic takie w sklepach, w stosunku: 400 g maki pszennej i 100 g maki chlebowej. Chleb jest ciemniejszy i ciezszy i to mi odpowiada. Wiele razy pieklem chleb w maszynce do pieczenia chleba, w wielu przepisach do tej maszynki i w Internecie, dodatkowym skladnikiem jest olej roslinny, okolo 60 ml na 400 g maki. Planuje dodac olej do nastepnego wypieku, efektem pewnie bedzie mniejsze „klejenie” sie masy do miski, w jakiej mieszamy. Smaku raczej nie zmieni. Poki co, ten przepis jest moim faworytem :)
Robiłam ten chleb tysiąc razy i zawsze wychodził, a od miesiąca zakalec… jestem załamana. Już tyle kilo mąki poszło na straty. :( Robiłam zawsze na świeżych drożdzach, więc to chyba nie tu problem. Może chodzi o mąkę? Jakiej pszennej Pan używa?
Pozdrawiam
Może coś się zmieniło w Twojej kuchni? Może temperatura powietrza albo wilgotność? Może masz inny piekarnik? To wszystko może mieć wpływ na przygotowanie chleba i efekt końcowy.
Dobra rzecza jest pobierac nauki od ludzi obytych z tematem i doswiadzczonych ktorzy nim cokolwiek udostepnia innym sami esperymentuja.Dzieki za przepisy.
Super :). Zmieszałam makę tortową z krupczatką ;). Zabawa z córką fantastyczna :).
Mnie nie wychodzi :( próbowałam 4x, z większą i mniejszą ilością wody, zawsze wychodzi zakalec. Nie wiem, może ten cholerny piekarnik za słabo grzeje?
Może zła mąka albo za krótko rośnie. Ja dodałam ciut więcej mąki i do rośnięcia przy kaloryferze. Rosło około 45-50 minut
Wszystkie produkty muszą być o temp.pokojowej.trzeba dobrze wyrobić aby gluten z mąki uwolnił się i czasami trzeba aby zarobione ciasto stało około godz lub dłużej najlepiej w nieprzwiewnym miejacu.
Nie rozumiem, dlaczego mają być suche drożdże. Przecież to nie komuna i można wszędzie kupić świeże drożdże. No chyba, że autor przepisu zatrzymał się w tamtych czasach.
Suche są najwygodniejsze w użytkowaniu, mogę je mieć zawsze schowane na zapas przez wiele tygodni. Dla bardziej zaawansowanych są już inne przepisy z użyciem zakwasu, a ten przepis to moim zdaniem świetny sposób na rozpoczęcie przygody z pieczeniem chleba we własnej kuchni. :-)
Przepis genialny,szybki i prosty.Wyszedl mi może troszeczkę zakalec,ale to chyba przez to że troszeczkę za krótko trzymałam w piekarniku
Zrobiłam właśnie na 25 g świeżych drożdży, świeża piętka skonsumowana z masłem była fantastyczna :D Dziękuję bardzo za przepis!
Genialny chleb! Jest pyszny, a przepis tak prosty. Mąż się zajada – a poprzednie eksperymenty chlebowe nie bardzo przypadły mu do gustu ;-)
Dziękuje za ten przepis :-)
Jakiej wielkości formę pan używa?
Mała keksówka standardowa
Wlasnie zagniotlam ciasto. Lyzka sie nie dalo, bo bylo dosc geste, dokonczylam recznie, nie za dlugo, do dokladnego polaczenia sie w zwarta mase, jak w przepisie. Nie mialam ani otrebow ani platkow owsianych, dodalam 4 lyzki kaszki kukurydzianej. Jesli chodzi o make dalam 400 gr pszennej manitoba i 100 gr zytniej 700. Jako dodatki garsc pestek slonecznika i garsc orzeszkow pini. Teraz rosnie pod przykryciem, za pol godziny przekladam do formy. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Jak dobre, rzepis zawijam do moich ulubionych i do powtorki w przyszlosci.
Robię podobnie lecz daję 1 torebkę drożdży. Żeby wyszedł bardziej swojski dodaję 1 łyżeczkę octu. Bo jak jest na zakwasie to wiadomo,zakwas jest kwaskowaty. Ostatnio robiłam doświadczenie, nie dałam octu tylko wodę pół na pół z jogurtem. Może też być kefir lub kwaśne mleko.
Tak prostego chleba do upieczenia nie widzialam.Jest szybki pyszny i wychodzi.Diekuje bardzo,bardzo.
A ja dziękuję za komentarz! :)
W końcu odnalazłam idealny przepis na chleb! Wielkie dzięki! Znika w mgnieniu oka. Wszystkim domownikom bardzo smakuje nie chcą już jeść innego chleba ,jest po prostu pyszny !
A ja dziękuję za komentarz! :)
Właśnie upiekłam, cuuuuuudo, najlepszy chleb, szybko się robi, nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, pyszny po prostu
Zamiast w foremce, pięke go na kamieniu. Wychodzi fantastyczny.
bardzo dziękuję za przepis, chcę go jutro wypróbować, tylko nie wiem, czy można zrezygnować z cukru? a drożdżom np. dać jako pożywkę miód?
GENIALNY!!! dzięki za ten przepis. Robiłam już wiele chlebków, ale ten jest wyjątkowo pyszny i można go dowolnie modyfikować. Ja zrobiłam ze świeżych drożdży, pół na pół zwykła mąka pszenna z mąką pszenną pełnoziarnistą, z dodatkiem płatków owsianych i suszonych pomidorów. Podwójna porcja Wyszedł perfekcyjnie.
Ile drożdży świeżych?
Zrobiłam chlebek dwa razy za pierwszym razem spiekła się za mocno góra chlebka ale drogi wyszedł idealnie.polecam b.dobry i prosty do wykonania.teraz robię zakwas
Zakup nowego piekarnika zainspirował mnie do upieczenia chleba. Postanowiłam wypróbować jakiś prosty przepis i znalazłam ten, ale trochę go zmodyfikowałam. Dałam 350g mąki pszennej – zwykłej wrocławskiej i 150g mąki orkiszowej oraz dodatkowo oprócz otrębów trochę pestek dyni i słonecznika.
Upiekłam go w moim nowym piekarniku na programie automatycznym do pieczywa.
Wyszedł piękny i baaardzo smaczny! Dziękuję za przepis i polecam wszystkim.
Pozdrawiam i smacznego :)