Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Ciasto na pizzę – prosty przepis

Ciasto na pizzę – prosty przepis

* sprawdź koniecznie inne dostępne na blogu przepisy i porady dotyczące przygotowania pizzy

Od czasu do czasu zdarza mi się mieć ogromną wręcz chcicę na pizzę …niby nie jest to powód do dumy, dużo kalorii itp itd, ale bez pizzy życie byłoby o wiele mniej przyjemne ;-) Wczoraj zajadałem się spagetti napoli z domowym sosem z prawdziwych pomidorów i nadmiar sosu wylądował w lodówce. Podsumowując… świetny pretekst do zrobienia domowej pizzy ;)

Przewertowałem sporo internetowych przepisów i w końcu powstał przepisowy mix. Cel – smaczne, niezbyt wilgotne, nie za grube ciasto. Proporcje w sam raz na okrągłą blachę o średnicy ok. 30 cm. Wyszło tak dobrze, że nie zdążyłem zrobić zdjęcia …może następnym razem uda mi się strzelić fotkę i dołączyć do tego wpisu (update: udało się ;) pizza z tego przepisu widoczna jest powyżej).

Subskrybuj ➜ Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Składniki ciasta do pizzy

  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki ciepłej przegotowanej wody
  • dwie łyżki oleju roślinnego, najlepiej dobrej jakości oliwy z oliwek
  • 3 do 4 gram drożdży instant (w proszku), można również użyć świeżych – przelicznik drożdży świeżych na suche
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • jako dodatek dwie łyżki ziół prowansalskich (w celu urozmaicenia wyglądu i smaku ciasta można użyć dowolnych przypraw, lub nie używać ich wcale)

Jeżeli masz wagę, odmierz dokładną ilość składników:

  • 250 g mąki
  • 150 ml wody

Do dzieła – przygotowanie ciasta do pizzy:

  1. Do dużej miski wsypałem mąkę, drożdże i dobrze wymieszałem.

  2. Następnie dodałem olej, cukier, sól i znowu wszystko dobrze wymieszałem.

  3. Zacząłem stopniowo dolewać wodę i łyżką, a pod koniec już ręką wyrabiałem ciasto aż powstała jednolita kula (jeżeli ciasto się lepi to dodaj mąki i dalej wyrabiaj).

  4. Ciasto powinno trochę urosnąć, dlatego uformowaną kulę ciasta zostawiłem w ciepłym miejscu w przykrytej misce na 20-30 minut.

    pizza-ciasto-rosnie

  5. Kiedy ciasto odpoczywało, przygotowałem składniki, które zamierzałem ułożyć na pizzy.

  6. Ciasto najpierw rozgniotłem dłońmi na gruby placek, a następnie porozciągałem. W ten sposób uformowała się ładna okrągła pizza, którą ułożyłem na posmarowanej odrobiną oleju blasze i jeszcze dłońmi rozprowadziłem placek tak, żeby zajmował całą formę (technika doprowadzania pizzy do kształtu blachy jest dowolna)

    przepis na pizzę krok po kroku

  7. Na ciasto nałożyłem sos pomidorowy i kilka rzeczy zalegających w lodówce (salami, oliwki, cebula pocięta w piórka).

  8. Tak przygotowana pizza wylądowała w piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 220 stopni celsjusza.

  9. Każdy powinien znać swój piekarnik i dostosować indywidualnie czas pieczenia. Ja proponuję jednak 15 do 25 minut. Jeżeli chcesz sprawdzić czy pizza dobrze się upiekła, najlepiej zajrzeć na jej spód. Jeżeli jest przyrumieniony to znaczy, że można podawać!

Bardziej wprawionym osobom polecam pieczenie pizzy w maksymalnej temperaturze na samym dnie piekarnika. Dzięki temu pizza nawet w domowych warunkach jest upieczona w około 7-8 minut.

Zapraszam też do obejrzenia krótkiego filmu pokazującego przygotowanie ciasta do pizzy i wideo poradnika na temat przygotowania pizzy w domu:

Subskrybuj ➜ Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Zawsze myślałem, że przygotowanie ciasta na pizzę jest trudne, zajmuje dużo czasu i powoduje w kuchni kosmiczny bałagan. Powyższy przepis udowadnia, że jest na odwrót :-) Jedyny składnik, którego może na codzień zabraknąć w przeciętnej kuchni to drożdże. Reszta na pewno zalega na półkach w każdej polskiej spiżarce. Na zachętę dodam jeszcze, że zrobienie ciasta zajęło mi jakieś 5 minut, a ubrudzona została jedynie duża miska, w której je wyrabiałem.

