* sprawdź koniecznie inne dostępne na blogu przepisy i porady dotyczące przygotowania pizzy
Od czasu do czasu zdarza mi się mieć ogromną wręcz chcicę na pizzę …niby nie jest to powód do dumy, dużo kalorii itp itd, ale bez pizzy życie byłoby o wiele mniej przyjemne ;-) Wczoraj zajadałem się spagetti napoli z domowym sosem z prawdziwych pomidorów i nadmiar sosu wylądował w lodówce. Podsumowując… świetny pretekst do zrobienia domowej pizzy ;)
Przewertowałem sporo internetowych przepisów i w końcu powstał przepisowy mix. Cel – smaczne, niezbyt wilgotne, nie za grube ciasto. Proporcje w sam raz na okrągłą blachę o średnicy ok. 30 cm. Wyszło tak dobrze, że nie zdążyłem zrobić zdjęcia …może następnym razem uda mi się strzelić fotkę i dołączyć do tego wpisu (update: udało się ;) pizza z tego przepisu widoczna jest powyżej).
- Prawdziwa włoska pizza – zobacz mój krótki film o prawdziwej włoskiej pizzy
- Poradnik dla poczatkujących – dla wszystkich początkujących fanów pizzy napisałem krótki poradnik, w którym podpowiadam kilka tricków i sztuczek, dzięki którym szybciej dojdziesz do wprawy w pieczeniu udanej pizzy we własnej kuchni (kliknij tutaj żeby przeczytać)
- Poradnik dla zaawansowanych – dla pasjonatów pizzy napisałem poradnik z bardziej zaawansowanymi wskazówkami i informacjami, do których sam docieram zgłębiając tajniki pizzy, np. to jak działa gluten (kliknij żeby przeczytać)
Składniki ciasta do pizzy
- półtorej szklanki mąki pszennej
- pół szklanki ciepłej przegotowanej wody
- dwie łyżki oleju roślinnego, najlepiej dobrej jakości oliwy z oliwek
- 3 do 4 gram drożdży instant (w proszku), można również użyć świeżych – przelicznik drożdży świeżych na suche
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- jako dodatek dwie łyżki ziół prowansalskich (w celu urozmaicenia wyglądu i smaku ciasta można użyć dowolnych przypraw, lub nie używać ich wcale)
Jeżeli masz wagę, odmierz dokładną ilość składników:
- 250 g mąki
- 150 ml wody
Do dzieła – przygotowanie ciasta do pizzy:
Do dużej miski wsypałem mąkę, drożdże i dobrze wymieszałem.
Następnie dodałem olej, cukier, sól i znowu wszystko dobrze wymieszałem.
Zacząłem stopniowo dolewać wodę i łyżką, a pod koniec już ręką wyrabiałem ciasto aż powstała jednolita kula (jeżeli ciasto się lepi to dodaj mąki i dalej wyrabiaj).
Ciasto powinno trochę urosnąć, dlatego uformowaną kulę ciasta zostawiłem w ciepłym miejscu w przykrytej misce na 20-30 minut.
Kiedy ciasto odpoczywało, przygotowałem składniki, które zamierzałem ułożyć na pizzy.
Ciasto najpierw rozgniotłem dłońmi na gruby placek, a następnie porozciągałem. W ten sposób uformowała się ładna okrągła pizza, którą ułożyłem na posmarowanej odrobiną oleju blasze i jeszcze dłońmi rozprowadziłem placek tak, żeby zajmował całą formę (technika doprowadzania pizzy do kształtu blachy jest dowolna)
Na ciasto nałożyłem sos pomidorowy i kilka rzeczy zalegających w lodówce (salami, oliwki, cebula pocięta w piórka).
Tak przygotowana pizza wylądowała w piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 220 stopni celsjusza.
Każdy powinien znać swój piekarnik i dostosować indywidualnie czas pieczenia. Ja proponuję jednak 15 do 25 minut. Jeżeli chcesz sprawdzić czy pizza dobrze się upiekła, najlepiej zajrzeć na jej spód. Jeżeli jest przyrumieniony to znaczy, że można podawać!
