* sprawdź koniecznie inne dostępne na blogu przepisy i porady dotyczące przygotowania pizzy
Od czasu do czasu zdarza mi się mieć ogromną wręcz chcicę na pizzę …niby nie jest to powód do dumy, dużo kalorii itp itd, ale bez pizzy życie byłoby o wiele mniej przyjemne ;-) Wczoraj zajadałem się spagetti napoli z domowym sosem z prawdziwych pomidorów i nadmiar sosu wylądował w lodówce. Podsumowując… świetny pretekst do zrobienia domowej pizzy ;)
Przewertowałem sporo internetowych przepisów i w końcu powstał przepisowy mix. Cel – smaczne, niezbyt wilgotne, nie za grube ciasto. Proporcje w sam raz na okrągłą blachę o średnicy ok. 30 cm. Wyszło tak dobrze, że nie zdążyłem zrobić zdjęcia …może następnym razem uda mi się strzelić fotkę i dołączyć do tego wpisu (update: udało się ;) pizza z tego przepisu widoczna jest powyżej).
- Prawdziwa włoska pizza – zobacz mój krótki film o prawdziwej włoskiej pizzy
- Poradnik dla poczatkujących – dla wszystkich początkujących fanów pizzy napisałem krótki poradnik, w którym podpowiadam kilka tricków i sztuczek, dzięki którym szybciej dojdziesz do wprawy w pieczeniu udanej pizzy we własnej kuchni (kliknij tutaj żeby przeczytać)
- Poradnik dla zaawansowanych – dla pasjonatów pizzy napisałem poradnik z bardziej zaawansowanymi wskazówkami i informacjami, do których sam docieram zgłębiając tajniki pizzy, np. to jak działa gluten (kliknij żeby przeczytać)
Składniki ciasta do pizzy
- półtorej szklanki mąki pszennej
- pół szklanki ciepłej przegotowanej wody
- dwie łyżki oleju roślinnego, najlepiej dobrej jakości oliwy z oliwek
- 3 do 4 gram drożdży instant (w proszku), można również użyć świeżych – przelicznik drożdży świeżych na suche
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- jako dodatek dwie łyżki ziół prowansalskich (w celu urozmaicenia wyglądu i smaku ciasta można użyć dowolnych przypraw, lub nie używać ich wcale)
Jeżeli masz wagę, odmierz dokładną ilość składników:
- 250 g mąki
- 150 ml wody
Do dzieła – przygotowanie ciasta do pizzy:
Do dużej miski wsypałem mąkę, drożdże i dobrze wymieszałem.
Następnie dodałem olej, cukier, sól i znowu wszystko dobrze wymieszałem.
Zacząłem stopniowo dolewać wodę i łyżką, a pod koniec już ręką wyrabiałem ciasto aż powstała jednolita kula (jeżeli ciasto się lepi to dodaj mąki i dalej wyrabiaj).
Ciasto powinno trochę urosnąć, dlatego uformowaną kulę ciasta zostawiłem w ciepłym miejscu w przykrytej misce na 20-30 minut.
Kiedy ciasto odpoczywało, przygotowałem składniki, które zamierzałem ułożyć na pizzy.
Ciasto najpierw rozgniotłem dłońmi na gruby placek, a następnie porozciągałem. W ten sposób uformowała się ładna okrągła pizza, którą ułożyłem na posmarowanej odrobiną oleju blasze i jeszcze dłońmi rozprowadziłem placek tak, żeby zajmował całą formę (technika doprowadzania pizzy do kształtu blachy jest dowolna)
Na ciasto nałożyłem sos pomidorowy i kilka rzeczy zalegających w lodówce (salami, oliwki, cebula pocięta w piórka).
Tak przygotowana pizza wylądowała w piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 220 stopni celsjusza.
Każdy powinien znać swój piekarnik i dostosować indywidualnie czas pieczenia. Ja proponuję jednak 15 do 25 minut. Jeżeli chcesz sprawdzić czy pizza dobrze się upiekła, najlepiej zajrzeć na jej spód. Jeżeli jest przyrumieniony to znaczy, że można podawać!
Bardziej wprawionym osobom polecam pieczenie pizzy w maksymalnej temperaturze na samym dnie piekarnika. Dzięki temu pizza nawet w domowych warunkach jest upieczona w około 7-8 minut.
