Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Ciasto na pizzę – prosty przepis

Ciasto na pizzę – prosty przepis

* sprawdź koniecznie inne dostępne na blogu przepisy i porady dotyczące przygotowania pizzy

Od czasu do czasu zdarza mi się mieć ogromną wręcz chcicę na pizzę …niby nie jest to powód do dumy, dużo kalorii itp itd, ale bez pizzy życie byłoby o wiele mniej przyjemne ;-) Wczoraj zajadałem się spagetti napoli z domowym sosem z prawdziwych pomidorów i nadmiar sosu wylądował w lodówce. Podsumowując… świetny pretekst do zrobienia domowej pizzy ;)

Przewertowałem sporo internetowych przepisów i w końcu powstał przepisowy mix. Cel – smaczne, niezbyt wilgotne, nie za grube ciasto. Proporcje w sam raz na okrągłą blachę o średnicy ok. 30 cm. Wyszło tak dobrze, że nie zdążyłem zrobić zdjęcia …może następnym razem uda mi się strzelić fotkę i dołączyć do tego wpisu (update: udało się ;) pizza z tego przepisu widoczna jest powyżej).

Subskrybuj ➜ Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Składniki ciasta do pizzy

  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki ciepłej przegotowanej wody
  • dwie łyżki oleju roślinnego, najlepiej dobrej jakości oliwy z oliwek
  • 3 do 4 gram drożdży instant (w proszku), można również użyć świeżych – przelicznik drożdży świeżych na suche
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • jako dodatek dwie łyżki ziół prowansalskich (w celu urozmaicenia wyglądu i smaku ciasta można użyć dowolnych przypraw, lub nie używać ich wcale)

Jeżeli masz wagę, odmierz dokładną ilość składników:

  • 250 g mąki
  • 150 ml wody

Do dzieła – przygotowanie ciasta do pizzy:

  1. Do dużej miski wsypałem mąkę, drożdże i dobrze wymieszałem.

  2. Następnie dodałem olej, cukier, sól i znowu wszystko dobrze wymieszałem.

  3. Zacząłem stopniowo dolewać wodę i łyżką, a pod koniec już ręką wyrabiałem ciasto aż powstała jednolita kula (jeżeli ciasto się lepi to dodaj mąki i dalej wyrabiaj).

  4. Ciasto powinno trochę urosnąć, dlatego uformowaną kulę ciasta zostawiłem w ciepłym miejscu w przykrytej misce na 20-30 minut.

    pizza-ciasto-rosnie

  5. Kiedy ciasto odpoczywało, przygotowałem składniki, które zamierzałem ułożyć na pizzy.

  6. Ciasto najpierw rozgniotłem dłońmi na gruby placek, a następnie porozciągałem. W ten sposób uformowała się ładna okrągła pizza, którą ułożyłem na posmarowanej odrobiną oleju blasze i jeszcze dłońmi rozprowadziłem placek tak, żeby zajmował całą formę (technika doprowadzania pizzy do kształtu blachy jest dowolna)

    przepis na pizzę krok po kroku

  7. Na ciasto nałożyłem sos pomidorowy i kilka rzeczy zalegających w lodówce (salami, oliwki, cebula pocięta w piórka).

  8. Tak przygotowana pizza wylądowała w piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 220 stopni celsjusza.

  9. Każdy powinien znać swój piekarnik i dostosować indywidualnie czas pieczenia. Ja proponuję jednak 15 do 25 minut. Jeżeli chcesz sprawdzić czy pizza dobrze się upiekła, najlepiej zajrzeć na jej spód. Jeżeli jest przyrumieniony to znaczy, że można podawać!

Bardziej wprawionym osobom polecam pieczenie pizzy w maksymalnej temperaturze na samym dnie piekarnika. Dzięki temu pizza nawet w domowych warunkach jest upieczona w około 7-8 minut.

Zapraszam też do obejrzenia krótkiego filmu pokazującego przygotowanie ciasta do pizzy i wideo poradnika na temat przygotowania pizzy w domu:

Subskrybuj ➜ Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Zawsze myślałem, że przygotowanie ciasta na pizzę jest trudne, zajmuje dużo czasu i powoduje w kuchni kosmiczny bałagan. Powyższy przepis udowadnia, że jest na odwrót :-) Jedyny składnik, którego może na codzień zabraknąć w przeciętnej kuchni to drożdże. Reszta na pewno zalega na półkach w każdej polskiej spiżarce. Na zachętę dodam jeszcze, że zrobienie ciasta zajęło mi jakieś 5 minut, a ubrudzona została jedynie duża miska, w której je wyrabiałem.

