* sprawdź koniecznie inne dostępne na blogu przepisy i porady dotyczące przygotowania pizzy
Od czasu do czasu zdarza mi się mieć ogromną wręcz chcicę na pizzę …niby nie jest to powód do dumy, dużo kalorii itp itd, ale bez pizzy życie byłoby o wiele mniej przyjemne ;-) Wczoraj zajadałem się spagetti napoli z domowym sosem z prawdziwych pomidorów i nadmiar sosu wylądował w lodówce. Podsumowując… świetny pretekst do zrobienia domowej pizzy ;)
Przewertowałem sporo internetowych przepisów i w końcu powstał przepisowy mix. Cel – smaczne, niezbyt wilgotne, nie za grube ciasto. Proporcje w sam raz na okrągłą blachę o średnicy ok. 30 cm. Wyszło tak dobrze, że nie zdążyłem zrobić zdjęcia …może następnym razem uda mi się strzelić fotkę i dołączyć do tego wpisu (update: udało się ;) pizza z tego przepisu widoczna jest powyżej).
- Prawdziwa włoska pizza – zobacz mój krótki film o prawdziwej włoskiej pizzy
- Poradnik dla poczatkujących – dla wszystkich początkujących fanów pizzy napisałem krótki poradnik, w którym podpowiadam kilka tricków i sztuczek, dzięki którym szybciej dojdziesz do wprawy w pieczeniu udanej pizzy we własnej kuchni (kliknij tutaj żeby przeczytać)
- Poradnik dla zaawansowanych – dla pasjonatów pizzy napisałem poradnik z bardziej zaawansowanymi wskazówkami i informacjami, do których sam docieram zgłębiając tajniki pizzy, np. to jak działa gluten (kliknij żeby przeczytać)
Składniki ciasta do pizzy
- półtorej szklanki mąki pszennej
- pół szklanki ciepłej przegotowanej wody
- dwie łyżki oleju roślinnego, najlepiej dobrej jakości oliwy z oliwek
- 3 do 4 gram drożdży instant (w proszku), można również użyć świeżych – przelicznik drożdży świeżych na suche
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- jako dodatek dwie łyżki ziół prowansalskich (w celu urozmaicenia wyglądu i smaku ciasta można użyć dowolnych przypraw, lub nie używać ich wcale)
Jeżeli masz wagę, odmierz dokładną ilość składników:
- 250 g mąki
- 150 ml wody
Do dzieła – przygotowanie ciasta do pizzy:
Do dużej miski wsypałem mąkę, drożdże i dobrze wymieszałem.
Następnie dodałem olej, cukier, sól i znowu wszystko dobrze wymieszałem.
Zacząłem stopniowo dolewać wodę i łyżką, a pod koniec już ręką wyrabiałem ciasto aż powstała jednolita kula (jeżeli ciasto się lepi to dodaj mąki i dalej wyrabiaj).
Ciasto powinno trochę urosnąć, dlatego uformowaną kulę ciasta zostawiłem w ciepłym miejscu w przykrytej misce na 20-30 minut.
Kiedy ciasto odpoczywało, przygotowałem składniki, które zamierzałem ułożyć na pizzy.
Ciasto najpierw rozgniotłem dłońmi na gruby placek, a następnie porozciągałem. W ten sposób uformowała się ładna okrągła pizza, którą ułożyłem na posmarowanej odrobiną oleju blasze i jeszcze dłońmi rozprowadziłem placek tak, żeby zajmował całą formę (technika doprowadzania pizzy do kształtu blachy jest dowolna)
Na ciasto nałożyłem sos pomidorowy i kilka rzeczy zalegających w lodówce (salami, oliwki, cebula pocięta w piórka).
Tak przygotowana pizza wylądowała w piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 220 stopni celsjusza.
Każdy powinien znać swój piekarnik i dostosować indywidualnie czas pieczenia. Ja proponuję jednak 15 do 25 minut. Jeżeli chcesz sprawdzić czy pizza dobrze się upiekła, najlepiej zajrzeć na jej spód. Jeżeli jest przyrumieniony to znaczy, że można podawać!
Bardziej wprawionym osobom polecam pieczenie pizzy w maksymalnej temperaturze na samym dnie piekarnika. Dzięki temu pizza nawet w domowych warunkach jest upieczona w około 7-8 minut.
Zapraszam też do obejrzenia krótkiego filmu pokazującego przygotowanie ciasta do pizzy i wideo poradnika na temat przygotowania pizzy w domu:
Zawsze myślałem, że przygotowanie ciasta na pizzę jest trudne, zajmuje dużo czasu i powoduje w kuchni kosmiczny bałagan. Powyższy przepis udowadnia, że jest na odwrót :-) Jedyny składnik, którego może na codzień zabraknąć w przeciętnej kuchni to drożdże. Reszta na pewno zalega na półkach w każdej polskiej spiżarce. Na zachętę dodam jeszcze, że zrobienie ciasta zajęło mi jakieś 5 minut, a ubrudzona została jedynie duża miska, w której je wyrabiałem.