Bardziej wprawionym osobom polecam pieczenie pizzy w maksymalnej temperaturze na samym dnie piekarnika. Dzięki temu pizza nawet w domowych warunkach jest upieczona w około 7-8 minut.
Zapraszam też do obejrzenia krótkiego filmu pokazującego przygotowanie ciasta do pizzy i wideo poradnika na temat przygotowania pizzy w domu:
Zawsze myślałem, że przygotowanie ciasta na pizzę jest trudne, zajmuje dużo czasu i powoduje w kuchni kosmiczny bałagan. Powyższy przepis udowadnia, że jest na odwrót :-) Jedyny składnik, którego może na codzień zabraknąć w przeciętnej kuchni to drożdże. Reszta na pewno zalega na półkach w każdej polskiej spiżarce. Na zachętę dodam jeszcze, że zrobienie ciasta zajęło mi jakieś 5 minut, a ubrudzona została jedynie duża miska, w której je wyrabiałem.
Blacha do pizzy
Tania i super pomocna blacha do pieczenia pizzy w domowym piekarniku
Zobacz oferty w Ceneo.plKamień do pieczenia pizzy
Kamień do pieczenia pizzy pomaga upiec lepsza pizzę w domowym piekarniku
Zobacz oferty w Ceneo.pl
ja podwoiłam proporcje ale zamiast jednej szklanki mąki pszennej dałam 0,5 szkl mąki owsianej, oraz 0,5 szkl mąki żytniej, razowej (takiej do wypieku chleba). Wszystko po to aby pizza była choć odrobinę bardziej dietetyczna. Wyszło najlepsze ciasto jakie do tej pory udało mi się zrobić. Dzięki za przepis :-)
Najlepsze i niezawodne. Polecam :)
Mega ciasto !!!
Super przepis! Bardzo prosty. Rozmroziłam szpinak jako dodatek do pizzy i wyszło prawdziwe cudo! A ile pochwał zebrałam to głowa mała :)
Pizza wyszła pyszna. Aczkolwiek za mało słona jak dla mnie i męża, mimo że dodałam trochę więcej soli. A spód pizzy po 30 min pieczenia nadal był blady ale upieczony. Może to dlatego że mam foremkę z dziurkami na spodzie? Wszystko robiłam według przepisu. Pozdrawiam!
Super przepis. Pierwsza udana pizza. Już kilka razu próbowałam zrobić pizze ale nie wychodziły, a z tego przepisu wyszła za pierwszym razem. Napewno zagości jeszcze nie raz na moim stole.
Bardzo fajne i proste ciasto nawet dla 10 latki serdecznie polecam .
Super Ciasto Polecam wszystkim
Dzięki za fajny przepis i trik z dołem piekarnika nie widziałam że tam jest najcieplej.
Przepis super. Zrobiłam dziś. Choć,mój piekarnik ma program na pizze(grzałka na dole-220 st-15 min) i wyszło troche twardawe. Więc następnym razem nastawie 250 st i tylko 7-8 min. Zobaczymy.
Pomocy. W opisie jest, ze mieszamy drozdze i make, potem kolejne skladniki i powoli wode. Na filmach natomiast drozdze mieszamy z woda. Wiec jak mam robic?
Możesz zrobić i tak i tak :)
Super ciasto..
Bardzo fajne, szybkie w przygotowaniu i smaczne ciasto.
Rewelacja. Wszystko działa. Pizza byla pysza! Dziękuję
Przepis super.Dzisiaj zrobiłem dla rodziny i byli pod wrażeniem.Tylko mam pytanie odnośnie brzegów i spodu pizzy.Piekłem pizzę na blaszy normalnej,a nie specjalistycznej do pizzy.Po upływie 8 minut w temperaturze 250 stopni C i na samym dole piekarnika.Brzegi jak i spód nie były nawet rumiane.Po prostu białe.Czym jest to spowodowane ?.
