* sprawdź koniecznie inne dostępne na blogu przepisy i porady dotyczące przygotowania pizzy
Od czasu do czasu zdarza mi się mieć ogromną wręcz chcicę na pizzę …niby nie jest to powód do dumy, dużo kalorii itp itd, ale bez pizzy życie byłoby o wiele mniej przyjemne ;-) Wczoraj zajadałem się spagetti napoli z domowym sosem z prawdziwych pomidorów i nadmiar sosu wylądował w lodówce. Podsumowując… świetny pretekst do zrobienia domowej pizzy ;)
Przewertowałem sporo internetowych przepisów i w końcu powstał przepisowy mix. Cel – smaczne, niezbyt wilgotne, nie za grube ciasto. Proporcje w sam raz na okrągłą blachę o średnicy ok. 30 cm. Wyszło tak dobrze, że nie zdążyłem zrobić zdjęcia …może następnym razem uda mi się strzelić fotkę i dołączyć do tego wpisu (update: udało się ;) pizza z tego przepisu widoczna jest powyżej).
- Prawdziwa włoska pizza – zobacz mój krótki film o prawdziwej włoskiej pizzy
- Poradnik dla poczatkujących – dla wszystkich początkujących fanów pizzy napisałem krótki poradnik, w którym podpowiadam kilka tricków i sztuczek, dzięki którym szybciej dojdziesz do wprawy w pieczeniu udanej pizzy we własnej kuchni (kliknij tutaj żeby przeczytać)
- Poradnik dla zaawansowanych – dla pasjonatów pizzy napisałem poradnik z bardziej zaawansowanymi wskazówkami i informacjami, do których sam docieram zgłębiając tajniki pizzy, np. to jak działa gluten (kliknij żeby przeczytać)
Składniki ciasta do pizzy
- półtorej szklanki mąki pszennej
- pół szklanki ciepłej przegotowanej wody
- dwie łyżki oleju roślinnego, najlepiej dobrej jakości oliwy z oliwek
- 3 do 4 gram drożdży instant (w proszku), można również użyć świeżych – przelicznik drożdży świeżych na suche
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- jako dodatek dwie łyżki ziół prowansalskich (w celu urozmaicenia wyglądu i smaku ciasta można użyć dowolnych przypraw, lub nie używać ich wcale)
Jeżeli masz wagę, odmierz dokładną ilość składników:
- 250 g mąki
- 150 ml wody
Do dzieła – przygotowanie ciasta do pizzy:
Do dużej miski wsypałem mąkę, drożdże i dobrze wymieszałem.
Następnie dodałem olej, cukier, sól i znowu wszystko dobrze wymieszałem.
Zacząłem stopniowo dolewać wodę i łyżką, a pod koniec już ręką wyrabiałem ciasto aż powstała jednolita kula (jeżeli ciasto się lepi to dodaj mąki i dalej wyrabiaj).
Ciasto powinno trochę urosnąć, dlatego uformowaną kulę ciasta zostawiłem w ciepłym miejscu w przykrytej misce na 20-30 minut.
Kiedy ciasto odpoczywało, przygotowałem składniki, które zamierzałem ułożyć na pizzy.
Ciasto najpierw rozgniotłem dłońmi na gruby placek, a następnie porozciągałem. W ten sposób uformowała się ładna okrągła pizza, którą ułożyłem na posmarowanej odrobiną oleju blasze i jeszcze dłońmi rozprowadziłem placek tak, żeby zajmował całą formę (technika doprowadzania pizzy do kształtu blachy jest dowolna)
Na ciasto nałożyłem sos pomidorowy i kilka rzeczy zalegających w lodówce (salami, oliwki, cebula pocięta w piórka).
Tak przygotowana pizza wylądowała w piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 220 stopni celsjusza.
Każdy powinien znać swój piekarnik i dostosować indywidualnie czas pieczenia. Ja proponuję jednak 15 do 25 minut. Jeżeli chcesz sprawdzić czy pizza dobrze się upiekła, najlepiej zajrzeć na jej spód. Jeżeli jest przyrumieniony to znaczy, że można podawać!
Bardziej wprawionym osobom polecam pieczenie pizzy w maksymalnej temperaturze na samym dnie piekarnika. Dzięki temu pizza nawet w domowych warunkach jest upieczona w około 7-8 minut.
Zapraszam też do obejrzenia krótkiego filmu pokazującego przygotowanie ciasta do pizzy i wideo poradnika na temat przygotowania pizzy w domu:
Zawsze myślałem, że przygotowanie ciasta na pizzę jest trudne, zajmuje dużo czasu i powoduje w kuchni kosmiczny bałagan. Powyższy przepis udowadnia, że jest na odwrót :-) Jedyny składnik, którego może na codzień zabraknąć w przeciętnej kuchni to drożdże. Reszta na pewno zalega na półkach w każdej polskiej spiżarce. Na zachętę dodam jeszcze, że zrobienie ciasta zajęło mi jakieś 5 minut, a ubrudzona została jedynie duża miska, w której je wyrabiałem.
