* sprawdź koniecznie inne dostępne na blogu przepisy i porady dotyczące przygotowania pizzy
Od czasu do czasu zdarza mi się mieć ogromną wręcz chcicę na pizzę …niby nie jest to powód do dumy, dużo kalorii itp itd, ale bez pizzy życie byłoby o wiele mniej przyjemne ;-) Wczoraj zajadałem się spagetti napoli z domowym sosem z prawdziwych pomidorów i nadmiar sosu wylądował w lodówce. Podsumowując… świetny pretekst do zrobienia domowej pizzy ;)
Przewertowałem sporo internetowych przepisów i w końcu powstał przepisowy mix. Cel – smaczne, niezbyt wilgotne, nie za grube ciasto. Proporcje w sam raz na okrągłą blachę o średnicy ok. 30 cm. Wyszło tak dobrze, że nie zdążyłem zrobić zdjęcia …może następnym razem uda mi się strzelić fotkę i dołączyć do tego wpisu (update: udało się ;) pizza z tego przepisu widoczna jest powyżej).
- Prawdziwa włoska pizza – zobacz mój krótki film o prawdziwej włoskiej pizzy
- Poradnik dla poczatkujących – dla wszystkich początkujących fanów pizzy napisałem krótki poradnik, w którym podpowiadam kilka tricków i sztuczek, dzięki którym szybciej dojdziesz do wprawy w pieczeniu udanej pizzy we własnej kuchni (kliknij tutaj żeby przeczytać)
- Poradnik dla zaawansowanych – dla pasjonatów pizzy napisałem poradnik z bardziej zaawansowanymi wskazówkami i informacjami, do których sam docieram zgłębiając tajniki pizzy, np. to jak działa gluten (kliknij żeby przeczytać)
Składniki ciasta do pizzy
- półtorej szklanki mąki pszennej
- pół szklanki ciepłej przegotowanej wody
- dwie łyżki oleju roślinnego, najlepiej dobrej jakości oliwy z oliwek
- 3 do 4 gram drożdży instant (w proszku), można również użyć świeżych – przelicznik drożdży świeżych na suche
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- jako dodatek dwie łyżki ziół prowansalskich (w celu urozmaicenia wyglądu i smaku ciasta można użyć dowolnych przypraw, lub nie używać ich wcale)
Jeżeli masz wagę, odmierz dokładną ilość składników:
- 250 g mąki
- 150 ml wody
Do dzieła – przygotowanie ciasta do pizzy:
Do dużej miski wsypałem mąkę, drożdże i dobrze wymieszałem.
Następnie dodałem olej, cukier, sól i znowu wszystko dobrze wymieszałem.
Zacząłem stopniowo dolewać wodę i łyżką, a pod koniec już ręką wyrabiałem ciasto aż powstała jednolita kula (jeżeli ciasto się lepi to dodaj mąki i dalej wyrabiaj).
Ciasto powinno trochę urosnąć, dlatego uformowaną kulę ciasta zostawiłem w ciepłym miejscu w przykrytej misce na 20-30 minut.
Kiedy ciasto odpoczywało, przygotowałem składniki, które zamierzałem ułożyć na pizzy.
Ciasto najpierw rozgniotłem dłońmi na gruby placek, a następnie porozciągałem. W ten sposób uformowała się ładna okrągła pizza, którą ułożyłem na posmarowanej odrobiną oleju blasze i jeszcze dłońmi rozprowadziłem placek tak, żeby zajmował całą formę (technika doprowadzania pizzy do kształtu blachy jest dowolna)
Na ciasto nałożyłem sos pomidorowy i kilka rzeczy zalegających w lodówce (salami, oliwki, cebula pocięta w piórka).
Tak przygotowana pizza wylądowała w piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 220 stopni celsjusza.
Każdy powinien znać swój piekarnik i dostosować indywidualnie czas pieczenia. Ja proponuję jednak 15 do 25 minut. Jeżeli chcesz sprawdzić czy pizza dobrze się upiekła, najlepiej zajrzeć na jej spód. Jeżeli jest przyrumieniony to znaczy, że można podawać!
Bardziej wprawionym osobom polecam pieczenie pizzy w maksymalnej temperaturze na samym dnie piekarnika. Dzięki temu pizza nawet w domowych warunkach jest upieczona w około 7-8 minut.
