* sprawdź koniecznie inne dostępne na blogu przepisy i porady dotyczące przygotowania pizzy
Od czasu do czasu zdarza mi się mieć ogromną wręcz chcicę na pizzę …niby nie jest to powód do dumy, dużo kalorii itp itd, ale bez pizzy życie byłoby o wiele mniej przyjemne ;-) Wczoraj zajadałem się spagetti napoli z domowym sosem z prawdziwych pomidorów i nadmiar sosu wylądował w lodówce. Podsumowując… świetny pretekst do zrobienia domowej pizzy ;)
Przewertowałem sporo internetowych przepisów i w końcu powstał przepisowy mix. Cel – smaczne, niezbyt wilgotne, nie za grube ciasto. Proporcje w sam raz na okrągłą blachę o średnicy ok. 30 cm. Wyszło tak dobrze, że nie zdążyłem zrobić zdjęcia …może następnym razem uda mi się strzelić fotkę i dołączyć do tego wpisu (update: udało się ;) pizza z tego przepisu widoczna jest powyżej).
- Prawdziwa włoska pizza – zobacz mój krótki film o prawdziwej włoskiej pizzy
- Poradnik dla poczatkujących – dla wszystkich początkujących fanów pizzy napisałem krótki poradnik, w którym podpowiadam kilka tricków i sztuczek, dzięki którym szybciej dojdziesz do wprawy w pieczeniu udanej pizzy we własnej kuchni (kliknij tutaj żeby przeczytać)
- Poradnik dla zaawansowanych – dla pasjonatów pizzy napisałem poradnik z bardziej zaawansowanymi wskazówkami i informacjami, do których sam docieram zgłębiając tajniki pizzy, np. to jak działa gluten (kliknij żeby przeczytać)
Składniki ciasta do pizzy
- półtorej szklanki mąki pszennej
- pół szklanki ciepłej przegotowanej wody
- dwie łyżki oleju roślinnego, najlepiej dobrej jakości oliwy z oliwek
- 3 do 4 gram drożdży instant (w proszku), można również użyć świeżych – przelicznik drożdży świeżych na suche
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- jako dodatek dwie łyżki ziół prowansalskich (w celu urozmaicenia wyglądu i smaku ciasta można użyć dowolnych przypraw, lub nie używać ich wcale)
Jeżeli masz wagę, odmierz dokładną ilość składników:
- 250 g mąki
- 150 ml wody
Do dzieła – przygotowanie ciasta do pizzy:
Do dużej miski wsypałem mąkę, drożdże i dobrze wymieszałem.
Następnie dodałem olej, cukier, sól i znowu wszystko dobrze wymieszałem.
Zacząłem stopniowo dolewać wodę i łyżką, a pod koniec już ręką wyrabiałem ciasto aż powstała jednolita kula (jeżeli ciasto się lepi to dodaj mąki i dalej wyrabiaj).
Ciasto powinno trochę urosnąć, dlatego uformowaną kulę ciasta zostawiłem w ciepłym miejscu w przykrytej misce na 20-30 minut.
Kiedy ciasto odpoczywało, przygotowałem składniki, które zamierzałem ułożyć na pizzy.
Ciasto najpierw rozgniotłem dłońmi na gruby placek, a następnie porozciągałem. W ten sposób uformowała się ładna okrągła pizza, którą ułożyłem na posmarowanej odrobiną oleju blasze i jeszcze dłońmi rozprowadziłem placek tak, żeby zajmował całą formę (technika doprowadzania pizzy do kształtu blachy jest dowolna)
Na ciasto nałożyłem sos pomidorowy i kilka rzeczy zalegających w lodówce (salami, oliwki, cebula pocięta w piórka).
Tak przygotowana pizza wylądowała w piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 220 stopni celsjusza.
Każdy powinien znać swój piekarnik i dostosować indywidualnie czas pieczenia. Ja proponuję jednak 15 do 25 minut. Jeżeli chcesz sprawdzić czy pizza dobrze się upiekła, najlepiej zajrzeć na jej spód. Jeżeli jest przyrumieniony to znaczy, że można podawać!
Bardziej wprawionym osobom polecam pieczenie pizzy w maksymalnej temperaturze na samym dnie piekarnika. Dzięki temu pizza nawet w domowych warunkach jest upieczona w około 7-8 minut.
