* sprawdź koniecznie inne dostępne na blogu przepisy i porady dotyczące przygotowania pizzy
Od czasu do czasu zdarza mi się mieć ogromną wręcz chcicę na pizzę …niby nie jest to powód do dumy, dużo kalorii itp itd, ale bez pizzy życie byłoby o wiele mniej przyjemne ;-) Wczoraj zajadałem się spagetti napoli z domowym sosem z prawdziwych pomidorów i nadmiar sosu wylądował w lodówce. Podsumowując… świetny pretekst do zrobienia domowej pizzy ;)
Przewertowałem sporo internetowych przepisów i w końcu powstał przepisowy mix. Cel – smaczne, niezbyt wilgotne, nie za grube ciasto. Proporcje w sam raz na okrągłą blachę o średnicy ok. 30 cm. Wyszło tak dobrze, że nie zdążyłem zrobić zdjęcia …może następnym razem uda mi się strzelić fotkę i dołączyć do tego wpisu (update: udało się ;) pizza z tego przepisu widoczna jest powyżej).
- Prawdziwa włoska pizza – zobacz mój krótki film o prawdziwej włoskiej pizzy
- Poradnik dla poczatkujących – dla wszystkich początkujących fanów pizzy napisałem krótki poradnik, w którym podpowiadam kilka tricków i sztuczek, dzięki którym szybciej dojdziesz do wprawy w pieczeniu udanej pizzy we własnej kuchni (kliknij tutaj żeby przeczytać)
- Poradnik dla zaawansowanych – dla pasjonatów pizzy napisałem poradnik z bardziej zaawansowanymi wskazówkami i informacjami, do których sam docieram zgłębiając tajniki pizzy, np. to jak działa gluten (kliknij żeby przeczytać)
Składniki ciasta do pizzy
- półtorej szklanki mąki pszennej
- pół szklanki ciepłej przegotowanej wody
- dwie łyżki oleju roślinnego, najlepiej dobrej jakości oliwy z oliwek
- 3 do 4 gram drożdży instant (w proszku), można również użyć świeżych – przelicznik drożdży świeżych na suche
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- jako dodatek dwie łyżki ziół prowansalskich (w celu urozmaicenia wyglądu i smaku ciasta można użyć dowolnych przypraw, lub nie używać ich wcale)
Jeżeli masz wagę, odmierz dokładną ilość składników:
- 250 g mąki
- 150 ml wody
Do dzieła – przygotowanie ciasta do pizzy:
Do dużej miski wsypałem mąkę, drożdże i dobrze wymieszałem.
Następnie dodałem olej, cukier, sól i znowu wszystko dobrze wymieszałem.
Zacząłem stopniowo dolewać wodę i łyżką, a pod koniec już ręką wyrabiałem ciasto aż powstała jednolita kula (jeżeli ciasto się lepi to dodaj mąki i dalej wyrabiaj).
Ciasto powinno trochę urosnąć, dlatego uformowaną kulę ciasta zostawiłem w ciepłym miejscu w przykrytej misce na 20-30 minut.
Kiedy ciasto odpoczywało, przygotowałem składniki, które zamierzałem ułożyć na pizzy.
Ciasto najpierw rozgniotłem dłońmi na gruby placek, a następnie porozciągałem. W ten sposób uformowała się ładna okrągła pizza, którą ułożyłem na posmarowanej odrobiną oleju blasze i jeszcze dłońmi rozprowadziłem placek tak, żeby zajmował całą formę (technika doprowadzania pizzy do kształtu blachy jest dowolna)
Na ciasto nałożyłem sos pomidorowy i kilka rzeczy zalegających w lodówce (salami, oliwki, cebula pocięta w piórka).
Tak przygotowana pizza wylądowała w piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 220 stopni celsjusza.
Każdy powinien znać swój piekarnik i dostosować indywidualnie czas pieczenia. Ja proponuję jednak 15 do 25 minut. Jeżeli chcesz sprawdzić czy pizza dobrze się upiekła, najlepiej zajrzeć na jej spód. Jeżeli jest przyrumieniony to znaczy, że można podawać!
Bardziej wprawionym osobom polecam pieczenie pizzy w maksymalnej temperaturze na samym dnie piekarnika. Dzięki temu pizza nawet w domowych warunkach jest upieczona w około 7-8 minut.