Przepis na pizzę

 

Blacha do pizzy

Tania i super pomocna blacha do pieczenia pizzy w domowym piekarniku

Zobacz oferty w Ceneo.pl

Kamień do pieczenia pizzy

Kamień do pieczenia pizzy pomaga upiec lepsza pizzę w domowym piekarniku

Zobacz oferty w Ceneo.pl

Podobne przepisy

tagi: , , , , , , , , , , , ,

Ilość komentarzy: 1 398 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

1 398 odpowiedzi na “Ciasto na pizzę – prosty przepis”

  1. marzena pisze:

    dzieki super przepis a myślalam ze to takie trudne… ale PYSZNIE SIE UDAŁO:)

  2. Krokodyl pisze:

    Właśnie skończyłem jeść pizze z Twojego przepisu. Robiłem to pierwszy raz. Czytałem też przepis na pizze włoską ale zdecydowałem się jednak na dodanie oliwy z oliwek bo wolę jednak jak ciasto jest miękkie :)
    Jutro będę ją robił ponownie ale lekko zmodyfikowane :)
    Ciasto rewelacja. Żona składa obietnicę spełniania moich łóżkowych zachcianek jak będę jej robił taką pizze :)
    Wielkie dzięki!

  3. mkmka pisze:

    Ja dziś zrobiłam właśnie ciasto z tego przepisu, dokładnie takie same proporcje, piekłam w tej temperaturze tylko powiedzcie mi czemu spód się nie przyrumienia??? Ciasto w smaku dobre, natomiast spód blady;/ Piekłam nawet więcej niż przez 25 min na najniższym poziomie w piekarniku gazowym.

    • Krokodyl pisze:

      to daj wyzszy poziom w piekarniku.
      ja pieke przez 20 na polowie i jest idealna :D
      Wlasnie zabieram sie do roboty :)

  4. Radzio pisze:

    wybaczcie za formę mojego pisania a byłem pod wrażeniem pizzy i ją wcinałem :)

  5. Radzio pisze:

    Napisze wam tak:
    Moja Mama dużo moich znajomych robi pizzę i dużo ich zjadłem ale takiego ciasta jak ja zrobiłem to nawet w pizzeriach nie robią xD. Postanowiłem zrobić 2 warstwy przedzielone zwykłym ketchupem (zamiast sosu pomidorowego) no i nie sądziłem że uda mi się to zrobić. Ciasto zajepyszne a co do całkowitego efektu HMMM to trzeba spróbować :) tomek PIONA za ten przepis.
    P.S.
    bym zapomniał zrobiłem podwójną porcję kto chce ^&^

  6. Ruda pisze:

    Zrobiłam, jest pyszna:)! Pierwszy raz ciasto wyszło jak z pizzerii, a nie kruche. Bardzo dziękuje za ten przepis, już zawitał w „ulubionych” :) Z czystym sumieniem polecam :)!

  7. Dominik pisze:

    Polecam. Już chyba 5 pizze robię w tym roku i zawsze wychodzi. Pizze robię na standardowej, oryginalnej z piekarnika blaszce. Dlatego daje troszkę więcej mąki i co za tym idzie reszty składników do ciasta. Pozdrawiam pizzożerców!

  8. Amanda pisze:

    Chyba dzisiaj sie skusze na ten przepis :)

  9. justa pisze:

    Wygląda całkiem, całkiem. Ciekawa jestem jak smakuje?:)

  10. Pati;-) pisze:

    Witam , robiłam wiele pizz ale ta jest przepyszna polecam zwykłe drożdze a nie granulat,i robiłam wszystko razy2 mmmmniam pyszna wyszła i jak szybko ,polecam….

  11. Aga pisze:

    Ciasto już wyrobione i rośnie;)

  12. anja154 pisze:

    Dzisiaj będę próbować, ale jestem bardzo zachęcona pozytywnymi komentarzami:)

  13. Pizzojad pisze:

    Dodałem 7 dag drożdży świeżych . Czy to nie za mało ?

  14. Snejas9 pisze:

    Tomku, od dzisiaj jestes Przyjacielem naszej rodziny. Pizza idealna dzieki Tobie.