Zapraszam też do obejrzenia krótkiego filmu pokazującego przygotowanie ciasta do pizzy i wideo poradnika na temat przygotowania pizzy w domu:
Zawsze myślałem, że przygotowanie ciasta na pizzę jest trudne, zajmuje dużo czasu i powoduje w kuchni kosmiczny bałagan. Powyższy przepis udowadnia, że jest na odwrót :-) Jedyny składnik, którego może na codzień zabraknąć w przeciętnej kuchni to drożdże. Reszta na pewno zalega na półkach w każdej polskiej spiżarce. Na zachętę dodam jeszcze, że zrobienie ciasta zajęło mi jakieś 5 minut, a ubrudzona została jedynie duża miska, w której je wyrabiałem.
Blacha do pizzy
Tania i super pomocna blacha do pieczenia pizzy w domowym piekarniku
Zobacz oferty w Ceneo.plKamień do pieczenia pizzy
Kamień do pieczenia pizzy pomaga upiec lepsza pizzę w domowym piekarniku
Zobacz oferty w Ceneo.pl
Super przepis!Jak pizza się w domu pojawiała to raczej kupna. Ciasto i czas jego robienia nie zachęcało mnie do robienia samemu. Ale ten przepis jest mega szybki, robiłam i wyszło bardzo dobre ciasto, a rodzinka zjadła pizze ze smakiem. ☺ Dziękuję, na pewno teraz będę robić częściej
Dzięki za przepis ,zawsze omijalam ciasta drożdżowe z obawy przed trudnością, nawet pizze robiłam na proszku do pieczenia z obawy że inne mi się nie uda ,aż tu nagle po obejrzeniu fotek uznałam że dam rady i udało się ,Dzięki serdeczne
Panie szacun ! Ciasto rewelacyjne ! Pizza niebo w gębie ;p Polecam !
Super przepis. Robiłam pizzę milion razy
.. ale ten jest idealny (już nie wrócę do swoich przepisów tzw na oko;) )tylko robię z podwójnej porcji
Pierwsza raz w zyciu zrobiona pizza I wyszla Super!!!. Dzieki za przepis :)))
Ja ilekroć mam zamiar robić pizzę wracam po ten przepis:) nigdy mnie nie zawiódł a wręcz dzięki niemu jestem pewna ze wyjdzie wyśmienita :) polecam i smacznego!:)
Karolka dziękuję bardzo za komentarz i pozdrawiam ciepło! :)
Dokładnie, mam tak samo :) dzisiaj ponownie sięgam po ten niezawodny przepis. Zdecydowanie polecam!!! Mmm…;)
Muszę spróbować , wstyd się przyznać ale z lenistwa często kupuję gotowe
Rewelacja!!! Wielkie dzięki za przepis!!! Pierwsza samodzielnie wykonana pizza. Wyszła po prostu pychota!!!
Ogólnie szukam nowych przepisów na ciasto i tak trafiłem na twój przepis i na pewno go wypróbuje. Podobno dużo zależy od tego jaki typ mąki się zastosuje.
super pomysł
bezglutenowa też wyjdzie dobra, ale niestety z mieszanki, która do najtańszych nie należy, ale raz na czas poszalejmy
Czy można zastąpić mąkę pszenną inną-już mi tak dobrze nie wychodzi….
no niestety pizzy takiej jak oryginalna nie zrobisz z innej mąki niż pszenna
Użyj Szymanowskiej – mi zawsze wychodzi.
Ja skorzystałam z tego przepisu ale robię z maki typ 00 do pizzy I suchych drożdży wychodzi najlepsza jaka jadłam w zyciu❤️
Rewelaca, ciasto wg Pana przepisu wyszło genialnie cienkie i chrupiące. To była moja pierwsza w zyciu pizza i od razu sukces. Mam nadzieję, że uda mi się ją powtórzyć z takim samym efektem. Mam pytanie czy ciasto do pizzy można mrozić i kiedy to zrobić: po zagnieceniu czy po wyrośnięciu? Pozdrawiam
Myslisz,ze z maki bezglutenowej tez wyjdzie?
