* sprawdź koniecznie inne dostępne na blogu przepisy i porady dotyczące przygotowania pizzy
Od czasu do czasu zdarza mi się mieć ogromną wręcz chcicę na pizzę …niby nie jest to powód do dumy, dużo kalorii itp itd, ale bez pizzy życie byłoby o wiele mniej przyjemne ;-) Wczoraj zajadałem się spagetti napoli z domowym sosem z prawdziwych pomidorów i nadmiar sosu wylądował w lodówce. Podsumowując… świetny pretekst do zrobienia domowej pizzy ;)
Przewertowałem sporo internetowych przepisów i w końcu powstał przepisowy mix. Cel – smaczne, niezbyt wilgotne, nie za grube ciasto. Proporcje w sam raz na okrągłą blachę o średnicy ok. 30 cm. Wyszło tak dobrze, że nie zdążyłem zrobić zdjęcia …może następnym razem uda mi się strzelić fotkę i dołączyć do tego wpisu (update: udało się ;) pizza z tego przepisu widoczna jest powyżej).
- Prawdziwa włoska pizza – zobacz mój krótki film o prawdziwej włoskiej pizzy
- Poradnik dla poczatkujących – dla wszystkich początkujących fanów pizzy napisałem krótki poradnik, w którym podpowiadam kilka tricków i sztuczek, dzięki którym szybciej dojdziesz do wprawy w pieczeniu udanej pizzy we własnej kuchni (kliknij tutaj żeby przeczytać)
- Poradnik dla zaawansowanych – dla pasjonatów pizzy napisałem poradnik z bardziej zaawansowanymi wskazówkami i informacjami, do których sam docieram zgłębiając tajniki pizzy, np. to jak działa gluten (kliknij żeby przeczytać)
Składniki ciasta do pizzy
- półtorej szklanki mąki pszennej
- pół szklanki ciepłej przegotowanej wody
- dwie łyżki oleju roślinnego, najlepiej dobrej jakości oliwy z oliwek
- 3 do 4 gram drożdży instant (w proszku), można również użyć świeżych – przelicznik drożdży świeżych na suche
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- jako dodatek dwie łyżki ziół prowansalskich (w celu urozmaicenia wyglądu i smaku ciasta można użyć dowolnych przypraw, lub nie używać ich wcale)
Jeżeli masz wagę, odmierz dokładną ilość składników:
- 250 g mąki
- 150 ml wody
Do dzieła – przygotowanie ciasta do pizzy:
Do dużej miski wsypałem mąkę, drożdże i dobrze wymieszałem.
Następnie dodałem olej, cukier, sól i znowu wszystko dobrze wymieszałem.
Zacząłem stopniowo dolewać wodę i łyżką, a pod koniec już ręką wyrabiałem ciasto aż powstała jednolita kula (jeżeli ciasto się lepi to dodaj mąki i dalej wyrabiaj).
Ciasto powinno trochę urosnąć, dlatego uformowaną kulę ciasta zostawiłem w ciepłym miejscu w przykrytej misce na 20-30 minut.
Kiedy ciasto odpoczywało, przygotowałem składniki, które zamierzałem ułożyć na pizzy.
Ciasto najpierw rozgniotłem dłońmi na gruby placek, a następnie porozciągałem. W ten sposób uformowała się ładna okrągła pizza, którą ułożyłem na posmarowanej odrobiną oleju blasze i jeszcze dłońmi rozprowadziłem placek tak, żeby zajmował całą formę (technika doprowadzania pizzy do kształtu blachy jest dowolna)
Na ciasto nałożyłem sos pomidorowy i kilka rzeczy zalegających w lodówce (salami, oliwki, cebula pocięta w piórka).
Tak przygotowana pizza wylądowała w piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 220 stopni celsjusza.
Każdy powinien znać swój piekarnik i dostosować indywidualnie czas pieczenia. Ja proponuję jednak 15 do 25 minut. Jeżeli chcesz sprawdzić czy pizza dobrze się upiekła, najlepiej zajrzeć na jej spód. Jeżeli jest przyrumieniony to znaczy, że można podawać!