  15. magda pisze:

    przepis pyszny zgadzam sie z innymi pizza sto razy lepsza niz kupna ;p

  16. Isia pisze:

    Kochani Pizza jest cudowna!!!Na ciepło i na zimno cała rodzina się zajada, a ja ciągle muszę ją robić:)

  17. Isia pisze:

    witaj Tomku, tak mnie zainspirowałeś, że dziś robię dla moich dzieci Pizzę, a jutro gorącą czekoladę (tylko bez chili):)

  18. Amanar pisze:

    Ciasto rewelacja. Znakomicie się sprawdza do pizzy „warstwowej” :)
    Przepis na pizze warstwową?
    Ciasto – posmarować sosem, położyć trochę podsmażoną szyneczkę i podsmażoną cebulkę posypać startym serem, położyć cienką warstwę ciasta i ja posmarować sosem dodać warzywek (np groszek fasola z konserw oraz paprykę czy pomidor), posypać serem dodać kolejną ale już nie cienką warstwę ciasta i ja oczywiście też posmarować polożyć wędlinę/kiełbasę (już nie podsmazoną) kukurydzę oliwki i co dusza zapragnie ;) i ser! :P

    Inaczej
    Dolna warstwa muszą być składniki podsmażone
    Srodkowe – nie wędliny coś co szybko może się „ugotować” i daje poczucie wypieczenia
    Górna – wszystko nie podsmażane ;)

  19. JoannaNS pisze:

    Właśnie mam pizzę na tym cieście na stole- REWELACJA – prosty niezawodny przepis !
    Dzięki za podzielenie się nim.

  20. Grzegorz pisze:

    Noramalnie –REWELACJA CIASTO-Pzzerie się chowaja.Pierwszy raz w zyciu robiłem ciasto do pizzy i oczywiście wyszło -Bardzo super przepis na ciasto–Gorąco Polecam ten przepis.Pozdrawiam.

  21. Magda pisze:

    Witam:)Wczoraj poczułam ochotę na pizzę i szukając przepisu trafiłam na tę stronę.Cieszę się bardzo,przepis prosty, ale za to jaki wspaniały:)Pizza udała się, była to moja pierwsza i nie ostatnia.Dziękuję

  22. dorka pisze:

    będzie na bank pyszna, ale spokojnie można ograniczać składniki- sprawdziłam już we wszystkich kombinacjach- a dodane zioła do ciasta są mistrzostwem świata :)

  23. Łukasz Pe pisze:

    hmm… no to zobaczymy bo ja wszystko dałem podwójnie:)
    ale przesympatyczna „zabawa” nawet dla 4-ro letniego chłopca głodnego nauki:):):)
    zobaczymy co Nam z synkiem wyszło…
    jeśli nie dziś to z pewnością jutro opiszę doznania.

  24. dorka pisze:

    wcale nie trzeba wszystkiego dodawać podwójnie jak chce się więcej zrobić- ja ostatnio robiłam trzy i tylko mąki wsypałam więcej, a wody tak żeby ciasto było ok; drożdży tyle ile w przepisie pierwotnym, oleju też :))

  25. przemo292929 pisze:

    wracajac do mojego wpisy pizza wyszla rewelacyjnie :)

  26. przemo292929 pisze:

    WLASNIE DZIS ZNACZY TERAZ ZROBILEM PORAZ KOLEJNY TO CIASTO WEDLUG PRZEPISU STYM ZE ZAMIAST POL SZKLANKI LETNIEJ WODY DALE TYLE SAMO MLEKA LETNIEGO I ZOBACZYMY CO WYJUDZIE ZA CIASTO…. WKRODCE NAPISZE REZULTAT UPIECZONEGO CIASTA POZDRAWIAM

    • Łukasz Pe pisze:

      Witam, a jeśli chcę zrobić większą pizzę lub 2 razy więcej ciasta to wszystkie składniki na ciasto liczę razy 2 ?? Czy np ilość drożdzy (wody, etc) się zmieni czy przelicznik najzwyczajniej w świecie x2??
      Pozdrawiam i zaraz biorę się do wyrabiania:)

  27. bartek pisze:

    super pizza polecammmniammmm

  28. dorka pisze:

    :)
    Nienawidzę Cię za ten przepis- pizze robimy już chyba dziesiąty raz i za każdym razem jest rewelacyjna, a do tego tania i prosta w wykonaniu :))) co prawda mój syn robi lepszą niż ja, ale obie są przepyszne :))) dzięki

  29. eliza33 pisze:

    super przepis, łatwiutko się robi i wychodzi naprawdę pyyyszne ciasto :) dziękuję i pozdrawiam

  30. special_k pisze:

    Panie Tomku,
    trafiłam dziś na bloga przypadkiem. I zostaję tu na dłużej ;)
    Pizza FANTASTYCZNA – za sprawą ciasta z powyższego przepisu oczywiście, które jest mięciutkie, bez zakalca, puszyste, brzegi nieprzypalone, no i dziecinnie proste w wykonaniu.
    Zawdzięczam Panu udany pizzowy debiut,
    bardzo dziękuję!