Blacha do pizzy
Tania i super pomocna blacha do pieczenia pizzy w domowym piekarniku
Zobacz oferty w Ceneo.plKamień do pieczenia pizzy
Kamień do pieczenia pizzy pomaga upiec lepsza pizzę w domowym piekarniku
Zobacz oferty w Ceneo.pl
a wie ktoś może ile dać świeżych drożdży?
Ja dałem 1/4 kostki i wyszło super
Ja, kulinarny banita, wypędzony Z Wielkiej Krainy Łakomczuchów za brak talentu, po raz pierwszy w życiu robiłam pizzę. Według tego przepisu… a wyszła tak doskonała, że nie ma słów aby ją opisać:)Dziękuję:)
ten przepis jest genialny.
witam,
czy można przygotować w ten sposób same spody pod pizze? robię jutro imprezę i chciałabym przygotować spody, a na samej imprezie, wsypać składniki i zapiec.
Zrobiłam narzeczonemu na kolacje walentynkową… Był zachwycony… :) Pizza rewelka!!! Odtąd tylko ten przepis będzie królował w naszej kuchni jeżeli chodzi o pizze :)
Mam 13 lat i szukałam naprawde dobrego a za razem prostego w wykonaniu przepisu ten jest idealny .! Koleżanki które „testowały” były zachwycone ;P
Świetnie!!! :-)
Właśnie dziś wypróbowałam przepis na ciasto.
wyszła super!dziękuję za przepis!
polecam!!!!
Wczoraj robiłam na kolacje, ciasto zrobiłam z 2 porcji i użyłam świerzych drożdży (wcześniej rozpuszczonych w letniej wodzie ze szczyptą cukru i 2 łyżkami mąki odstawiłam na 15 minut by ruszyły), gdy mój partner zobaczył ją w piekarniku to stwierdził że niezdołamy jej zjeść we dwójkę bo wyszła dosyć pokaźna, no ale nie został nawet okruszek. Wcześniej jak robiłam nawet z książkowych przepisów to zjadaliśmy środek a brzegi niestety zaraz robiły sie twarde jak kamień. POLECAM CIASTO NA PIZZE PANA TOMKA.
dzisiaj upiekłem dwie ………jedna była ciut mało rewelka
jako danie główne to min. jedna pizza na jedną osobę ;)
zimą jak nie ma dostępu do pomidora z gruntu to do pizzy lub spagetti polecam gotowy sos
” dolmio” jak na gotowca jest całkiem nie zły pizza super muszę upiec włoska bo ma też niezłe opinie i komentarze.Polecam ten przepis z czystym sumieniem jest prosty a pizza smaczna
Po komentarzach wnioskuję, że pizza jest świetna i udaje się nawet kulinarnym amatorom (a ja jestem baaardzo niedoświadczonym kucharzem). Za parę dni zamierzam ją zrobić, ale ze świeżych drożdży. Trochę się obawiam co z tego wyjdzie, ale spróbuję :)użyję 1/4 kostki, mam nadzieję że wyjdzie pysznie :D
ZGADZAM SIĘ W 100%! nigdy nie jadłam tak dobrej pizzy zrobionej w domu :)
Świetna pizza, pyszna i łatwa w przygotowaniu
proponuje dolac poł szklanki mleka
Świetny przepis. Zrobiłem już z niego ok 20 pizz, ważę parę kilo więcej i mam kilka przetestowanych pomysłów:
1. zamiast wody spróbujcie w tych samych proporcjach dać mleko.
2. Świeże drożdże moim zdaniem lepiej rozpuścić w wodzie/mleku z cukrem.
3 do ciasta dodajcie całe jajko.
Dzięki temu ciasto będzie miękkie i puszyste.
Wszystko wyszło zajebiście..
Zrobiłam.I do kitu bo nic nie zostało he he. Pycha
polecam zeby przed dodaniem skladnikow na ciasto, posmarowac je sosem z koncentratu pomidorowego z dodatkiem oregano i bazylii :)
Bardzo dobre ciasto wyszło :) Lepsze niz z niektorych knajp
Panie Tomku,głęboki ukłon! Ciasto rewelacja!!! Kochani do dużej blaszki zrobiłam składniki x2 i świeże drożdże(niecałe pół kostki) bezpośrednio do mąki wkruszyłam. Już kilka razy robiłam i za każdym razem jest idealnie. Dziękuje za przepis ;)
Do,,R@D” bo zasłabo brzegi rozwałkowałeś i nastepnym razem posmaruj je oliwa delikatnie tak zeby sie blyszczały ale nie plywały w niej
pychotka
ciasto super :) (właśnie je jemy) Początkowo obawiałam się że ciasto sie rozpadnie przy podawaniu a tu miła niespodzianka spokojnie można jeść bez użycia widelca :)
Pizza wyszła bardzo dobra. Niestety brzegi twarde jak skała :( Nie wiem czemu bo ogólnie ciasto pyszne.