Zapraszam też do obejrzenia krótkiego filmu pokazującego przygotowanie ciasta do pizzy i wideo poradnika na temat przygotowania pizzy w domu:
Zawsze myślałem, że przygotowanie ciasta na pizzę jest trudne, zajmuje dużo czasu i powoduje w kuchni kosmiczny bałagan. Powyższy przepis udowadnia, że jest na odwrót :-) Jedyny składnik, którego może na codzień zabraknąć w przeciętnej kuchni to drożdże. Reszta na pewno zalega na półkach w każdej polskiej spiżarce. Na zachętę dodam jeszcze, że zrobienie ciasta zajęło mi jakieś 5 minut, a ubrudzona została jedynie duża miska, w której je wyrabiałem.
Blacha do pizzy
Tania i super pomocna blacha do pieczenia pizzy w domowym piekarniku
Zobacz oferty w Ceneo.plKamień do pieczenia pizzy
Kamień do pieczenia pizzy pomaga upiec lepsza pizzę w domowym piekarniku
Zobacz oferty w Ceneo.pl
Przepis rewelacja dopracowany do perfekcji. Robiłam z czterech porcji na grillu gazowym, wszyscy się zachwycali ciasto jest idalne chrupiące i ouszyste w środku. Gratuluje proporcji i wtczucia smaku
Super pizza!!! Naprawdę przepycha :)
Pizza rewelacja :) Robię ją zawsze z tego przepisu :) Dzięki i pozdrawiam!
Dzięki Kingo! :)
Wielkie dzięki! Szukałam dziś przepisu na szybką pizzę i rzeczywiście było szybko i pysznie. Składniki dałam razy 2, wymieszalam od razu mąkę z solą, cukrem, olejem i świeżymi drożdżami i stopniowo dolewalam wode wyrabiając. Pieknie wyroslo i jest pycha :)
Dziekujemy! Pizze wedlug Panskiego przepisu robilam z dziecmi (jest tak latwa w wykonaniu) mielismy duzo dobrej zabawy i osignelismy wspaniale efekty. Ciasto pieknie wyroslo, a po wypieczeniu bylo bardzo smaczne. Bardzo dziekujemy tez za film instruktazowy i wszystkie cenne rady, bardzo sie przydaly. Napewno bedziemy wracac do tego przepisu ;)
Basiu bardzo dziękuję za komentarz i pozdrawiam cała Waszą rodzinę! :-)
fajna pizza
Właśnie jem pizzę według Twojego przepisu. Nie jest to pierwszy raz kiedy z niego korzystam i zawsze wychodzi przepysznie. Super przepis, pozdrawiam.
Zawsze mam problem z ciastem. Mam nadzieję, że tym razem wyjdzie.
już siępiecze i mam nadzieje że będzie przepyszna ;)
przepiękna :)
Uwaga natury technicznej: Rozsmarowywanie oliwy palcami – okropieństwo! Nie ma tam gdzies w okolicy sklepu z pędzelkami na potrzeby kuchni?
Żadne okropieństwo, po prostu czyste ręce wystarczy mieć :)
Niezliczoną ilość razy robiłam pizzę z tego przepisu :) Jest rewelacyjny, dziękuję.
Witam.Zrobilam jak w przepisie.Ciasto zakalec.Co zrobilam nie tak?Dodatkow zbyt wiele?Ciasto za grube? :( To moj pierwszy kulinarny raz w robieniu ciasta na pizze.
A czy Twoje ciasto wyrosło ładnie przed pieczeniem?
Robiłam pierwszy raz i chyba cos przeoczyłam.Do tego dodałam drożdże świeże a nie instant.I to chyba też był błąd.A do tego jak by było mało ciasto było pewnie za mokre od składników…
najlepiej rozpuscic drozdze w cieplym ale nie goracym mleku, ciasto lepiej pracuje ;)
może tak być, ale ja nie korzystam akurat z mleka w kuchni, czasem tylko do kawy ;) z wody tak samo dobre ciasto wyjdzie
Dlaczego ciasto nie rośnie tak ładnie jak Tobie? :c jakie mogą być tego przyczyny?
Powodów może być kilka, ale zwykle są dwie podstawowe przyczyny problemów z wyrastaniem pizzy: 1) Za niska temperatura otoczenia i drożdże nie pracują 2) Za gorąca woda użyta do wyrabiania zabija drożdże
Zawsze korzystam z tego przepisu. Jest rewelacyjny i bardzo prosty. Ciasto właśnie rośnie. Dziś na kolację pizza :)
A po takim świeżym cieście mogę moeć wzdęcie ? ;P
Nigdy nie zanotowałem takich dolegliwości ;)
Robiłam z moim chłopakiem aż dwie, i wyszły rewelacyjnie ! ;)
Dobry przepis na ciasto, właśnie się zajadamy :)
Od dawna szukałam dobrego przepisu i odkąd znalazłam ten robię pizze wg niego i jest zawsze extra, wychodzi super. I dodam że jeśli ktoś chce nieco zdrowsza to polecam zamienić pół szklanki mąki na pełnoziarnistą. będzie równie pyszna.
