* sprawdź koniecznie inne dostępne na blogu przepisy i porady dotyczące przygotowania pizzy
Od czasu do czasu zdarza mi się mieć ogromną wręcz chcicę na pizzę …niby nie jest to powód do dumy, dużo kalorii itp itd, ale bez pizzy życie byłoby o wiele mniej przyjemne ;-) Wczoraj zajadałem się spagetti napoli z domowym sosem z prawdziwych pomidorów i nadmiar sosu wylądował w lodówce. Podsumowując… świetny pretekst do zrobienia domowej pizzy ;)
Przewertowałem sporo internetowych przepisów i w końcu powstał przepisowy mix. Cel – smaczne, niezbyt wilgotne, nie za grube ciasto. Proporcje w sam raz na okrągłą blachę o średnicy ok. 30 cm. Wyszło tak dobrze, że nie zdążyłem zrobić zdjęcia …może następnym razem uda mi się strzelić fotkę i dołączyć do tego wpisu (update: udało się ;) pizza z tego przepisu widoczna jest powyżej).
- Prawdziwa włoska pizza – zobacz mój krótki film o prawdziwej włoskiej pizzy
- Poradnik dla poczatkujących – dla wszystkich początkujących fanów pizzy napisałem krótki poradnik, w którym podpowiadam kilka tricków i sztuczek, dzięki którym szybciej dojdziesz do wprawy w pieczeniu udanej pizzy we własnej kuchni (kliknij tutaj żeby przeczytać)
- Poradnik dla zaawansowanych – dla pasjonatów pizzy napisałem poradnik z bardziej zaawansowanymi wskazówkami i informacjami, do których sam docieram zgłębiając tajniki pizzy, np. to jak działa gluten (kliknij żeby przeczytać)
Składniki ciasta do pizzy
- półtorej szklanki mąki pszennej
- pół szklanki ciepłej przegotowanej wody
- dwie łyżki oleju roślinnego, najlepiej dobrej jakości oliwy z oliwek
- 3 do 4 gram drożdży instant (w proszku), można również użyć świeżych – przelicznik drożdży świeżych na suche
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- jako dodatek dwie łyżki ziół prowansalskich (w celu urozmaicenia wyglądu i smaku ciasta można użyć dowolnych przypraw, lub nie używać ich wcale)
Jeżeli masz wagę, odmierz dokładną ilość składników:
- 250 g mąki
- 150 ml wody
Do dzieła – przygotowanie ciasta do pizzy:
Do dużej miski wsypałem mąkę, drożdże i dobrze wymieszałem.
Następnie dodałem olej, cukier, sól i znowu wszystko dobrze wymieszałem.
Zacząłem stopniowo dolewać wodę i łyżką, a pod koniec już ręką wyrabiałem ciasto aż powstała jednolita kula (jeżeli ciasto się lepi to dodaj mąki i dalej wyrabiaj).
Ciasto powinno trochę urosnąć, dlatego uformowaną kulę ciasta zostawiłem w ciepłym miejscu w przykrytej misce na 20-30 minut.
Kiedy ciasto odpoczywało, przygotowałem składniki, które zamierzałem ułożyć na pizzy.
Ciasto najpierw rozgniotłem dłońmi na gruby placek, a następnie porozciągałem. W ten sposób uformowała się ładna okrągła pizza, którą ułożyłem na posmarowanej odrobiną oleju blasze i jeszcze dłońmi rozprowadziłem placek tak, żeby zajmował całą formę (technika doprowadzania pizzy do kształtu blachy jest dowolna)
Na ciasto nałożyłem sos pomidorowy i kilka rzeczy zalegających w lodówce (salami, oliwki, cebula pocięta w piórka).
Tak przygotowana pizza wylądowała w piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 220 stopni celsjusza.
Każdy powinien znać swój piekarnik i dostosować indywidualnie czas pieczenia. Ja proponuję jednak 15 do 25 minut. Jeżeli chcesz sprawdzić czy pizza dobrze się upiekła, najlepiej zajrzeć na jej spód. Jeżeli jest przyrumieniony to znaczy, że można podawać!
Bardziej wprawionym osobom polecam pieczenie pizzy w maksymalnej temperaturze na samym dnie piekarnika. Dzięki temu pizza nawet w domowych warunkach jest upieczona w około 7-8 minut.