Przepis na pizzę

 

Blacha do pizzy

Tania i super pomocna blacha do pieczenia pizzy w domowym piekarniku

Zobacz oferty w Ceneo.pl

Kamień do pieczenia pizzy

Kamień do pieczenia pizzy pomaga upiec lepsza pizzę w domowym piekarniku

Zobacz oferty w Ceneo.pl

Podobne przepisy

tagi: , , , , , , , , , , , ,

Ilość komentarzy: 1 398 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

1 398 odpowiedzi na “Ciasto na pizzę – prosty przepis”

  1. Krisu pisze:

    Elegancki przepis ! ;) szybko idzie ciato zrobic i co lepsze nie trzeba tracic dużo kasiory ;D

  2. Aga pisze:

    Witam, czy można zamrozić takie ciasto i wykorzystać za dzień lub dwa?

  3. odys pisze:

    Jeżeli mam naturalne drożdze to co mam robić
    prosze o szybką odpowieć

  4. Edys pisze:

    Najlepszy przepis na ciasto do pizzy! Spróbowałam już kilku ale ten jest bezkonkurencyjny. I przede wszystkim nie robi sajgonu w kuchni – czysto, szybko i pysznie. Polecam!

  5. Mell pisze:

    Radzę spróbować jest szybsza w wykonaniu, a smak identyczny:) Ja robię tak: podgrzewam patelnię. Przygotowany placek umieszczam na suchej ciepłej patelni i opiekam około 2 minut na średnim ogniu, następnie przewrócić na drugą stronę. Wierzch przewróconego placka smaruję sosem pomidorowym i przybrać dodatkami na wierzchu kładę ser, przykrywam patelnię i smażyć pizzę na średnim ogniu przez około 5 minut, ser powinien się roztopić a spód podpiec. Proste i smaczne ;)

  6. Mell pisze:

    Spróbuje ten przepis ale zamiast do piekarnika to na patelnie, bo nie warto rozgrzewać piekarnika dla jednej osoby a z patelni wychodzi tak samo pyszna:)

  7. Mell pisze:

    Super przepis!:) Czy coś się stanie jak zrobię ciasto teraz a wykorzystam pod wieczór? Jak w takim przypadku przechowywać? :)

  8. gabiczekkkkk pisze:

    czy jeśli mam świeże drożdże to jak mam je wymieszać najpierw z mąką ? proszę o szybką odpowiedź :D

  9. lola pisze:

    świetne ciasto..! Rewelacja :D

  10. Ania pisze:

    REWELACJA ! PYSZOTA CIASTO!

  11. alan pisze:

    powiem tak dzisiaj robiłem 1 raz pizze i wyszła mi taka dobra ze aż przebija niektóre z pizzeri

  12. ania pisze:

    Ciasto super,jeszcze nigdy nie wyszła mi taka dobra pizza, byłam bardzo dumna z siebie i wdzięczna losowi że znalazłam ten właśnie przepis!!! Dziękuję!!!:)

  13. kina1909 pisze:

    Właśnie biorę się za robienie pizzy z tego przepisu, tzn. bardziej mi chodziło o przepis na samo ciasto.Miałam kilka doświadczeń z innymi przepisami ale nie znalazłam żadnego godnego uwagi czy polecenia…. Moje cisto właśnie rośnie w ciepłym miejscu :)) czekam i już się doczekać nie mogę!
    Mam nadzieję, że wyjdzie mi bardzo dobre!

  14. Justyna pisze:

    Super przepis na pizze! Wczoraj robiłam:) Ciasto bardzo pyszne!! Polecam

  15. Zosieńka pisze:

    Robiąc zadania z matematyki naszła mnie wielka jak to ująłeś „chcica” na pizzę, kasy jednak mało w portfelu a w lodówce pełno jedzenia, pomyślałam więc,że to wykorzystam.
    Dotychczas stosowałam gotowe ciasta, które kupuje się w marketach.. dziś jednak spróbowałam zrobić je sama z Twojego przepisu i wyszły tak rewelacyjnie, że myślałam, że nikomu nie odstąpię ani kawałka! :D
    Ciasto wyszło takie puszyste a zarazem chrupkie i smaczne :-)
    REWELACJA :D DZIĘKUJĘ!!!

