Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Naleśniki

Naleśniki

Naleśniki to jedna z najprostszych potraw, ale potrafią wielu osobom spłatać figla. Ten kto wie jak je przygotować, składniki dobiera na oko i wszystkie przygotowania zajmują jedynie kilka minut. Sekret dobrych naleśników polega na tym, żeby za bardzo nie przejmować się proporcjami oraz żeby przy ich smażeniu zbytnio się nie cackać – naleśniki wybaczają błędy ;) i zwykle są dopiero bazą do przygotowania całego dania.

W tym wpisie przedstawiam podstawowy przepis na naleśniki, ale zapraszam Cię również do Akademii Smaku, gdzie znajdziesz kilkadziesiąt pomysłów na przyrządzenie i podanie naleśników. Sprawdź >>>

Zobacz film z przepisem:

Subskrybuj ➜ Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Składniki potrzebne do przyrządzenia naleśników

naleśniki przepis

Jak widać na zdjęciu dużo tego nie ma ;) Nie będę też podawał szczegółowych proporcji w gramach – po prostu nie ma to większego sensu. Kiedy przygotujesz naleśniki kilka razy, nie będziesz już więcej potrzebowała przepisu.

Czego więc potrzeba do przygotowania ok. dziesięciu średniej wielkości naleśników:

  • Szklanka mąki pszennej
  • Szklanka mleka (plus trochę wody gdyby ciasto wyszło zbyt gęste)
  • Jedno jajko
  • Szczypta soli i cukru
  • Jedna łyżka oleju

Przygotowanie naleśników

  1. Zaczynam od wsypania do dużej miski prawie całej odmierzonej mąki. OKEJ, tak na prawdę to jej nie odmierzam i robię to na oko sypiąc mąkę wprost z opakowania, ale na początku radzę Ci użyć chociaż szklanki :) Radzę też zostawić nieco mąki na dnie szklanki i dodać ją dopiero jeżeli okaże się, że ciasto jest zbyt rzadkie.

  2. Następnie do miski wlewam mleko i dodaję jajko.

  3. Dodaję szczyptę soli i szczyptę cukru, a na koniec łyżkę oleju roślinnego.

  4. Wszystkie składniki dokładnie mieszam przy użyciu trzepaczki lub miksera – aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste i pierwszy naleśnik wyszedł za gruby, spokojnie możesz rozcieńczyć ciasto 1/4 szklanki mleka lub wody.

  5. Na patelni dość mocno rozgrzewam łyżkę oleju i wlewam na nią niezbyt dużą ilość ciasta. Naleśnik powinien być cienki i zwykle dobrze przygotowana masa rozleje się ładnie po całej patelni.

  6. Kiedy naleśnik z wierzchu straci płynną postać (czyli będzie widocznie ścięty i przy przechyleniu patelni ciasto nie będzie się przelewało na boki), przewracam go na drugą stronę przy pomocy odpowiedniego narzędzia lub podrzucając go wprawnym ruchem patelni (to wersja dla zaawansowanych;) ).

  7. Naleśniki najlepiej smakują, kiedy są nieco przypieczone z obu stron (jak na zdjęciu). Jeżeli jednak chcesz poddać naleśniki dalszej obróbce (np. zapiekać albo użyć do krokietów), to wystarczy że będą ledwo przyrumienione.

SMACZNEGO!

naleśniki przepis

Zobacz również

tagi: , , , , , , , , , , ,

Ilość komentarzy: 123 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

123 odpowiedzi na “Naleśniki”

  1. Lady Agnezza pisze:
    5

    Dzięki Tobie stałam się mistrzynią naleśników. Wyszły rewelacyjnie jak u mojej mamy :-DZ całą pewnością będę zaglądała tu częściej ;-)

  2. pinek pisze:
    5

    mega przepis 7 naleśników i pełny:D

  3. Aleksandra pisze:

    Jeju dziękuję za przepis i rady ♡ Jestem antytatent w pieczeniu naleśników , zawsze mówię nie umiem ich piec . A tu taki numer wyszły obłędne

  4. Hania pisze:
    5

    Naleśniki pana Tomasza Łacha – pyyyyyszne naleśniki szybkie i proste smacznie polecam

  5. :P pisze:
    5

    Przepis bardzo dobry :D Ja jednak dodałem też troszke sodki oraz maślanki polecam też tak zrobić są puszystsze :D

  6. naleśniki pisze:

    Jakie smakowite! i absolutnie w moim guście;)

  7. Marta pisze:
    5

    Pierwszy raz dziś robiłam z tego przepisu ;) Dziękuję, było pyszne :)

  8. Magda :) pisze:

    Świetny przepis! Prosto, łatwo i Smakowicie! Dzięki!

  9. mlgw pisze:

    Witam, wszystkich serdecznie mam prawie 38 lat i to jest mój pierwszy raz!!!! Wyszły super!!! Wielkie dzięki:)

  10. Patrycja pisze:

    Zrobiłam takie dla mamy i siostry na obiad były zachwycone.