Blacha do pizzy
Tania i super pomocna blacha do pieczenia pizzy w domowym piekarniku
Zobacz oferty w Ceneo.plKamień do pieczenia pizzy
Kamień do pieczenia pizzy pomaga upiec lepsza pizzę w domowym piekarniku
Zobacz oferty w Ceneo.pl
pomyliłam się – 200stopniach C. ;-)
POLECAM POWYŻSZY PRZEPIS!
Jadłam w swoim życiu wiele przeróżnych pizz’y jednak ta była najlepsza ! Barzdo szybka w przygotowaniu i zadziwiająco tania :) Na pewno godna polecenia. Mam nowy piekarnik i piekłam ją tylko 10min na 100st.C i była zadziwiająco krucha :))! Paaaaalceee lizać ! Polecam ten przepis i gratuluje Tomaszowi pomysłu :) :) Brzusio najedzony;p Pozdrawiam !
mam dzis wolny dzien wiec na obiad domowa a nie zamawiana pizza :) zawsze robie ze swiezych drozdzy ale dzis sie skusze na te instant mam nadzieje ze sie uda :P . pozdrawiam!!!
Boydrome – przepis z dokładnymi proporcjami składników znajdziesz tutaj: https://www.zajadam.pl/2018/dobre-przepisy/pizza-wloska
Nie mam pojęcia jakich szklanek się używa ponieważ. Takich typu PRL nie mam w domu natopmiast posiadam wagę i miarki. Myślę że dam sobię radę.
Szkoda że nie ma proporcji w jednostkach miar
dzisiaj robiłam drugi raz na dużej blaszce czyli x2 składniki dałam a na pizzę włożyłam szynkę ,pieczarki wcześniej usmażone na masełku na to pomidor i mnóstwo startego sera;) bardzo smakowało rodzince;) wszystko położyłam na surowe ciasto i była naprawdę pyszna ,pewnie dlatego Tobie DiDi wyszła sucha że piekłaś 'na raty”
Zrobiłam ze świeżymi drożdżami, najpierw zaczyn (woda, drożdże, sol, cukier, 2 łyżki mąki) potem dodałam do mąki. Pięknie się ciasto połączyło urosło zapomniałam o oleju :( Najpierw podpiekłam ciasto a potem sos i składniki i znów do piekarnika. Wyszła mi twarda podeszwa :( buuuu Czy to przez brak oleju czy dlatego że najpierw podpiekałam ciasto?
Dziś zrobiłam tą pizze, wyszła wspaniale! Przepis idealny. Z wielką chęcią będę z niego korzystać, tak samo i z innych pomysłów :)
Właśnie robię tę pizzę ! Za chwilę wskoczy do pieca :-)
pycha;) właśnie się zajadamy ;)
Świetny przepis. Wielkie dzięki. Pizza wszystkim smakowała :) Na pewno jeszcze ją zrobię.
Tomcio,wymiatasz:)chyba otworzę pizzerię;)smacznie,tanio…dla mnie bomba,POLECAM!!!
dziś robię kolejny raz, mąż i znajomi nie mogą się najeść. Dzięki za super przepis :D
Nie wiem czemu ale ciasto mi nie urosło ani w misce ani potem w piekarniku. Robiłem wszystko według przepisu więc nie wiem co jest nie tak.
A jaka była konsystencja ciasta po zaraz po wyrobieniu? Czy było plastyczne, miękkie i sprężyste? Czy może dość twarde, zbite i trudne w wyrabianiu?
Pizza właśnie wylądowała w piekarniku. Jestem bardzo ciekawa, bo ostatnio robiłam ale z innego przepisu i ciasto było gigantycznie grube. Mam nadzieję, że te nie będzie takie grube.
Święty Graal odnaleziony! To z całą pewnością najlepszy sposób na udane ciasto! Absolutna rewelacja.
P.S.
Świeże drożdże potraktowałem jak instant – wkruszyłem do mąki, nie robiłem zaczynu. Podziękowania i pozdrowienia dla autora!
Ciasto jest wyśmienite, najlepsze jakie jadłam :) Polecam wszystkim ten przepis!
Witam,właśnie włożyłam moja pizzę w/g Twojego przepisu do piekarnika,to jest moja pierwsza w życiu próba zrobienia pizzy w domu:)))).Mam nadzieje że się uda,pozdrawiam serdecznie.
Hmmm jeżeli można prosić.