Bardziej wprawionym osobom polecam pieczenie pizzy w maksymalnej temperaturze na samym dnie piekarnika. Dzięki temu pizza nawet w domowych warunkach jest upieczona w około 7-8 minut.
Zapraszam też do obejrzenia krótkiego filmu pokazującego przygotowanie ciasta do pizzy i wideo poradnika na temat przygotowania pizzy w domu:
Zawsze myślałem, że przygotowanie ciasta na pizzę jest trudne, zajmuje dużo czasu i powoduje w kuchni kosmiczny bałagan. Powyższy przepis udowadnia, że jest na odwrót :-) Jedyny składnik, którego może na codzień zabraknąć w przeciętnej kuchni to drożdże. Reszta na pewno zalega na półkach w każdej polskiej spiżarce. Na zachętę dodam jeszcze, że zrobienie ciasta zajęło mi jakieś 5 minut, a ubrudzona została jedynie duża miska, w której je wyrabiałem.
Blacha do pizzy
Tania i super pomocna blacha do pieczenia pizzy w domowym piekarniku
Zobacz oferty w Ceneo.plKamień do pieczenia pizzy
Kamień do pieczenia pizzy pomaga upiec lepsza pizzę w domowym piekarniku
Zobacz oferty w Ceneo.pl
Około 14 gram świeżych drożdży, ja dałem 2 szklanki mąki bo przy 1,5 miałem zbyt mokre ciasto, 3 łyżki oliwy z oliwek (zamiast oleju), 1 łyżeczkę soli, pół łyżeczki cukru, 3 łyżeczki ziół. Ciasto odstawiam na pół godziny, później dziele na dwie części i robię z tego dwie pizze (30 cm), są wtedy idelanie cienkie :) Piec polecam na samym spodzie piekarnika, temperatura 250 stopni, 9-10 minut.
to była moja pierwsza pizza w życiu i pierwsze udane ciasto drożdżowe!!!!!!!!!
Dzięki za ten przepis! jest prosty i mega skuteczny. zawsze bałam się robienia ciasta drożdzowego, moja mama i babcia robią to idealnie z zachowaniem wszelkich zasad (ciepłe mleko, ciepła mąka, wszystko ciepłe i wszędzie ciepło :P) nigdy nie pomyslałabym, że w taki prosty sposób zrobię pizzę. Wyszła genialna a do ciasta dodałam CZĄBER – pachniała wybornie <3
Pozdrawiam,
Magda
Komorowski oddaj drukarke
Dziękuję serdecznie za cudownie prosty przepis. To była moja pierwsza udana pizza!
Bardzo łatwy przepis – zarówno dla laika, jak i dla osoby, która już wcześniej robiła pizzę. Prosty i przyjemny, a jaki smaczny :) W szybkapizza.pl uważamy, że odpowiednio wyrobione i upieczone ciasto to podstawa całej pizzy, dlatego cieszymy się, że ktoś tak dokładnie podszedł do tego tematu :)
Jestem anty-talentem kulinarnym , ale z Twojego przepisu pizza wyszła mi CUDNIE :) dzięki !! życzę równie CUDNEJ twórczości :) będę korzystać. Pozdrawiam
Dzięki Aniu! :)
Bardzo łatwy przepis – zarówno dla laika, jak i dla osoby, która już wcześniej robiła pizzę. Prosty i przyjemny, a jaki smaczny :) uważam, że odpowiednio wyrobione i upieczone ciasto to podstawa całej pizzy, dlatego cieszymy się, że ktoś tak dokładnie podszedł do tego tematu :)
Aaa i nie robię zaczynu tylko od razu dodaję rozkruszone drożdże do mąki :)
Polecam (:
polecam
-suche drozdze /latwizna-nigdy nie uroslo mi ciasto ze swiezych
-ciasto roslo od rana w cieplym pomieszczeniu
-nie za duzo skladnikow na gore
-pieklam na dnie piekarnika max 9 minut , piekarnik nagrzany na ful
pomidory z puszki takie pokrojone odcedzlam z nadmiaru soku .reszte zmiksowalam posolilam i popieprzylam dolalam odrobinke oliwy.