  11. ewa pisze:

    Aż nabrałam ochoty na naleśniki z konfiturą z pigwy :)

  12. Anonim pisze:

  13. alicja boncel pisze:

    ja bardzo lubię naleśniki ze szpinakiem albo z jagodami a ten przepis pasuje do naleśników z jagodami lub też ze szpinakiem :)))) ale każdy może po swojemu!!! ;)

  14. alicja boncel pisze:

    ja uwielbiam naleśniki ze szpinakiem albo z jagodami a ten przepis bardzo pasuje do szpinaku lub jagód

  15. nihonka pisze:
    5

    Super przepis łatwo szybko i smacznie

  16. Soliiik pisze:
    5

    bardzo fajne :) zkorzystam

  17. moni pisze:

    Bardzo szybkie i smaczne.

  18. Karolina pisze:

    Mam 2 pytania, czy jak użyję się podwójnej porcji składników to wyjdzie ich więcej?I czy można użyć zwykłego oleju ?

  19. Karolina pisze:
    5

    Mam 14lat i dzisiaj pierwszy raz zrobiłam naleśniki. Zrobiłam je dla mamy kiedy wiedziałam ze wroci pozno z pracy. Byla super zadowolona ! POLECAM!

  20. michal pisze:
    5

    Pierwszy raz robilem nalesniki i wyszly super, polecam :)

  21. gonia pisze:
    5

    Naleśniki pierwsza klasa!!!Wcześniej próbowałam dużo przepisów ale ten pobił wszystkie MNIAM :)Moja wersja bez cukru do krokietów z odrobiną wody na tą proporcje(nie pęka przy zwijaniu)Polecam ze smakiem

  22. Derse pisze:
    5

    Bardzo dobry przepisz pyha pyha mniam mniam

  23. julia Dylewska pisze:
    5

    niewiem jak to smakuje

  24. cyt pisze:
    5

    super przepis… od dawna szukałam prostego zwykłego przepisu bo z innych, wymyślnych wychodziły mdławe naleśniki – w końcu znalazłam odpowiedni :))Ja dodałam (zamiast całej szklanki mleka) pół szklanki mleka i pół szklanki wody mineralnej. Jak ktoś chce podawać na słodko to można jeszcze sypnąć do ciasta cukru waniliowego :)))

  25. Blue pisze:

    Ja osobiście uwielbiam naleśniki. Może nie dokońca wychodzi mi ich robienie (ciasto się nie rozlewa. Ale to już moja wina :p), ale z twojego przepisu i tak wychodzą świetnie.

  26. kkks pisze:
    5

    moja ciocia bardzo lubi ,,NALEŚNIKI”i je gotować ale niestety miała wypadek z nogą i skręciła sobie nogę

  27. kkks pisze:
    5

    bardzo ale to bardzo dobre macie naleśniki i bardzo apetyczne bardzo bym sam takie zrobił ale mam dopiero ,,9 lat”i mama mi zabrania bo moge niby się popażyć a i moja dziewczyna też

    • Atf pisze:

      Wy może zostańcie przy zabawie w doktora, bo w kuchni, to wiecie, łatwopalny gaz, rozgrzany olej..

  28. Lidan pisze:

    Nigdy nie mogę opanować zdziwienia gdy ktoś mówi, że nie umie robić naleśników. To pierwsza potrawa jakiej nauczyłam się robić jeszcze w czasach szkolnych. Tradycyjne naleśniki z twarogiem na słodko od dziecka były moim ulubinym obiadem. Robię „na oko” z mlekiem i wodą mineralną. Do ciasta dodaję odrobinkę oleju i dzięki temu nie smaruję już patelnie nawet pod pierwszego naleśnika. Odkąd pojawiły się patelnie teflonowe naleśniki zawsze mi się udają.

    • Tomek Lach pisze:

      To prawda, naleśniki są super proste, ale jak już się nabędzie wprawy albo ma się dobrego nauczyciela ;) Autentycznie dla wielu osób to wielkie wyzwanie.

    • kkks pisze:

      doba ale ja też umiem tylko mi ,,MAMA ZABRANIA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”

  29. lubie palcki pisze:
    5

    bardzo dobre

  30. gosias pisze:
    5

    Naleśniki polecam z mąki pełnoziarnistej pszennej- ja używam Lubelli- trzeba tylko dodać trochę więcej mleka lub dolać w międzyczasie bo szybciej masa gęstnieje jak trochę postoi w oczekiwaniu na smażenie. Mają inny smak niż z białej, wg mnie są lepsze. Za pierwszym razem zjadłam 3 na raz solo bez żadnego farszu :)Można też pomieszać mąkę białą i pełnoziarnistą- nie są nudne.