Zapraszam też do obejrzenia krótkiego filmu pokazującego przygotowanie ciasta do pizzy i wideo poradnika na temat przygotowania pizzy w domu:
Zawsze myślałem, że przygotowanie ciasta na pizzę jest trudne, zajmuje dużo czasu i powoduje w kuchni kosmiczny bałagan. Powyższy przepis udowadnia, że jest na odwrót :-) Jedyny składnik, którego może na codzień zabraknąć w przeciętnej kuchni to drożdże. Reszta na pewno zalega na półkach w każdej polskiej spiżarce. Na zachętę dodam jeszcze, że zrobienie ciasta zajęło mi jakieś 5 minut, a ubrudzona została jedynie duża miska, w której je wyrabiałem.
Blacha do pizzy
Tania i super pomocna blacha do pieczenia pizzy w domowym piekarniku
Zobacz oferty w Ceneo.plKamień do pieczenia pizzy
Kamień do pieczenia pizzy pomaga upiec lepsza pizzę w domowym piekarniku
Zobacz oferty w Ceneo.pl
dzieki super przepis a myślalam ze to takie trudne… ale PYSZNIE SIE UDAŁO:)
Właśnie skończyłem jeść pizze z Twojego przepisu. Robiłem to pierwszy raz. Czytałem też przepis na pizze włoską ale zdecydowałem się jednak na dodanie oliwy z oliwek bo wolę jednak jak ciasto jest miękkie :)
Jutro będę ją robił ponownie ale lekko zmodyfikowane :)
Ciasto rewelacja. Żona składa obietnicę spełniania moich łóżkowych zachcianek jak będę jej robił taką pizze :)
Wielkie dzięki!
No to pięknie! Przez żołądek do sypialni ;)
Ja dziś zrobiłam właśnie ciasto z tego przepisu, dokładnie takie same proporcje, piekłam w tej temperaturze tylko powiedzcie mi czemu spód się nie przyrumienia??? Ciasto w smaku dobre, natomiast spód blady;/ Piekłam nawet więcej niż przez 25 min na najniższym poziomie w piekarniku gazowym.
to daj wyzszy poziom w piekarniku.
ja pieke przez 20 na polowie i jest idealna :D
Wlasnie zabieram sie do roboty :)
wybaczcie za formę mojego pisania a byłem pod wrażeniem pizzy i ją wcinałem :)
Napisze wam tak:
Moja Mama dużo moich znajomych robi pizzę i dużo ich zjadłem ale takiego ciasta jak ja zrobiłem to nawet w pizzeriach nie robią xD. Postanowiłem zrobić 2 warstwy przedzielone zwykłym ketchupem (zamiast sosu pomidorowego) no i nie sądziłem że uda mi się to zrobić. Ciasto zajepyszne a co do całkowitego efektu HMMM to trzeba spróbować :) tomek PIONA za ten przepis.
P.S.
bym zapomniał zrobiłem podwójną porcję kto chce ^&^
Zrobiłam, jest pyszna:)! Pierwszy raz ciasto wyszło jak z pizzerii, a nie kruche. Bardzo dziękuje za ten przepis, już zawitał w „ulubionych” :) Z czystym sumieniem polecam :)!
Dzięki Ruda za komentarz!
Polecam. Już chyba 5 pizze robię w tym roku i zawsze wychodzi. Pizze robię na standardowej, oryginalnej z piekarnika blaszce. Dlatego daje troszkę więcej mąki i co za tym idzie reszty składników do ciasta. Pozdrawiam pizzożerców!
Chyba dzisiaj sie skusze na ten przepis :)
Wygląda całkiem, całkiem. Ciekawa jestem jak smakuje?:)
Witam , robiłam wiele pizz ale ta jest przepyszna polecam zwykłe drożdze a nie granulat,i robiłam wszystko razy2 mmmmniam pyszna wyszła i jak szybko ,polecam….
Ciasto już wyrobione i rośnie;)
Dzisiaj będę próbować, ale jestem bardzo zachęcona pozytywnymi komentarzami:)
anja154 przygotuj się na powtórki, ja musiałam robić kilka dni z rzędu:)
Nawet jeżeli kilka razy nie wyjdzie, to kolejne sto razy będzie super!!! :-)
Nie, nie Tomku wszystko wyszło jak należy, tylko moja rodzina zażyczyła sobie powtórki bo tak im Pizza smakuje:)
ah okej, nie zrozumiałem ;)
Dodałem 7 dag drożdży świeżych . Czy to nie za mało ?
https://www.zajadam.pl/2018/ile-wazy/drozdze-swieze-suche-przelicznik :)
Ja na przepis Tomka daję 1/4 kostki (takiej małej – 100g) i wystarcza:)
Hicior ta pizza!