Wyszla cudna.Dziekuje za przepis.Od dzisiaj robie tylko pizze w domu.
walkowalam .rozciagalam, troche sie rwalo ale wyszlo pyszne
Idealne ciasto ! Najlepsze jakie robiłam :) proste, pyszne i zawsze się udaje :)
Jestem maniakiem niedzielnych porządków w lodówce co tydzień na kolację robię pizzę z tego co zostało po weekendzie i z całym szacunkiem ale ten przepis na ciasto mnie powalił naprawdę strzał w dziesiątkę. Wypróbowałam wiele przepisów na ciasto nawet takich bardzo pracochlonnych bo lubimy ze smakiem zjeść a tu taki banalny, prosciutki i taki pyszny. POLECAM! !!!!
Ciasto jest super szczególnie grube pychota polecam całym sercem
Świetny przepis. Polecam :)
Świetny przepis, ciasto super kruche;)
Dobry przepis na pizzę . Bardzo mi smakowała!!!
Wczoraj przeczytałem a dzisiaj upiekłem pizzę.Przepis na ciasto jest dobry.Pizza udała sie.Warta połecenia.
Podgrzać wodę (ma być bardzo dobrze ciepła, ale nie gorąca) i wlać do większego kubka lub miski, dodać drożdże (najlepiej aby były ocieplone w temp. pokojowej), cukier i 1 łyżkę mąki. Wymieszać aż drożdże się rozpuszczą, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (drożdże muszą się dobrze spienić).
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, wlać rozczyn z drożdży oraz oliwę i delikatnie mieszać składniki łyżką. Powoli połączyć wszystkie składniki i wyrabiać ciasto przez 10 – 15 minut aż będzie elastyczne, miękkie i gładkie. Ciasto włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. 3 tortownice lub blaszki o średnicy około 24 cm posmarować oliwą, do każdej włożyć po jednej części ciasta i wyłożyć nim całe dno ugniatając palcami. Odstawić na minimum 1/2 godziny do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury, np. 250℃ (ma być bardzo nagrzany, więc najlepiej zrobić to na minimum 20 minut przed pieczeniem pizzy).
Pizza się udaje czy tylko wszyscy piszą miłe komentarze? Proszę o szybką odpowiedź!
Jasne że się udaje – pilnuj proporcji składników, dobrze wyrabiaj ciasto i odstawiaj w ciepłe miejsce do wyrastania – nie może się nie udać! :D
Używam tylko świeżych drożdży ok 1/3 kostki do tego przepisu. Miska woda pokruszone drożdże sól cukier i dobrze mieszam aż drożdże się rozpuszcza. Wsypalam mąkę bez zastanawiania troszkę lyzka zamieszalam i dodałam olej. Konsystencja mieķka więc bez brudzenia rąk wymieszałam łyżką na koniec kilka razy przegniotlam ręka i odstawiłam na 30 minut. Wyjęłam z miski przegniotlam i na blat piekłam może z 10-12 min na najniższej półce w piekarniku na 230*C . Ciasto robiłam z 5 min + 30 min leżakowania i po robocie. Na około 15-20 przepisów jakie wypróbowałam ten jest szybki tani i PRZEPYSZNY GWARANTUJE
Przepis wspaniały i bardzo prosty, pierwszy raz w życiu robiłam sama pizze i wyszła super pyszna, zrobiłam tez sos do pizzy z Pana strony i jestem zachwycona. Dziękuję za prosty i pyszny przepis
Zosiu dziękuję za komentarz! :)
Pizza wykonana z dziećmi i przepis zostanie znami już na zawsze☺pizza okrzyknieta przepyszną a ciasto extra cienkie i delikatne. Dziękuję za przepis w końcu i mi wyszła pizza☺☺☺Jeszcze raz dziękujemy z dziećmi.