Możliwe, że właśnie dlatego, że były na spodzie. Jeśli są na najniżej półce, temperatura „dociera tylko na sam dół”. Jeśli chcesz, by się przyrumieniło, postaw ją wyżej na kilka minut.
super przepis w końcu pizza wyszła. chyba szczegóły mają znaczenie :)
Udało się ! Nie wiem jakim cudem ale wyszło :)
Pierwsza pizza w życiu.
Mamo nie umrę z głodu :p
Witam serdecznie,
Przepis z mąki pszennej jest świetny. Niestety żona ma nietolerancje glutenu i szukamy przepisu na sprawdzone ciasto bezglutenowe. Tomku, testowałeś może jakiś przepis?
Pozdr
Witam, z bezglutenowych opcji bardzo polecam ten przepis: https://www.zajadam.pl/wypieki/chleb-z-kaszy-gryczanej :)
Ten przepis bardzo dobrze znamy, chleb robimy 3 razy w tygodniu, wychodzi na prawdę dobry. W tym konkretnym przypadku chodziło mi o przepis na ciasto bezglutenowe do pizzy ;)
Polecam Szybko i pysznie!
Dzisiaj robiłam pizze pierwszy raz w życiu razem z synem wyszła super . Dzięki za przepis
Przepis super jeśli takie beztalencie kulinarne jak ja dało radę to wszyscy dadzą
Najlepszy pod słońcem przepis na ciasto
Jak już wyrośnięte rozkładam to robią się pęcherza.jest super.
Witam, szukałam ciasta na pizzę ( pierwsza własna pizzę ) i ogromnie się cieszę ze trafiłam właśnie na ta stronę ciasto cieniutkie,krupiace i bardzo łatwe w przyrządzeniu naprawdę instrukcja godna pochwały ponieważ robiąc pierwszy raz bez problemu wszystko jasne i czytelne – brawo !!!! Dziękuje
Ciasto wyszło cudowne kruche pod spodem miękkie w środku. Piekłam 15 min w temperaturze 200 stopni i drożdże rozpuscilam w lekko zagotowanej wodzie bo nie miałam tych w proszku. Następnym razem dodam oliwki i pieczarki. Dziękuję za ten przepis. <33
Super prosty przepis , nawet dla mnie początkującej. Pizza wychodzi pyszna!
Można to ciasto zamrozić?
Tak, można zamrozić zaraz po wyrobieniu – taką zamrożoną kulkę wyciągasz potem z zamrażarki i w trakcie rozmrażania odbywa się wyrastanie ciasta :)
Pycha. Łatwe w przyrządzeniu. Dzięki wielkie.
Witam, przypadkiem trafiłem na Twój kanał na YT, a później z ciekawości zajrzałem na tą stronę. Po obejrzeniu filmików postanowiłem spróbować. Pierwszy raz w życiu robiłem pizzę. Trochę się obawiałem, że pójdzie do kosza… Zrobiłem sos z pomidorów z puszki i suszonej mieszanki ziół prowansalskich. O dziwo był smaczny:) Później ciasto, ser, salami i do piekarnika. Po upieczeniu byłem w szoku. W smaku najlepsza pizza jaką jadłem. Pewnie są lokale z lepszą, ale w nich nie byłem ;) Rodzinie też bardzo smakowała i już zadają pytania kiedy znowu zrobię pizzę :) Dzięki Tomku za przepis i dobre wytłumaczenie jak wszystko zrobić, aby się udało. Pozdrawiam
Ile składników na kwadratową blachę, wielkości standardowej do piekarnika? Musze zrobić dużą porcje :)
Dziś po raz drugi robiłem pizzę i wyszło rewelacyjnie. Za pierwszym razem zwaliłem ciasto (przepis z innej strony) lecz korzystając z tego przepisu zjedliśmy pizzę jak w pizzerii. Przesoliłem sos ale na drugi raz będę wiedział co i jak. Na blasze do ciast robiłem bo nie było nic innego i tu sugestia żeby zwiększyć składniki 2-krotnie.
