* sprawdź koniecznie inne dostępne na blogu przepisy i porady dotyczące przygotowania pizzy
Od czasu do czasu zdarza mi się mieć ogromną wręcz chcicę na pizzę …niby nie jest to powód do dumy, dużo kalorii itp itd, ale bez pizzy życie byłoby o wiele mniej przyjemne ;-) Wczoraj zajadałem się spagetti napoli z domowym sosem z prawdziwych pomidorów i nadmiar sosu wylądował w lodówce. Podsumowując… świetny pretekst do zrobienia domowej pizzy ;)
Przewertowałem sporo internetowych przepisów i w końcu powstał przepisowy mix. Cel – smaczne, niezbyt wilgotne, nie za grube ciasto. Proporcje w sam raz na okrągłą blachę o średnicy ok. 30 cm. Wyszło tak dobrze, że nie zdążyłem zrobić zdjęcia …może następnym razem uda mi się strzelić fotkę i dołączyć do tego wpisu (update: udało się ;) pizza z tego przepisu widoczna jest powyżej).
- Prawdziwa włoska pizza – zobacz mój krótki film o prawdziwej włoskiej pizzy
- Poradnik dla poczatkujących – dla wszystkich początkujących fanów pizzy napisałem krótki poradnik, w którym podpowiadam kilka tricków i sztuczek, dzięki którym szybciej dojdziesz do wprawy w pieczeniu udanej pizzy we własnej kuchni (kliknij tutaj żeby przeczytać)
- Poradnik dla zaawansowanych – dla pasjonatów pizzy napisałem poradnik z bardziej zaawansowanymi wskazówkami i informacjami, do których sam docieram zgłębiając tajniki pizzy, np. to jak działa gluten (kliknij żeby przeczytać)
Składniki ciasta do pizzy
- półtorej szklanki mąki pszennej
- pół szklanki ciepłej przegotowanej wody
- dwie łyżki oleju roślinnego, najlepiej dobrej jakości oliwy z oliwek
- 3 do 4 gram drożdży instant (w proszku), można również użyć świeżych – przelicznik drożdży świeżych na suche
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- jako dodatek dwie łyżki ziół prowansalskich (w celu urozmaicenia wyglądu i smaku ciasta można użyć dowolnych przypraw, lub nie używać ich wcale)
Jeżeli masz wagę, odmierz dokładną ilość składników:
- 250 g mąki
- 150 ml wody
Do dzieła – przygotowanie ciasta do pizzy:
Do dużej miski wsypałem mąkę, drożdże i dobrze wymieszałem.
Następnie dodałem olej, cukier, sól i znowu wszystko dobrze wymieszałem.
Zacząłem stopniowo dolewać wodę i łyżką, a pod koniec już ręką wyrabiałem ciasto aż powstała jednolita kula (jeżeli ciasto się lepi to dodaj mąki i dalej wyrabiaj).
Ciasto powinno trochę urosnąć, dlatego uformowaną kulę ciasta zostawiłem w ciepłym miejscu w przykrytej misce na 20-30 minut.
Kiedy ciasto odpoczywało, przygotowałem składniki, które zamierzałem ułożyć na pizzy.
Ciasto najpierw rozgniotłem dłońmi na gruby placek, a następnie porozciągałem. W ten sposób uformowała się ładna okrągła pizza, którą ułożyłem na posmarowanej odrobiną oleju blasze i jeszcze dłońmi rozprowadziłem placek tak, żeby zajmował całą formę (technika doprowadzania pizzy do kształtu blachy jest dowolna)
Na ciasto nałożyłem sos pomidorowy i kilka rzeczy zalegających w lodówce (salami, oliwki, cebula pocięta w piórka).
Tak przygotowana pizza wylądowała w piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 220 stopni celsjusza.
Każdy powinien znać swój piekarnik i dostosować indywidualnie czas pieczenia. Ja proponuję jednak 15 do 25 minut. Jeżeli chcesz sprawdzić czy pizza dobrze się upiekła, najlepiej zajrzeć na jej spód. Jeżeli jest przyrumieniony to znaczy, że można podawać!
Bardziej wprawionym osobom polecam pieczenie pizzy w maksymalnej temperaturze na samym dnie piekarnika. Dzięki temu pizza nawet w domowych warunkach jest upieczona w około 7-8 minut.