Zapraszam też do obejrzenia krótkiego filmu pokazującego przygotowanie ciasta do pizzy i wideo poradnika na temat przygotowania pizzy w domu:
Zawsze myślałem, że przygotowanie ciasta na pizzę jest trudne, zajmuje dużo czasu i powoduje w kuchni kosmiczny bałagan. Powyższy przepis udowadnia, że jest na odwrót :-) Jedyny składnik, którego może na codzień zabraknąć w przeciętnej kuchni to drożdże. Reszta na pewno zalega na półkach w każdej polskiej spiżarce. Na zachętę dodam jeszcze, że zrobienie ciasta zajęło mi jakieś 5 minut, a ubrudzona została jedynie duża miska, w której je wyrabiałem.
Blacha do pizzy
Tania i super pomocna blacha do pieczenia pizzy w domowym piekarniku
Zobacz oferty w Ceneo.plKamień do pieczenia pizzy
Kamień do pieczenia pizzy pomaga upiec lepsza pizzę w domowym piekarniku
Zobacz oferty w Ceneo.pl
Elegancki przepis ! ;) szybko idzie ciato zrobic i co lepsze nie trzeba tracic dużo kasiory ;D
Witam, czy można zamrozić takie ciasto i wykorzystać za dzień lub dwa?
Tak możesz zamrozic ciasto zaraz po wyrobieniu kiedy jeszcze nie wyrosło
Jeżeli mam naturalne drożdze to co mam robić
prosze o szybką odpowieć
Czytaj komentarze poniżej! :) Jest link do przelicznika.
Najlepszy przepis na ciasto do pizzy! Spróbowałam już kilku ale ten jest bezkonkurencyjny. I przede wszystkim nie robi sajgonu w kuchni – czysto, szybko i pysznie. Polecam!
Radzę spróbować jest szybsza w wykonaniu, a smak identyczny:) Ja robię tak: podgrzewam patelnię. Przygotowany placek umieszczam na suchej ciepłej patelni i opiekam około 2 minut na średnim ogniu, następnie przewrócić na drugą stronę. Wierzch przewróconego placka smaruję sosem pomidorowym i przybrać dodatkami na wierzchu kładę ser, przykrywam patelnię i smażyć pizzę na średnim ogniu przez około 5 minut, ser powinien się roztopić a spód podpiec. Proste i smaczne ;)
Spróbuje ten przepis ale zamiast do piekarnika to na patelnie, bo nie warto rozgrzewać piekarnika dla jednej osoby a z patelni wychodzi tak samo pyszna:)
Wow pierwsze słyszę :-)
Super przepis!:) Czy coś się stanie jak zrobię ciasto teraz a wykorzystam pod wieczór? Jak w takim przypadku przechowywać? :)
czy jeśli mam świeże drożdże to jak mam je wymieszać najpierw z mąką ? proszę o szybką odpowiedź :D
Z wodą :)
świetne ciasto..! Rewelacja :D
REWELACJA ! PYSZOTA CIASTO!
powiem tak dzisiaj robiłem 1 raz pizze i wyszła mi taka dobra ze aż przebija niektóre z pizzeri
Ciasto super,jeszcze nigdy nie wyszła mi taka dobra pizza, byłam bardzo dumna z siebie i wdzięczna losowi że znalazłam ten właśnie przepis!!! Dziękuję!!!:)
Właśnie biorę się za robienie pizzy z tego przepisu, tzn. bardziej mi chodziło o przepis na samo ciasto.Miałam kilka doświadczeń z innymi przepisami ale nie znalazłam żadnego godnego uwagi czy polecenia…. Moje cisto właśnie rośnie w ciepłym miejscu :)) czekam i już się doczekać nie mogę!
Mam nadzieję, że wyjdzie mi bardzo dobre!
Super przepis na pizze! Wczoraj robiłam:) Ciasto bardzo pyszne!! Polecam
Robiąc zadania z matematyki naszła mnie wielka jak to ująłeś „chcica” na pizzę, kasy jednak mało w portfelu a w lodówce pełno jedzenia, pomyślałam więc,że to wykorzystam.