Tomku, od dzisiaj jestes Przyjacielem naszej rodziny. Pizza idealna dzieki Tobie.
Dzięki :)))
przepis pyszny zgadzam sie z innymi pizza sto razy lepsza niz kupna ;p
Kochani Pizza jest cudowna!!!Na ciepło i na zimno cała rodzina się zajada, a ja ciągle muszę ją robić:)
witaj Tomku, tak mnie zainspirowałeś, że dziś robię dla moich dzieci Pizzę, a jutro gorącą czekoladę (tylko bez chili):)
Ciasto rewelacja. Znakomicie się sprawdza do pizzy „warstwowej” :)
Przepis na pizze warstwową?
Ciasto – posmarować sosem, położyć trochę podsmażoną szyneczkę i podsmażoną cebulkę posypać startym serem, położyć cienką warstwę ciasta i ja posmarować sosem dodać warzywek (np groszek fasola z konserw oraz paprykę czy pomidor), posypać serem dodać kolejną ale już nie cienką warstwę ciasta i ja oczywiście też posmarować polożyć wędlinę/kiełbasę (już nie podsmazoną) kukurydzę oliwki i co dusza zapragnie ;) i ser! :P
Inaczej
Dolna warstwa muszą być składniki podsmażone
Srodkowe – nie wędliny coś co szybko może się „ugotować” i daje poczucie wypieczenia
Górna – wszystko nie podsmażane ;)
Właśnie mam pizzę na tym cieście na stole- REWELACJA – prosty niezawodny przepis !
Dzięki za podzielenie się nim.
Noramalnie –REWELACJA CIASTO-Pzzerie się chowaja.Pierwszy raz w zyciu robiłem ciasto do pizzy i oczywiście wyszło -Bardzo super przepis na ciasto–Gorąco Polecam ten przepis.Pozdrawiam.
Witam:)Wczoraj poczułam ochotę na pizzę i szukając przepisu trafiłam na tę stronę.Cieszę się bardzo,przepis prosty, ale za to jaki wspaniały:)Pizza udała się, była to moja pierwsza i nie ostatnia.Dziękuję
będzie na bank pyszna, ale spokojnie można ograniczać składniki- sprawdziłam już we wszystkich kombinacjach- a dodane zioła do ciasta są mistrzostwem świata :)
hmm… no to zobaczymy bo ja wszystko dałem podwójnie:)
ale przesympatyczna „zabawa” nawet dla 4-ro letniego chłopca głodnego nauki:):):)
zobaczymy co Nam z synkiem wyszło…
jeśli nie dziś to z pewnością jutro opiszę doznania.
wcale nie trzeba wszystkiego dodawać podwójnie jak chce się więcej zrobić- ja ostatnio robiłam trzy i tylko mąki wsypałam więcej, a wody tak żeby ciasto było ok; drożdży tyle ile w przepisie pierwotnym, oleju też :))
wracajac do mojego wpisy pizza wyszla rewelacyjnie :)
WLASNIE DZIS ZNACZY TERAZ ZROBILEM PORAZ KOLEJNY TO CIASTO WEDLUG PRZEPISU STYM ZE ZAMIAST POL SZKLANKI LETNIEJ WODY DALE TYLE SAMO MLEKA LETNIEGO I ZOBACZYMY CO WYJUDZIE ZA CIASTO…. WKRODCE NAPISZE REZULTAT UPIECZONEGO CIASTA POZDRAWIAM
Witam, a jeśli chcę zrobić większą pizzę lub 2 razy więcej ciasta to wszystkie składniki na ciasto liczę razy 2 ?? Czy np ilość drożdzy (wody, etc) się zmieni czy przelicznik najzwyczajniej w świecie x2??
Pozdrawiam i zaraz biorę się do wyrabiania:)
Najzwyczajniej w świecie użyj podwójnej ilości składników :)
super pizza polecammmniammmm
:)
Nienawidzę Cię za ten przepis- pizze robimy już chyba dziesiąty raz i za każdym razem jest rewelacyjna, a do tego tania i prosta w wykonaniu :))) co prawda mój syn robi lepszą niż ja, ale obie są przepyszne :))) dzięki
super przepis, łatwiutko się robi i wychodzi naprawdę pyyyszne ciasto :) dziękuję i pozdrawiam
Panie Tomku,
trafiłam dziś na bloga przypadkiem. I zostaję tu na dłużej ;)
Pizza FANTASTYCZNA – za sprawą ciasta z powyższego przepisu oczywiście, które jest mięciutkie, bez zakalca, puszyste, brzegi nieprzypalone, no i dziecinnie proste w wykonaniu.