Polecam- ciasto za każdym razem się udaje- pizza „palce lizać „;) a wykonanie jak sama nazwa wskazuje „najprostsze na świecie „-właśnie robię po raz kolejny- pyyyyycha;)
Właśnie zrobiłam pizzę korzystając z tego przepisu. Mniam, mniam, pycha! Najlepsze ciasto!
Nareszcie udało mi się zrobić pizzę, na której mąż nie połamał sobie zębów!( Od jakiegoś czasu miałam zakaz jej przyrządzania ;). Jest idealna – nie za grube ani nie za cienkie ciasto i przede wszystkim, robi się w mig :) Polecam wszystkim, a autorowi dziękuję za przepis, bo wreszcie mogę znów robić ukochaną pizzę ;)
jeszcze nie robiłam tego przepisu ale czuje , że jest wyśmienita !
super przepis -ja robie wszystko x2 i wychodzi mi na całą dużą bleche w piekarniku polecem tej pizzy nie idzie zepsuć
Jeszcze jedno pytanie co zrobic zeby ciasto bylo bardziej puszyste ? :)
hmm to trudne pytanie, bo prawdziwa pizza powinna mieć ciasto raczej cienkie i chrupiące, a nie puszyste ;)
ile dokładnie tych drozdzy swierzysz na taka pizze ?
Sprawdź tutaj: https://www.zajadam.pl/2018/ile-wazy/drozdze-swieze-suche-przelicznik
DZIĘKUJĘ!!!! Jesteś moim guru:) Pierwszy raz robiłem pizze i zaskoczyłem znajomych:) Z Tobą się uczę i często wracam do pomysłów z Twojej strony…
Polecam pizze
Jeśli używam świeżych drożdży to w którym momencie dodać do ciasta? I czy dodać je same czy najpierw rozrobić z wodą? Pozdrawiam :)
Najpierw rozpuść świeże drożdże w ciepłej wodzie przez kilka minut
POLECAM, ROBIE JUŻ TĄ PIZZE NIE PAMIĘTAM KTÓRY RAZ I NAPRAWDE ZA KAŻDYM RAZEM SIĘ UDAJE :Dszybko, nie brudząco, pysznie :)
Tomku,prezepis rewelacja,suuuupeeer !!!! Wszszyscy zachwyceni,polecam !!! :)
Przepis…super,rewelacja! Polecam pychotka :)
Tomek dzieki musze wyprobowac Twoj przepis. Pozdrawiam serdecznie BEata
Z całego serca dziękuję za ten przepis Tomku! Nie umiem gotować, w kuchni kompletnie nie przebywam, ale pizza na tym cieście wyszła mi rewelacyjnie! Szukałam w internecie fajnego, prostego przepisu na małą ucztę dla mnie i mojego chłopaka, który tak samo jak ja jest fanem pizzy. Pierwszego dnia pizza jak i ciasto wyszło mi dobrze, drugiego dnia bardzo dobrze;) Chłopak mega zadowolony, a koleżanki mówią szacun, że sama zrobiłaś ciasto :D Jedyne co mnie nurtuje to fakt, że ciasto prawie w ogóle mi nie podrosło po drożdżach instant; na pewno nie tak jak Tobie na zdjęciu..ale nawet się tym nie przejmuję, bo lubię cienkie ciasto, które mi wyszło w związku z jego małą ilością :) Pozdrawiam!
Super! Dziękuję za komentarz :)
prosty przepis, nawet dla takich beztalenci kulinarnych jak ja :) dzieki!
No i faktycznie. Wyszło genialne! Polecam!
sprawdzimy dziś wieczorkiem i dam znać :-) Wygląda ciekawie :-)
bardzo fajny przepis mam troszke rąbnięty piekarnik wiec sie przypalila mam bradzo stary co za tym idzie nie mogę ustawic czasu :D Pzdr Radek
Dobry przepis . Chcialbym wykonac tylko nie mam wagi z tego wzgledu mam pytanie odnosnie drozdzy ,2-3 gramy ile to plaskich lyzeczek?
Myślę że to jedna płaska łyżeczka, ew. 3/4 łyżeczki
czy ta pizza wyjdzie w prodziżu?.
Witam bardzo ci dziękuję za ten przepis, ponieważ z pewnością się przyda. Mamy zamiar oglądać mecz i chcieliśmy sobie do piwka zamóić pizzę. Jednak mam lepszy plan spróbuję ciasto, na pizzę zrobić samemu, a już reszta pójdzie jak spłatka. Dziękuję jeszcze raz za pomysł.
