* sprawdź koniecznie inne dostępne na blogu przepisy i porady dotyczące przygotowania pizzy
Od czasu do czasu zdarza mi się mieć ogromną wręcz chcicę na pizzę …niby nie jest to powód do dumy, dużo kalorii itp itd, ale bez pizzy życie byłoby o wiele mniej przyjemne ;-) Wczoraj zajadałem się spagetti napoli z domowym sosem z prawdziwych pomidorów i nadmiar sosu wylądował w lodówce. Podsumowując… świetny pretekst do zrobienia domowej pizzy ;)
Przewertowałem sporo internetowych przepisów i w końcu powstał przepisowy mix. Cel – smaczne, niezbyt wilgotne, nie za grube ciasto. Proporcje w sam raz na okrągłą blachę o średnicy ok. 30 cm. Wyszło tak dobrze, że nie zdążyłem zrobić zdjęcia …może następnym razem uda mi się strzelić fotkę i dołączyć do tego wpisu (update: udało się ;) pizza z tego przepisu widoczna jest powyżej).
- Prawdziwa włoska pizza – zobacz mój krótki film o prawdziwej włoskiej pizzy
- Poradnik dla poczatkujących – dla wszystkich początkujących fanów pizzy napisałem krótki poradnik, w którym podpowiadam kilka tricków i sztuczek, dzięki którym szybciej dojdziesz do wprawy w pieczeniu udanej pizzy we własnej kuchni (kliknij tutaj żeby przeczytać)
- Poradnik dla zaawansowanych – dla pasjonatów pizzy napisałem poradnik z bardziej zaawansowanymi wskazówkami i informacjami, do których sam docieram zgłębiając tajniki pizzy, np. to jak działa gluten (kliknij żeby przeczytać)
Składniki ciasta do pizzy
- półtorej szklanki mąki pszennej
- pół szklanki ciepłej przegotowanej wody
- dwie łyżki oleju roślinnego, najlepiej dobrej jakości oliwy z oliwek
- 3 do 4 gram drożdży instant (w proszku), można również użyć świeżych – przelicznik drożdży świeżych na suche
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- jako dodatek dwie łyżki ziół prowansalskich (w celu urozmaicenia wyglądu i smaku ciasta można użyć dowolnych przypraw, lub nie używać ich wcale)
Jeżeli masz wagę, odmierz dokładną ilość składników:
- 250 g mąki
- 150 ml wody
Do dzieła – przygotowanie ciasta do pizzy:
Do dużej miski wsypałem mąkę, drożdże i dobrze wymieszałem.
Następnie dodałem olej, cukier, sól i znowu wszystko dobrze wymieszałem.
Zacząłem stopniowo dolewać wodę i łyżką, a pod koniec już ręką wyrabiałem ciasto aż powstała jednolita kula (jeżeli ciasto się lepi to dodaj mąki i dalej wyrabiaj).
Ciasto powinno trochę urosnąć, dlatego uformowaną kulę ciasta zostawiłem w ciepłym miejscu w przykrytej misce na 20-30 minut.
Kiedy ciasto odpoczywało, przygotowałem składniki, które zamierzałem ułożyć na pizzy.
Ciasto najpierw rozgniotłem dłońmi na gruby placek, a następnie porozciągałem. W ten sposób uformowała się ładna okrągła pizza, którą ułożyłem na posmarowanej odrobiną oleju blasze i jeszcze dłońmi rozprowadziłem placek tak, żeby zajmował całą formę (technika doprowadzania pizzy do kształtu blachy jest dowolna)
Na ciasto nałożyłem sos pomidorowy i kilka rzeczy zalegających w lodówce (salami, oliwki, cebula pocięta w piórka).
Tak przygotowana pizza wylądowała w piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 220 stopni celsjusza.
Każdy powinien znać swój piekarnik i dostosować indywidualnie czas pieczenia. Ja proponuję jednak 15 do 25 minut. Jeżeli chcesz sprawdzić czy pizza dobrze się upiekła, najlepiej zajrzeć na jej spód. Jeżeli jest przyrumieniony to znaczy, że można podawać!