Jakie składniki można dodać oprócz : salami cebuli papryki sera sosu. Prosze o SZYBKĄ!!! odpowiedź
No i znowu robię pizze ahh.. ciekawe jak tym razem wyjdzie ^^!
skoro mój brat nie jest kucharzem i przypala nawet wodę na herbatę a pizza z tego przepisu wyszła mu po prostu REWELACYJNIE to gratuluję doskonałego smaku autorowi. polecam
Pizza super!!!!! miałam szczęście, że trafiłam na tą stronę :):):)
w sobotę przyotowałem i zrobiła furorę , dziś na kolacyjkę przygotuję ponownie . Nic dodać nic ująć , składniki dobierać w/g gustu . Przepis godny polecenia
Zapomniałam dodać że wyrobione ciasto zostawiamy na 20 minut aby podwoiło swojąobjętość
Nikt nie pobije mojego przepisu.
2 szkl. mąki
6 łyżek oleju
60 g świeżych drożdży
0,5 szkl. wody 0,5 łyżeczki soli
Drożdże wymieszać z wodą i solą. Zostawić na 20 min. Po tym czasie wsypać do miski mąkę olej i wlać rozczyn drożdżowy.Dobrze wyrobić ciasto. Wychodzi na tradycyjną blaszkę do pieczenia ciast,którą smarujemy olejem wykładamy ciasto i nakłuwamy widelcem.
Pieczemy 15 min 180 st. Podaję przepis na wyśmienity sos do smarowania pizzy.
0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego mieszamy z łyżeczką oregano łyżeczką bazylii szczyptą soli pieprzu oraz cukru. Do tego przeciśnięte 2 ząbki czosnku.Wyśmienita pizza margharitta oczywiście z dużą ilością sera.Polecam!!!
Właśnie piekę pizzę, a właściwie 4. na poczwórna porcję dałam 10dkg świeżych drożdży. Rozpuściłam je w 2szkl. ciepłej wody z dodatkiem 2 łyżeczek cukru i 2 łyżek mąki (składniki z głównego przepisu). Pięknie wyrasta w piecu.
Dzięki za komentarz Elu! :) Ja uchylę rąbka tajemnicy i napiszę, że szykuję kolejny ciekawy przepis na ciasto do pizzy. Tym razem ciasto będzie wykonane przy pomocy specjalnej mąki, która przyjechała prosto z Włoch! :-) Tak że będzie to wersja dla bardziej wymagających – już niebawem na blogu.
pizza wyszła super, choć trochę za długo ją piekłam i była bardziej chrupiąca
super smaczna pizza dzieki za świetny przepis:)
Pyszna ;P
Dosłownie rewelacja! :)
Nie mogło być inaczej! :-)
Robie pizze drugi raz ale pierwszym razem nie z tej strony mam nadzieję że wyjdzie tym razem o dużo razy pyszniejsza niż wcześniej.
Dzięki za przepis!
Ja robię prawie tak samo ale:
1.Nie używam cukru i oliwy
2.Biorę pół paczki drożdży babuni (na 2 szklanki mąki), używam najczęściej mrożonych
3. Piekę 12 minut (temp. na maksa) ale włączam termoobieg + podgrzewanie od dołu
4.Pizzę formuję rozwałkowując na blasze posypanej obficie mąką krupczatką (wiem, że nieprofesjonalnie)
Witam, pizza wyszła świetna, chrupiąca, dzięki za świetny przepis :)
Moja koleżanka uparła sie na inna . dodała za duzo wody i dodala drozdze i mówi ze urosnie . nie sadze . namawialam ja do tego przepisu bo wydaje sie b. prosty. mysle zeuda mi sie ja namówić. ; ) a jezeli tak to ciekawe czy sie ciasto uda ; >
To ile tych drożdży świeżych w końcu trzeba dodać?
Właśnie zajadam pyszności :D
powiem szczerze ze pizza nigdy mi nie wychodziła ;( ale tym razem po przeczytaniu przepisu wyszła mega :))))) lepsza niz w pizzerii :))))))))) od dzis nie bede zamawiał bede sam robił zadowolenie nie tylko u zonki 100% pozdrawiam :))))
czy jeśli dodam drożdży świeżych muszę je rozpuścić w wodzie?
@Alicja proponowałbym świeże drożdże rozkruszyć, włożyć do szklanki i dodać kilka łyżek ciepłej wody. Następnie odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce i zaczekać aż drożdże zwiększa swoją objętość dość znacznie.
@Romek dzięki za zmotywowanie mnie do aktualizacji przepisu – już zrobione. O przeliczaniu drożdży świeżych na suszone napiszę chyba osobny wpis bo używam ich nie tylko do pizzy ;)
Może jednak przeredagować ten fragment o ilości drożdży!. Jak kto nie doczyta komentarzy to wsadzi zwykłych drożdży 10 razy za mało.
