Naleśniki to jedna z najprostszych potraw, ale potrafią wielu osobom spłatać figla. Ten kto wie jak je przygotować, składniki dobiera na oko i wszystkie przygotowania zajmują jedynie kilka minut. Sekret dobrych naleśników polega na tym, żeby za bardzo nie przejmować się proporcjami oraz żeby przy ich smażeniu zbytnio się nie cackać – naleśniki wybaczają błędy ;) i zwykle są dopiero bazą do przygotowania całego dania.
W tym wpisie przedstawiam podstawowy przepis na naleśniki, ale zapraszam Cię również do Akademii Smaku, gdzie znajdziesz kilkadziesiąt pomysłów na przyrządzenie i podanie naleśników. Sprawdź >>>
Zobacz film z przepisem:
Składniki potrzebne do przyrządzenia naleśników
Jak widać na zdjęciu dużo tego nie ma ;) Nie będę też podawał szczegółowych proporcji w gramach – po prostu nie ma to większego sensu. Kiedy przygotujesz naleśniki kilka razy, nie będziesz już więcej potrzebowała przepisu.
Czego więc potrzeba do przygotowania ok. dziesięciu średniej wielkości naleśników:
- Szklanka mąki pszennej
- Szklanka mleka (plus trochę wody gdyby ciasto wyszło zbyt gęste)
- Jedno jajko
- Szczypta soli i cukru
- Jedna łyżka oleju
Przygotowanie naleśników
Zaczynam od wsypania do dużej miski prawie całej odmierzonej mąki. OKEJ, tak na prawdę to jej nie odmierzam i robię to na oko sypiąc mąkę wprost z opakowania, ale na początku radzę Ci użyć chociaż szklanki :) Radzę też zostawić nieco mąki na dnie szklanki i dodać ją dopiero jeżeli okaże się, że ciasto jest zbyt rzadkie.
Następnie do miski wlewam mleko i dodaję jajko.
Dodaję szczyptę soli i szczyptę cukru, a na koniec łyżkę oleju roślinnego.
Wszystkie składniki dokładnie mieszam przy użyciu trzepaczki lub miksera – aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste i pierwszy naleśnik wyszedł za gruby, spokojnie możesz rozcieńczyć ciasto 1/4 szklanki mleka lub wody.
Na patelni dość mocno rozgrzewam łyżkę oleju i wlewam na nią niezbyt dużą ilość ciasta. Naleśnik powinien być cienki i zwykle dobrze przygotowana masa rozleje się ładnie po całej patelni.
Kiedy naleśnik z wierzchu straci płynną postać (czyli będzie widocznie ścięty i przy przechyleniu patelni ciasto nie będzie się przelewało na boki), przewracam go na drugą stronę przy pomocy odpowiedniego narzędzia lub podrzucając go wprawnym ruchem patelni (to wersja dla zaawansowanych;) ).
Naleśniki najlepiej smakują, kiedy są nieco przypieczone z obu stron (jak na zdjęciu). Jeżeli jednak chcesz poddać naleśniki dalszej obróbce (np. zapiekać albo użyć do krokietów), to wystarczy że będą ledwo przyrumienione.
SMACZNEGO!
Dzięki Tobie stałam się mistrzynią naleśników. Wyszły rewelacyjnie jak u mojej mamy :-DZ całą pewnością będę zaglądała tu częściej ;-)
Suuuper! Bardzo się cieszę! :D
mega przepis 7 naleśników i pełny:D
Jeju dziękuję za przepis i rady ♡ Jestem antytatent w pieczeniu naleśników , zawsze mówię nie umiem ich piec . A tu taki numer wyszły obłędne
Bosko! :D Bardzo się cieszę :)))
Naleśniki pana Tomasza Łacha – pyyyyyszne naleśniki szybkie i proste smacznie polecam
Przepis bardzo dobry :D Ja jednak dodałem też troszke sodki oraz maślanki polecam też tak zrobić są puszystsze :D
Jakie smakowite! i absolutnie w moim guście;)
Pierwszy raz dziś robiłam z tego przepisu ;) Dziękuję, było pyszne :)
Świetny przepis! Prosto, łatwo i Smakowicie! Dzięki!
Witam, wszystkich serdecznie mam prawie 38 lat i to jest mój pierwszy raz!!!! Wyszły super!!! Wielkie dzięki:)
Super! Pozdrawiam ciepło :-)
A ile mniej więcej jest z tego nalesników ?