Wyszła pyszna pepperoni, PRZEPIS REWELACJA, chyba więcej do pizzerii nie pójdziemy :)
dzięki
Cześć Tomek w czym tkwi problem ze pizza się rwie przy rozciąganiu? Nie chce walkowac bo to bez sensu. Za dużo mąki? Za mało oleju? Mąkę mam tippo 00. Oliwa extra virgin
Pizza jest rewelka !!! Dziękuje za ,, pyszny,, przepis
To był pierwszy przepis na pizzę, jakim się posłużyłem i jest rewelacyjny. Nie zamawiam już pizzy – robię sam w domu. Im częściej robię tym coraz lepsze ciasto wychodzi. Nawet nie próbuję innych przepisów – ten mi w 100% pasuje. Bardzo dziękuję
Idealne ciasto ! Dziekuje bardzo za przepis ! Robiłam pierwszy raz pizzę w życiu i wyszła perfekcyjna :) teraz robię ją co drugi dzień :)
Robiłam pizzę już z różnych przepisów i ta bezkonkurencyjnie wygrywa!
Ciasto testowałam 2x i za każdym razem super. Już wpisałam do kajetu. Dziękuję:)
Świetny przepis, pizza wyszła przepiękna!
Dzięki!
Lukasz miałem ten sam problem ale kupiłem nowa blaszkę starego typu i było wszystko fajnie
Zrobione. Fajny przepis. K
Fantastyczne! Wolimy domową niż z miasta ;-)
Przepis super / ciasto wyszło idealne, wszystkie składniki się idealnie połączyły.
Ja dodałam sos pomidorowy na ciasto potem pokrojony w kostkę ananas, szynkę,kiełbasę i na górę starty żółty ser. Ciasto chrupiące idealnie wypieczone.
:)
mi niestety nie wyszło :( ciasto w piekarniku od spodu się nie upiekło, Sos super wyszedł (palce lizać). no ale coś z pieczeniem spaprałem. Było na blaszce tortowej bez dziurek od spodu…temperatura 220 C termoobieg środkowa półeczka…
Góra pizzy wyszła super ale od dołu surowe… wina blaszki? inne ustawienie piekarnika? Czy może złe proporcję drożdży? Proszę o poradę.
Następnym razem upiecz bez termoobiegu – zwykle to właśnie termoobieg jest winny temu że pizza od spodu jest niedopieczona a z góry prawie spalona ;)
Ja troszke zmodyfikowałem ten przepis, piekłem z termoobiegiem. Pizza wyszła rewelacyjnie.
wypróbowałam i trzymałam się przepisu….. boska…. krucha na zewnątrz i miękka w środku. to jest przepis który trafi o mojej księgi. polecam :*
Super wlasnie zrobilam i palce lizac probowalam juz klikla przepisow ale od dzis ten jest zdecydowanie nr 1. Pycha
Dziękuję za przepis, wyszło idealnie jestem z siebie dumnajuż będę omijać wszystkie Biedronkowe pizze
Chryste!!! TO CIASTO TO PRAWDZIWY SZTOS!!! Trafilam tu przypadkiem i nigdy nie zrobie juz pizzy na innym przepisie!!! Ciasto moglabym zrec nawet samo bez sera sosu i innych dodatkow jest tak ekstremalnie genialne!
Bardzo dobre ciasto na pizze mniam mniam ja z tego przepisu zrobiłam duża pizze na blache z piekarnia walkowalam paski i sklejalam i była cienka jak we Włoszech.
Mam nadzieję, że tym razem, za pomocą Twojego postu i nagrania wyjdzie mi idealne ciasto na pizzę … w innym przypadku poddam się i już nigdy nie zrobię pizzy!
Jeszcze nikt mi nie powiedział, ze moja domowa pizza jest gorsza od włoskiej neapolitańskiej. Naprawdę movna w domu zrobić taką pizzę. To proste, kiedy zna się wszystkie tajniki. Jest tego sporo i dobrze, bo pizza to nie piernąc w kij ale sztuka. Jednak dla mistrza to zabawa a efekt piorunujący i opad szczęk. Mozna. Nie poddawaj się ! :)
Właśnie jestem po zrobieniu jej i co mogę powiedzieć o cieście ? Jednym słowem miód w gębie pycha!!! Dzieci najedzone starzy najedzone rodzina szczęśliwa ;)
Przepis na ciasto super!!!