„3 do 4 gram drożdży (ja użyłem drożdży w proszku i wyszło bardzo dobrze)”
przerobić na:
„3 do 4 gramów drożdży w proszku albo 100 gramów drożdży świeżych”.
Ale chyba tak na prawdę to trzeba dać 25 gramów czyli 1/4 kostki „Drożdży Babuni”.
Dobre ciasto i szybko do zrobienia polecam :]
@Agata – 7 gram drożdży w proszku to równowartość
25025 gram drożdży świeżych. Ja do robienia ciasta na pizzę używam drożdży instant i pizza zawsze wychodzi świetna. W przepisie też podaję ilość dot. drożdży w proszku.Ponawiam pytanie: gram czy dag???
@lordu4 – nie tylko wygląda apetycznie ;) Dobre ciasto na pizzę poznasz po tym, że po wyrobieniu nie będzie twardym zbitym klockiem tylko sprężystym miękkim ciastem, a po wyrośnięciu będzie się prawie rozpływało po własnym ciężarem.
zaraz sprawdzę ten przepis ,ale wygląda bardzo apetycznie
hmm. na pewno 3 gram drożdży a nie dag?
W przepisie mowa o drożdżach w proszku, więc te 3-4 gramy wystarczą.
Mam 13 lat! : ) … Ale spróbuje, wygląda na prostą. ;) Mam nadzieję że mi się udać- chcę zrobić kolację – niespodziankę dla rodziców! : ) Czy jest różnica pomiędzy drożdżami w proszku a tymi świeżymi?
Można użyć drożdży w proszku i wyjdzie równie dobrze
Kolejna nudna sobota. Dochodzimy do wniosku, że mamy smaka na pizzę..lecz, cóż..nie mamy jak się dostać do najbliższej pizzerii.. :( wpadłyśmy na pomysł że zrobimy ją same. : ) Kupiłyśmy kilka składników, trochę wynalazłyśmy w lodówce i teraz czekamy na efekty. Już nie możemy się doczekać. Na pewno będzie pyszna! : )
Pozdrawiamy wszystkich zajadaczy! : )).
@marta dzięki za miłe słowa – ja mam takie zdanie, że własnoręcznie przygotowana pizza bije na głowę wszystkie dostarczane do drzwi, a w dodatku jej przygotowanie zajmuje mniej czasu niż zamówienie telefoniczne i czkanie na dostawcę pizzy ;)
zaprosiłam gości,
bardzo im smakowała:-.)
bardzo pyszne
a ciasto
bardzo chrupiące :-):-p.
właśnie wsadziłam do piekarnika pizze z danego przepisu, muszę przyznać iż ciasto super się wyrabia i ładnie rośnie.
po upieczeniu napiszę jak smakuje ale jestem pewna ze jest wyśmienita.Dziękuję.
…jezeli juz ktos pisze o serze to nie zolty tylko mozzarella…ewentualnie posypac mozna tartym serem typu parmezan, grana padano lub moim ulubionym asiago, ktory jest bardziej wyrazisty i pikantniejszy w smaku od poprzednikow…
to naprawde takie proste ? : O
Zapewniam że przy odrobinie wprawy przygotowanie składników (wyjęcie z szafek itp) zajmie więcej czasu niż wyrobienie ciasta. Taka domowa pizza to wbrew pozorom jedno z najprostszych w przygotowaniu dań :)
te ciasto jest przepyszne aż boki zrywać
Im cieńsze tym bardziej chrupiące po upieczeniu :)
chyba zapomniałeś o serze ale i tak wyprubuje twój przepis jest bardzo łatwy i tani
Droga Dominiko – powyższy przepis dotyczy samego ciasta, zaś ser jest dodatkiem, który można na nim umieścić. Mnie osobiście bardzo łatwo wyobrazić sobie brak sera na pizzy …nie wiem wprawdzie czy dalej będzie taka potrawa nazywana pizzą, ale da się bez sera ;)
lacer163 > Masz sporo racji – pizza ogólnie jest łatwa w przygotowaniu, ale jednym zajmuje to godzinę i jest traumatycznym przeżyciem …można też przygotować ciasto na pizzę w 3 minuty, nie brudząc nawet zbytnio rąk ;)
mi wyszła super ;) tu nie tylko przepis jet najważniejszy, ale i ręka kucharza ;)
witaj a gdzie żółty ser???
Joanna > Żółty ser to niewątpliwie ważny, aczkolwiek nie niezbędny, składnik pizzy. Powyższy przepis dotyczy jednak samego ciasta i stąd żółty ser nie pojawia się jako główny bohater ;)
no no naprawde łatwy i TANI przepis Dzieki;)