Zawdzięczam Panu udany pizzowy debiut,
bardzo dziękuję!
Pizza baaardzo dobra. Robię ją już drugi raz :)
Polecam pod każdym względem. Łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Tomek pełen profesjonalizm :) pozdrawiam
ciasto jest rewelacyjne:)polecam!!!!
RÓŻNE CIASTA JUŻ PIEKŁAM,,,RAZ UDAŁY SIĘ SUPER ALE NIE ZAWSZE,,,, PRÓBUJĘ NADAL,,CO DOMOWE TO DOMOWE,,,DZIŚ SPRÓBUJĘ PIZZA ,,,, ,,,U PIEKĘ WIĘCEJ ,,,,BĘDZIE NA POTEM,,Z GŁOWY MAM JEDNO ROBOTĘ,,,,
Świetny przepis na pizze. Kiedyś kolega podał mi podobny, ale gdzieś go zapodziałam i nie mogłam trafić na ten właśnie smak. I w końcu udało się!:) Z dodatkami trochę poszalałam, bo lubię różnorodność, zwłaszcza serową;) Wrzuciłam więc na wierzch (oprócz mozzarelli, goudy i pleśniowego) ser, który akurat chłopak kupuje do kanapek – słodki babuni (chyba serenada). Okazało się to strzałem w 10, chociaż osobiście za słodkimi serami na kanapce nie przepadam;) Jeszcze raz dzięki za przepis, teraz już go na pewno nie zgubię:)
Super to ciasto!!! na biegu przed wyjściem do sklepu szukałam przepisu na ciasto i trafiłam na tą stronkę. mega:D
Witam i mam pytanie , właśnie stoję w kuchnii z ciocią i mamy robić pizzę z tego przepisu , czy mógłby ktoś napisać ile dać drożdży naturalnych ? Z góry dziękuję.
Patryk zajrzyj tutaj: https://www.zajadam.pl/2018/ile-wazy/drozdze-swieze-suche-przelicznik
1/4 opakowana 100g
zrobiłam z synem od razu dwie- jedną z tymiankiem i ostrą papryką, drugą z oregano i słodką papryką- wyszły rewelacyjnie i żeczywiście meeega szybko! Bardzo fajny przepis :))) (drożdże naturalne- 1/4 opakowania)
Dorka możesz też zrobić więcej ciasta i zamrozić na zapas – do zamrażalnika wstawiasz zaraz po wyrobieniu odmierzoną porcję ciasta i jest jak znalazł następnym razem.
Bardzo dziękuję za podpowiedź- i przepraszam za błąd (rzeczywiście) nie wiem jak mogło do tego dojść :))) właśnie skończyliśmy zimne resztki- rewelacja !!!
REWELACJA!!! Tyle razy próbowałem zrobić pizze i nic!!! Zawsze z ciasta zakalec wychodził. Dzięki!!!
W najlepszej pizzerii w swoim mieście nie jadłam lepszej pizzy niż tej, którą zrobiłam z tego przepisu, a pochwalę się, że to był debiut:) Nawet po 3 godzinach brzegi były miękkie. Dałam 1/4 kostki drożdży świeżych zamiast tych w proszku. Jutro robię znów. Dzięki za fajny przepis. Pozdrawiam :)
Szukałam dziś pomysłu na…. i google przyprowadziło mnie tutaj. Teraz nie wiem komu dziękować. Ciasto pyszne i szybko się robi. nawet połasiłam się na serowe brzegi – mmm… pycha :)
Jeśli chodzi o mnie to pieczenie jakich kolwiek czas i ich przygotowanie to makabra. Ten przepis jest naprawdę super, ciasto i cała pizza wyszła rewelacyjnie ;-)
mam pytanie czy olej roślinny musi być czy może być inny
olej dobierz wedle uznania – każdy będzie nieco inaczej smakował (np. oliwa z oliwek)
Smacznego
Długo zabierałam się, aby zrobić swoją pierwszą pizze (miałam takie same mniemanie o niej jak Ty Tomku), ciągle przeglądałam przepisy w internecie a i tak kończyło się na zamawianiu. Ale w końcu powiedziałam sobie dość, przecież jak nie wyjdzie to trudno a składniki przecież nie są takie drogie.