Niestety nie wyjdzie, bo to gluten nadaje ciastu na pizzę sprężystości i wytrzymałości na rozciąganie czy wałkowanie
Rewelacja, od czasu odkrycia tego przepisu robienie pizzy to czysta przyjemność! Ja co prawda zawsze używam świeżych drożdży, ale zawsze wychodzi i smakuje pysznie, polecam wszystkim.
Przepis rewelacja, zawsze się udaje . Przepyszne ciasto !
Witam super przepis! Wszystko poszło jak po maśle / pierwszy raz użyłam drożdży naturalnych nie sypanycha a gdy przy wyrabianiu ciasto nie chciało się odlepić od palców leciutko podsyłam mąka. Dwa razy odpoczywało, raz po wyrobieniu drugi po uformowaniu. Pierwszy raz ciasto wyszło mi tak puszyste! Jestem w szoku! Wsypałam drożdże jak w przepisie – do mąki a czy tych w kostce nie powinno się rozmieszać w letnim mleku? Takie tylko mam pytanie ❓
Superpyszne proste i co najważniejsze wyszła najlepsza jak dotąd pozdrawiam i dziękuję
Najlepszy przepis i najprostszy!
Ciasto z podwójnego przepisu pycha. Pomysl z ziołami w cieście bomba. Dzięki Panu zrobiłam super pizzę. Wszyscy najedzeni i zadowoleni. Dziękuję!
Kolejny raz robię pizzę z tego przepisu. Szkoda, że nie można dodawać zdjęć w komentarzach :) 2 dorosłe osoby się najedzą po uszy. Ciasto robi się w 2 minuty :)
Pyszna przepyszna o wielokrotnie sprawdzona. Zawsze zachwalano Nie mogę tylko znaleźć, kiedyś gdzieś wyczytałam, że parę dni wcześniej można zrobić ciasto wg przepisu i do folii i do lodówki. Potem wyjąć i od razu gotowe ciasto przyrządzać.
Jak to wygląda?? Ile dni max mogę trzymać to w lodówce , nie w zamrażając, aby nie zepsuć?? Wystarczy tylko szczelnie zapakowac w folię spożywczą?
Genialny przepis ! Najlepszy jaki dotąd wypróbowałam ;)
Pizza wyszła mega !!! Piekłam niecałe 10 min ! Mmmmmmm super przepis dziękuje !!!!
Mam 14 lat a pizza wyszła super. Bardzo prosty przepis na pyszną pizzę.
Może być olej rzepakowy ?
Robię ją drugi raz. Za pierwszym wyszła przepyszna! Chociaż ja jestem antytalentem w kategorii kulinaria….
Mega pizza :D
Ekstra pizza :D
Przepyszna pizza .
Witajcie! Dziś robię pizz-unię z tego przepisu chyba z 20 raz! Zawsze wychodzi bosko! A zapach w kuchni…. nie do opisania :DPolecam! Pozdrowienia dla Wszystkich!
Ciasto powinno byc z maki tipo 00 i poleżeć z 6 godz w lodówce żeby ciasto przefermentowalo.,inaczej będzie „leżało na żołądku ” .wypiek tylko na kamieniu poniewaz woda wchodzi w kamien i odparowuje inaczej pizza bedzie zapocona robiac na blaszce lub papierze
Dawno się tak nie uśmiałem. Zapomniałeś dodać że powinno się oczywiście robić pizze tylko w Italii.
Super pizza,panie Tomku.
Przepyszna i prosta pizza.
Polecam bardzo dobre
Dzięki za przepis ! Super wyszła , chrupiąca jak z pieca chlebowego :) Na blaszce 28 cm trochę grubawa , ale i tak pyszna. Pozdrawiam !
Witam, chciałabym zrobić pizzę z tego przepisu na dużej kwadratowej blasze piekarnikowej – czy wystarczy podwoić składniki?
Pozdrawiam serdecznie!
Tak wystarczy że podwoisz składniki :)
Z podwojnej porcji robie od lat na duzej blasze, a dzis zrobilam na 2 i wyszla najlepsza, cienka i chrupiaca, niebo w gebie
Będąc we Włoszech w małej miejscowości Vada nad morzem Tirenskim jadłam przepyszną pizze.
Pewnego dnia zapytałam kucharza o przepis niestety zdradził mi tylko , że zamiast wody daje piwo i co wy na to
Dzien dobry. Robię pizze z Twojego przepisu, rozwałkowuje cienko, ale wychodzi mi strasznie sucha… Jest cienka i przypomina czipsy… Co jest nie tak?