Zapraszam też do obejrzenia krótkiego filmu pokazującego przygotowanie ciasta do pizzy i wideo poradnika na temat przygotowania pizzy w domu:
Zawsze myślałem, że przygotowanie ciasta na pizzę jest trudne, zajmuje dużo czasu i powoduje w kuchni kosmiczny bałagan. Powyższy przepis udowadnia, że jest na odwrót :-) Jedyny składnik, którego może na codzień zabraknąć w przeciętnej kuchni to drożdże. Reszta na pewno zalega na półkach w każdej polskiej spiżarce. Na zachętę dodam jeszcze, że zrobienie ciasta zajęło mi jakieś 5 minut, a ubrudzona została jedynie duża miska, w której je wyrabiałem.
Blacha do pizzy
Tania i super pomocna blacha do pieczenia pizzy w domowym piekarniku
Zobacz oferty w Ceneo.plKamień do pieczenia pizzy
Kamień do pieczenia pizzy pomaga upiec lepsza pizzę w domowym piekarniku
Zobacz oferty w Ceneo.pl
Ciasto rewelacja!!! Kiepski przepis do tej pory mialam i raczej nie wychodziła mi pizze. Ten spróbowałam dwa tygodnie temu i co drugi trzeci dzień króluje u mnie pizze, jak nie ma obiad to na kolację i tak w kółko. Dodaję tylko kurkumę i zioła prowansalskie do ciasta. Najlepsza i zawsze wychodzi. Dziękuję za wspaniały przepis i wszystkim życzę smacznego Pozdrawiam
Dzięki, upiekłem dzięki temu przepisowi moją pierwszą pizzę, która smakowała całej mojej rodzince ;)
Zawsze sięgam po ten przepis jak chcę zrobić pizzę :-)
Moja pierwsza i napewno nie ostatnia pizza. Przepis super! :))Dziękuję!
Ciasto pierwsza klasa. Dodałam jeszcze do ciasta kurkumę i zioła prowansalskie. Przepis prosty i szybki, ciasto bardzo smaczne. Teraz będę częściej robić pizzę. Dziękuję i pozdrawiam
Proponuje podwoic skladniki jesli chce sie upiec nie na okraglej a na tradycyjnej, kwadratowej blaszce. Ja tego nie zrobilem i byla troche za cienka ale pyszna. Dalem sporo oleju na spod i to co mialem pod reka: papryke, cebule, ser, mozarelle, bekon (chyba troche przesadzilem!), oregano, pomidor. Sos to zabek czosnku, pol kubka wody rozmieszac z pasta pomidorowa z tubki lub koncentratem, lyzka stolowa maki ziemniaczanej , sol, pieprz, oregano i zagotowac. Ciasto przykrylem i postawilem na 30 min obok gotujacego sie rosolu. Jesli sie lepi przy wyrabianiu to mozna troche maki podsypac. I to chyba tyle… A jeszcze temp.: wiec mozna nagrzac na 220 st podczas dekorowania pizzy i polozyc na srodkowa polke. I obserwowac i jak brzegi sie przyromienia to chyba bedzie OK. Ja mam Indesit z termoobiegiem i ciasta, pizze wychodza jak malowane wiec po kilku minutach przykrecilem na 180st. Mysle, ze nie dluzej jak 10 min pieklem bo i ciasto mialem cienkie jak juz wczesniej wspomnialem.
Zrobiłem pizzę wg przepisu tylko dalem 14 gram drożdży świeżych. Rozpuściłem je w wodzie przed dodaniem. Ciasto rosło godzinę. Tylko tej mąki to musiałem dac dwie szklanki bo było za wilgotne na pół szklanki wody. Ale wyszło super! I piekłem 250 stopni na dolnym położeniu przez 12 minut. Najlepsze ciasto jakie jadłem. Dzięki.
Wygląda dobrze! O dobre ciasto/pizze wcale nie tak łatwo w wielu knajpach czy restauracjach.
Najlepszy przepis na pizzę jaki kiedykolwiek wypróbowałam. Cała rodzina przepada za pyszna pizza a najbardziej dzieciaki .