Zapraszam też do obejrzenia krótkiego filmu pokazującego przygotowanie ciasta do pizzy i wideo poradnika na temat przygotowania pizzy w domu:
Zawsze myślałem, że przygotowanie ciasta na pizzę jest trudne, zajmuje dużo czasu i powoduje w kuchni kosmiczny bałagan. Powyższy przepis udowadnia, że jest na odwrót :-) Jedyny składnik, którego może na codzień zabraknąć w przeciętnej kuchni to drożdże. Reszta na pewno zalega na półkach w każdej polskiej spiżarce. Na zachętę dodam jeszcze, że zrobienie ciasta zajęło mi jakieś 5 minut, a ubrudzona została jedynie duża miska, w której je wyrabiałem.
Blacha do pizzy
Tania i super pomocna blacha do pieczenia pizzy w domowym piekarniku
Zobacz oferty w Ceneo.plKamień do pieczenia pizzy
Kamień do pieczenia pizzy pomaga upiec lepsza pizzę w domowym piekarniku
Zobacz oferty w Ceneo.pl
łatwy przepis ,a ciasto jest pyszne
Wykonałem tak jak podałeś Tomku i pizza jak na pierwszy raz jest super, aż jestem dumny z siebie. Na pewno będę korzystał z innych Twoich przepisów. Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam. :)
A możesz podać przepis na sos pomidorowy? Dzięki i pozdrawiam :)
Karol – https://www.zajadam.pl/2018/pizza/sos-do-pizzy :)
WITAM…wczoraj zrobilam ciasto z twojego przepisy i…… REWELACYJNE!!!!! Moj narzeczony byl wniebowziety,ze takie idealnie cienkie i kruche wyszlo mi ciasto na pizze(zawsze robilam pulchne)i sam pizza tez niczego sobie:) pozdrawiam…..
Witam….jestem pierwszy raz na tej stronie…mam pytanie-czy po wyrobieniu ciasta musze ja jeszcze podpiec ? i dopiero nalozyc dodatki? prosze cie Tomku o szybka odpowiedz,chce zrobic ja jeszcze na obiadek dzis. Pozdrawiam.
wczoraj zrobiłam na kolację na ciasto nałożyłam sos pomidorowy kiełbasę i cebulę, zasypałam serem gouda i mozzarellą, a i nie rozwałkowywałam ciasta ! wyszło dzięki temu bardzo puszyste ! zrobiłam jeszcze dodatkowo sos czosnkowy z torebki po czym posmarowałam na upieczone kawałki, palce lizać ! wszyscy w domu stwierdzili jednogłośnie że rewelacja !!!!!!! a i piekłam w takim metalowym piecyku ok.30min.
Polecam !!!!! przepis na ciasto najlepszy !!! od tej pory będę robiła tylko taki !!
Przepis naprawdę niesamowity :) Same ciasto wyrabiało mi się bardzo szybko i łatwo.Chyba w kilka minut i to rzeczywiście nie było zbyt dużego bałaganu.Sama Pizza wyszła bardzo dobrze :D Nie miałem żadnego problemu z przygotowaniem tego wszystkiego pomimo tego,że już dawno nie robiłem Pizzy :) Dziękuje bardzo za ten poradnik Tomku ;)
Pizza wysmienita nie mogę się ruszać z koleżanka przybyło nam z 5 kilo hehehe;)
ale poprostu niebo w gębie ;)
dziękujemy za przepis możesz zostać moim mężem i robic mi takie codziennie nie obrazę się pozdrawiam gorąco ;)
Dadzior ja już jestem zaobrączkowany, więc musisz poszukać innego prywatnego męża-pizza-man’a ;)
ta moja zpierwsza pizza była typowo włoska, bo nie przeczytałam,że ma być gruby placek i rozwałkowałam na „opłatek” a i 15 minut na 220 w piekarniku zrobiło swoje:)…dzisiaj zdałam się na siebie i sos jako baza bez koncentratu…pozdrawiam
miało być-dzięki łatwemu przepisowi:)