Może zbyt cienko rozwałkowujesz?
Dodaj trochę oliwy do ciasta
Moi drodzy ile ciasta wychodzi z tego przepisu? Mam formy 28 cm i nie wiem czy mnożyć składniki razy dwa czy może wystarczy?
Zerkłam jeszcze raz :)wszystko jasne, cztanie uwazne i se zrozumieniem :D
Na jak duzą forme jest ten przepis?
Bede robila na blaszce z piuekarnika a nie chce zeby wyszło zbyt cienkie albo zbyt grube. :)
Pytanko, chciałbym zrobić 10 spodów, czy wystarczy że pomnoże składniki razy 5?
Tak dokładnie! :)
Świetny przepis, zrobiłam dwa ciasta, pierwszy z białej mąki a, drugi z mąki graham. Oba ciasta smakowały :) jednym słowem rewelacja. Dzięki Tomku za przepis, pozdrawiam :)
Super przepis ja używam drożdży świeżych i można je dodać do letniej wody którą użyjemy do ciasta wtedy pizza będzie rosła równomiernie ;) do tego swoje sosy palce lizać!
Przepis jest rewelacyjny. Sprawdzony dwukrotnie. Pierwszy raz zrobiłam z ciasta jedną pizzę – wszyła bardzo gruba, natomiast drugi raz, z jednego cista zrobiłam już dwie pizze i wyszły cieniutkie, chrupiące na brzegach. Polecam przed nałożeniem składników na wyrobione ciasto, wsadzić ją do nagrzanego piekarnika na 2-3 minutki. Nie musimy się wtedy martwić, że pizza będzie niedopieczona.
Polecam przepis i wszystkie wskazówki Tomka :)
Świetny i prosty przepis, dziękujemy Tomku za wspaniała kolację :-) powodzenia w znajdowaniu kolejnych prostych rozwiązań dla amatorów
Od lat robię z tego przepisu :) zawsze super :)
Pizza to jedno z ulubionych dań mojej rodziny. Ja też często sięgam po pomysły na pizze, głównie ze względu na oszczędność czasu. Ta na zdjęciach wygląda smakowicie :-)
Pycha ! Pizza znikła w mgnieniu oka.Robilam ze swiezych drożdzy i też suuper! Dziekuje za wspaniały przepis:)
Robie drugi raz,za pierwszym wyszło ekstra,teraz ciadto lezakuje,jedyne nad czym sie zastanawiam jak zrobie sos pomidorowy do pizzy…
Tutaj znajdziesz przepis na sos: https://www.zajadam.pl/2018/pizza/sos-pomidorowy :-)
Najlepsze i zarazem najprostsze ciasto na domową pizzę:)Uwielbiam je robić.Moje dzieciaki wcinają aż miło:)
Potwierdzam poprzednie oceny, ciasto jest rewelacyjne :)
Zjadłbym taką pizze
Super przepis wczoraj robiłam pizzę i cała rodzina zachwycona ciastem,napewno skorzystam nie raz.Dziekuję za przepis .
Cudowny przepis. Zawsze wychodzi szczególnie jak się zastosuje proste ale jakże ważne zasady wyrabiania ciasta. Serdeczne dzięki za ten blog i fantastyczny sposób opisania przepisów :)
ciasto jest MEGA!!! próbowałem robić domową pizze bardzo wiele razy i dopiero z tego przepisu da się to zjeść – fakt, że użyłem specjalnej mąki do pizzy i dobrych świeżych drożdży, jednak smak, grubość, delikatność, pulchność, wilgotność ciasta itp. wszystko jak na warunki domowe jest SUPER! dzięki za przepis.
wow …. rodzina przeżyła mój pierwszy raz bardzo fajny prosty przepis a naprawdę smacznie wyszło ciasto nie rośnie zbyt grube ( wielka zaleta. ja tylko od siebie nakułam widelcem ciasto już położone do foremki )
Dziękuję za super przepis. Dzięki Tobie pierwszy raz udało mi się ciasto na pizze. :)
A ja dziękuję za komentarz! :)
Super przepis :) łatwy i przyjemny nawet dla takich laików kuchennych jak ja ;) polecam! Pizza jest pyszna i za każdym razem się udaje :)