Fantastyczny! Do Twojego przepisu na pizzę dorabiam sos pomidorowy własnego przepisu i jest po prostu genialnie! Masz bardzo dużo smacznych, a zarazem inspirujących przepisów :)
A mogłabyś podać przepis na Twój sos? Chętnie wypróbuje ;)
Super :)
Filmik ośmiela, bo pokazuje, że nie jest to wcale trudne…
15-25 minut w 220 stopni? Dla mnie maks to 12-14 minut. Nie wyobrażam sobie aby piec pizze dłużej.
Kamil to wszystko zależy od piekarnika konkretnego :) Trzeba po prostu pilnować i wiedzieć jak piecze dany piekarnik
Ogólnie masz super przepisy na pizze. Sam wiele razy eksperymentowałem aby w warunkach domowych stworzyć najlepsza pizze. Bardzo wiele zmienia pieczenie na płycie kamionkowej. Ogólnie u mnie ciasto przy wyrabianiu na placek chętnie wraca do mniejszego rozmiary (bardzo elastyczne). Nie lubię dosypywać mąki w trakcie wyrabiania i staram się tego nie robić. Lepiej jest mieć ciasto nieco za twarde i dolewać wody, aniżeli za miękkie i dosypywać mąki. Stosując standardową mąkę pszenną, fajnie przy kręceniu placka oprószyć blat/stolnicę twardszą mąką, semoliną albo krupczatką. Efekt po upieczeniu jest bardzo dobry. Wiadomo, najlepiej robić od razu na własciwej mące włoskiej typ 00, tak jak w jednym z Twoich przepisów.
Bardzo podobają mi się twoje przepisy i widać, że masz talent do robienia pizzy :) Założę się, że zjadłeś ich w swoim życiu niemało :) Podoba mi się na Twoich zdjęciach ten artystyczny bałagan. Pizza to szybkie danie i tak właśnie powinna wyglądać jak u Ciebie.
Zaglądam tu często podglądam przepisy, często szukam czegoś nowego, fajnego i natrafiłam parę dni temu ma ten przepis, a pizzę zdążyłam już zrobić 6 razy, tak posmakowała moim synom. ☺super, szybko, prosto i smacznie. Polecam
Hej przepis bardzo fajny!!! niestety ubrudzilqm zdecydowanie więcej ha ha ha i pizza zrobiła się rumiana ale za długi siedziała w piekarniku i wyszła twarda. I hope next time will be perfect :-)
Witam, właśnie wypróbowałam przepis . Wyszła pyszna. Pozdrawiam
Jestem z dziećmi po kolacji .Robiłam wg. tego przepisu pierwszy raz i po prostu mega pychota.Dzieci najedzone i poszły obydwie na raz za jednym zamachem :)POLECAM!
Właśnie jestem z dziećmi po kolacji, zrobiłam pierwszy raz wg. przepisu i poszły obydwie za jednym zamachem taka mega PYCHOTA! :) Od teraz tylko domowa będzie „królować” w domu…POLECAM!
Super przepis na ciasto! Jadłem wiele dobrych ciast, ale od kiedy wykorzystałem te proporcje, nie jadam już pizzy na mieście. Używam wszystkie składniki razy 2 i wychodzą dwie w sam raz dla 3 głodnych osób. Polecam
Ciasto wyśmienite, najlepsze Z dotychczasowych przepisów. Zawsze będę takie piekła. Dziękuję za przepis; polecam I serdecznie pozdrawiam.
Pyszna pizza. Dzięki!!!
Przepis fantastyczny na szybka domowa kolację! Ja i chłopak juz 8 raz robimy ciasto z tego przepisu i zawsze wychodzi super!
Najlepszy przepis na jaki trafiłam- moj mezczyzna rowniez jest bardzo zadowolony :) zdecydowanie lepsza pizza niż w niejednej pizzerii, dziekuje autorowi :)
Rewelacyjny przepis! Najlepsza jak dotąd pizza w moim wykonaniu – wg mojego męża :-)
NAJLEPSZA!!!Trafiłam na ten przepis rok temu, i teraz to mój HIT w kuchni. Wszyscy mówią że nawet smaczniejsza niż w większości pizzerii, pizza robi się szybko i jest niesamowicie smaczna. Składniki podane tak idealnie, że nigdy wcześniej tak dobrze nie współpracowałam z ciastem drożdżowym. Wielkie dzięki!
Świetne ciasto. Dziękuję.
A mi ciasto wyszło twardawe. Piekłam 15min w 200st C. Dlaczego ?