  31. Sandra pisze:

    Pizza baaardzo dobra. Robię ją już drugi raz :)

  32. ewunia319 pisze:

    Polecam pod każdym względem. Łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Tomek pełen profesjonalizm :) pozdrawiam

  33. aga pisze:

    ciasto jest rewelacyjne:)polecam!!!!

  34. HR/K pisze:

    RÓŻNE CIASTA JUŻ PIEKŁAM,,,RAZ UDAŁY SIĘ SUPER ALE NIE ZAWSZE,,,, PRÓBUJĘ NADAL,,CO DOMOWE TO DOMOWE,,,DZIŚ SPRÓBUJĘ PIZZA ,,,, ,,,U PIEKĘ WIĘCEJ ,,,,BĘDZIE NA POTEM,,Z GŁOWY MAM JEDNO ROBOTĘ,,,,

  35. Emi pisze:

    Świetny przepis na pizze. Kiedyś kolega podał mi podobny, ale gdzieś go zapodziałam i nie mogłam trafić na ten właśnie smak. I w końcu udało się!:) Z dodatkami trochę poszalałam, bo lubię różnorodność, zwłaszcza serową;) Wrzuciłam więc na wierzch (oprócz mozzarelli, goudy i pleśniowego) ser, który akurat chłopak kupuje do kanapek – słodki babuni (chyba serenada). Okazało się to strzałem w 10, chociaż osobiście za słodkimi serami na kanapce nie przepadam;) Jeszcze raz dzięki za przepis, teraz już go na pewno nie zgubię:)

  36. Iwona pisze:

    Super to ciasto!!! na biegu przed wyjściem do sklepu szukałam przepisu na ciasto i trafiłam na tą stronkę. mega:D

  37. Patryk pisze:

    Witam i mam pytanie , właśnie stoję w kuchnii z ciocią i mamy robić pizzę z tego przepisu , czy mógłby ktoś napisać ile dać drożdży naturalnych ? Z góry dziękuję.

  38. dorka pisze:

    zrobiłam z synem od razu dwie- jedną z tymiankiem i ostrą papryką, drugą z oregano i słodką papryką- wyszły rewelacyjnie i żeczywiście meeega szybko! Bardzo fajny przepis :))) (drożdże naturalne- 1/4 opakowania)

    • Tomek Lach pisze:

      Dorka możesz też zrobić więcej ciasta i zamrozić na zapas – do zamrażalnika wstawiasz zaraz po wyrobieniu odmierzoną porcję ciasta i jest jak znalazł następnym razem.

    • dorka pisze:

      Bardzo dziękuję za podpowiedź- i przepraszam za błąd (rzeczywiście) nie wiem jak mogło do tego dojść :))) właśnie skończyliśmy zimne resztki- rewelacja !!!

  39. Radek pisze:

    REWELACJA!!! Tyle razy próbowałem zrobić pizze i nic!!! Zawsze z ciasta zakalec wychodził. Dzięki!!!

  40. agniecha pisze:

    W najlepszej pizzerii w swoim mieście nie jadłam lepszej pizzy niż tej, którą zrobiłam z tego przepisu, a pochwalę się, że to był debiut:) Nawet po 3 godzinach brzegi były miękkie. Dałam 1/4 kostki drożdży świeżych zamiast tych w proszku. Jutro robię znów. Dzięki za fajny przepis. Pozdrawiam :)

  41. Karolina pisze:

    Szukałam dziś pomysłu na…. i google przyprowadziło mnie tutaj. Teraz nie wiem komu dziękować. Ciasto pyszne i szybko się robi. nawet połasiłam się na serowe brzegi – mmm… pycha :)

  42. Ola pisze:

    Jeśli chodzi o mnie to pieczenie jakich kolwiek czas i ich przygotowanie to makabra. Ten przepis jest naprawdę super, ciasto i cała pizza wyszła rewelacyjnie ;-)

  43. elka pisze:

    mam pytanie czy olej roślinny musi być czy może być inny

  44. Sylwia pisze:

    Długo zabierałam się, aby zrobić swoją pierwszą pizze (miałam takie same mniemanie o niej jak Ty Tomku), ciągle przeglądałam przepisy w internecie a i tak kończyło się na zamawianiu. Ale w końcu powiedziałam sobie dość, przecież jak nie wyjdzie to trudno a składniki przecież nie są takie drogie.
    No i nastał ten dzień, padło na Twój przepis i właśnie jesteśmy po konsumcji. Ja i mój synek jesteśmy zachwyceni. Ciasto chrupkie z wierzchu a puszyste w środku, po prostu rewelka aż zastanawiam się czy nie można tego ciasta wykorzystać na bułeczki;). Użyłam świeżych drożdży troszkę ponad 10 gram
    Bardzo dziękuję za przepis i pozdrawiam cieplutko :)