Zrobiłam takie dla mamy i siostry na obiad były zachwycone.
Aż nabrałam ochoty na naleśniki z konfiturą z pigwy :)
☺
ja bardzo lubię naleśniki ze szpinakiem albo z jagodami a ten przepis pasuje do naleśników z jagodami lub też ze szpinakiem :)))) ale każdy może po swojemu!!! ;)
ja uwielbiam naleśniki ze szpinakiem albo z jagodami a ten przepis bardzo pasuje do szpinaku lub jagód
ja tak samo
Super przepis łatwo szybko i smacznie
bardzo fajne :) zkorzystam
Bardzo szybkie i smaczne.
Mam 2 pytania, czy jak użyję się podwójnej porcji składników to wyjdzie ich więcej?I czy można użyć zwykłego oleju ?
Karolino dwa razy TAK :)
Mam 14lat i dzisiaj pierwszy raz zrobiłam naleśniki. Zrobiłam je dla mamy kiedy wiedziałam ze wroci pozno z pracy. Byla super zadowolona ! POLECAM!
Karolina bardzo się cieszę! Teraz pora na kolejne kulinarne podboje! :D
Pierwszy raz robilem nalesniki i wyszly super, polecam :)
Naleśniki pierwsza klasa!!!Wcześniej próbowałam dużo przepisów ale ten pobił wszystkie MNIAM :)Moja wersja bez cukru do krokietów z odrobiną wody na tą proporcje(nie pęka przy zwijaniu)Polecam ze smakiem
Bardzo dobry przepisz pyha pyha mniam mniam
niewiem jak to smakuje
super przepis… od dawna szukałam prostego zwykłego przepisu bo z innych, wymyślnych wychodziły mdławe naleśniki – w końcu znalazłam odpowiedni :))Ja dodałam (zamiast całej szklanki mleka) pół szklanki mleka i pół szklanki wody mineralnej. Jak ktoś chce podawać na słodko to można jeszcze sypnąć do ciasta cukru waniliowego :)))
Ja osobiście uwielbiam naleśniki. Może nie dokońca wychodzi mi ich robienie (ciasto się nie rozlewa. Ale to już moja wina :p), ale z twojego przepisu i tak wychodzą świetnie.
moja ciocia bardzo lubi ,,NALEŚNIKI”i je gotować ale niestety miała wypadek z nogą i skręciła sobie nogę
bardzo ale to bardzo dobre macie naleśniki i bardzo apetyczne bardzo bym sam takie zrobił ale mam dopiero ,,9 lat”i mama mi zabrania bo moge niby się popażyć a i moja dziewczyna też
Wy może zostańcie przy zabawie w doktora, bo w kuchni, to wiecie, łatwopalny gaz, rozgrzany olej..
Nigdy nie mogę opanować zdziwienia gdy ktoś mówi, że nie umie robić naleśników. To pierwsza potrawa jakiej nauczyłam się robić jeszcze w czasach szkolnych. Tradycyjne naleśniki z twarogiem na słodko od dziecka były moim ulubinym obiadem. Robię „na oko” z mlekiem i wodą mineralną. Do ciasta dodaję odrobinkę oleju i dzięki temu nie smaruję już patelnie nawet pod pierwszego naleśnika. Odkąd pojawiły się patelnie teflonowe naleśniki zawsze mi się udają.
To prawda, naleśniki są super proste, ale jak już się nabędzie wprawy albo ma się dobrego nauczyciela ;) Autentycznie dla wielu osób to wielkie wyzwanie.
doba ale ja też umiem tylko mi ,,MAMA ZABRANIA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
wow
bardzo dobre
Naleśniki polecam z mąki pełnoziarnistej pszennej- ja używam Lubelli- trzeba tylko dodać trochę więcej mleka lub dolać w międzyczasie bo szybciej masa gęstnieje jak trochę postoi w oczekiwaniu na smażenie. Mają inny smak niż z białej, wg mnie są lepsze. Za pierwszym razem zjadłam 3 na raz solo bez żadnego farszu :)Można też pomieszać mąkę białą i pełnoziarnistą- nie są nudne.