Bardziej wprawionym osobom polecam pieczenie pizzy w maksymalnej temperaturze na samym dnie piekarnika. Dzięki temu pizza nawet w domowych warunkach jest upieczona w około 7-8 minut.
Zapraszam też do obejrzenia krótkiego filmu pokazującego przygotowanie ciasta do pizzy i wideo poradnika na temat przygotowania pizzy w domu:
Zawsze myślałem, że przygotowanie ciasta na pizzę jest trudne, zajmuje dużo czasu i powoduje w kuchni kosmiczny bałagan. Powyższy przepis udowadnia, że jest na odwrót :-) Jedyny składnik, którego może na codzień zabraknąć w przeciętnej kuchni to drożdże. Reszta na pewno zalega na półkach w każdej polskiej spiżarce. Na zachętę dodam jeszcze, że zrobienie ciasta zajęło mi jakieś 5 minut, a ubrudzona została jedynie duża miska, w której je wyrabiałem.
Blacha do pizzy
Tania i super pomocna blacha do pieczenia pizzy w domowym piekarniku
Zobacz oferty w Ceneo.plKamień do pieczenia pizzy
Kamień do pieczenia pizzy pomaga upiec lepsza pizzę w domowym piekarniku
Zobacz oferty w Ceneo.pl
Ciasto boskie.szukalam przepisu Magdy Gesler ale kliknęłam na ten bo wydawał mi sie bardzo prosty.szybko i przepysznie.dzieci i maz zachwyceni.bardzo dziekuje
Ciasto genialne!!! Pizza wychodzi za każdym razem przepyszna. Zaimponowałem całej rodzinie:) W każdym razie ja już pizzy z pizzerii nie zamawiam tylko sam robię i wszyscy są zachwyceni. Dziękuję i polecam!!!
Dzięki Leszku za miły komentarz! :)
Witam pizza palce lizać pyszna robiłem drugi raz na cienkim cieście pychota szybko, łatwo
rewelacja, ja też już nie chce żadnego innego przepisu.Proste, szybkie i efektowne.A w smaku- ojejku…..
Szkoda ,ze taka pyszna, będzie często robiona i tak trudno będzie się oprzeć.
Ciasto było akurat na naszą tortownicę, pizza zjadła się bardzo szybko, na kolację robiłam drugą.Dzieci chcą ją rano na śniadanie:)
Witam robiłam pizzę z wielu przepisów ale ten uważam za najlepszy . Szybko łatwo a do tego pyszne ciasto . Pozdrawiam
Okey,zrobiłam i się udała:-)Mòj przepis był podobny tylko zawsze dawałam jajko i o szklanke mąki więcej i dało się to zjeść ale szału nie było a twój przepis jest genialny;-)
Dzięki za przepis, pizza dziś zrobiona. Ciasto pyyszneee ;). Dodałem do niego przyprawe do pizzy i sos: przecier z ketchupem, czosnek, trochę wody, przyprawę do pizzy i pyszne wyszło ;).
kocham pizze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
kocham pizze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Przepis genialny!! Uwielbiam :-)
Robię ten przepis już pokaż enty i pizza jest naprawdę bardzo smaczna! Polecam :)
Właśnie zrobiła i wcinam . Ciasto cudo !
Własnie pizza jest w piekarniku,jednakze chyba mi nie wyjdzie,dalam swieze drozdze…ale pokruszone moze powinnam w mleku rozpuscic?bo ciasta wyszlo malo:(
Ja rozpuszczam zawsze w wodzie :) i wychodzi świetne ciasto
Zarombiaszcze ciasto. jak powiedzial tyle dalem tyle trzeba bylo :)
Ciasto wyszło fantastyczne, miało swój chrakater, świetny smak i w ogóle urywa jaja, więc daje 9/10.