Faktycznie przepis fantastyczny. Ja ciasta użyłam do pierogów calzone wyszły świetnie, sama byłam w szoku;)
Iwonka masz rociję
Rewelacja
Szczerze mówiąc wyszła pyszna :) zjedliśmy prawie całą, zostawiając po kawałku na kolacje ;) użyłam proporcji zgodny z przepisem i nic bym nie zmieniła :) prócz dodatków wedle uznania. Dziękuję i pozdrawiam :)
Jest … Dooooskonała, jednak wszystko zależy od dobrego przepisu Moja kolejna próba po tym przepisie udana i właśnie ostania. Rodzinka życzy powtórek Dzięki ❤
SUPER PRZED CHWILA ZROBILAM I ZJADLAM
PYCHOTA,PIERWSZA W TYM ROKU ALE PEŁEN SMAK W USTACH.POZDR
Ja bym podawała składniki w gramach lub kilogramach ponieważ każdy ma inne szklanki, więc przepis jest (według mnie) źle podany. I proszę żeby nikt nie kometował moje komentarza, ponieważ jest to moja opinia.
Ja wolę w szklankach, bo nie mam wagi kuchennej. A szklanka, to 250 ml, mam taką z oznacznikiem (pokal na piwo:), więc wiem. Zresztą to na oko się robi, szklanki się trochę różnią, ale wiadomo, że chodzi o średnią szklankę, a nie szklaneczkę, czy szklanę.
Zwariowałam robić pis żeo tej porze 23:30, wybrałam pierwszy lepszy przepis czyli Pana i pizza wyszła przepyszna w bardzo krótkim czasie! PPozdrawiam
Według tego przepisu robię pizzę od kilku lat i zawsze wychodzi. Ja osobiście używam świeżych drożdży, przy tych „instant” czasem ciasto nie chce rosnąć.
Dziś robiłam drugi raz, tym razem dwie pizze. Przepis godny polecenia, ciasto jest elastyczne, czysta przyjemność przy rozciąganiu na okrągłe placki. Ciasto po upieczeniu jest cienkie i pyszne.
Zaraz biorę się za gotowanie XD ciekawe czy wyjdzie
REWELACJA, od lat próbowałam zrobić pizzę i zawsze lądowała ona w koszu, po prostu nie wychodziła i już, próbowałam wielu przepisów i w końcu się poddałam. Ale niedawno moja córka poprosiła mnie o zrobienie pizzy właśnie, więc powiedziałam sobie ostatni raz spróbuję. Znalazłam Twój przepis i wyszła mi najlepsza pizza świata, ten przepis jest świetny, prosty i zawsze mi wychodzi, wielkie dzięki, dziś też była pizza na obiad.
Dzięki! :) Sam z tego przepisu cały czas korzystam bo jest najprostszy i nie do zepsucia ;)
Przeszybki przepis na bardzo dobra pizze☺polecam i dziekuje za ten przepisik ☺
Pizza pycha,ale coś zrobiłam źle,ciasto było jakby zbyt mokre i musiałam lDłużej trzymać w piekarniku. Za to wyrosło wysokie,ale przez to środek za mokry. Co było nie tak?
Panie Tomaszu przepis na pizze znakomity. Ciasto łatwe w wykonaniu, a przede wszystkim bardzo smaczne… Pozdrawiam
Przepis super, pierwszy raz robiłam pizze aczkolwiek ciut twarde ciasto mi wyszło. Podpytałam kumpla pizzermana i podpowiedział mi, że więcej oleju trzeba dawać ☺ale ogólnie wszystko ok!☺
Super przepis! Szukałam sposobu na szybką pizze i to jest rewelacja! Ciasto jest bardzo elastyczne. Na początku podczas wyrabiania ciasto strasznie się klei, ale nie ma się co zrażać, trzeba dosypać trochę mąki i będzie ok. Ciasto jakoś specjalnie mocno nie wyrosło, ale spokojnie starczyło na 2 cieniutkie pizze na okrągłej blaszce. Dziękuję za przepis!
Mi smakowalo. Mocno wyroslo. Dzieciaki i ja zajadalismy sie. Malzonek woli ciasto na pizze mniej wyrosniete (takie cieniutkie w stylu wloskim). Nastepnym razem sprobuje cieniej rozwalkowac. Teraz wzielam podwojna ilosc na cala blache. Moze mu podpasuje:-) chyba ze masz Tomek inne sugestie.