  16. gonia pisze:

    pierwszy raz robiłam pizzę poprostu rewelacja twój przepis jest niesamowity

  17. JaToJa pisze:

    mmmmm Sogood

  18. Grace pisze:

    Właśnie zrobiłam pizzę z Twojego przepisu… pyszności, smakuje lepiej niż te zamawiane w pizzeriach no i kosztuje dużo mniej :-) Zmodyfikowałam tylko dwie rzeczy, a mianowicie zamiast wody użyłam mleka i dodałam świeżych drożdży (25 dag) rozmieszanych w mleku z cukrem. Wieszam sobie ten przepis na lodówce, od dziś to mój ulubiony przepis! :-) Dzieki

  19. Edyta85 pisze:

    Moja pierwsza pizza w życiu i wyszła rewelacyjnie! Super przepis! Pizza pycha!

  20. Monika pisze:

    Szanowny Panie! REWELACJA! Nie wiem jak długo dopracowywał Pan ten przepis ale chylę czoło! Ciasto cienitkie, kruche i bardzo smaczne. Posmarowałam je własnoręcznie zrobionymi pomidorkami, ulożyłam dodatki i…po upieczniu musiałam zrobić dwie kolejne pizze;-) bo mojej rodzinie bardzo smakowały. Nawet mój mąż,który nie przepada za pizzą zjadł kilka kawałków. Dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie!

  21. MARCINcicin pisze:

    Pizza w piekarniku ale jest 1 problem pizza nie chciala sie rozwalkowac co mam zrobic
    ???

  22. Asia pisze:

    Również jestem zachwycona Twoim przepisem :)
    Szybki, tani i prosty… nic dodać, nic ująć :)

  23. Patka pisze:

    Świetne ciasto! Nigdy lepszego nie jadłam :) gratuluje przepisu :)

  24. halina pisze:

    sorki rozpędziłam się , chodzi o drożdże w proszku jasne…

  25. halina pisze:

    chyba nie 4 gram tylko 4 dag, bo to jest różnica! bądź 40gram :)

  26. kasia pisze:

    fantastyczne ciasto brak mi słów uznania

  27. Kasia pisze:

    Dziękuję za przepis,bo wytrawnym kucharzem nie jestem,a dziś piątek i pustki w lodówce..na pizze zawsze coś się znajdzie..mam wędlinkę,ser żółty,pomidorek,cebulka:)

  28. Mariola pisze:

    Dziś mieliśmy przyjemność zjeść pizzę z tego przepisu, wyszła naprawdę smaczna. Kilka razy robiłam już pizzę, ale zawsze czegoś im brakowało natomiast ta jest super. Polecam !!!

  29. EmBe pisze:

    Przepis banalny i przez to taki świetny:) To był mój udany kucharski debiut, zrobiłam rodzinie niezłą niespodziankę:)

  30. Ola pisze:

    Witam mam pytanie chciala bym zrobic ta pizze ale w takiej duzej blaszce ksztalt -prostokat:) i chcialam sie dowiedziec jak bd wygladac skladniki czy sie zmienia czy tak samo ma zostac i kwestia ile swierzych drozdzy zeby dobrze wyszlo? tak dla 3 os zeby bylo i co lepiej mleko czy wode? i odnosnie jajek czy dawac wole zapytac zeby wiedzien niz cos zepsuc :):)

  31. ika pisze:

    Ciasto wyśmienite. Normalnie ma smak mąki. Dodanie ziół nadało innego,ciekawego smaku.Łatwe w przygotowaniu. Gorąco polecam !!! P.S. Jako dodatki zastosowałam salami, pieczarki,paprykę konserwową,ogórki konserwowe i ser.Wszystko dobrze przyprawiłam.Cała pizza w smaku rewelacja.

  32. Krystyna pisze:

    Wspaniała!

  33. Kamila pisze:

    Witam, mam prawie taki sam przepis na ciasto na pizze jak podajesz, jednak ja zagniatam ciasto dzień wcześniej wieczorem, bardzo długo je ugniatam ok 15min, odstawiam na godzinkę w tem. pokojowej a po tym czasie wkładam je na całą noc do lodówki. Polecam spróbowac tej metody, ciasto jest lepsze w strukturze, i lepiej się wypieka. Trik wyniosłam z pizzerii.

  34. Gosia pisze:

    hej przepis jest rewelacyjny ciasto po prostu super,tak dla odmiany dodałam do ciasta ziarka słonecznika-polecam:)

  35. Ania B pisze:

    Witam :) Przepis wypróbowałam, super ciasto nie jest wysokie, takie akurat. Napewno będę robiła ciasto tylko z tego przepisu. Polecam

  36. Bartełomiej .B pisze:

    Tomku twój przepis wydaje się świetny ale że mam 14 lat i chce robić niespodziankę całej rodzinie ( 6 osób ) mógł by podać ile mam wszystkich składników przygotować ?