  31. Hanka pisze:
    5

    No musze przyznac- przepis rewelacyjny. Nalesniki genialnie lekkie i puszyste wyszly. Ja dodalam pol na pol mleka i wody gazowanej, i sypnelam troche cukru waniliowego. Naprawde polecam przepis :)

  32. Olcik pisze:
    5

    Wreszcie normalny bez cudacznych dodatków przepis.Naleśniczki wychodzą cudne i delikatne.Dziękuję:)))))))))))

  33. Agnieszka Maj pisze:
    5

    Uwielbiam naleśniki, zarówno te tradycyjne cienkie jak i amerykańskie grubsze ciasto. Jak dla mnie najsmaczniejsze są zawsze z owocami lub kremem czekoladowym. Świetny przepis i na pewno go wypróbuję

  34. imag123 pisze:
    5

    No i zrobiłam wg. przepisu, po odczekaniu 30min. ciasto jak dla mnie było trochę za gęste i dolałam wody przefiltrowanej tak ok. 100ml ale było 2szkl. mleka i 2 mąki 2 jajka. CIASTO SUPER !!! zawsze twierdzę że im prostszy przepis tym lepsze danie wychodzi. Naleśniki cieniutkie jak opłatki, w smaku wyborne. Wszystkim bardzo polecam.ZOSTAŁAM FANEM BLOGA !!!!

  35. Malgosia pisze:
    5

    Gratulacje. Nigdy mi nie wychodziły. W końcu normalny przepis. Nie zamienię go już na żaden inny.

  36. Wielki Uczony pisze:
    5

    Czytelny, przejrzysty, prosty – właśnie tego szukałem.

  37. Madziula i Wika pisze:
    5

    Super przepis zrobiłyśmy wszystko same POZDRAWIAMY =]

  38. Michalina11 pisze:
    5

    Mam 11 lat i te naleśniki zrobiłam sama. Są smaczne,szybkie do zrobienia i proste : )Naprawdę polecam; )

  39. kuba pisze:

    Wyszly mi idealnie :) piekny przepis dziekuje bardzo :)

  40. Anna pisze:
    5

    Naprawdę naleśniki wychodzą rewelacyjne z Twojego przepisu. Do tej pory jedynie naleśniki mi nie wychodziły jak należy. Dzięki wielkie :)

  41. Maciejka pisze:

    Ja dodałam jeszcze startej wanili i łyżkę smietanki 30 %. Przepis super.

  42. Bernard Simlat pisze:

    Dobry przepis dla kogoś komu nie wychodzą naleśniki. Ja osobiście robię je już od kilku lat i właściwie robię je całkowicie na oko… dodaję trochę wody, trochę mleka, soli i innych przypraw na jakie akurat mam chęć. Parę razy użyłem też wody gazowanej wtedy ciasto było bardziej … pulchne, choć nie aż tak bardzo. Można też użyć piany z białek większej ilości jeśli przygotowuje się ciasto :)

  43. Aśka pisze:

    Prosty przepis nawet dla takiego nieuka kuchennego jak jak hehe SUPER !!

  44. cicha pisze:
    5

    robilam wczoraj te nalesniki! mega super!! tylko z tej proporcji wyjdzie ich mało, ja dolałam troche wody gazowanej i dosypałam mąki i wyszło 9 sztuk :)

  45. cicha pisze:
    5

    bedę dziś robić i to ze szpinakiem! <3

  46. asia pisze:

    naleśniki wyszły super, szybko się robią, a rodzina zachwycona. dziękuję :D

  47. karolina pisze:
    5

    ” (…) przy pomocy odpowiedniego narzędzia”…ach! jak to brzmi ! heh :)

  48. Karolina i Wiktoria pisze:
    5

    Naleśniki wyszły genialne :) Super. Mamy po 12 lat a wyszły nam genialnie :) Dziękujemy za taki prosty przepis ;p Pozdrawiamy :D

  49. Iza:) pisze:
    5

    Właśnie robie naleśniki! Dziękuje za przepis i pozdrawiam mysle ze dobre wyjdą haha:)

  50. Sandra pisze:

    Już gotowe, ale co z jajkiem ??

  51. Paula pisze:
    5

    Ja zaraz ide je robić ! Bo super wyglądają a zacie jakiś przepis na nalesniki waniliowe bo kiedyś jadłam i były super ! z gury dziękuje !

  52. Daniela pisze:

    Prosty przepis, takiego potrzebowałam a proporcje zobrazowane za pomocą 2 szklanek zapamiętam do końca życia. PYSZNIE ROZKOCZNIE dziękuję <3

  53. anna siejka pisze:
    5

    jesteś genialna naleśnikite są pyszne pychota

  54. anna siejka pisze:
    5

    super mi wyszły mmmmmmmmm

  55. Martyna pisze:

    Ja dodaję jeszcze pół łyżeczki proszku do pieczenia ;)

  56. kuczek pisze:

    no właśnie, a gdzie po drodze zniknęło jajko…??? :-(

  57. Iv pisze:

    co do jajka polecam dodac do ciasta zołtko, a białko ubić ze szczyptą soli i wmieszać na koniec w ciasto – bajka… :)

  58. Biala pisze:

    Brak logistycznych informacji o jajku :)

  59. justyna pisze:

    nie zjadlam jeszcze nalesnikow ale juz mi slinka leci

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php