  45. Magda pisze:

    Dziękuję bardzo za przepis! Proporcje są świetnie dobrane. Pizza wyszła idealna, została zjedzona do ostatniego okruszka :-) Pozdrawiam

  46. gosc pisze:

    Jedna uwaga: do każdego ciasta na bazie drożdży tłuszcz dodaje się na koncu

  47. sylwia pisze:

    poczatkujacym proponuje drozdze tradycyjne
    sama kiedys zakupilam drozdze w granulacie-porazka,przynajmniej dla mnie.
    ciesze sie ,ze przepis zawiera proporcje typu;
    szklanka ,lyzka itp.jest duzo latwiejsze niz
    gramy …..dziekuje!

  48. Kami pisze:

    Tomku!
    Gratulacje- pizza przepyszna,swoją drogą też nie wiedziałm że można tak szybko zrrobić przepyszną pizzę.
    Zjedzona w całości-nawet było za mało.Super przepis -dzięki!

  49. madziulka1711 pisze:

    Pizza zjedzona a ja potwierdzam że ciasto jest bardzo dobre, cieniutkie i miękkie :)

  50. Erni pisze:

    Wyrobione przezemnie ciasto jest plastyczne i bez problemu mozna rozciagac je na rekach nie rwie sie jest idealne. Tylko po pierwsze nie rosnie i nie wiem dlaczego. Urzywam drozdzy instant. No i po drugie ciasto po upieczeniu calej pizzy jest strasznie twarde. Czy cos robie zle?

    • Tomek Lach pisze:

      Erni strasznie twarde to znaczy, że nie da się ugryźć? Czy może jest chrupiące po prostu? Jeżeli nie rośnie, to znaczy że coś poszło nie tak – warto np. przesiać mąkę, albo chociaż przesypać ją do miski z nieco większej odległości, żeby złapała powietrze. Dodatkowo warto użyć ciepłej wody – wtedy drożdże ładniej pracują i ciasto lepiej wyrasta.

    • Erni pisze:

      Wlasnie nie jest chrupiace. Ale wyrabia sie wysmienicie. Jeszcze nigdy nie udalo mi sie uzyskac tak cienkiego spodu prawie jak kartka papieru. ;)

  51. madziulka1711 pisze:

    Ciasto, faktycznie, bardzo szybko się wyrabia :) Właśnie rośnie w misce, a ja biorę się za resztę składników :) oczywiście, napiszę jak tylko spróbuję tej pyszności :) pozdrawiam Autora :)

  52. Oliwia pisze:

    Wczoraj zrobilysmy sobie z kolezanka babski wieczor, upieklysmy pizze z powyzszego przepisu i wyszlo super! Bardzo dobry pomysl z tymi ziolami prowan. Przepis prosty i szybki w wykonaniu. Na pewno powtorze! Dzieki wielkie i powodzenia w dalszych eksperymentach kulinarnych;)

  53. Aga pisze:

    Dołączam się do słów zachwytu moich poprzedników. Po prostu rewelacja. Pozdrawiam

  54. Izzie pisze:

    Pizza jest przepyszna :) Ciasto naprawdę udane. Zamiast drożdży instant użyłam świeżych, rozpuściłam je w ciepłej wodzie i dodałam do wymieszanej reszty składników. Ciasto ładnie wyrosło i w połączeniu z sosem, szynką, kukurydzą, cebulą i serem smakuje naprawdę wspaniale:D Dziękuję za przepis!:)

  55. Meg! pisze:

    coś wspaniałego! właśnie zrobiłam na obiad :) pizza jak z najlepszej pizzeri :)

  56. PASIAK pisze:

    świetny przepis.Polecam!!!

  57. Emilka pisze:

    Pyszna pizza,super przepis!!!!!!!!!POLECAM:)

  58. Dianka :) pisze:

    Polecam (jak ktoś lubi szpinak)żeby spróbował zrobić ze szpinakiem :)

  59. kaniulka pisze:

    P.S.dodaliśmy 1/4 paczuszki drożdży świeżych…

  60. kaniulka pisze:

    Pycha,pycha,pycha…Wczoraj całej z mężem nie zjedliśmy i właśnie schrupałam dwa kawałki.Ciasto jest idealne jak na domówkę,sycące i jak pisałam wcześniej na drugi dzień również pyszne:)Pozdrawiam kucharza:):):)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php