Dotychczas stosowałam gotowe ciasta, które kupuje się w marketach.. dziś jednak spróbowałam zrobić je sama z Twojego przepisu i wyszły tak rewelacyjnie, że myślałam, że nikomu nie odstąpię ani kawałka! :D
Ciasto wyszło takie puszyste a zarazem chrupkie i smaczne :-)
REWELACJA :D DZIĘKUJĘ!!!
Dziękuję za komentarz Zosieńko! :-)
pierwszy raz robiłam pizzę poprostu rewelacja twój przepis jest niesamowity
mmmmm Sogood
Właśnie zrobiłam pizzę z Twojego przepisu… pyszności, smakuje lepiej niż te zamawiane w pizzeriach no i kosztuje dużo mniej :-) Zmodyfikowałam tylko dwie rzeczy, a mianowicie zamiast wody użyłam mleka i dodałam świeżych drożdży (25 dag) rozmieszanych w mleku z cukrem. Wieszam sobie ten przepis na lodówce, od dziś to mój ulubiony przepis! :-) Dzieki
Moja pierwsza pizza w życiu i wyszła rewelacyjnie! Super przepis! Pizza pycha!
Szanowny Panie! REWELACJA! Nie wiem jak długo dopracowywał Pan ten przepis ale chylę czoło! Ciasto cienitkie, kruche i bardzo smaczne. Posmarowałam je własnoręcznie zrobionymi pomidorkami, ulożyłam dodatki i…po upieczniu musiałam zrobić dwie kolejne pizze;-) bo mojej rodzinie bardzo smakowały. Nawet mój mąż,który nie przepada za pizzą zjadł kilka kawałków. Dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie!
Pizza w piekarniku ale jest 1 problem pizza nie chciala sie rozwalkowac co mam zrobic
???
Również jestem zachwycona Twoim przepisem :)
Szybki, tani i prosty… nic dodać, nic ująć :)
Świetne ciasto! Nigdy lepszego nie jadłam :) gratuluje przepisu :)
sorki rozpędziłam się , chodzi o drożdże w proszku jasne…
chyba nie 4 gram tylko 4 dag, bo to jest różnica! bądź 40gram :)
fantastyczne ciasto brak mi słów uznania
Dziękuję za przepis,bo wytrawnym kucharzem nie jestem,a dziś piątek i pustki w lodówce..na pizze zawsze coś się znajdzie..mam wędlinkę,ser żółty,pomidorek,cebulka:)
Dziś mieliśmy przyjemność zjeść pizzę z tego przepisu, wyszła naprawdę smaczna. Kilka razy robiłam już pizzę, ale zawsze czegoś im brakowało natomiast ta jest super. Polecam !!!
Przepis banalny i przez to taki świetny:) To był mój udany kucharski debiut, zrobiłam rodzinie niezłą niespodziankę:)
Witam mam pytanie chciala bym zrobic ta pizze ale w takiej duzej blaszce ksztalt -prostokat:) i chcialam sie dowiedziec jak bd wygladac skladniki czy sie zmienia czy tak samo ma zostac i kwestia ile swierzych drozdzy zeby dobrze wyszlo? tak dla 3 os zeby bylo i co lepiej mleko czy wode? i odnosnie jajek czy dawac wole zapytac zeby wiedzien niz cos zepsuc :):)
Olu możesz spokojnie użyć do swojej pizzy podwójnej ilości składników. Ja zawsze używam wody, a jajek nie ma w przepisie ;)
Ciasto wyśmienite. Normalnie ma smak mąki. Dodanie ziół nadało innego,ciekawego smaku.Łatwe w przygotowaniu. Gorąco polecam !!! P.S. Jako dodatki zastosowałam salami, pieczarki,paprykę konserwową,ogórki konserwowe i ser.Wszystko dobrze przyprawiłam.Cała pizza w smaku rewelacja.
Wspaniała!
Witam, mam prawie taki sam przepis na ciasto na pizze jak podajesz, jednak ja zagniatam ciasto dzień wcześniej wieczorem, bardzo długo je ugniatam ok 15min, odstawiam na godzinkę w tem. pokojowej a po tym czasie wkładam je na całą noc do lodówki. Polecam spróbowac tej metody, ciasto jest lepsze w strukturze, i lepiej się wypieka. Trik wyniosłam z pizzerii.