Dziękuję za przepis, który przemówił do mnie łatwemu dzięki pochlebnym opiniom:) ale…3 dni temu zrobiłam wg. przepisu…spróbowałam ale …ciasto dobre, cienkie ale …wyszła „”podeszwa:) bo w piekarniku był 15 minut. Myślałam prawdziwa włoska pizza;) Dzisiaj spróbowałam wg własnego uznania – 2 szklanki mąki i 5 dkg. drożdzy, 1/2 szklanka wody i 3 łyżki oliwy +cukier i sól (po pół łyżeczki )- ciasto cińkie, chrupiące – w piekarniku 12 minut….ale sekret tkwi w sosie na pizze – nie koncentrat- ale trochę keczupu, oliwy z oliwek, czosnek (do smaku jak kto lubi), zioła prowansalskie, sól i pieprz (koncentrat pomidorowy dominuje smak)….wyszła pychotka… Ale dziękuję za pomysł i podstawę przepisu, dzięki któremu odkryłam, że potrafię zrobić pyszną pizzę, która wymiata gotowce:) pozdrawiam
Maya polecam nowsze wersje przepisu na ciasto zamieszczone na tym blogu :) Ten przepis jest też ok, ale np. ten jest bardziej po włosku: https://www.zajadam.pl/2018/pizza/ciasto-do-pizzy-wloskiej
Wielkie dzięki za przepis.Proste i smaczne.
Pozdrawiam
dodałam świeże drożdże i jakie cienkie włożyłam takie cienkie wyjęłam :(
jeżeli używasz świeżych drożdży trzeba przed dodaniem ich do mąki wymieszać je z ciepłą wodą i odstawić na chwilę – ogólnie ciasto powinno być miękkie i sprężyste kiedy odstawiasz je do wyrośnięcia
a mi nie urosło.. :(
pizza świetna, zamiast pół szklanki wody dałem trochę ponad 1/4 ale i tak ładnie się formowało
Pizza wyszła znakomicie. Po raz pierwszy ( a kilka razy już próbowałam wg różnych przepisów) się udało. Znajomi zajadali się ze smakiem. :) Aż taka pyszna była, że pozwolę sobie udostępnić przepis na moim blogu. Można? :)
Magdo o udostępnienie receptury nie trzeba pytać ;-) (w przeciwieństwie do kopiowania tekstu czy zdjęć). Będzie mi miło, jeżeli na swoim blogu pochwalisz się skąd zaczerpnęłaś przepis :)
mam 13 lat uwielbiam gotować i pizza wyszła świetnie
Przepis super! Bomba! Goście w niebo wzięci! DZIĘKI WIELKIE!
Przepis jest po prostu prze świetny!! :D dzięki wielkie :* :D
Przepis na ciasto jest świetny !!! Juz poleciłam znajomym i polecam również Państwu. Napewno bede z niego kozystac na kazdym razem :)
Oto, jak proste może być smaczne.
Powoli Pizza staje się weekendowym rytuałem i ciągle jest jej mało!
zrobię, ale na razie po ser mi się do sklepu nie chcę iść… ;)
Nie no żartuję pizza wyszła wprost wspaniała, wyglądała tak wspaniale w piekarniku, że nie mogłam się doczekać 1 kąska:)
Mam nadzieję że mi wyjdzie bo chyba zrobię to na dzień mamy, mam 12 lat a pizza jest łatwa;D
przepis rewelacja:) i zadowolenie wszystkich:)super:)
Oj, oglądnąłem filmik jak się robi sos pomidorowy i już znam odpowiedzi na moje pytania :) Anyway dzięki
Układać można wedle własnych upodobań, ja staram się na pizzy dodatki układać tak, żeby na sos pomidorowy dawać suche składniki i takie które mogą się łatwo przypalić (np. szynka, pieczarki), a na wierzch na ser np. plasterki pomidora czy oliwki.
Dzięki ! Ostatnie pytanie :P Ser i inne składniki mam nałożyć po sosie? I to wszystko mam upiec razem z ciastem ?