Bardzo dobry przepis – pizza wychodzi i jest bardzo smaczna :) Dzięki :)
suuuuper ciasto ! dzieki i serdecznie pozdrawiam ze slonecznej Hiszpani!
cisto jest najlepsze jakie kiedy kolwiek mi wyszlo! Mieszkam w Hiszpani i mam klopot z ta tutejsza maka ..ale temu przepisowi nic nie przeszkodzilo! pozdrawiam i sliczne dzieki za super dobry przepis
Ciasto super. Tylko jaka dobrać temperaturę i czas, żeby ciasto było miękkie?
Przepis na pizzę sprawdził sie w 100%, próbowałam róznych przepisów, ale ten jest naprawde świetny…polecam….
przepis swietny tylko jeśli ktoś chce grubsze ciasto polecam zwiekszyc ilość skladnikow bo wyszla mi za pierwszym razem cieniutka a jednak wole grubsze ciasto ale przepis rewelacja ,dziekuje pyszna pizza!
Bardzo dobry przepis :) Bardzo lubię włoską kuchnię i co jakiś czas lubię spróbować nowych metod przyrządzania popularnych dań. Pozytywnie się zaskoczyłam :P
Wspaniale ciasto ! Drugi raz juz uzywam Twojego przepisu ;) dziekujeee
Wyszła super! mam tylko pytanie, czy można coś zrobić żeby była mnie twarda, sucha?? nie przeszkadza mi to bo i tak jest pyszna, ale może miałam za wysoką temperaturę lub za długo piekłam?
Wszystko spoko tylko spód mi się przypalił :D
dzieło sztuki :-)
Wygląda super. W weekend przetestuję Twój przepis :)
Super przepis!:) Polecam!:)))
Robilem juz 2 raz, polecam!
Wlasnie w piekarniku rumieni sie moja weganska pizza :) dziekuje za ten latwy i „jednomiskowy”przepis :) super strona. Powodzenia!
Witam ta pizza jest przepyszna, stosuję ten przepis juz od 2 lat i nadal znajomi wypytują o przepis, ale on jest moją pyszną tajemnicą, muszę podkreslić że zawsze wychodzi i bardzo dobrze smakuje
Robert to super! Dzięki za miłe słowa :)
Hej możecie mi napisać ile dajcie mąki w gramach i wody w ml. Bo szklanki są różne z góry dzięki
Typowa szklanka to taka która ma 250ml. Wysoka i prosta.
Swietny przepis, szybko, latwo I przede wszystkim smacznie. Juz trzeci raz gotuje z zajadam i jak na razie wszystko wychodzi. Wczoraj byla botwinka I leczo z cukinia, dzis piZza. Dodam, ze nie cierpie gotowac :)
Ciasto na pizze super. Robilam pierwszy raz i wyszla pizza wysmienita!!! Moj maz byl zadowolony;-) Super przepis! POLECAM, a autorowi ycze dalszych kulinarnych sukcesow i dzielenia sie nimi ;) Pozdro!
świetny przepis! genialne ciasto – już dawno tak pysznej domowej pizzy nie jadłam!! Dziękuję!!!
Świetny przepis. Ciasto proste i szybkie w przygotowaniu,a co najważniejsze – bardzo smaczne.
Dziękuję za wybitny przepis na domową pizzę. Wypiekam ją w prostokątnej formie 37/22 cm. Ciasto jest cieniutkie ma miękkie ranty, a pizza nie jest sucha. Do ciasta dodaję suszone oregano. Po połączeniu z sobą składników oraz ugnieceniu ciasta zostawiam do wyrośnięcia po czym rozwałkowuję je. Wypiekam ją na rumiano w starym piekarniku z termoobiegiem ok. 250 stopni na małym ogniu ok.25 min. Zawsze jest bardzo chrupka i nigdy mi się nie spaliła.