Nigdy tak dobrze nie robiło mi się ciasto drożdżowe. Idealne proporcje, ciasto jest bardzo smaczne, pizza jak z pizzerii. Teraz już nie chodzę do pizzerii, bo sama robię tak samo smaczną, jak nie lepsza pizzę :) Ten przepis poszedł w świat znajomych, wszyscy są zachwyceni :) Wielkie dzięki!!!
Superanckie!
WSpaNiałe! Suuuper kolacja!
Pizza wyszla puszysta i mieciutka
Dzis zajadaly sie dzieci i maz, jutro robie dla siebie
Dobry.Wedle przepisu założe działalność-pycha.pozdr
Witam serdecznie, jestem za granicą i nie mam wagi. Ile to jest 3-4g drożdży sypkich w przeliczeniu na łyżeczki?
Mniej więcej jedna łyżeczka
Powiem tylko jedno, najlepszy przepis na pizze jaki znam :D
Dzięki Jarek! :)
Bardzo dziękuję za przepis. Wyszła udana pizza z tuńczykiem z puszki i serem. Czy ciasto na pizze można zamrozić? Zostawić na dwa, trzy dni w lodówce? Często jedna pizza wystarcza mi na dwa dni, zaś robienie od nowa nowego ciasta jest dość nudne. Czy ciasto na zawijaną pizzę tzw. calzone będzie takie samo?
W prostocie tkwi genialność tego przepisu, właśnie robię ją kolejny raz, a w brzegi pizzy zawinąłem kawałki mocno podsmażonego boczku. Pizza jest pochłaniana przez domowników z prędkością światła. A przy okazji na suchych drożdżach warto sprawdzać termin przydatności do spożycia, ważne aby był jak najbardziej odległy. Jest większe prawdopodobieństwo , że więcej drożdży ruszy do pracy po złapaniu wilgoci.
A jak ten przepis wygladałby na drożdzach świeżych ???
Sprawdź w dziale „Pizza” – jest przepis osobny z użyciem świeżych drożdży :)
Najlepsza pizza jaka jadlam. Moje dzieci powiedziało to samo!
Dzień dobry, mam pytanie. Na filmie robi pan pizzę na okrągłej podstawie. Jest to specjalna podstawka pod pizzę, czy, jak mi się wydaje
tak to jest blacha do pizzy kupiona na allegro :)
Bardzo smaczna pizza mi się udała! Przepis jest super! Wszystkim znajomym go poleciłem. Ale jak robiłem na niedzielny obiad to z 6 szklanek mąki !
Witam czy można ciasto wcześniej przygotować i dać do pieczenia np za dwie godziny?:-)
Tak, może przygotować ciasto wcześniej :)
zrobiłem według tego przepisu i spód ciasta wyszedł twardy teraz już wiem że to za długo a pizza powinna znaleźć się w piekarniku 10 min
….hmmm no przepis bardzo mi przypadl…zdrobilam doklsdnie ale ciasto nie rosnie…….
Jak ciasto nie rośnie, to znaczy że coś robisz źle niestety, może zbyt niska temperatura, albo za mało wilgotności
Przepis swietny, pizza mimo starego, beznadziejnego piekarnika wychodzi idealnie. Przepis wykorzystuję już 3 raz, tym razem robie dwie. Na pierwsza wystarczylo mi drożdży instant a do drugiej musialam wykorzystać zwykle. Nie moge sobie z nimi poradzic, pomocy :c
Rozumiem ze zeby 4 osoby sie najadly to musze zrobic przynajmniej 2 porcje jak nie 3 bo wyglada naprawde apetycznie tylko ze ja mam zamiar zrobic polowe wegetarianska a polowe z salami i szynka :)
Czy z tego przepisu wychodzi jedna pizza?
Tak wychodzi jedna pizza
Rewelacyjny przepis na pizzę ciasto bardzo szybko się zagniata pięknie rośnie i bardzoooo smaczna wyszła dziękuję za super przepis ☺
Witam mam pytanie bowiem robilem wiele razy przepis i za każdym razem wychodzi za twarda co robię źle ? Dodam że jak użyje wody na dnie piekarnika to wychodzi mniej twarda ale skolei jest od spodu niedopieczona jakąś podpowiedz
A czy ciasto wyrasta i zwiększa mocno swoją objętość? Może pizza jest twarda bo ciasto nie rośnie?