Może dodałaś za gorącej wody, albo ciasto miało za zimno i nie wyrosło jak trzeba, albo drożdże były stare…Ja podgrzewam czasem lekko porcelananową miskę w mikrofalówce,wkładam tam drożdżowe ciasto i przykrywam ściereczką lub folią, Wtedy zawsze ładnie rośnie….
Rewelacja! Moja pierwsza w życiu pizza i jaka udana! Dzięki za ten przepis :))))
Za tydzień będzie kolejna moja pizza z tego przepisu! To będzie mój stały przepis na pizze! jeszcze raz rewelacja!!!
Przepis na pizze jest mega rewelacyjny i mega szybki i mega prosty! Jeszcze nie widziałam tak prostego a jednocześnie rewelacyjnego przepisu! Ja dzisiaj piekłam pizze z tego przepisu i wyszła cudowna!
Rewelacja! Najlepszy przepis na pizzę!
Ja przed rozciągnięciem ciasta (rozwałkowaniem) podsypuje kaszą manną można taż użyć semoliny – ciasto jest wtedy lekko chrupiące i sztywniejsze.
A 220℃ w termoobiegu czy grzaniu góra-dół? ;)
Grzałka góra + dół, żadnego termoobiegu bo to najprostsza droga do zepsutej pizzy ;)
Świetny przepis – po raz pierwszy pizza wyszła mi tak smaczna! Zawsze wychodzilo m za twarde ciasto, mimo, że bardzo sie starałam, a teraz zrobiłam wszystko „byle jak” i wyszło! cudowne :). pozdrawiam!
Rewelacyjny przepis. Dzięki niemu pizza u mnie w domu jest zawsze świętem!
Tylko z tego przepisu robie pizze, jest najlepsza!
Pizza zawsze się udaje ! Najlepszy przepis!
Przepis baaardzo dobry!!! Robiłam trzy razy za każdym wychodziła tak samo dobrze. Do tej pory moje ciasta były dobre choć szału nie było, a teraz prawie ideał. Dziękuję za przepis i porady.
rewelacja, pizza byla tak dobra ze zrobilem ja jeszcze raz(no chcialbym zrobic), tak jak pisales zadnego balaganu, ale za drugim razem, gdy na chwile odszedlem od ciasta to moj kot zrzucil miske z ciastem jescze nie rozrobionym, przez co nie moglem zjesc drugi raz tak dobrej pizzy(brak skladnikow)
Robiłem już pizzę z tego przepisu wiele razy – zawsze wychodzi świetna! Dzięki!
w opisie pod filmikiem zrobiłeś/łaś błąd ponieważ napisałeś/łaś że robienie ciasta zajęło Ci 5 minut….. , a czekanie na wyrośnięcie ciasta w misce miało być przez około 15-20 minut XD ŻEBY NIE BYŁO TO NIE HEJT JA TAK TYLKO WSPOMINAM ;____; ^^
Juliaa chodzi dokładnie o to, że samo przygotowanie to 5 minut, w trakcie wyrastania możesz np. poczytać książkę albo surfować po internecie, więc tego czasu nie doliczam ;D
Bardzo dobry przepis. Polecam wszystkim.
Pewnej rzeczy nie rozumiem. W przepisie z udziałem drożdży suchych, został podany przelicznik zgodnie z którym zaproponowana ilość świeżych drożdży wypada połowę mniejsza. Skąd 25 gram?
chyba 2,5 grama
Znawcy twierdzą, że 7 gramów drożdży instant to 2, 5 dekagrama drożdży świeżych. A reszta to już tylko liczenie na poziomie podstawówki. Na 1 i 1/2 szklanki mąki potrzeba 3-4 g drożdży instant, czyli pół opakowania, a zatem 1,25 dekagrama świeżych., co stanowi 1/8 10 dekagramowego opakowania. Raz w życiu udało mi się kupić świeże drożdże w 5-ciodekowym opakowaniu i wtedy było łatwiej, wystarczyło podzielić kostkę na czworo.
zawsze korzystam z tego przepisu na ciasto i zawsze wychodzi super :D
A jesli robie nie pokolei to mi wyjdzie ?
Ciasto super. Naprawde polecam. Ale wyszlo mi na swiezych drozdzach. Z tych w proszku nie wyszlo wogole nie wyroslo. Ale ogolnie jest ok
Zapomniałem dać max gwiazdek.