  37. John pisze:

    Świetny przepis,ale jak najlepiej piec żeby była miękka,termoobieg czy jak ??

  38. Ania pisze:

    MAM PYTANIE NA TAKA CZARNA DUŻĄ FORMĘ Z PIEKARNIKA TO PODWÓJNA CZY POJEDYNCZA

    • Tomek Lach pisze:

      ja bym zrobił podwójną porcję, ale jakby ciasta było zbyt dużo to nie robiłbym grubej pizzy tylko upiekł z nadmiaru dodatkową pizze z innymi dodatkami :)

  39. Domiika pisze:

    ciasto tak bez jajek??

  40. weera pisze:

    suuuper

  41. patryk pisze:

    fajny przepis pizza wyszła super smaczna

  42. natalia pisze:

    Przepis jest super ! Łatwo szybko i smacznie ;)

  43. Dorota pisze:

    Kurczę, od paru dni chodziła za mną pizza domowej roboty… NIGDY wcześniej jej nie robiłam i dziś uznałam, że jest TEN dzień… no to co…. Doruś włącza google, szuka przepisu na ciasto i w końcu trafia tutaj… jednym słowem G E N I A L N E !!! Rozdziewiczyłam się pod względem robinia pizzy z Twoim przepisem i jestem bardzo zadowolona… dziękuję bardzo za to:) Pizza wyszła przepyszna, ciasto delikatne i idealne w smaku i konsystencji! POLECAM PRZEPIS!!!! i pozdrawiam, Dorota. :)

  44. Maja pisze:

    Super ,polecam:)

  45. Mariusz pisze:

    Właśnie robię ją pierwszy raz. Co z tego będzię jeszcze nie wiem ale dam wam znać

  46. Aneta pisze:

    POlecam Pizze super opisane i super smakuje :D

  47. Natalka pisze:

    Witam P.Tomku dzisiaj robiłam pierwszy raz pizze wyszła znakomita ! każdy ją chwalił i oczywiście mnie też .. Dziękuję bardzo za tak prosty przepis :) Pozdrawiam ;]

  48. Polkadot pisze:

    Przepis przesmaczny :) Polecam!

  49. taniaczysko pisze:

    bardzo fajna pizza zrobiłam jadłam i naprawde poleca!!!jak pisał to mój tatuś to by napisał normalnie jak zeszyt 16 kartkowy,że jest takie pyszne

  50. Miron pisze:

    Ja daję zwykle około połowy kostki zwykłych drożdży i ciastko wychodzi świetnie. Robię ciasto według tego przepisu po raz kolejny i zawsze wychodzi pyszne. Bardzo dobry przepis ;)

  51. Jola pisze:

    Po samych pozytywnych komentarzach widze że moge ją śmiało robić i wkońcu mi się uda, a moja koleżanka i siostra nie będą narzekały jak dodąt:) :)

  52. Kasia pisze:

    próbuję i ja…. może tym razem będzie lepiej

  53. Miczhał pisze:

    Fajny i przydatny przepis

  54. nirvana pisze:

    Mam na swoim koncie wiele zrobionych ciast do pizzy ale ta po prostu wymiata wyszło super.
    Nawet moje dzieci stwierdziły że takiego ciasta jeszcze nie jadły

  55. nirvana pisze:

    Mam na swoim koncie wiele zrobionych ciast do pizzy ale ta po prostu wymiata wyszło super.

  56. Pac. pisze:

    Moj brat się zachwycał kiedy spróbował :D
    Za to mój chłopak pochłonął całą jescze chciał dokladke :D

  57. niuniek pisze:

    Hej:D
    Tomku trzymaj kciuki, albo chodź jednego. Jestem beztalenciem jeśli chodzi o ciasto do pizzy. Próbowałam różnych przepisów i niestety, albo za grube. Albo zakalec, albo za cienkie. A raz zmastałam tym, że ktoś mi podpowiedział, że warto posmarować ją przed upieczeniem i położeniem składników koncentratem pomidorowym FUJ!!!!!Trzymaj – dzisiaj idzie w ruch twój przepis.

  58. Karola pisze:

    7 g drożdży instant = 25 g świeżych drożdży.

  59. alaa pisze:

    pół łyżeczki znaczy że takie małe do herbaty??

  60. alaa pisze:

    ile świerzych drożdży

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php