Ja do 550 g mąki daje 25 g świeżych drożdży i wychodzi zawsze bardzo dobrze.
Ok Tomku,zabieram się do roboty.Jestem głodna a na myśl o pizzy z tego przepisu jeszcze bardziej burczy mi w brzuchu.
zdecydowanie polecam! pizza jest rewelacyjna,a po dodaniu ziół prowansalskich…rewelacja !
do tego domowy sos do pizzy,świeżutkie składniki i można umrzeć ze szczęścia,jak się jest takim tłuścioszkiem,jak ja ;)
Dziś naszła mnie okropna ochota na pizzę, znalazłam ten przepis – podoba mi się i jutro mam nadzieję, że mile zaskoczę dzieci i męża jak im zrobię taką pizzę;)
Pizza wychodzi przepyszna.za każdym razem idealna.polecam go oczywiście wszystkim znjomym:-) co do drożdży uzwam świeżych 1/4 kostki,wwkruszam bezpośrednio do miski.
Pozdrawiam
Hej, hej!
Pizza wyszła przepyszna..przepis będzie towarzyszył mi do końca życia.:)
Po przeczytaniu tylu pozytywnych komentarzy już nie mogę się doczekać, aż spróbuję sama zrobić taką pizzę ;) Wczoraj znalazłam tę stronę, dzisiaj zrobiłam zakupy a jutro zacznę piec ;) Napiszę jak wyszła.. Aż mi normalnie ślinka cieknie na samą myśl…. mmmmm, pozdrawiam :)
Pizza wyszła puszysta i przeeeeeeepyszna ;) Dziękuję za przepis :)
pizza wyśmienita! robię ją już któryś raz, za każdym razem wychodzi idealna! bardzo dziękuję za przepis, fantastyczny :)
O mniammm! Ale pychota wyszła! Dzięki piękne za ten przepis! Wychodzi pyszny chrupiący spód. Jak nic dupa urośnie ;)
Od pizzy nie rośnie :)
ile powinnam dać świeżych drożdży? i jak je ogarnąć? ;)
Tutaj znajdziesz odpowiedź w kwestii drożdży: https://www.zajadam.pl/2018/ile-wazy/drozdze-swieze-suche-przelicznik :-)
mam je tak o wrzucić do ciasta czy najpierw z mlekiem rozrobić? :D
Radzilbym rozrobic w mleku lub wodzie
1/4 kostki drożdży
Ale to zależy jaka kostka ;)
wyśmienita!!!
Dzisiaj zrobiłam pizze z podanego przepisu i wyszła rewelacyjna:) teraz zamiast zamawiać to sama będę robiła pizze…
Re-we-la-cyjny przepis! Najbardziej podoba mi się konsystencja ciasta przy formowaniu kształtu- bajka! O smaku i jakości tego ciasta po opieczeniu nie wspominając:) Dziękuję!
Robiłam już dużo razy, rodzina i znajomi zachwyceni :)
Ode mnie jedna ważna uwaga: pizza w moim piekarniku piecze się ok 10 – 12 minut zależnie od grubości ogólnej; należy ją wyjąć, jak ciasto rumieni się na brzegach.
Podany czas 15 – 25 minut, który uśredniłam na 20 minut nie mając doświadczenia, spowodował, że moja pierwsza pizza przypominała deskę. :(
Poza tym przepis genialny, przestaliśmy w ogóle kupować w pizzeriach :) pozdrawiam bardzo i dziękuję za super stronę, obecnie przymierzam się do pierogów ruskich wg Tomka :) bo też nie miałam odwagi wcześniej….
Świetnie, to czekam na relację z lepienia pierogów :-)
ja juz nie raz robilem pizze z przepisu Tomka :) i przynajmniej wiem co jem :) pewnego razu zamuwilem pizze z pizeri i nie do porównania ta z pizeri okazała się fatalna ciasto do ….. poprostu suche i jak wystygło to twarde. a z przepisu tomka to wychodzi ze tak powiem zajebiaszcze :) tak wiec jeszcze raz dzieki za przepis i pozdrawiam serdecznie
Rewelacja! Zawsze kupowałam pizze a teraz będę robic tylko z tego przepisu!