No i nastał ten dzień, padło na Twój przepis i właśnie jesteśmy po konsumcji. Ja i mój synek jesteśmy zachwyceni. Ciasto chrupkie z wierzchu a puszyste w środku, po prostu rewelka aż zastanawiam się czy nie można tego ciasta wykorzystać na bułeczki;). Użyłam świeżych drożdży troszkę ponad 10 gram
Bardzo dziękuję za przepis i pozdrawiam cieplutko :)
Dziękuję bardzo za przepis! Proporcje są świetnie dobrane. Pizza wyszła idealna, została zjedzona do ostatniego okruszka :-) Pozdrawiam
Jedna uwaga: do każdego ciasta na bazie drożdży tłuszcz dodaje się na koncu
poczatkujacym proponuje drozdze tradycyjne
sama kiedys zakupilam drozdze w granulacie-porazka,przynajmniej dla mnie.
ciesze sie ,ze przepis zawiera proporcje typu;
szklanka ,lyzka itp.jest duzo latwiejsze niz
gramy …..dziekuje!
Tomku!
Gratulacje- pizza przepyszna,swoją drogą też nie wiedziałm że można tak szybko zrrobić przepyszną pizzę.
Zjedzona w całości-nawet było za mało.Super przepis -dzięki!
Pizza zjedzona a ja potwierdzam że ciasto jest bardzo dobre, cieniutkie i miękkie :)
Wyrobione przezemnie ciasto jest plastyczne i bez problemu mozna rozciagac je na rekach nie rwie sie jest idealne. Tylko po pierwsze nie rosnie i nie wiem dlaczego. Urzywam drozdzy instant. No i po drugie ciasto po upieczeniu calej pizzy jest strasznie twarde. Czy cos robie zle?
Erni strasznie twarde to znaczy, że nie da się ugryźć? Czy może jest chrupiące po prostu? Jeżeli nie rośnie, to znaczy że coś poszło nie tak – warto np. przesiać mąkę, albo chociaż przesypać ją do miski z nieco większej odległości, żeby złapała powietrze. Dodatkowo warto użyć ciepłej wody – wtedy drożdże ładniej pracują i ciasto lepiej wyrasta.
Wlasnie nie jest chrupiace. Ale wyrabia sie wysmienicie. Jeszcze nigdy nie udalo mi sie uzyskac tak cienkiego spodu prawie jak kartka papieru. ;)
Ciasto, faktycznie, bardzo szybko się wyrabia :) Właśnie rośnie w misce, a ja biorę się za resztę składników :) oczywiście, napiszę jak tylko spróbuję tej pyszności :) pozdrawiam Autora :)
Wczoraj zrobilysmy sobie z kolezanka babski wieczor, upieklysmy pizze z powyzszego przepisu i wyszlo super! Bardzo dobry pomysl z tymi ziolami prowan. Przepis prosty i szybki w wykonaniu. Na pewno powtorze! Dzieki wielkie i powodzenia w dalszych eksperymentach kulinarnych;)
Dołączam się do słów zachwytu moich poprzedników. Po prostu rewelacja. Pozdrawiam
Pizza jest przepyszna :) Ciasto naprawdę udane. Zamiast drożdży instant użyłam świeżych, rozpuściłam je w ciepłej wodzie i dodałam do wymieszanej reszty składników. Ciasto ładnie wyrosło i w połączeniu z sosem, szynką, kukurydzą, cebulą i serem smakuje naprawdę wspaniale:D Dziękuję za przepis!:)
coś wspaniałego! właśnie zrobiłam na obiad :) pizza jak z najlepszej pizzeri :)
świetny przepis.Polecam!!!
Pyszna pizza,super przepis!!!!!!!!!POLECAM:)
Polecam (jak ktoś lubi szpinak)żeby spróbował zrobić ze szpinakiem :)
P.S.dodaliśmy 1/4 paczuszki drożdży świeżych…
Pycha,pycha,pycha…Wczoraj całej z mężem nie zjedliśmy i właśnie schrupałam dwa kawałki.Ciasto jest idealne jak na domówkę,sycące i jak pisałam wcześniej na drugi dzień również pyszne:)Pozdrawiam kucharza:):):)
Pozdrowienia dla smakoszy pizzy! ;-) Dzięki za komentarz.