Ja podwoiłam ilość składników na ciasto i wyszła cała blacha.
Dziękuje za prosty przepis
Ja robię z tej ilości składników i wychodzą mi 2 duże blachy
Rewelacja.
Nawet drożdże które już były ciut po terminie mi wyrosły. Ciasto jest pyszne a robi się je blyskawicznie. Już nie wrócę do starych przepisów. Na ten trafiłam przypadkiem i tak już zostaje. Marzy mi sie tylko jeszcze kamień do pizzy. Ach i pytanko….jak już ją formowalam troszkę się potargala w jednym miejscu. Jak tego uniknąć?
Hej! Długo szukałam dobrego przepisu na „pizzowe” ciasto, z różnym skutkiem.
Wpadłam na ten przepis i od razu wypróbowałam. No i wyszło i rewelacyjnie!
Nawet trochę się bałam, bo ciasto musiałam zrobić parę godzin wcześniej i była obawa,że pozostawione bez opieki za bardzo wyrośnie. Wstawiłam je wiec do lodówki, z zamiarem przechowania a potem wyjęcia do wyrośnięcia już w temperaturze pokojowej. No i niespodzianka, bo ciasto pięknie wyrosło już w lodówce! Pizza była pyszna! Dzięki i pozdrawiam
Bombowy przepis, dziękuję
Bardzo fajny wpis, przyjemnie się czyta, potrawa kolorowa i zachęcająca!
Polecam przepis mój sprawdzony od lat robile mi jest the best, spróbujcie a nie pożałujecie.
Wlej do miski pół szklanki wody normalnej moze byc zimna, 1/4 szklanki wody, 1/4 szklanki oliwy z oliwek (lub oleju ja lubie z oliwą), wsyp łyżkę cukru i wymieszaj, Dodaj pół kostki świeżych drożdży i wymieszaj dokładnie. Odstaw i odczekaj 10 minut. Potem wbij jajko jedno i wymieszaj dodaj łyżeczkę soli i wsyp mąke około 600 gram wygnieć i wstaw na 20 minut do lodówki jak wyrośnie podziel na 3 części i bedą super 3 pizze ;)
Ja nie mogę. Skąd bierzecie takie świństwa- przepisy ? Jajka do pizzy ? 1/4 szklanki oliwy ?? 50 gram drozdzy ? Pizza zdrowa to 1/4 grama do 1 grama drozdzy na litr wody ! Czyli 1450 gr. mąki !
najepsze ciast do pizzy jakie jadlem i jakie sam zrobilem ,tylko ze robilem z drozdzy w kostce wedlug przelicznika
pyszne ciasto palce lizac
Jeśli mogę coś podpowiedzieć, to ciasto na pizze powinno odleżeć swoje w lodówce, najlepiej co najmniej 12h, aby drożdze przestały pracować, inaczej będą pracować w naszych brzuszkach, a to powoduje uczucie ciężkości. To jest właśnie sekret Włochów i ich pysznych ciast.
Nie z kazdą mąka Iza moze sobie ciasto lezeć tyle i to są bardo precyzyjne oliczenia. Nie mogą drovdze umrzeć ale nalezy ich dodać maksymalnie mało do 1 grama ! Sekretó∑ jest cała masa, nie myśl, ze wystarczy coś tam usłyszeć, jakąś jedną wskazówkę.
Super ciasto tez robie je i dzueci ze smakiem zjadaja pizze. Ale z podwujnych skladnikow.
A co powiecie o gotowych mieszankach na pizze? Znajomy kupił taką małą paczkę bodajże od polskich młynów – z pizzą na opakowaniu. Podobno rewelacja. Ja też chce zrobić i chodzę po sklepach i wypatruję tej miesznaki
Daj sobie spokój z takim pomysłem :)