Dzięki Maćku! :)
Witam
Pierwszy raz w swoim 39 letnim żywocie przygotowałem ciasto oraz sos (ten włoski) wg twojego przepisu i o dziwo wszystko wyszło idealnie. Dodatki wg swojego uznania. Pierwszy raz w mojej familji wszyscy łącznie z dziećmi zjedli bez żadnych sosów typu czosnkowy i ketchup. Szok ponieważ do tej pory pizzę robiła moja żona a teraz ja zostałem domowym kuchtą od pizzy i nikt nie chce żeby to żona brała się za jej przygotowanie. Skończyło się na tym, że musiałem dorobić jeszcze dwie.
Dzięki Tomek.
pycha ciasto!
witam takie mam troche dziwne pytanie świeże drozdze rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do ciasta czy czekamy aż nam same drożdze wyrosną i potem łączymy z maką?
Drożdże rozpuszczamy w lekko ciepłej wodzie i czekamy aż zaczną pracować :)
Polecam bo sam sprawdziłem wielokrotnie, nic trudnego a jaka frajda zwłaszcza dla dzieci
A jaki jest wymiar formy do pieczenia?
Hej,zrobiłem pizze wg tego przepisu i jest super, pomagali mi moi dwaj synkowie 6 i 8 lat, sami ugnietli pokroili skladniki… ;) dali czadu !Dziekuje
Pizza Wyśmienita!!! Pysznie i szybko W ciągu godziny zrobiona i zjedzona przeze mnie i mojego męża, a mój 4-latek już po trzecim kawałku i wygląda na to, że ma chrapkę na czwarty i ostatni kawałek …”mama, zostaw ten kawałek pizzy, tylko mi jej przypadkiem nie jedz” … a teraz „to moja pizza, mmm pyszna pyszna. Zostawię sobie na później.” … I wszystko jasne, dziecko nie kłamie . Jak dobrze, że tu zaglądnęłam w poszukiwaniu dobrego przepisu. Dzięki.
Moja gotująca przygoda trwa od dobrego roku – próbuję, smakuję, wymyślam. Wiadomo – nie zawsze wychodzi, ale absolutnie się nie zrażam. Jakieś czas temu pomyślałam – pizza, na pewno wyjdzie. Ciasto zrobiłam z przepisu, który też znalazłam w sieci – wyglądało ładnie, ale było twarde jak kamień (dodam też, że ograniczenie w postaci aparatu ortodontycznego utrudnia przynajmniej pięć razy pogryzienie takiego kawałka!). Tym razem skorzystałam z Twojego przepisu – dodałam trochę ziół prowansalskich, żeby miało smaczek. W mojej kuchni niestety nie jest za ciepło (nie mylić z tym, że kiedy chucham, to para wydobywa mi się z ust:) ), więc ciasto postawiałam na miseczce z parującym wrzątkiem. Pół godzinki, dokładnie tak, jak było napisane. Pizza rozeszła się wczoraj w ekspresowym tempie. Ciasto było miękkie, puszyste, naprawdę smaczne. Zrobiłam podwójną porcję. Na stole został tylko jeden kawałek, który dziś rano został wchłonięty na zimno przez pizzożercę. Zapytałam tylko jak ma się ciasto (ostatni kawałek stał całą noc na stole, niestety zapomniałam go schować do lodówki). W odpowiedzi trafiło do mnie tylko przekonujące kiwanie głową z buzią pełną pizzy :) Przepis jest rewelacyjny i właśnie zamierzam wypróbować kolejny :) Trzymaj kciuki za karczek z kolendrą!Pozdrowienia,eM
Ciasto wyszlo pyszne i chrupiace :) dzieki !
Pizza pycha!szczerze polecam!
Super przepis – akurat dla takiego laika, jak ja.
fajny blog i genialne artykuły, pierwszy raz jestem tutaj ale juz mi sie podoba a odnośnie samego przepisu to ostatnio wcinałem domowa pizze według tego przepisu i stwierdzam że jest genialna !
Super przepis prosty i bardzo dobrze napisany pizza wyszła rewelacyjna
Super przepis :) Dziś zrobiłam pizzę i wszystkim moim znajomym bardzo smakowała. Najlepsza domowa pizza jaką jadłam.