Zrobiłam, przepis faktycznie prosty, szybki. tylko tak; ciasto wyszło dobre, ale dosyć twarde, nie takie żeby nie dało się zjeść, ale miałam kłopot z jego ukrojeniem. spory kawałek został na drugi dzień, podgrzaliśmy w mikrofalówce i poezja ciasto było tak miękkie że rozpływało się w ustach. czy jest sposób żeby było takie odrazu? na co powinnam zwrócić szczególną uwagę przy sporządzaniu cista? zaznaczę że przeczytałam wszystkie komentarze pod przepisem i chyba zrobiłam jak należy
pozdrawiam ciepło
Orientujecie się może na jaką średnicę blachy zostały podane te proporcje i jak grube powinno wyjść ciasto?
Olu w przepisie jest napisane „Proporcje w sam raz na okrągłą blachę o średnicy ok. 30 cm” – zasada jest prosta: duży placek to cieńsza pizza, mały placek to grubsza pizza, dodatkowo możesz zwiększyć lub zmniejszyć proporcje żeby uzyskać taką pizzę jaka Tobie pasuje. Ja np. robię z połowy składników kiedy chcemy zjeść pizzę późno wieczorem i nie należy przesadzać z jej ilością ;)
przepis genialny . Wielkie dzieki !!!!!!!!!!! pizza byla przepyszna
mam jedno trafne określenie na tą pizzę.
ZAJEBISTA!
i pizzerie w moim miasteczku straciły klienta.. :)
Nie tylko w Twoim, myślę że każdy kto raz spróbował Pizzy Tomka, nie zajrzy z własnej woli do „publicznej” pizzerii:)
Biorę się do pieczenia właśnie wsypuję mąkę. :)
Jak nie mam w zwyczaju zjadac brzegów, tak tym razem opałaszowałam je wszystkie. Nie mam tez w zwyczaju pisac komantarzy, ale po raz pierwszy musiałam -pod takim jestem wrazeniem tego smaku:D genialny przepis !!!
Weronika dziękuję! :-) cały sekret pizzy tkwi w prostocie
znalazłam przepis i zabieram się za pieczenie. przeczytałam wszystkie komentarze, aż mi ślinka piecze.
mam nadzieję, że wyjdzie bo mąż zamówił, a ja pierwszy raz będę ją robiła.
pozdrawiam
Wyjdzie dobrze – tylko bez stresu! ;)))
Najlepszy przepis! Ciasto wychodzi takie jakie powinno. Paradoks – robiłam kiedyś pizze z przepisu książkowego i wyszedł mi chleb, zamiast ciasta. To wyszło takie jak trzeba. Polecam.
dziekuje w koncu potrafie zrobic pizze ! doskonala dla dzieci .
Tomek super wymyśliłeś ten przepis:)Właśnie upiekłam pizze i każdy chce jeszcze, bo jest bardzo pyszna:)
własnie podczas nauki do sesji złapał nas mały głód :D Ciasto rośnie i czeka na dalszą obróbkę zobaczymy co z tego wyjdzie, skoro wszyscy tak zachwalają :)
Dziękuję za przepis, zawsze się udaje i taki nieskomplikowany. Wykorzystuję go nie tylko do wykonania pizzy, ale również do pasztecików i „pierożków” z jabłkami.
A to ciekawe, w sumie to nie robiłem jeszcze nic poza pizzą z tego ciasta :-) Dzięki za ciekawą informację
Kurcze Tomek, dzięki ;)Tyle przepisów i zawsze coś nie tak jak trzeba, Twój jest rewelacyjny. Pozdrowienia
Cała moja rodzinka dziękuje za przepis na przepyszne ciasto!!! Pizza znikała z talerzy w ułamku sekundy… Od dziś to bedzie nasz stały element jadłospisu… Dziękujemy i pozdrawiamy. :)
Przepis na ciasto jest super.Ciasto jest cienkie lekko przypieczone cos niesamowitego:)
Łatwo, prosto i przyjemnie ;-) Pizze wg tego przepisu robiłam już kilka razy. Polecam!
Dzisiaj również pizza będzie królować na naszym stole :)
Witam! Ciasto do pizzy fantastyczne:) Dziś wypróbowałam:) Właśnie takiego przepisu szukałam: prosty, tani i szybki.Cieszę się, że znalazłam się w tym miejscu o właściwej porze:))Z pewnością skorzystam z innych Twoich przepisów:) Dziękuję i pozdrawiam.
Aga korzystaj, korzystaj! :) Dzięki za komentarz
dziś mam zamiar zrobić ale nie wiem ile dać świeżych drożdży???
Tutaj znajdziesz odpowiedź: https://www.zajadam.pl/2018/ile-wazy/drozdze-swieze-suche-przelicznik
Ja na jedną porcję przepisu Tomka daję 1/4 kostki świeżych drożdży. Smacznego!
Dziś testuję przepis :) znajomi nie mogą się doczekać!
Staruszek juz niemal ze mnie ale zrobiem wg tego przepisu ciasto i coz tu powiedziec „Dziekuje Ci chlopaku”. Ciasto rewelacyjne