Właśnie wyjąłem pizze z piekarnika. Ciasto rewelka dodaje przepis do ulubionych.Pozdrawiam
Genialne ciasto. Nie jadłam lepszego :)
Przepis na ciasto bardzo dobry aczkolwiek zamiast oleju na blaszce lepiej uzyc maki pszennej albo ryzowej do podsypywania. Tak robia w pizzeriach.
Pizza wyszła super, idealne ciasto. Polecam Wszystkim!
Witam serdecznie pozdrawiam
Dziękuję za super przepis
Pizza pyszna a instrukcja czytelna
Super przepis
Bardzo Ci dziękuję, pizza pyszna. Instrukcja prosta i czytelna
Pozdrawiam i zabieram się do jedzenia
Ciasto, a co za tym idzie pizza wyszła genialnie. Pozdro Tomasz!
Polecam gotowe ciasto juz na blaszce „podziurawic” widelcem tam i ówdzie :) Zobaczycie różnice ! Pozdrawiam
Dziś zrobiłam z babcią. Wyszło przepysznie! Babci też bardzo smakowało. Ten przepis jest najlepszym jaki znalazłam.
Jako Janusz kuchenny jestem mega wdzieczna!!! Przewaznie wszystko co zrobie nie ma ani wygladu, ani smaku ;) Jednak pizza tak posmakowala mi i szanownemu malzonkowi ze przez weekend byly robione az 3 ;)
Super!!! :D To teraz czas na inne przepisy bo mam tu na blogu chyba ze 40 różnych wersji pizzy :)
Rewelacyjny przepis, pierwszy raz wyszło idealne ciasto. Pozdrawiam i dziękuje :)
Mam pytanie:
czy jak chcę dodać do pizzy pieczarki, paprykę, cebulę, brokuł to kładę je surowe na pizzy czy trzeba wcześniej podsmażyć?
Jeżeli dodasz te składniki cienko pokrojone to możesz użyć surowych.
Pizza właśnie powędrowała do piekarnika.
Ciasto śmiesznie proste w przygotowaniu. Nawet dla kompletnych ignorantów kulinarnych.
Ale obadamy co wyszło jak zjemy
Bardzo dobra pizza, elegancja, prosta w przygotowaniu.
Czy można zastąpić wodę Zacieplonym mlekiem?
Można zamienić olej roślinny na oliwe z oliwek ?
tak oczywiście
Ciasto jest rewelacyjne! Proste w wykonaniu, idealne proporcje. Bardzo smaczne:) Polecam.
Naprawdę pyszna nie jestem dobra kucharka ale ta picca zrobiłam furorę naprawdę polecam
Polecam wszystkim ! Genialny przepis ! Ciasto wyszło cieniutkie, idealnie chrupkie ! Po prostu o niebo lepsza pizza niż w pizzerii ! Zrobiłam dokładnie wg przepisu tylko że 4 porcje ! Wyszło fenomenalnie ! A największym atutem jest szybkość wykonania ;) Polecam ! ;)
Właśnie zagniotłam ciasto, czekam… Mam nadzieję że się uda dam znać co i jak.
Wczoraj postanowiłam wypróbować przepis, wcześniej robiłam pizze na zupełnie innym cieście. Wyszło rewelacyjne! Sama nie mogłam wyjść z podziwu.Pytali mnie gdzie można kupić takie spody do pizzy…. przepis godny polecenia, ale chyba nie dam go nikomu, jest za dobry, po prostu super, a samo ciasto obłędne. Piekłam w wersji dla „zaawansowanych”, 7 minut na samym dole w max temp. Nie chce już innych przepisów, ten jest idealny. Pozdrawiam!
Potwierdzam, ciasto wyrobione w parę minut ;).
Wspaniałe ciasto, na pizzę. I w dodatku jak dobrze zostało to opisane, jak się to robi. Teraz zamiast kupowac pizzę, na którą nie raz muszę czekać godzinę to chyba będę sobie robił takie właśnie ciasto i przynajmniej będę wiedział, co tam dodaję. Pozdrawiam i dziękuję za tak świetny pomysł, na ciasto.