Dopiero się szykuję do zrobienia, tylko nie mam pojęcia jak zrobić dobry sos pomidorowy + ser dodać/ w jakiej kolejności itp. Mógłbyś dać jakieś info :)?
proszę: https://www.zajadam.pl/2018/pizza/sos-do-pizzy :-)
REWELACJA !!! dokładnie tak jak pisałeś masz mistrza za ten przepis u mnie, pozdrawiam :]
przepis idealny. nigdy nie brałam się za robienie pizzy, bo wydawało mi się to za trudne, ale ten przepis to zmienił. ciasto perfekcyjne (zamiast samych ziół szczodrze sypnęłam suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem), wyrabia się łatwo, piecze na złoto, smakuje świetnie. jest idealnie kruche i chrupiące, nie tak ciężkie ani suche jak większość „spodów” (nawet tych z pizzerii!). na pizzę rzucony sos pomidorowy z fixem chińskim, kiełbasa krakowska i fanaberyjny banan. smakowało świetnie. dziękuję za przepis, na pewno jeszcze z niego skorzystam. nie raz!
Naprawde bardzo dobry przepis :)dopiero co zrobiłam pizze i wszystkim bardzo smakuje :) jestes geniuszem :) naprawde wielkie dzieki :) Super!!!! Polecam naprawde ! :)
Czy mógłbyś podać przepis na sos pomidorowy?
:)
Ewelcia przepis na sos do pizzy znajdziesz tutaj: https://www.zajadam.pl/2018/pizza/sos-do-pizzy
czy ta pizza jest naprawdę
dobra bo nie wiem czy zrobić czy zamówić
Zrobiłam! Tomek, Ty wielki kucharzu! Pizza niesamowita!!! I wiesz co, pierwszy raz w życiu jadłam tak dobrą!!!
Ukłony!!! i pozdrowienia z uk :)
Joanna dzięki za komentarz! :) Wielkim kucharzem nie jestem – co najwyżej niedzielnym ;))) A co do ciasta to polecam wypróbować jeszcze pozostałe wersje ciasta do pizzy, które znajdziesz w innych wpisach na blogu.
Wywalone w Kosmos .Super !!!
A ile wyjdzie porcji
Dwie małe lub jedna duża pizza z cienkim ciastem
Czy można dodać zamiast oleju oliwę?
co innego można dać na blachę?
Jukiri – można dać oliwę :)
To niesamowite jak ciągle, po ponad dwóch latach od opublikowania Twojego przepisu na pizzę przybywa komentarzy!
Opiekuję sie chłopcem w Anglii, dziś wpadł na pomysł, żebyśmy razem w tygodniu zrobili pizzę:) i wpadłam na Twój przepis, po komentarzach wnioskuję pizza super;) już nie mogę się doczekać!
Joanno dziękuję za komentarz :-) przepis jest ciągle aktualny, choć od tego czasu na blogu pojawiły się jeszcze dwa inne sposoby przygotowania ciasta do pizzy – w każdym razi trzymaj się proporcji i będzie dobrze :)
Super przepis! Rzeczywiście, w kuchni prawie wcale nie zostawia bałaganu, ręce po ugniataniu idealnie czyściutkie, a ciasto wyszło gładziutkie, mięciutkie, aksamitne! Czekam, aż się skończy piec…nie mogę się doczekać:)
Ogromnie dziękuję. Przepis bardzo mi się przydał. Jeszcze raz dzięki.
Cześć. Ciasto znakomite i proste czegoś takiego szukałam.
Dziekuje bardzo za ten przepis:)Wlasnie zrobilam swoja pierwsza w zyciu pizze wg Twojego przepisu i wyszla rewelacyjna!Zawsze wydawalo mi sie,ze zrobienie pizzy to skompliwkowana sprawa zwlaszcza dla takich laikow jak ja.Nic bardziej mylnego-to byla latwizna,choc przyznaje bez bicia,ze mam w kuchni dwie lewe rece.Drozdze w proszku zdaly swoj egzamin-w sumie tylko takie mialam i nigdy zadnych nie uzywalam,tak wiec bylam ciekawa co z tego wyniknie.Ciasto wyroslo pod koldra:P pieknie.Przegladajac inne przepisy nie wiedzialam,czy mam podsmazac cebulke i papryke czy moze wrzucic swieze.Zastosowalam sie do Twojego przepisu i nic nie podsmazalam.Pizza wyszla mega smczna,wlasnie wcielam dwa kawalki.Pozdrawiam i jeszcze raz dzieki:)FATI
Mam 11 lat (prawie 12) i sam zrobiłem tą pizze. :) Bardzo smaczna , polecam.