Kamila dzięki za komentarz. Mój przepis jest dla tych, którzy nie mogą czekać na pizzę całą noc, bo umarli by z głodu ;)))
hej przepis jest rewelacyjny ciasto po prostu super,tak dla odmiany dodałam do ciasta ziarka słonecznika-polecam:)
Witam :) Przepis wypróbowałam, super ciasto nie jest wysokie, takie akurat. Napewno będę robiła ciasto tylko z tego przepisu. Polecam
Tomku twój przepis wydaje się świetny ale że mam 14 lat i chce robić niespodziankę całej rodzinie ( 6 osób ) mógł by podać ile mam wszystkich składników przygotować ?
na 6 osób zrobiłbym przynajmniej trzy, a może i 4 takie pizze :-)
Świetny przepis,ale jak najlepiej piec żeby była miękka,termoobieg czy jak ??
MAM PYTANIE NA TAKA CZARNA DUŻĄ FORMĘ Z PIEKARNIKA TO PODWÓJNA CZY POJEDYNCZA
ja bym zrobił podwójną porcję, ale jakby ciasta było zbyt dużo to nie robiłbym grubej pizzy tylko upiekł z nadmiaru dodatkową pizze z innymi dodatkami :)
ciasto tak bez jajek??
Oczywiście, że bez jajek! :-)
suuuper
fajny przepis pizza wyszła super smaczna
Przepis jest super ! Łatwo szybko i smacznie ;)
Kurczę, od paru dni chodziła za mną pizza domowej roboty… NIGDY wcześniej jej nie robiłam i dziś uznałam, że jest TEN dzień… no to co…. Doruś włącza google, szuka przepisu na ciasto i w końcu trafia tutaj… jednym słowem G E N I A L N E !!! Rozdziewiczyłam się pod względem robinia pizzy z Twoim przepisem i jestem bardzo zadowolona… dziękuję bardzo za to:) Pizza wyszła przepyszna, ciasto delikatne i idealne w smaku i konsystencji! POLECAM PRZEPIS!!!! i pozdrawiam, Dorota. :)
Super ,polecam:)
Właśnie robię ją pierwszy raz. Co z tego będzię jeszcze nie wiem ale dam wam znać
POlecam Pizze super opisane i super smakuje :D
Witam P.Tomku dzisiaj robiłam pierwszy raz pizze wyszła znakomita ! każdy ją chwalił i oczywiście mnie też .. Dziękuję bardzo za tak prosty przepis :) Pozdrawiam ;]
Przepis przesmaczny :) Polecam!
bardzo fajna pizza zrobiłam jadłam i naprawde poleca!!!jak pisał to mój tatuś to by napisał normalnie jak zeszyt 16 kartkowy,że jest takie pyszne
Ja daję zwykle około połowy kostki zwykłych drożdży i ciastko wychodzi świetnie. Robię ciasto według tego przepisu po raz kolejny i zawsze wychodzi pyszne. Bardzo dobry przepis ;)
Po samych pozytywnych komentarzach widze że moge ją śmiało robić i wkońcu mi się uda, a moja koleżanka i siostra nie będą narzekały jak dodąt:) :)
próbuję i ja…. może tym razem będzie lepiej
Fajny i przydatny przepis
Mam na swoim koncie wiele zrobionych ciast do pizzy ale ta po prostu wymiata wyszło super.
Nawet moje dzieci stwierdziły że takiego ciasta jeszcze nie jadły
Mam na swoim koncie wiele zrobionych ciast do pizzy ale ta po prostu wymiata wyszło super.
Moj brat się zachwycał kiedy spróbował :D
Za to mój chłopak pochłonął całą jescze chciał dokladke :D
Hej:D
Tomku trzymaj kciuki, albo chodź jednego. Jestem beztalenciem jeśli chodzi o ciasto do pizzy. Próbowałam różnych przepisów i niestety, albo za grube. Albo zakalec, albo za cienkie. A raz zmastałam tym, że ktoś mi podpowiedział, że warto posmarować ją przed upieczeniem i położeniem składników koncentratem pomidorowym FUJ!!!!!Trzymaj – dzisiaj idzie w ruch twój przepis.
Trzymam!!! :-)
7 g drożdży instant = 25 g świeżych drożdży.
pół łyżeczki znaczy że takie małe do herbaty??
Tak łyżeczka do herbaty
ile świerzych drożdży
Kilka komentarzy niżej podałem link do przelicznika drożdży