No musze przyznac- przepis rewelacyjny. Nalesniki genialnie lekkie i puszyste wyszly. Ja dodalam pol na pol mleka i wody gazowanej, i sypnelam troche cukru waniliowego. Naprawde polecam przepis :)
Wreszcie normalny bez cudacznych dodatków przepis.Naleśniczki wychodzą cudne i delikatne.Dziękuję:)))))))))))
Uwielbiam naleśniki, zarówno te tradycyjne cienkie jak i amerykańskie grubsze ciasto. Jak dla mnie najsmaczniejsze są zawsze z owocami lub kremem czekoladowym. Świetny przepis i na pewno go wypróbuję
No i zrobiłam wg. przepisu, po odczekaniu 30min. ciasto jak dla mnie było trochę za gęste i dolałam wody przefiltrowanej tak ok. 100ml ale było 2szkl. mleka i 2 mąki 2 jajka. CIASTO SUPER !!! zawsze twierdzę że im prostszy przepis tym lepsze danie wychodzi. Naleśniki cieniutkie jak opłatki, w smaku wyborne. Wszystkim bardzo polecam.ZOSTAŁAM FANEM BLOGA !!!!
Gratulacje. Nigdy mi nie wychodziły. W końcu normalny przepis. Nie zamienię go już na żaden inny.
Super! Cieszę się, że tak fajnie wyszło i dziękuję za komentarz! :)
Czytelny, przejrzysty, prosty – właśnie tego szukałem.
Super przepis zrobiłyśmy wszystko same POZDRAWIAMY =]
Mam 11 lat i te naleśniki zrobiłam sama. Są smaczne,szybkie do zrobienia i proste : )Naprawdę polecam; )
Super!!! :)))
Wyszly mi idealnie :) piekny przepis dziekuje bardzo :)
Naprawdę naleśniki wychodzą rewelacyjne z Twojego przepisu. Do tej pory jedynie naleśniki mi nie wychodziły jak należy. Dzięki wielkie :)
Ja dodałam jeszcze startej wanili i łyżkę smietanki 30 %. Przepis super.
Dobry przepis dla kogoś komu nie wychodzą naleśniki. Ja osobiście robię je już od kilku lat i właściwie robię je całkowicie na oko… dodaję trochę wody, trochę mleka, soli i innych przypraw na jakie akurat mam chęć. Parę razy użyłem też wody gazowanej wtedy ciasto było bardziej … pulchne, choć nie aż tak bardzo. Można też użyć piany z białek większej ilości jeśli przygotowuje się ciasto :)
Prosty przepis nawet dla takiego nieuka kuchennego jak jak hehe SUPER !!
Każdy od czegoś zaczyna ;-)
robilam wczoraj te nalesniki! mega super!! tylko z tej proporcji wyjdzie ich mało, ja dolałam troche wody gazowanej i dosypałam mąki i wyszło 9 sztuk :)
Trzeba bylo nie robic tylu dzieciakow.
bedę dziś robić i to ze szpinakiem! <3
naleśniki wyszły super, szybko się robią, a rodzina zachwycona. dziękuję :D
” (…) przy pomocy odpowiedniego narzędzia”…ach! jak to brzmi ! heh :)
Naleśniki wyszły genialne :) Super. Mamy po 12 lat a wyszły nam genialnie :) Dziękujemy za taki prosty przepis ;p Pozdrawiamy :D
Super dziewczyny! Gratuluję i polecam inne przepisy z bloga :-)
Właśnie robie naleśniki! Dziękuje za przepis i pozdrawiam mysle ze dobre wyjdą haha:)
Już gotowe, ale co z jajkiem ??
UPS ;) Dziekuję za czujność! Jajko już wróciło :-)
Ja zaraz ide je robić ! Bo super wyglądają a zacie jakiś przepis na nalesniki waniliowe bo kiedyś jadłam i były super ! z gury dziękuje !
Prosty przepis, takiego potrzebowałam a proporcje zobrazowane za pomocą 2 szklanek zapamiętam do końca życia. PYSZNIE ROZKOCZNIE dziękuję <3
jesteś genialna naleśnikite są pyszne pychota
super mi wyszły mmmmmmmmm
Ja dodaję jeszcze pół łyżeczki proszku do pieczenia ;)
Martyno nieeeeeee, nie można psuć naleśników proszkiem do pieczenia!!! ;(((
zaje……. placki
no właśnie, a gdzie po drodze zniknęło jajko…??? :-(
Jajko masz w pkt.2!!!!!
co do jajka polecam dodac do ciasta zołtko, a białko ubić ze szczyptą soli i wmieszać na koniec w ciasto – bajka… :)
Brak logistycznych informacji o jajku :)
Przygotowanie naleśników pkt 2 :)
nie zjadlam jeszcze nalesnikow ale juz mi slinka leci