do wczoraj pizze zamawiałem w pizzerii ale od dzisiaj robię tylko w domu i tylko z tego przepisu, pozdrawiam;)
Pizza była świetna , chociaż nie wiem czemu ciasto mało urosło ? a tak to pyszne i polecam :)
Tak naprawde te przepisy pokrywaja sie z kazdym w internecie nie ma nic nowego. ja natomiast moge wam polecic pyszny przepis na sos do pizzy.Ostrzegam dla tych ktorzy lubia dobre i mocne smaki: maly koncentrat pomidorowy,pol lyzeczki soli, troche pieprzu,jeden zabek czosnku starty na tarce,do tego ja dodaje bazylie ale to juz idzie wedle uznania.
Rewelacja:)
prosty, konkretny przepis, zabrudziłam jedną miskę i jedną rękę;]
I co najważniejsze bardzo smaczne ciasto, jedzący byli zachwyceni.
Dziękuję
ten przepis od jakiegoś czasu króluje, zarazilam nim wszystkich znajomych i rodzine, jest suuuper :)
Ania dzięki za komentarz. Powiem nieskromnie, że też uważam ten przepis na ciasto do pizzy za bardzo dobry :) pewnie jest tak dlatego, że opublikowałem go po wielu próbach i jest po prostu sprawdzony w boju :) warto tez sprawdzić na tym blogu pozostałe przepisy na ciasto do pizzy (nieco bardziej skomplikowane)
a drozdze nie musza wyrastac>(oczywiscie chodzi mi o swieze)
mam gdzieś paczuszkę drożdży z oetkera insatnt to zrobię dzisiaj tę pizzę, wydaje się to proste a mnie zawsze przeraża fakt zapaskudzenia połowy kuchni
Pizza wyszła PRZEPYSZNA !!! Naprawdę polecam! Jeszcze nigdy nie jadłem tak pysznej pizzy. Koniec z pizzeriami, od dziś pizzę piekę sam w domu, wiem co do niej daję i nie kosztuje dużo!! Dziękuję za przepis!
Robilam w swoim zyciu trzy pizze. Jedna z przepisu z gazety, nie wyszla wogole. Druga wedlug przepisu z kwestiasmaku.pl ale tez nie pasowala mi. Trzecia to ta z Pana przepisu i jest idealna! Smakuje jak z prawdziwej pizzerii!
Dzięki Marta za komplement :-)
No i się udało! PRZEPYSZNIE ŁATWA! :) Nawet ja jej nie zepsułam. ;) Dzień Pizzy uczczony, brzuszek najedzony. ;) Dzięki! :)
bardzo fajne pizza, polecam wszystkim. niestety pod przykryciem ciasto mi nie uroslo ( mysle ze to wina zagranicznych drozdzy) , ale upieczeniu pizza wyszła PYCHA:D
No to zaczynam robić pizzę z Twojego przepisu:) Zobaczymy jak wyjdzie… :)teraz czekam az ciasto urośnie :)
A jutro jest Międzynarodowy Dzień Pizzy i właśnie wg tego przepisu ją zrobę! :) Nie potrafię gotować, a to jest jeden z niewielu przepisów, który mnie nie przeraził! ;))
ciasto pyszne i latwe mam 12 lat i zrobilam to z siedmioletnim bratem polecam#@!@#!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!polecilam to znajomym
Pizza była super:) ciasto wyszło bardzo dobre:)
Po prostu wyszła mi elegancko, jak na pierwszą pizze to super, trochę obawiałem się ciasta ale wszystko się udało, następnym razem trochę cieńsze ciasto i bardziej chrupiące :)
no wiem o tym, ale moja mama nie pozwoliła mi wg rozwałkować ani dać cieście urosnąć, ciasto chyba w grubości ma 1cm albo i więcej ;/
dobre, ale dla mnie to uwaga na przyszłość, nigdy nic nie robić do jedzenia gdy jest mama w domu bo nie pozwoliła mi zrobić 4i 6punktu, kto robi pizze bez wałkowania?! Pizza wyszła jak bułka normalnie ;//
Ogólnie ciasto powinno być jak najcieńsze ;)