Genialne ciasto, w przygotowaniu bardzo proste nawet dla takiego nowicjusza jak ja. Smak idealny, czasu dużo nie zabiera a jaki efekt :o
Przepis jest super- wczoraj robiłam pizzę pierwszy raz w życiu i pozwoliłam sobie z niego skorzystać. Wszyscy się zachwycali, na pewno będę do Twojego bloga wracać :)
Rewelacyjny przepis, pizza wyszła doskonale :) Mąż zachwycony, córka również ;) Z całą pewnością będę często korzystać z ów przepisu :)) Pozdrawiam i cieszę się że trafiłam na Pana bloga :)
Panie Tomku, pyszny przepis :)
Mam tylko ptanie jak powinnam prawidłowo ustawić piekarnik? Robiłam tydzień temu, trzymalam ją 17 min. i była ok ale troszkę chrupka od spodu. A że mąż woli bardziej miekkie ciasto od spodu, dziś zrobiłam mniejszy placek żeby była grubsza i trzymałam ją 14 min. Wyszla lekko przyrumieniona i miękka. Mężowi smakowała ale mnie wydawała się jakby nie dopieczona od góry:) Poza tym moje składniki: pomidory i szynka nie wtapiają się ładnie w ser, a chyba powinny..? No i zastanawiam się czy prawidlowo ustawiam piekarnik, a ustawiam pieczenie od spodu i blachę wkładam na środek. Może powinam piec od góry i od dołu albo w termoobiegu? Hmm..? Może Pan coś podpowiedzieć? :)
Agnieszko najlepiej poeksperymentować z różnymi ustawieniami piekarnika. Ja lubię pizzę jak najbliższą włoskiej wersji z pieca opalanego drewnem, czyli cienkie i chrupiące ciasto. Piekę pizzę na najniższej półce piekarnika albo nawet na samym jego dnie, przez 6-8 minut w maksymalnej temperaturze.
Proponuję piec na ustawieniach pieczenia góra-dół i na drugim poziomie czyli bliżej dołu. Piekłam już kilka razy i tak jest najlepiej. Piekę w okrągłej formie ceramicznej do tart z ikei i na takich ustawieniach wyszła najlepiej. Na metalowej blaszcze wyszła sucha i twarda ale moze mogłam krócej trzymać.
ciekawe
Witam, ciasto kapitalne, przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, cała rodzina zachwycona, odkąd go znalazłam przestaliśmy chodzić do pizzerii :) Ostatnio zastanawiam się czy można spróbować z mąką razową? Może ktoś już taką wersję przygotowywał?
Rewelacja ! Moja pierwsza pizza i goście zachwyceni ! Ciasto idealne wyszło. Pozdrawiam :)
Bardzo dobry przepis.Pizza super-polecam.
Pamietam jak trafilem na Twojego bloga, gdy było tu dosłownie tylko parę wpisów, nie pamietam czy w sieci znalazłem odnosnik, czy ktos mi po prostu wysłał link, jednak wiem, ze moja uwage przykuło to, ze masz ogromny talent do pisania. Pozniej niestety przez problemy zdrowotne nie mialem czasu go sledzic, ale teraz nadrabiam wszelkie zaleglosci :)
ciasta na pizzę nie da się zepsuć :)
Ja uwielbiam ciasto, które jest robione w prawdziwym piecu do pizzy. Jakoś szczerze móiąc nie wierzę tym wszystkim barom, które wyrabiają ciasto, ponieważ niewiadomo jakie to składniki są naprawdę dodawane, ale w części na pewno są to stare składniki. Dlatego kiedy widzę takie ciasto jak to i jeśli ktoś naprawdę dodaje przy mnie świeże składniki, wtedy ewentualnie mógłbym spróbować takiej pizzy pozdrawiam wszystkich.
witam ciasto do pizzy jedyne w swoim rodzaju takiego jeszcze nie robilam kazdy zadowolony przepis 1klasa!!!
Już kolejny raz robię tą pizze i za każdym razem wychodzi przepyszna! Dziękuję za przepis i polecam tym co jeszcze nie spróbowali!
Fantastycznie napisany artykuł, nie wspominając już o zdjęciach. :) Narobiłeś mi taką ochotę na pizzę, że jeszcze dzisiaj wypróbuję Twój przepis! :)
Pychaaaa zakochaałam się , jak robie pizze to tylko z tego przepisu :) !
cudowna
Jedyny przepis na ciasto jaki mi się udał.Polecam każdemu:)
przepyszna